Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ
Εμφανίζεται ως αξιόπιστη εναλλακτική για την αντιλαϊκή διαχείριση

Τον καημό του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης εξέφρασε ο γενικός εισηγητής του, Ν. Παππάς, κρύβοντας φυσικά ότι το περιεχόμενο αυτής της ανάπτυξης είναι κόλαφος για τον λαό, στον οποίο σέρβιρε για μια ακόμα φορά τη χρεοκοπημένη αυταπάτη ότι η ανάπτυξη αυτή μπορεί να τον ωφελήσει ταυτόχρονα με το μεγάλο κεφάλαιο, αφού όπως είπε, για το κόμμα του «η ανάπτυξη δεν είναι απλά η μεγέθυνση του ΑΕΠ. Είναι η βελτίωση της συλλογικής ευημερίας και η δίκαιη κατανομή του πλούτου. Η δυνατότητα για δημιουργία. Η αξιοποίηση των ανθρώπινων και υλικών πόρων για να παράγουμε περισσότερη προστιθέμενη αξία. Για να θωρακίσουμε την Ελλάδα από εξωτερικές διαταραχές και να την αναβαθμίσουμε γεωπολιτικά, ως ένα κόμβο Εμπορίου, Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών, Μεταφορών».

«Είμαστε 32οι στους 36 στην ανάπτυξη», διαμαρτυρήθηκε ο Ν. Παππάς και αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «επιμένετε να παρουσιάζετε ένα αναπτυξιακό θαύμα ενώ η Ελλάδα είναι 25η στους 36 της Ευρώπης στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ την περίοδο 2019 - 2021, και 32η στους 36 στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ... Κανένα αναπτυξιακό θαύμα δεν έχει συμβεί».

«Κλείνοντας το μάτι» στο μεγάλο κεφάλαιο, υποστήριξε ότι «η ΝΔ δεν εγγυάται τον πολύπλευρο εκσυγχρονισμό, όπως εξαγγέλλει, παρά μόνο τις πολυεπίπεδες κρίσεις, γι' αυτό μια μεγάλη προοδευτική στροφή είναι αναγκαία στην Ελλάδα. Αλλά και στην Ευρώπη, που πρέπει να προχωρήσει στην εμβάθυνση και στην ομοσπονδοποίηση. Για να γεφυρώνει ανισότητες μεταξύ των χωρών και εντός των κοινωνιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Με το ίδιο αντιλαϊκό μείγμα και το 2024

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό.

«Θα συνεχίσουμε το ίδιο μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζουμε με τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, βάζοντας για προτεραιότητες «τη δημοσιονομική σταθερότητα, δηλαδή να μη δίνουμε περισσότερα από όσα έχουμε, την προώθηση των επενδύσεων και της υγιούς επιχειρηματικότητας και την πολιτική της κοινωνικής συνοχής», που βέβαια συνίσταται στα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση κατά διαστήματα, στους πλέον εξαθλιωμένους, παίρνοντας χρήματα από τους λιγότερο φτωχούς, την ίδια ώρα που χρηματοδοτεί αθρόα το μεγάλο κεφάλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με το ψευτοεπιχείρημα ότι στους μισθούς η Ελλάδα στην ΕΕ είναι «στη 10η θέση ενώ ήμασταν στη 18η», την ώρα που το λαϊκό εισόδημα καταβυθίζεται κάτω από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας, κατέφυγε στο ψέμα ότι «όταν η οικονομία της χώρας πάει μπροστά, κερδίζουν και οι ευάλωτοι». Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους ότι η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου έχει θετικά αποτελέσματα για όλους, όταν αυτό καταρρίπτεται καθημερινά στην πραγματικότητα, με τη ζωή της εργατικής τάξης να χειροτερεύει συνεχώς.

Ο υπουργός συνέχισε να επιδίδεται σε θριαμβολογίες για την πορεία της οικονομίας επικαλούμενος διάφορους δείκτες της οικονομίας του κεφαλαίου. Ετσι, έκανε λόγο για μείωση της ανεργίας και του πληθωρισμού, για αύξηση των εσόδων του κράτους, για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των τουριστικών εισπράξεων. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι 3η σε ολόκληρη την ΕΕ» σε προσέλκυση «επενδύσεων», με «ρεκόρ των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων όλης της τελευταίας 20ετίας», ενώ «στις εξαγωγές φτάσαμε σε ρεκόρ επίσης όλων των εποχών με 49% του ΑΕΠ».

Στο μεταξύ, για το ιδιωτικό χρέος, που συνεχώς ανεβαίνει αντί να πέφτει, παρότι βρισκόμαστε σε τροχιά «ανάπτυξης», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά δανείζονται και για τα απαραίτητα ακόμα.

Προσπαθώντας, άλλωστε, να καλλιεργήσει μια επίπλαστη ευφορία για δήθεν καλύτερες μέρες, ανέφερε ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2024 αναφέρουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,9%, το ΑΕΠ θα ανέβει από τα 222,8 δισ. στα 233 δισ. ευρώ, οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 15,1% και η ανεργία θα αποκλιμακωθεί παραπέρα κατά 0,1%. Στο μεταξύ, τα ίδια πάνω - κάτω έλεγαν και πέρυσι, με τη γνωστή συνέχεια για τον λαό, τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα να προκαλούν ηλεκτροσόκ και αυτές στο ράφι σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης να εκτοξεύονται, δείχνοντας στην πράξη ποιον αφορούν τέτοιοι πανηγυρισμοί και επιδόσεις.

Σφήνες ... της Βουλής

Το τι παραμύθια ακούσαμε χτες από τα στελέχη της κυβέρνησης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, δεν λέγεται. Ενα από αυτά ότι δεν επιβάλλονται νέοι φόροι.

Και το είπε ο υπουργός Χατζηδάκης, όταν φορτώνονται στα νοικοκυριά πάνω από 6,2 δισ. νέοι φόροι για το 2024. Οταν οι φόροι που πληρώνουν τα νοικοκυριά, εξαιτίας και της ακρίβειας, απογειώθηκαν μέσα σε λίγα χρόνια. Αλλά, σου λέει, εμείς δεν αυξήσαμε φόρους, μόνοι τους αυξήθηκαν... Κυριολεκτικά πουλάνε τρέλα.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Είπαν ότι μειώνουν κιόλας φόρους, όπως το 10% του ΕΝΦΙΑ. Μόνο που για να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ πρέπει ο ιδιοκτήτης να πληρώσει ...10 ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση του κτιρίου! Αρα, έχεις να διαλέξεις: 'Η θα μου τα πάρει ο ΕΝΦΙΑ ή - και με το παραπάνω - η ιδιωτική εταιρεία ασφάλισης. Διάλεξε πώς θα χάσεις...

* * *

Για ρεκόρ μίλησε και ο Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, λέει, «είναι η κατέχουσα το ρεκόρ φόρων. Ρεκόρ 27ετίας!». Δεν ξέρουμε αν «στράβωσε» επειδή η ΝΔ έσπασε το ρεκόρ του ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2015 - 2019. Για να ηρεμήσει, πάντως, τον ενημερώνουμε ότι η ΝΔ συνεχίζει να εισπράττει και πολλούς από τους φόρους που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο. Το κράτος έχει συνέχεια...

Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ το 'χει πει, «τσακίσαμε τον λαό με φόρους» για τη φουκαριάρα τη χώρα μας και το κάναμε κάτω από σκληρούς εκβιασμούς των δανειστών το 2015. Φανταζόμαστε πόσο σκληρούς και ωμούς εκβιασμούς θα δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ψηφίσει πριν μια βδομάδα το μισό νομοσχέδιο της ΝΔ για τα «κόκκινα» δάνεια, με το οποίο θα ενταθούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, δίνοντας αβάντα στους τραπεζίτες, τα funds και τους servicers για να πάρουν τα σπίτια του κοσμάκη...

* * *

Πολύ συναίσθημα από το ΠΑΣΟΚ... Για μας, είπε ο Κουκουλόπουλος, το θέμα δεν είναι οι αριθμοί, αλλά η κοινωνία. Κι εκεί που πήγε να ...γλιστρήσει ένα δάκρυ από τα μάτια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, μάλλον συνειδητοποίησε ότι η συζήτηση στη Βουλή παίζει live. Κι επειδή - όπως λέει ο λαός - «μας βλέπουνε», θυμήθηκε ότι «μία φορά υποκύψαμε στους αριθμούς». Μία; Μα μόνο τα μνημόνια που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ ήταν 3! Και χιλιάδες τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζει διαχρονικά, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση.

Πάντως, απ' ό,τι θυμόμαστε, η «κοινωνία» και επί ΠΑΣΟΚ χρεοκοπημένη ήταν. Αυτοί που θησαύρισαν «παραδοσιακά» ήταν οι τράπεζες, οι εφοπλιστές, οι έμποροι οπλικών συστημάτων.

* * *

Το παράπονό του εξέφρασε ο Τσακαλώτος και με το δίκιο του. Θυμήθηκε ότι όταν ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε ο Μοσκοβισί να πει «καλά λόγια» για μας, όταν οι άλλοι τους «κράζανε»... Παρεμπιπτόντως, ο Μοσκοβισί έλεγε «καλά λόγια» για τον Τσακαλώτο και τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έκοβε μισθούς και συντάξεις, είχε φτάσει τον ΦΠΑ στα ουράνια κι έκανε καλά τη δουλίτσα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζιτών... Οι άλλοι τον κράζανε επειδή τους έτρωγε το ψωμί και εφάρμοζε την πολιτική τους καλύτερα κι απ' αυτούς!

Με τέτοιες περγαμηνές μπήκε η «Νέα Αριστερά» στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Γι' αυτό στη συνέχεια ο Τσακαλώτος ξεκαθάρισε: «Ξέρουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί και των αγορών και των δημοσιονομικών»... Το παράξενο είναι ότι δεν είπε τίποτα για τα 20 δισ. ευρώ «αναβαλλόμενο φόρο» που δεν πληρώνουν οι τράπεζες... 'Η μήπως δεν είναι παράξενο;

* * *

Σε γερά θεμέλια είπε ο εισηγητής της ΝΔ ότι βασίζεται ο προϋπολογισμός. Ποια είναι αυτά;

Η «συνετή δημοσιονομική πολιτική». Το τσεκούρι δηλαδή σε στοιχειώδεις κοινωνικές δαπάνες και η «υπεραπόδοση» της φοροληστείας.

Η «αύξηση των επενδύσεων». Αύξηση δηλαδή της εκμετάλλευσης, με νόμους Γεωργιάδη, περισσότερη απλήρωτη δουλειά, φοροληστεία επαγγελματιών και άλλα πολλά «προαπαιτούμενα».

Η «ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων». Με τον μέσο μισθό μόνο πέρσι να έχει υποχωρήσει πάνω από 7%, όταν μια χούφτα μέτοχοι εταιρειών είχαν φέτος μερίσματα... 3 δισ. ευρώ!

Η «υποχώρηση του πληθωρισμού». Το λένε και τα νούμερα: Ο πληθωρισμός θα μειώνεται, το ρεύμα, το σούπερ μάρκετ, τα διόδια, τα ακτοπλοϊκά και οι δόσεις του δανείου θα ανεβαίνουν. Θαύμα!

Η «προβλεψιμότητα, καθώς συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι λέμε». Σαν να λέμε... θα χορτάσει ο λαός αντιλαϊκή «σταθερότητα» και μόνιμη επίθεση.

Δεν είναι πάντως κι οι μόνοι προβλέψιμοι, όπως έδειξε και η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή. Γιατί πέρα απ' τα «θεμέλια» η αντιλαϊκή σταθερότητα έχει και γερά υποστυλώματα. ΣΥΡΙΖΑ 1, ΣΥΡΙΖΑ 2, ΠΑΣΟΚ και λοιποί συγγενείς. Μιλάμε για ουρανοξύστη...

ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2024 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2024, ο οποίος φέρνει φοροκαταιγίδα στον λαό, ματωμένα πλεονάσματα, περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, ουσιαστική καθήλωση των μισθών.

Ολα αυτά στο όνομα της «επενδυτικής βαθμίδας» και της εξασφάλισης «δημοσιονομικού χώρου» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ταξικός, αντιδραστικός και αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός, το ΚΚΕ τον καταψηφίζει

Eurokinissi

«

Η κυβέρνηση καλλιεργεί μια επίπλαστη ευφορία για δήθεν καλύτερες μέρες που έρχονται, αυτό λέει εδώ και χρόνια, φαίνεται θα έχασαν τον δρόμο και δεν ήρθαν ακόμα...», σχολίασε σκωπτικά ο Ν. Καραθανασόπουλος, εισηγητής του ΚΚΕ στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2024 που άρχισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής. Οπως σημείωσε, η κυβερνητική αισιοδοξία εδράζεται στην πορεία των επενδύσεων, σε μια πολύ επισφαλή δηλαδή πρόβλεψη. Αλλωστε, όπως θύμισε, στους δύο προηγούμενους προϋπολογισμούς η αντίστοιχη πρόβλεψη έπεσε έξω, ενώ ως δείκτης η πορεία των επενδύσεων χαρακτηρίζει τον αντιλαϊκό και αντεργατικό χαρακτήρα της πολιτικής που θα ασκηθεί, γιατί το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον βασίζεται στην επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων. Εφερε ως παράδειγμα τον τελευταίο αντεργατικό νόμο - έκτρωμα, που γυρίζει αιώνες πίσω την εργατική τάξη.

Η εκτίμηση αυτή του ΚΚΕ, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως μετά από 3 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, η εργατική - λαϊκή οικογένεια συνεχίζει να δέχεται συνεχή πλήγματα, με πλέον χαρακτηριστικό αυτό της ακρίβειας που έχει ως βασική αιτία το καπιταλιστικό κέρδος».

Ανέφερε ότι η ακρίβεια οφείλεται στη μονοπώληση της καπιταλιστικής αγοράς, στις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των αγορών και την «πράσινη μετάβαση», στο «μοντέλο» της «εξωστρέφειας» που εκτοξεύει τις τιμές των ακινήτων και των προϊόντων στις τουριστικές περιοχές, στο επεκτατικό μείγμα διαχείρισης, στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα και στους έμμεσους φόρους που όλες οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν, σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς.

Το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής που θα συνεχίσει να ασκείται αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό για το 2024, για τον οποίο ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «είναι ταξικός και ιδιαίτερα αντιδραστικός και αντιλαϊκός, πολύ περισσότερο σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατάργησης της ρήτρας διαφυγής», που «πρέπει να πετύχει τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα».

Αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση των έμμεσων φόρων που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, σημειώνοντας ότι «ο δείκτης αντιλαϊκότητας ενός φορολογικού συστήματος είναι το επίπεδο των έμμεσων φόρων, γιατί είναι ο ίδιος φορολογικός συντελεστής σε άνισα εισοδήματα».

Θύμισε πως ο δείκτης της αναλογίας των έμμεσων φόρων σε σχέση με τους άμεσους ξεπέρασε το 60% τρεις φορές τα τελευταία 30 χρόνια: Το 1997 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για να ξεκινήσει η διαδικασία της ένταξης στην ΟΝΕ, το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επίτευξη «δημοσιονομικής εξυγίανσης» και τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ για τα ματωμένα κρατικά πλεονάσματα.

Επιπλέον, οι δαπάνες παραμένουν παγωμένες, καθώς η όποια αύξηση είναι κάτω από τον πληθωρισμό, άρα έχουμε μείωση, πρόσθεσε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι είναι κάλπικη η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, ιδιαίτερα αυτά της σοσιαλδημοκρατίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «Νέα Αριστερά») για δήθεν πιο δίκαιη διανομή της «πίτας», σημειώνοντας πως η δήθεν «προστασία» για την οποία μιλάνε «δεν είναι τίποτα άλλο παρά να γίνει με διαφορετικά μέσα ο σφαγιασμός των αναγκών και των δικαιωμάτων του λαού».

«Πρέπει να αποδώσουμε το Οσκαρ κωμικού ρόλου στον κ. Κασσελάκη όταν είπε ότι το κεφάλαιο αποτελεί παράγοντα αντιμετώπισης των ανισοτήτων. Μάλλον θα πρέπει να τον προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο Νόμπελ Οικονομίας για το 2024», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι συγκρούονται δύο στρατηγικές: Αυτή που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και αυτή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που έχουν συμφέρον να συγκρουστούν με τη στρατηγική του κεφαλαίου.

«Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα μας καλούν να βαδίσουμε σε έναν δοκιμασμένο δρόμο, τον δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά δεν μας λένε τα χαρακτηριστικά αυτής της ανάπτυξης. Πρώτον, η συνεχιζόμενη επίθεση, η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, δεύτερον η διεύρυνση της ψαλίδας ανάμεσα στις αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουν και στο επίπεδο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών και, τρίτον, είναι η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τέταρτο χαρακτηριστικό της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι η εκδήλωση μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης γιατί το σύστημα αυτό δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις κρίσεις. Ολοι σας υπερασπίζεστε αυτήν τη βαρβαρότητα, καλλιεργείτε αυταπάτες για κάποιο δήθεν μαγικό μείγμα διαχείρισης που θα κάνει πιο ανθρώπινο το καπιταλιστικό σύστημα, αντίληψη χρεοκοπημένη από τον προηγούμενο αιώνα», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι υπάρχει διέξοδος και για το ΚΚΕ είναι ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, αναγκαίος και εφικτός, που στο επίκεντρό του βρίσκονται οι ανάγκες του λαού και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Για να υλοποιηθεί - επισήμανε - πρέπει να ξεμπερδέψουμε με την πηγή παραγωγής του κέρδους, που δεν είναι παρά η καπιταλιστική ιδιοκτησία. Ετσι λοιπόν στο επίκεντρο της πρότασης του ΚΚΕ βρίσκεται η κοινωνικοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, μέσων και δυνάμεων, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός για τη σχεδιασμένη αξιοποίηση και ανάπτυξη του συνόλου των παραγωγικών παραγόντων και, βεβαίως, ο εργατικός έλεγχος. Πρέπει να αποδεσμευτεί η χώρα από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που βάζουν αλυσίδες στους λαούς και να απαλλαγεί ο λαός από το εχθρικό γι' αυτόν αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του.

«Ολα αυτά θα απελευθερώσουν την παραγωγική δραστηριότητα από τον ανορθολογισμό, σπατάλη και καταστροφή που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα. Θα οδηγήσει σε εκτόξευση της παραγωγικότητας της εργασίας και σε απελευθέρωση τον ίδιο τον άνθρωπο», σημείωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος - όπως και οι προηγούμενοι - αποτελεί εργαλείο αναδιανομής σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Πληρώνει από την τσέπη του ο λαός για ανάγκες Υγείας και Παιδείας

Την πολιτική υποχρηματοδότησης που θα συνεχίσει να εφαρμόζει η κυβέρνηση στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024.

Με βάση τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης - τόνισε - δεν καλύπτονται βασικές λαϊκές ανάγκες για την Υγεία του λαού, για τη μόρφωση των παιδιών του, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν η ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια, τα ακριβά τιμολόγια της Ενέργειας και των καυσίμων.

Πρόσθεσε ότι τα πολλά συγχαρητήρια που λαμβάνει η κυβέρνηση από αξιωματούχους της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κρ. Λαγκάρντ - που επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του - έρχονται γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει τις επιταγές τους, που εξυπηρετούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, βυθίζοντας τον λαό στη φτώχεια και τη δυστυχία. «Υποφέρουν οι λαοί για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αυτό κάνετε αδίστακτα και σας στηρίζουν ξεδιάντροπα», επεσήμανε.

Υπογράμμισε ότι στις δαπάνες για την Υγεία το κράτος συμμετέχει με μόλις 30% ενώ ο λαός πληρώνει από την τσέπη του το 70%, είτε γιατί στις διαγνωστικές εξετάσεις υπάρχει περιορισμός, είτε γιατί δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΠΥ, είτε γιατί δεν μπορούν να γίνουν, λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης εξοπλισμού στις δημόσιες δομές Υγείας. Αντί για μόνιμες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα κενά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μιλά για τις «αντοχές της οικονομίας», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα συνεχιστούν η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας και συνολικά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα ευνοεί τους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου.

Η Δ. Μανωλάκου περιέγραψε ακόμα την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία, με τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα, χωρίς αντισεισμικό έλεγχο, τα κενά σε εκπαιδευτικούς, τους μισθούς πείνας σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τα μειωμένα σχολικά γεύματα για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.

Και ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση σε Υγεία και Παιδεία, η κυβέρνηση είναι απλόχερη στις στρατιωτικές δαπάνες, πληρώνοντας πανάκριβους εξοπλισμούς που δεν είναι για την άμυνα της χώρας αλλά για τις ανάγκες των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, για τις ανάγκες της εγχώριας άρχουσας τάξης να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση, και άρα τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οσον αφορά το επιχείρημα της κυβέρνησης για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 12 χρόνια, ανέδειξε ότι δεν καλύπτει τις απώλειες που είχαν μέχρι σήμερα, ενώ σημαίνει μονιμοποίηση των περικοπών που εφάρμοσαν προηγουμένως οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με την κατάργηση του 13 και του 14ου μισθού. Μόνο το 2022 είχαμε πραγματική μείωση 7,5% του μισθού, τόνισε, προσθέτοντας ότι και η ονομαστική αύξηση στις συντάξεις είναι μόλις 3%, κάτω από τον πληθωρισμό, ενώ κι αυτήν την ελάχιστη αύξηση δεν την παίρνουν 750.000 συνταξιούχοι, δηλαδή το 30%.

Αναφερόμενη στον αγροτικό τομέα, ανέδειξε ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο που αναφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό είναι με κριτήριο τα κέρδη των μεγαλοκαπιταλιστών και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για αυτάρκεια, με τρόφιμα ποιοτικά και σε προσιτές τιμές. Οπως είπε, «βασικοί άξονες της κρατικής παρέμβασης είναι η συγκέντρωση, με κίνητρα, ακόμα και σε συλλογικά σχήματα, της παραγωγής και η υπαγωγή της στον έλεγχο των μονοπωλιακών ομίλων. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και η χορήγηση των επιδοτήσεων της ΚΑΠ στον αγρότη για εξασφάλιση πρώτης ύλης στη βιομηχανία, μέχρι να συγκεντρωθεί η παραγωγή σε λίγα χέρια. Τις επιδοτήσεις ουσιαστικά καρπώνονται οι όμιλοι της εμπορίας και μεταποίησης, καταληστεύοντας τον βιοπαλαιστή αγρότη. Γι' αυτό μεταξύ 2009 - 2020 ο αριθμός των αγροτών μειώθηκε κατά 26,5% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ».

Καταλήγοντας, η Δ. Μανωλάκου τόνισε τον ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα και του νέου προϋπολογισμού, στον οποίο κυριαρχεί η πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των βασικών αναγκών του λαού, η λογική «κόστους - οφέλους» με βάση τις προτεραιότητες της καπιταλιστικής οικονομίας, αφήνοντας στο έλεός της τις ανάγκες του λαού. «Μόνη λύση ο αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής σαπίλας και βαρβαρότητας, με συγκέντρωση δυνάμεων για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων σε όφελος του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ