Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζεται το δολοφονικό σφυροκόπημα, σθεναρή αντίσταση στις ισραηλινές επιδρομές

Στους 18.608 έφτασαν οι νεκροί από τις επιθέσεις του κατοχικού στρατού

Copyright 2023 The Associated

Με δολοφονικούς βομβαρδισμούς και χερσαίες επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα, αυξάνοντας συνεχώς τους νεκρούς και τους τραυματίες Παλαιστίνιους και καταστρέφοντας όλες τις υποδομές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στους 18.608 έφτασαν οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ άλλοι 50.594 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Πάνω από 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί βίαια από τα σπίτια και τις πόλεις τους - δηλαδή πάνω από το 85% των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας - με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τους εκτοπισμένους να στριμώχνεται από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό σε ένα όλο και πιο μικρό κομμάτι γης στη νότια Γάζα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα και παρά το δολοφονικό μπαράζ που εξαπολύει ο ισραηλινός στρατός με τους υπερσύγχρονους εξοπλισμούς που διαθέτει από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, Παλαιστίνιοι μαχητές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, αναγκάζοντας τον κατοχικό στρατό να παραδεχτεί σοβαρές απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες.

Απάνθρωπες συνθήκες για εκατομμύρια εκτοπισμένους

Η τραγωδία των δεκάδων χιλιάδων νεκρών και τραυματιών συμπληρώνεται από τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν οι εκατομμύρια εκτοπισμένοι, με τον επικεφαλής της Οργάνωσης Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, σε νέα του συνέντευξη να κάνει λόγο για «επίγεια κόλαση».

Εκατομμύρια άμαχοι που έχουν στριμωχτεί στη νότια Γάζα δίνουν καθημερινά μάχη απέναντι σε πείνα, δίψα, κρύο, βόμβες, κακουχίες. Πολλοί περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας αναζητώντας λίγη τροφή ή νερό. Αλλοι ζητιανεύουν λίγα ζεστά ρούχα, χτυπώντας πόρτα - πόρτα όσα σπίτια της νότιας Γάζας έχουν απομείνει όρθια. Μητέρες μικρών παιδιών διηγούνται σε δημοσιογράφους ξένων δικτύων ότι αναζητούν εναγωνίως ένα παλτό ή μια ζεστή ζακέτα για τα παιδιά τους, που είναι εκτεθειμένα στο κρύο και στη βροχή που έπεσε χτες καταρρακτωδώς στη νότια Γάζα.

Μιλώντας στο «Al Jazeera», ο Λαζαρινί επιβεβαίωσε τραγικές ιστορίες πολλών αμάχων που είδε και ο ίδιος όταν μετέβη στην περιοχή. Οι άμαχοι της Γάζας αντιμετωπίζονται από το Ισραήλ σαν «ανθρώπινα ζώα», τόνισε, και τους έχουν αφήσει να κοιμούνται στο έδαφος, χωρίς σκηνές, τροφή, νερό, φάρμακα.

Υπενθύμισε ότι πάνω από 130 υπάλληλοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί από τις βόμβες των Ισραηλινών, ενώ έχουν καταρρεύσει σχεδόν όλες οι υπηρεσίες και δομές Υγείας στον θύλακα.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι εκατομμύρια άνθρωποι, αφότου έφυγαν από τον βορρά και μετακινήθηκαν στον νότο, ήρθαν αντιμέτωποι ξανά με τις ασταμάτητες επιδρομές. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως το 40% των νεκρών έχασαν τη ζωή τους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πουθενά στην περιοχή ασφαλές καταφύγιο.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε χτες ότι το Νοσοκομείο «Αλ Αχλί», ένα από τα μεγαλύτερα στη Γάζα, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό, δεν μπορεί πλέον να παράσχει βασικές υπηρεσίες περίθαλψης, αφενός λόγω δραματικών ελλείψεων σχεδόν στα πάντα και αφετέρου επειδή επικρατεί το αδιαχώρητο από τους ασθενείς και τους τραυματίες που κατακλύζουν το κτίριο εδώ και δυο μήνες.

Στους πρόχειρους καταυλισμούς εκτοπισμένων στη νότια Γάζα, στη Ράφα και αλλού, σε σκηνές καλυμμένες με λινάτσες ή πλαστικό, η βροχή ήρθε να χειροτερεύσει τα πράγματα ακόμα περισσότερο.

«Ολες οι σκηνές έχουν πλημμυρίσει. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», είπε ο Ιχάμπ Αμπού Τζοφ, 23 ετών, προσπαθώντας να προστατεύσει τον αυτοσχέδιο φούρνο του.

Επειτα από βομβαρδισμό που άνοιξε τεράστιο κρατήρα, επιζήσαντες έψαχναν στα συντρίμμια, πολλοί με γυμνά χέρια. Τραυματίες καλυμμένοι με κουβέρτες μεταφέρονταν στις καρότσες ημιφορτηγών σε νοσοκομείο, άλλοι πάνω σε αυτοσχέδια φορεία που μετέφεραν νέοι.

«Αυτοί (σ.σ. οι ισραηλινοί στρατιωτικοί) λένε πως ο νότος είναι ασφαλής, πως η Ράφα είναι ασφαλής. Πού είναι η ασφάλεια στη Ράφα; Τη βομβαρδίζουν από τον αέρα κάθε μέρα», ξέσπασε ο Ταουφίκ Αμπού Μπρικ ανάμεσα στα συντρίμμια.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατήγγειλε την Τρίτη ισραηλινή έφοδο εναντίον του Νοσοκομείου «Καμάλ Αντουάν» της Γάζας - όπου βρίσκονται 65 ασθενείς και 45 υγειονομικοί - έπειτα από πολιορκία. «Είμαι πάρα πολύ ανήσυχος», τόνισε μέσω «X» (πρώην Twitter). Οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στο ίδιο νοσοκομείο όμως συνεχίστηκαν και χτες...

Καταγγελίες για εν ψυχρώ εκτελέσεις αμάχων

Παράλληλα με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιθέσεις, καταγράφονται νεότερες καταγγελίες για εν ψυχρώ εκτελέσεις αμάχων από Ισραηλινούς στρατιώτες, πέρα από εκείνες για αήθη συμπεριφορά σε βάρος αιχμαλώτων και συλληφθέντων αμάχων, λεηλασίες και πλιάτσικο σε καταστήματα και σπίτια κατοίκων της Γάζας οι οποίες βγαίνουν καθημερινά με διάφορα βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το «Al Jazeera» μετέδωσε χτες ρεπορτάζ με φρικιαστικές εικόνες από τις σορούς πολλών αμάχων που θανατώθηκαν στο σχολείο Shadia Abu Gazala του προαστίου Φαλούτζα, δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα.

Μετέδωσε επίσης μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής ότι αρκετά από τα θύματα εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από Ισραηλινούς στρατιώτες. Οπως είπαν, οι στρατιώτες μπήκαν στο σχολείο, αιχμαλώτισαν όλους τους άνδρες, τους απομάκρυναν με δεμένα χέρια και μάτια και πυροβόλησαν εν ψυχρώ τουλάχιστον μία γυναίκα με αρκετά παιδιά (ανάμεσά τους και βρέφη), στο πλαίσιο «εκκαθάρισης» του σχολείου.

Σθεναρή αντίσταση στις επιδρομές, αυξάνονται οι απώλειες στις κατοχικές δυνάμεις

Παρά τις εγκληματικές επιθέσεις και την τεράστια δύναμη πυρός του ισραηλινού στρατού, Παλαιστίνιοι μαχητές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, προξενώντας σοβαρές απώλειες στις κατοχικές δυνάμεις.

Χτες ανακοινώθηκε από τον Ισραήλ ο θάνατος 10 στρατιωτών του κατοχικού στρατού, ανεβάζοντας - σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις - σε 115 τον συνολικό αριθμό των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών από τις 27 Οκτώβρη, που ξεκίνησε η χερσαία εισβολή στη Γάζα. Στους 1.645 ανέρχονται οι τραυματίες Ισραηλινοί στρατιώτες στο ίδιο διάστημα.

Οι σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Τρίτη στο ανατολικό προάστιο της Πόλης της Γάζας, Σουτζάγια, οδήγησαν στον θάνατο 9 Ισραηλινών στρατιωτικών. Ανάμεσα στα θύματα, που τα περισσότερα ήταν στρατιώτες από την 53η Ταξιαρχία «Γκολάνι», ήταν ένας συνταγματάρχης και ένας αντισυνταγματάρχης. Υπάρχουν επίσης ανεπίσημες πληροφορίες (από το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο i24news.tv) για πιθανή αιχμαλωσία άλλων 4 στρατιωτικών κατά τις συγκρούσεις με άνδρες της Χαμάς στο ίδιο προάστιο.

Παράλληλα, σφοδρές μάχες σημειώθηκαν και χτες σε περιοχές των νότιων πόλεων Χαν Γιούνις και Ράφα. Η Χαμάς έκανε επίσης λόγο για μάχες στο κεντρικό τμήμα του θύλακα και ασταμάτητο σφυροκόπημα του πυροβολικού στην Πόλη της Γάζας.

Πιέσεις οικογενειών ομήρων σε Κνέσετ και Νετανιάχου

Την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιδράσεις και οι πιέσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση από τις οικογένειες και τους φίλους των 135 ομήρων και αιχμαλώτων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Οικογένειες των ομήρων πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου (Κνέσετ), ζητώντας από τους βουλευτές να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να ξαναρχίσε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ανθρώπων τους. Κάποιοι από τους συγγενείς των ομήρων δήλωσαν σε δημοσιογράφους πως μολονότι αντιλαμβάνονται ότι θα είναι «υψηλό το τίμημα» για την απελευθέρωση των ομήρων, απαιτούν από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να την εξασφαλίσει.

Σε ένα τέτοιο φόντο, για πρώτη φορά από την έναρξη των συγκρούσεων ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχτηκε σε συνάντηση συγγενείς Αμερικανών πολιτών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ