Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποίηση παιδικής αθωότητας

Η μόλις 10 χρονών Ιρις - Μαρία - Νεφέλη Κουλούρη παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο! Ενα βιβλιαράκι με μικρά, δροσερά κι αθώα ποιήματα, με τίτλο «Νεφελώματα», το οποίο εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τις εκδόσεις του Μάριου Βερέττα.

Σε μια εποχή που έχει «στεγνώσει» το μυαλό μας κι έχει «πετρώσει» η καρδιά μας, χρειαζόμαστε επειγόντως νέους ποιητές. Και η μικρή Ιρις - Μαρία - Νεφέλη, με την τόλμη της εσωτερικής ποιητικής ορμής και την ειλικρίνεια του ακαταμάχητου παιδικού βλέμματος, «πιάνει» το μήνυμα των καιρών. Ετσι κι αλλιώς, είναι «δεντράκι» που θέλει πότισμα με στοργή και σεβασμό, για ν' αποδώσει καρπούς...


Ε.Τ.

Οι εκδόσεις «Εντός» στις 21/11 (12μ) στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) θα παρουσιάσουν το ιστορικό βιβλίο του Γιάννη Ράγκου «Η νάρκη. Υπόθεση "Γοργοπόταμος - Νοέμβριος 1964"». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Γιώργος Λεονταρίτης, ο δικηγόρος Χρήστος Ραχιώτης και ο συγγραφέας.

ΓΙΑΝΝΗ ΑΠ. ΒΟΥΛΔΗ
«Στα μονοπάτια της ζωής »

(χρονογραφήματα)

Η δημοσιογραφία, ελληνική και διεθνής, από τα πρώτα βήματά της, καλλιέργησε το δικό της λογοτεχνικό είδος. Το χρονογράφημα, ή χρονικογράφημα, το οποίο, αφ' ενός διέκρινε στο μικρό ατομικό πρόβλημα, στο επί μέρους πολιτικό γεγονός, ή σ' ένα φαινόμενο της καθημερινής ζωής, τις αφανέρωτες πολλές φορές διαστάσεις του συλλογικού, του κοινωνικού προβλήματος ή φαινoμένου και αφ' ετέρου, το «φώτιζε» με την εμβαθυντική δύναμη της λογοτεχνίας. Το είδος του χρονογραφήματος υπηρετήθηκε όχι μόνον από μεγάλους λογοτέχνες, αλλά και από σπουδαίους δημοσιογράφους που διέθεταν και το «δαιμόνιο» της λογοτεχνίας. Οι παλιότερες γενιές της ελληνικής δημοσιογραφίας είχαν να επιδείξουν πολλούς ταλαντούχους χρονογράφους.

Ενας καθ' όλα άξιος δημοσιογράφος της παλιότερης γενιάς, προικισμένος και με το τάλαντο του χρονογραφήματος, είναι ο παλαίμαχος συνεργάτης πατραϊκών εφημερίδων, αθηναϊκών εντύπων, ξένων ΜΜΕ, συνεργάτης εδώ και μερικά χρόνια του «Ριζοσπάστη» στη στήλη «Διακριτικά», Γιάννης Απ. Βουλδής. Ανάμεσα στις αμέτρητες σελίδες της μακρόχρονης δημοσιογραφικής δουλιάς του, αμέτρητες και όσες υπηρέτησαν την τέχνη του χρονογραφήματος. Αμέτρητες σελίδες, με μεγάλη ευαισθησία, κοινωνικο-πολιτική κριτική ματιά, εύρωστη φαντασία, αλλά και αλήθεια, με γλώσσα λογοτεχνικά πλούσια, νοηματικά καθάρια, σκωπτική, ευφρόσυνη, αισιόδοξη, με θέμα τους τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Ενα αποθησαύρισμα των κατά καιρούς δημοσιευμένων σε εφημερίδες και έντυπα χρονογραφικών σελίδων του Γιάννη Απ. Βουλδή, αποτελεί το βιβλίο του «Στα μονοπάτια της ζωής (Χρονογραφικά μοτίβα)», το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησαν οι «Αχαϊκές Εκδόσεις» (Αφοί Πανόπουλοι, Κολοκοτρώνη 34, 26221, Πάτρα, τηλ. 061-279481). Η συλλογή αυτή περιέχει και μερικά από τα εξαιρετικά χρονογραφήματά του που δημοσιεύτηκαν στη στήλη «Διακριτικά» του «Ριζοσπάστη». Το βιβλίο προλογίζει ο φιλόλογος και ιστορικός Βασ. Κ. Λάζαρης.


Α. Ε.

ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
«Κλεμμένη ιστορία»

Ποίημα χαρακτηρίζει το πεζό κείμενό του ο Κ. Παπαγεωργίου. Καθόλου παράξενο, αφού ποίηση μπορεί να υπάρχει και στον πεζό λόγο. Πρόκειται για μια σκόπιμα ελλειπτική νοηματικά και συντακτικά γραφή. Φαντασία «αδέσμευτη», κατακλυσμένη από ζοφερό κλίμα σε «παραληρηματικό» αφηγηματικό μονόλογο σε πρώτο πρόσωπο για την πολύκλαυστη μοναξιά του ανθρώπου. Σε ένα ταραγμένο πρωινό ξύπνημα, ο αφηγούμενος «βλέπει» τα παπούτσια του στο πάτωμα σαν δυο ταλαίπωρα «όντα» που συμπάσχουν καθώς γέρνουν «σχεδόν ερωτικά» το ένα προς το άλλο. Συνειρμικά παρελαύνουν αναφορές σε πάθη βασανισμένων υπάρξεων, σε μια αγχώδη ασθμαίνουσα παράθεση, χωρίς εσωτερική σύνδεση και σύνθεση.

«... η κάμαρα έμεινε άξαφνα γυμνή (...) ώστε έμοιαζε καθρέφτες να έχω γύρω (...) τόσο ψηλούς και ανεστραμμένους γιατί ανάποδα είδα ότι καθρέφτιζαν τα πράγματα με μέσα τα έξω...», «... το πρωί με τους νεκρούς να κρυώνουν μέσα μου ξεπαγιασμένοι με όλο απλώνοντας τα χέρια τους ανάμεσα στα σίδερα της φυλακής μου - τόσα κόκαλα και δόντια να χτυπούν...». «Από τη μαύρη της συλλήψεώς μου ημέρα, με ιαχές θριάμβου πρώτα που ύστερα κατάντησε - η κραυγή», «Γι' αυτό μπορεί επιστρέφω (...) εκεί στις άγριες του ονείρου θημωνιές (...) το πρωί με ιστορίες του στόματος κλεμμένες από τα βαθιά του σώματός μου».

Το βάρος της γραφής ρίχνεται στους τρόπους, στα εκφραστικά μέσα, στο φορμαλισμό. (Εκδόσεις «Κέδρος»).


Μανώλης ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Από τον «Καστανιώτη» κυκλοφόρησαν: Ο 3ος τόμος του Επιστημονικού Δελτίου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών , το οποίο πλουτίζει συστηματικά πλέον την επιστημονική θεατρολογία στην Ελλάδα. Το 3ο Δελτίο, που φέρει τον τίτλο «Παράβασις», περιέχει κείμενα του Σ. Ευαγγελάτου, Θ. Παπαδόπουλου, Β. Πούχνερ, Γ. Βαρζελιώτη, Λ. Μαράκα, Χ. Μπακονικόλα-Γεωργοπούλου, Χ. Σταματοπούλου- Βασιλάκου, Κ. Πετράκου, Ε. Στιβανάκη, Π. Μπούρα, καθώς και βιβλιοκρισίες και διδακτορικές διατριβές. Το νέο ποιητικό βιβλίο του φιλόλογου και βιβλιοκριτικού Μάνου Λουκάκη «Παλάμη ωχρού μελισσοκόμου». Το δεύτερο μυθιστόρημα του άξιου δημοσιογράφου Παύλου Κάγιου «Σε είδα να 'σαι αόρατος». Το ποιητικό βιβλίο του Νίκου Σιδέρη «Τρυφερός κωπηλάτης». Το μυθιστόρημα του Νίκου Ορφανίδη «Κλεώ». Το μυθιστόρημα του Φλαμανδού Ούγκο Κλάους «Ανολοκλήρωτο παρελθόν» (μετάφραση Γιάννης Ιωαννίδης). Τις μυθιστορίες του αρμενικής καταγωγής Πίτερ Μπαλακιάν «Το μαύρο σκυλί της μοίρας» (μετάφραση Ιωάννα Καρατζαφέρη). Το μυθιστόρημα του Μάικλ Πάλιν «Η πολυθρόνα του Χεμινγουέι» (μετάφραση Ρένα Χάτχουτ.

- Από το «Εντός» κυκλοφόρησε το βιογραφικό βιβλίο του Βαγγέλη Σακκάτου «Ανδρέας Λασκαράτος και Μικέλης Αβλιχος (Δύο μεγάλοι Κεφαλονίτες σατιρικοί)».

- Το σημαντικό τριμηνιαίο περιοδικό «Πόρφυρας» (τεύχος 95-96, Κέρκυρα ΤΘ 206, 49100) καταθέτει ένα ακόμα - το ογκωδέστερο μέχρι τώρα - αφιέρωμα στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, το οποίο περιέχει πολλές ενδιαφέρουσες συνεργασίες μελετητών του ποιητή.

- Οι εξαίρετες εκδόσεις «Σίγμα», που απευθύνονται στα παιδιά, κυκλοφόρησαν ένα ακόμη πανέμορφα γραμμένο και εικονογραφημένο παραμύθι του Μενέλαου Στεφανίδη με ζωγραφιές της Φωτεινής Στεφανίδη. Τίτλος του «Το πονεμένο αηδόνι».

- Ο Στέφανος Νικ. Παπαδόπουλος ( Στέπας Γκρις) μας έστειλε τα παρακάτω βιβλία του: «Μαύρη ζωή» (διηγήματα), «Λουλούδια» (ποιήματα), «Οράματα» (ποιήματα) «Η οδύσσεια και το τέλος του Λευτέρη» (μυθιστόρημα), «Κοινωνικά» (μικρές νουβέλες), «Κατοχικά και αντιστασιακά» (ποιήματα). ( Στ. Ν. Παπαδόπουλος, 4922.750).

- Ο «Πατάκης» κυκλοφόρησε: Το δοκίμιο του πεζογράφου και μεταφραστή Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή «Μνήμη και μνήμη». Το βιογραφικό βιβλίο της Ρούλας Κακλαμανάκη «Ανδρέας Παπανδρέου». Τρεις σύντομες και εκλαϊκευμένες μελέτες της διάσημης παιδοψυχολόγου Φρανσουά Ντολτό «Το παιδί στην πόλη», «Το παιδί και η γιορτή», «Μιλώντας για το θάνατο», οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες για γονείς μικρών παιδιών και εφήβων (μετάφραση Ελισάβετ Κούκη). Τα μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους της Μπριγκίτε Σμάντγια «Μπίλι» (μετάφραση Αννα Κοντολέων) και του Μπαρτ Μούγιαρτ «Φίλησέ με» (μετάφραση Αλίκη Μπαλάσκα). Τα όμορφα παραμύθια της Δανάης Τσουκαλά «Η φύλλινη πολυκατοικία» και «Το λαγουδάκι που έτρωγε μόνο καρότα» σε ζωγραφιές της Βάσως Ψαράκη. Το παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Τρίγωνο ψαρούλης εναντίον μεγάλου καρχαρία» σε εικόνες της Λήδας Βαρβαρούση. Το παραμύθι γνώσης του Μαρσέλ Μαρλιέ «Ο Πέτρος και η Σοφία ανακαλύπτουν τη φύση» (απόδοση στα ελληνικά Φίλιππος Μανδηλαράς). Τα δημιουργικά βιβλία για παιδιά: Μάρθα Στάινμάιερ «Στρογγυλά και παρδαλά (ιδέες με πλαστελίνη για μικρά χέρια)» και Μπέρμπελ Μέρταν «Πέτρες και ξυλαράκια, μικρά καραβάκια (κατασκευάζοντας και δημιουργώντας με υλικά από τη φύση)».

- Η διακεκριμένη συγγραφέας Πέπη Δαράκη καταθέτει δύο νέα βιβλία της, για παιδιά. Τα «Αιγαιοπελαγίτικα παραμύθια» σε εικονογράφηση Κωστή Βαλάση (εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα») και «Οταν βρω ένα θησαυρό» (Εκδόσεις «Αγκυρα»).

- Από τον «Παπαζήση» κυκλοφόρησε η ογκώδης μελέτη (603 σελ.) της επίκουρου καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Καλλιόπης Σπανού «Διοίκηση, πολίτες και δημοκρατία».

- Οι εκδόσεις «Χατζηνικολή» κυκλοφόρησαν: Το μυθιστόρημα της διάσημης Γαλλίδας ακαδημαϊκού Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «Η χαριστική βολή», το οποίο κινείται μεταξύ ιστορίας και φαντασίας, με θέμα τον έρωτα και τον πόλεμο (μετάφραση Κατερίνα Ζαρόκωστα, 2η έκδοση). Η ογκώδης αρχαιολογική μελέτη του Ζορζ Ντιμεζίλ «Η αρχαία ρωμαϊκή θρησκεία», η οποία περιέχει και υπόμνημα για τη θρησκεία των Ετρούσκων (μετάφραση Ευάγγελος Γαζής, δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση).

- Τα «Ελληνικά Γράμματα» κυκλοφόρησαν: Το πρώτο πολυδιαβασμένο, εξαιρετικό πολιτικο-ιστορικό μυθιστόρημα του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου «Νύχτες και Αυγές», το οποίο χωρίζεται σε δύο τόμους. Ο πρώτος με υπότιτλο «Η πολιτεία» και ο δεύτερος με υπότιτλο «Τα βουνά» (Το μυθιστόρημα πρωτοκυκλοφόρησε από τις «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις» του ΚΚΕ στο εξωτερικό. Ακολούθησαν οι επανεκδόσεις: 1963-1965 «Θεμέλιο», 1979 «Κέδρος», 1987 «Σύγχρονη Εποχή»). Το δοκίμιο του Χάρη Σακελλαρίου «Το τραγικό στη ζωή και στην Τέχνη». Στη σειρά «Η τέχνη του θεάματος» ένας τόμος αφιερωμένος στον βραβευμένο θεατρικό συγγραφέα Γιάννη Χρυσούλη με τίτλο «Ασκήσεις ετοιμότητας θέατρο», το οποίο περιέχει έργα του Χρυσούλη και κείμενα θεατρολόγων, κριτικών θεάτρου για το έργο του, εργοβιογραφία, παραστασιογραφία και κριτικογραφία. Στη σειρά «Ψυχανάλυση» η μελέτη της Νάνσυ Μακουίλιαμς «Ψυχαναλυτική διάγνωση» (επιμέλεια Τάνια Αναγνωστοπούλου - Σοφία Τριλίβα, μετάφραση Αντωνία Καραμπέτσου). Η μελέτη του Κυριάκου Μαντζιβή «Αιμομειξία (η φρίκη στην οικογένεια)», η οποία φέρνει παραδείγματα και από την αρχαιότητα. Η μελέτη του Παύλου Α. Κυριακίδη «Η οικογενειακή σχέση». Η μελέτη του Σκοτ Μέικλ«Η οικονομική σκέψη του Αριστοτέλη» (μετάφραση Ακης Γαβριηλίδης). Η μελέτη του Ακη Γαβριηλίδη «Η δημοκρατία του φιλελευθερισμού».

ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ
«Το τραγούδι της μάσκας»

(μυθιστόρημα)

Η «γράφουσα χειρ» της Μάρως Βαμβουνάκη κλείνει το 22ο βιβλίο της. Διήγημα, παιδικά, δύο θεατρικά και μυθιστορήματα, όπως «Το τραγούδι της μάσκας». Ενα ώριμο πνευματικό επίτευγμα, που ζευγαρώνει την επιστήμη και την τέχνη.

Η επιστήμη που εντρύφησε η συγγραφέας, η ψυχολογία, ανοίγει τις σελίδες της για να ξεφυλλίσει την πάσχουσα ψυχή σιγά κι ήρεμα, ώσπου να εκμαιεύσει το αγκάθι του μέγιστου πόνου, για να χυθεί άπλετο φως στην παθολογία και να επακολουθήσει, με λεπτότατους χειρουργικούς χειρισμούς, η θεραπεία.

Η ψυχανάλυση κι οι κύριοι εκπρόσωποί της βάζουν και το μη πάσχοντα αναγνώστη στην ιατρική κλίνη, για να ψαχουλέψουν με τις συμβουλές τους τα δυσερεύνητα βάθη του «εγώ» του. Ενα μεγάλο ερωτηματικό το βασανίζει: Μήπως κι αυτός υπήρξε αιτία για ενοχές ή προβλήματα στους αγαπημένους, στους φίλους, στο περιβάλλον του; Τόσο ο επηρεασμός της πανίσχυρης τέχνης είναι δυνατός. Το «εγώ» της Σάντρας, εδώ, γίνεται το δικό του εγώ, που ψάχνεται γεμάτο αγωνία για κάποιες απαντήσεις.

Δυναμική γραφή, με απόλυτο σεβασμό στη μοναδικότητα του ατόμου, τρυφερή και ευαίσθητη περιήγηση στα απόκρυφα και δύσβατα «χωράφια» της ψυχής, ώσπου να φτάσει στο ποθητό τέρμα - την κάθαρση - την ανακάλυψη, στα έκπληκτα μάτια, της χωρίς μάσκα ζωής: «Σαν ν' απλώνω πρώτη φορά και να προσέχω με ενδιαφέρον ένα σωρό πράγματα. Μικροπράγματα που είναι τόσο ωραία! Τόσο απίστευτα σημαντικά! Δεν το 'ξερα πως η γη είναι έτσι πλούσια, πως κουβαλά πάνω της τόσα πολλά, τόσα σημαντικά μικροπράγματα! Μπορείς να γράψεις για το καθένα τους ένα ολόκληρο μυθιστόρημα»! (Εκδόσεις «Φιλιππότη»).


Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ