Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ταξικός, αντιδραστικός και αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός, το ΚΚΕ τον καταψηφίζει

Eurokinissi

«

Η κυβέρνηση καλλιεργεί μια επίπλαστη ευφορία για δήθεν καλύτερες μέρες που έρχονται, αυτό λέει εδώ και χρόνια, φαίνεται θα έχασαν τον δρόμο και δεν ήρθαν ακόμα...», σχολίασε σκωπτικά ο Ν. Καραθανασόπουλος, εισηγητής του ΚΚΕ στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2024 που άρχισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής. Οπως σημείωσε, η κυβερνητική αισιοδοξία εδράζεται στην πορεία των επενδύσεων, σε μια πολύ επισφαλή δηλαδή πρόβλεψη. Αλλωστε, όπως θύμισε, στους δύο προηγούμενους προϋπολογισμούς η αντίστοιχη πρόβλεψη έπεσε έξω, ενώ ως δείκτης η πορεία των επενδύσεων χαρακτηρίζει τον αντιλαϊκό και αντεργατικό χαρακτήρα της πολιτικής που θα ασκηθεί, γιατί το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον βασίζεται στην επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων. Εφερε ως παράδειγμα τον τελευταίο αντεργατικό νόμο - έκτρωμα, που γυρίζει αιώνες πίσω την εργατική τάξη.

Η εκτίμηση αυτή του ΚΚΕ, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως μετά από 3 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, η εργατική - λαϊκή οικογένεια συνεχίζει να δέχεται συνεχή πλήγματα, με πλέον χαρακτηριστικό αυτό της ακρίβειας που έχει ως βασική αιτία το καπιταλιστικό κέρδος».

Ανέφερε ότι η ακρίβεια οφείλεται στη μονοπώληση της καπιταλιστικής αγοράς, στις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των αγορών και την «πράσινη μετάβαση», στο «μοντέλο» της «εξωστρέφειας» που εκτοξεύει τις τιμές των ακινήτων και των προϊόντων στις τουριστικές περιοχές, στο επεκτατικό μείγμα διαχείρισης, στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα και στους έμμεσους φόρους που όλες οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν, σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς.

Το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής που θα συνεχίσει να ασκείται αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό για το 2024, για τον οποίο ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «είναι ταξικός και ιδιαίτερα αντιδραστικός και αντιλαϊκός, πολύ περισσότερο σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατάργησης της ρήτρας διαφυγής», που «πρέπει να πετύχει τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα».

Αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση των έμμεσων φόρων που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, σημειώνοντας ότι «ο δείκτης αντιλαϊκότητας ενός φορολογικού συστήματος είναι το επίπεδο των έμμεσων φόρων, γιατί είναι ο ίδιος φορολογικός συντελεστής σε άνισα εισοδήματα».

Θύμισε πως ο δείκτης της αναλογίας των έμμεσων φόρων σε σχέση με τους άμεσους ξεπέρασε το 60% τρεις φορές τα τελευταία 30 χρόνια: Το 1997 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για να ξεκινήσει η διαδικασία της ένταξης στην ΟΝΕ, το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επίτευξη «δημοσιονομικής εξυγίανσης» και τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ για τα ματωμένα κρατικά πλεονάσματα.

Επιπλέον, οι δαπάνες παραμένουν παγωμένες, καθώς η όποια αύξηση είναι κάτω από τον πληθωρισμό, άρα έχουμε μείωση, πρόσθεσε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι είναι κάλπικη η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, ιδιαίτερα αυτά της σοσιαλδημοκρατίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «Νέα Αριστερά») για δήθεν πιο δίκαιη διανομή της «πίτας», σημειώνοντας πως η δήθεν «προστασία» για την οποία μιλάνε «δεν είναι τίποτα άλλο παρά να γίνει με διαφορετικά μέσα ο σφαγιασμός των αναγκών και των δικαιωμάτων του λαού».

«Πρέπει να αποδώσουμε το Οσκαρ κωμικού ρόλου στον κ. Κασσελάκη όταν είπε ότι το κεφάλαιο αποτελεί παράγοντα αντιμετώπισης των ανισοτήτων. Μάλλον θα πρέπει να τον προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο Νόμπελ Οικονομίας για το 2024», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι συγκρούονται δύο στρατηγικές: Αυτή που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και αυτή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που έχουν συμφέρον να συγκρουστούν με τη στρατηγική του κεφαλαίου.

«Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα μας καλούν να βαδίσουμε σε έναν δοκιμασμένο δρόμο, τον δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά δεν μας λένε τα χαρακτηριστικά αυτής της ανάπτυξης. Πρώτον, η συνεχιζόμενη επίθεση, η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, δεύτερον η διεύρυνση της ψαλίδας ανάμεσα στις αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουν και στο επίπεδο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών και, τρίτον, είναι η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τέταρτο χαρακτηριστικό της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι η εκδήλωση μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης γιατί το σύστημα αυτό δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις κρίσεις. Ολοι σας υπερασπίζεστε αυτήν τη βαρβαρότητα, καλλιεργείτε αυταπάτες για κάποιο δήθεν μαγικό μείγμα διαχείρισης που θα κάνει πιο ανθρώπινο το καπιταλιστικό σύστημα, αντίληψη χρεοκοπημένη από τον προηγούμενο αιώνα», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι υπάρχει διέξοδος και για το ΚΚΕ είναι ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, αναγκαίος και εφικτός, που στο επίκεντρό του βρίσκονται οι ανάγκες του λαού και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Για να υλοποιηθεί - επισήμανε - πρέπει να ξεμπερδέψουμε με την πηγή παραγωγής του κέρδους, που δεν είναι παρά η καπιταλιστική ιδιοκτησία. Ετσι λοιπόν στο επίκεντρο της πρότασης του ΚΚΕ βρίσκεται η κοινωνικοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, μέσων και δυνάμεων, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός για τη σχεδιασμένη αξιοποίηση και ανάπτυξη του συνόλου των παραγωγικών παραγόντων και, βεβαίως, ο εργατικός έλεγχος. Πρέπει να αποδεσμευτεί η χώρα από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που βάζουν αλυσίδες στους λαούς και να απαλλαγεί ο λαός από το εχθρικό γι' αυτόν αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του.

«Ολα αυτά θα απελευθερώσουν την παραγωγική δραστηριότητα από τον ανορθολογισμό, σπατάλη και καταστροφή που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα. Θα οδηγήσει σε εκτόξευση της παραγωγικότητας της εργασίας και σε απελευθέρωση τον ίδιο τον άνθρωπο», σημείωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος - όπως και οι προηγούμενοι - αποτελεί εργαλείο αναδιανομής σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ