Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Από τον «Καστανιώτη» κυκλοφόρησαν: Ο 3ος τόμος του Επιστημονικού Δελτίου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών , το οποίο πλουτίζει συστηματικά πλέον την επιστημονική θεατρολογία στην Ελλάδα. Το 3ο Δελτίο, που φέρει τον τίτλο «Παράβασις», περιέχει κείμενα του Σ. Ευαγγελάτου, Θ. Παπαδόπουλου, Β. Πούχνερ, Γ. Βαρζελιώτη, Λ. Μαράκα, Χ. Μπακονικόλα-Γεωργοπούλου, Χ. Σταματοπούλου- Βασιλάκου, Κ. Πετράκου, Ε. Στιβανάκη, Π. Μπούρα, καθώς και βιβλιοκρισίες και διδακτορικές διατριβές. Το νέο ποιητικό βιβλίο του φιλόλογου και βιβλιοκριτικού Μάνου Λουκάκη «Παλάμη ωχρού μελισσοκόμου». Το δεύτερο μυθιστόρημα του άξιου δημοσιογράφου Παύλου Κάγιου «Σε είδα να 'σαι αόρατος». Το ποιητικό βιβλίο του Νίκου Σιδέρη «Τρυφερός κωπηλάτης». Το μυθιστόρημα του Νίκου Ορφανίδη «Κλεώ». Το μυθιστόρημα του Φλαμανδού Ούγκο Κλάους «Ανολοκλήρωτο παρελθόν» (μετάφραση Γιάννης Ιωαννίδης). Τις μυθιστορίες του αρμενικής καταγωγής Πίτερ Μπαλακιάν «Το μαύρο σκυλί της μοίρας» (μετάφραση Ιωάννα Καρατζαφέρη). Το μυθιστόρημα του Μάικλ Πάλιν «Η πολυθρόνα του Χεμινγουέι» (μετάφραση Ρένα Χάτχουτ.

- Από το «Εντός» κυκλοφόρησε το βιογραφικό βιβλίο του Βαγγέλη Σακκάτου «Ανδρέας Λασκαράτος και Μικέλης Αβλιχος (Δύο μεγάλοι Κεφαλονίτες σατιρικοί)».

- Το σημαντικό τριμηνιαίο περιοδικό «Πόρφυρας» (τεύχος 95-96, Κέρκυρα ΤΘ 206, 49100) καταθέτει ένα ακόμα - το ογκωδέστερο μέχρι τώρα - αφιέρωμα στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, το οποίο περιέχει πολλές ενδιαφέρουσες συνεργασίες μελετητών του ποιητή.

- Οι εξαίρετες εκδόσεις «Σίγμα», που απευθύνονται στα παιδιά, κυκλοφόρησαν ένα ακόμη πανέμορφα γραμμένο και εικονογραφημένο παραμύθι του Μενέλαου Στεφανίδη με ζωγραφιές της Φωτεινής Στεφανίδη. Τίτλος του «Το πονεμένο αηδόνι».

- Ο Στέφανος Νικ. Παπαδόπουλος ( Στέπας Γκρις) μας έστειλε τα παρακάτω βιβλία του: «Μαύρη ζωή» (διηγήματα), «Λουλούδια» (ποιήματα), «Οράματα» (ποιήματα) «Η οδύσσεια και το τέλος του Λευτέρη» (μυθιστόρημα), «Κοινωνικά» (μικρές νουβέλες), «Κατοχικά και αντιστασιακά» (ποιήματα). ( Στ. Ν. Παπαδόπουλος, 4922.750).

- Ο «Πατάκης» κυκλοφόρησε: Το δοκίμιο του πεζογράφου και μεταφραστή Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή «Μνήμη και μνήμη». Το βιογραφικό βιβλίο της Ρούλας Κακλαμανάκη «Ανδρέας Παπανδρέου». Τρεις σύντομες και εκλαϊκευμένες μελέτες της διάσημης παιδοψυχολόγου Φρανσουά Ντολτό «Το παιδί στην πόλη», «Το παιδί και η γιορτή», «Μιλώντας για το θάνατο», οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες για γονείς μικρών παιδιών και εφήβων (μετάφραση Ελισάβετ Κούκη). Τα μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους της Μπριγκίτε Σμάντγια «Μπίλι» (μετάφραση Αννα Κοντολέων) και του Μπαρτ Μούγιαρτ «Φίλησέ με» (μετάφραση Αλίκη Μπαλάσκα). Τα όμορφα παραμύθια της Δανάης Τσουκαλά «Η φύλλινη πολυκατοικία» και «Το λαγουδάκι που έτρωγε μόνο καρότα» σε ζωγραφιές της Βάσως Ψαράκη. Το παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Τρίγωνο ψαρούλης εναντίον μεγάλου καρχαρία» σε εικόνες της Λήδας Βαρβαρούση. Το παραμύθι γνώσης του Μαρσέλ Μαρλιέ «Ο Πέτρος και η Σοφία ανακαλύπτουν τη φύση» (απόδοση στα ελληνικά Φίλιππος Μανδηλαράς). Τα δημιουργικά βιβλία για παιδιά: Μάρθα Στάινμάιερ «Στρογγυλά και παρδαλά (ιδέες με πλαστελίνη για μικρά χέρια)» και Μπέρμπελ Μέρταν «Πέτρες και ξυλαράκια, μικρά καραβάκια (κατασκευάζοντας και δημιουργώντας με υλικά από τη φύση)».

- Η διακεκριμένη συγγραφέας Πέπη Δαράκη καταθέτει δύο νέα βιβλία της, για παιδιά. Τα «Αιγαιοπελαγίτικα παραμύθια» σε εικονογράφηση Κωστή Βαλάση (εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα») και «Οταν βρω ένα θησαυρό» (Εκδόσεις «Αγκυρα»).

- Από τον «Παπαζήση» κυκλοφόρησε η ογκώδης μελέτη (603 σελ.) της επίκουρου καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Καλλιόπης Σπανού «Διοίκηση, πολίτες και δημοκρατία».

- Οι εκδόσεις «Χατζηνικολή» κυκλοφόρησαν: Το μυθιστόρημα της διάσημης Γαλλίδας ακαδημαϊκού Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «Η χαριστική βολή», το οποίο κινείται μεταξύ ιστορίας και φαντασίας, με θέμα τον έρωτα και τον πόλεμο (μετάφραση Κατερίνα Ζαρόκωστα, 2η έκδοση). Η ογκώδης αρχαιολογική μελέτη του Ζορζ Ντιμεζίλ «Η αρχαία ρωμαϊκή θρησκεία», η οποία περιέχει και υπόμνημα για τη θρησκεία των Ετρούσκων (μετάφραση Ευάγγελος Γαζής, δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση).

- Τα «Ελληνικά Γράμματα» κυκλοφόρησαν: Το πρώτο πολυδιαβασμένο, εξαιρετικό πολιτικο-ιστορικό μυθιστόρημα του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου «Νύχτες και Αυγές», το οποίο χωρίζεται σε δύο τόμους. Ο πρώτος με υπότιτλο «Η πολιτεία» και ο δεύτερος με υπότιτλο «Τα βουνά» (Το μυθιστόρημα πρωτοκυκλοφόρησε από τις «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις» του ΚΚΕ στο εξωτερικό. Ακολούθησαν οι επανεκδόσεις: 1963-1965 «Θεμέλιο», 1979 «Κέδρος», 1987 «Σύγχρονη Εποχή»). Το δοκίμιο του Χάρη Σακελλαρίου «Το τραγικό στη ζωή και στην Τέχνη». Στη σειρά «Η τέχνη του θεάματος» ένας τόμος αφιερωμένος στον βραβευμένο θεατρικό συγγραφέα Γιάννη Χρυσούλη με τίτλο «Ασκήσεις ετοιμότητας θέατρο», το οποίο περιέχει έργα του Χρυσούλη και κείμενα θεατρολόγων, κριτικών θεάτρου για το έργο του, εργοβιογραφία, παραστασιογραφία και κριτικογραφία. Στη σειρά «Ψυχανάλυση» η μελέτη της Νάνσυ Μακουίλιαμς «Ψυχαναλυτική διάγνωση» (επιμέλεια Τάνια Αναγνωστοπούλου - Σοφία Τριλίβα, μετάφραση Αντωνία Καραμπέτσου). Η μελέτη του Κυριάκου Μαντζιβή «Αιμομειξία (η φρίκη στην οικογένεια)», η οποία φέρνει παραδείγματα και από την αρχαιότητα. Η μελέτη του Παύλου Α. Κυριακίδη «Η οικογενειακή σχέση». Η μελέτη του Σκοτ Μέικλ«Η οικονομική σκέψη του Αριστοτέλη» (μετάφραση Ακης Γαβριηλίδης). Η μελέτη του Ακη Γαβριηλίδη «Η δημοκρατία του φιλελευθερισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2001-06-28 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2000-09-07 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2000-03-16 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1999-03-04 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1998-09-10 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1998-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ