Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ
Μπροστά μαζί! `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Συντάσσομαι κι υποστηρίζω το ΚΚΕ γιατί αποτελεί το μοναδικό κόμμα το οποίο με συνέπεια κι αγώνα υποστηρίζει τους εργαζόμενους. Γιατί το ΚΚΕ δεν είναι μόνο κόμμα ρήξης κι ανατροπής του βάρβαρου συστήματος, αλλά χαρακτηρίζεται διαχρονικά από την πολιτική ηθική και τη συνέπεια.

Γιατί το ΚΚΕ αγωνίζεται ώστε οι πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου να μην είναι εμπόρευμα, όπως στο σύστημα που έχουμε, τον καπιταλισμό, στο πλαίσιο του οποίου έχουν γίνει εμπορεύματα η Υγεία, η Παιδεία, η Ενέργεια, οι μεταφορές, το νερό.

Μόνο με το ΚΚΕ θα γίνουν όσα έργα πρόληψης πρέπει, για να μην καιγόμαστε κάθε καλοκαίρι, να μην πνιγόμαστε στην πρώτη δυνατή βροχή, να μη σκοτωνόμαστε σε προδιαγεγραμμένα εγκλήματα, όπως στα Τέμπη.

Το ΚΚΕ ζητά να μην μπαίνουν όλα τα παραπάνω στη ζυγαριά κόστους - οφέλους, ούτε το νοιάζει αν θα έχουν κέρδη από τα έργα μία χούφτα μεγαλοεργολάβοι. Το μόνο που το νοιάζει είναι να ικανοποιηθούν με απόλυτη προτεραιότητα οι λαϊκές ανάγκες.

Με αυτό το πνεύμα ανέδειξε πρόσφατα με Ερώτηση στη Βουλή το πόσο ευάλωτο σε πλημμύρα είναι το μεγάλο αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ στον Δενδροπόταμο, μήπως και προλάβει την αδράνεια υπουργείων και Περιφέρειας και καθαρίσουν τον χείμαρρο, πριν κόψει το νερό σε όλη την πόλη μετά από πλημμύρα. Και οι υπεύθυνοι στις απαντήσεις τους πετούσαν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Ως εργαζόμενος της ΕΥΑΘ έχω πείρα από τις συνεχείς προσπάθειες εμπορευματοποίησης της ύδρευσης - αποχέτευσης της πόλης. Μια επίθεση που πιο οργανωμένα άρχισε να μεθοδεύεται με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο το 2003, επί Σημίτη, κι έχει περάσει διάφορες φάσεις κι επιθέσεις από το κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι και το κίνημα, η πόλη ολόκληρη, έβαλαν αναχώματα και πέτυχαν καθυστερήσεις, με συνεχείς κινητοποιήσεις κι αγώνες. Η όποια ικανοποίηση για την επιστροφή των μετοχών στο Δημόσιο από το Υπερταμείο δεν κράτησε. Το πιστό πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, όπως τώρα ο Χατζηδάκης, επανέρχεται, καταπατώντας τη λαϊκή απαίτηση για νερό - κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα. Η κυβέρνηση απάντησε με τη μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Απορριμμάτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ) κι έχουμε εμπειρία από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της Ενέργειας για το τι έρχεται και στο νερό. Ερχεται νέα φάση κλιμάκωσης της επίθεσης με τις δρομολογούμενες συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και την επανεισαγωγή των ΕΥΑΘ κι ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο με άλλον μανδύα, από την πίσω πόρτα. Επίθεση που και το νερό θα ακριβύνει για τον λαό και τις συνθήκες για τους εργαζόμενους στον κλάδο θα κάνει χειρότερες.

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση! Χρειάζεται συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης με κριτήριο το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ.

Χρειάζεται ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης του νερού, που θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Που θα μπορεί να διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αφού θα έχει ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του νερού με γνώμονα το κέρδος.

`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Το ΚΚΕ αγωνίζεται διαχρονικά για να γίνει το νερό, και οι υπηρεσίες αποχέτευσης, πραγματικά κοινωνικό αγαθό. Για φθηνό, υγιεινό νερό. Για φθηνές, σίγουρα αποτελεσματικές υπηρεσίες αποχέτευσης.

Ολοι εμείς μπροστά μαζί. Μαζί με το ΚΚΕ στον αγώνα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ