Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ
«Τι είναι η "Πολιτιστική Ολυμπιάδα;"»

Προτομή του Σωκράτη
Προτομή του Σωκράτη
«Ετος Σωκράτη» ανακήρυξε το 2001 το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με αφορμή τα 2.400 χρόνια από το θάνατο του αρχαίου φιλοσόφου (399 π.Χ. - 2001 μ.Χ.) και χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος του Κέντρου, Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και ο διευθυντής του, Βασίλης Καρασμάνης, παρουσίασαν τις εκδηλώσεις του γιορτασμού αυτού.

Η εσπευσμένη ανακοίνωση των εκδηλώσεων - θα ξεκινήσουν το επόμενο καλοκαίρι - στηρίχτηκε, κατά την Ε. Αρβελέρ, στο ότι το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε νωρίς το ποσό της χρηματοδότησης του Κέντρου, δίνοντάς του την ευκαιρία για έγκαιρο προγραμματισμό. Βέβαια, το Κέντρο έχει στραμμένα τα «μάτια» και στην « Πολιτιστική Ολυμπιάδα», με τον Β. Καρασμάνη να λέει ότι «μετά τη συνέντευξη περιμένουμε να χτυπήσει το τηλέφωνο», για να ενταχθεί το «Ετος Σωκράτη» στην «Πολιτιστική Ολυμπιάδα». Σημείωσε, μάλιστα ότι ο προηγούμενος πρόεδρος του ΔΣ της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», Μ. Κακογιάννης, είχε ενδιαφερθεί για τη συμμετοχή του Κέντρου στη διοργάνωση.

Ωστόσο, και τα δύο στελέχη του Κέντρου επιχείρησαν να απομονώσουν τις δύο διοργανώσεις. Η Ε. Αρβελέρ είπε «εμείς θα κάνουμε το Ετος κι εκείνοι ας το πάρουν να το εντάξουν όπου θέλουν» και πρόσθεσε με έμφαση «δε θα πάρουμε παραπάνω χρήματα. Δεν είμαστε ενταγμένοι πουθενά, προς το παρόν ». Λίγο πριν, η εμφανίστηκε δηκτική έναντι της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», ρωτώντας, ρητορικά προφανώς, «ξέρει κανείς τι είναι η "Πολιτιστική Ολυμπιάδα";» και απαντώντας η ίδια « η Ολυμπιάδα είναι μια οργάνωση, η οποία ζητεί να γίνουν εκδηλώσεις που έχει προδιαγράψει - άρα δεν είναι πολιτιστική - ή κάνει τουριστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με ένα διεθνές συμπόσιο, στο οποίο θα συμμετέχουν δεκάδες ξένοι επιστήμονες, με θεματικούς άξονες τη ζωή και τη φιλοσοφία του Σωκράτη, την επιστημολογία και μέθοδό του, τη σχέση της σκέψης του με το χριστιανισμό και την επίδραση της φιλοσοφίας του σήμερα. Για το συμπόσιο συνεργάζονται ήδη μεγάλα πανεπιστήμια και κολέγια (Οξφόρδη, Πανεπιστήμια Παρισιού, Βέρνης, Βενετίας κ.ά), ενώ οι πανεπιστημιακές εκδόσεις της Οξφόρδης θέλουν να τυπώσουν σε ειδικό τόμο τις ανακοινώσεις του συμποσίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης θεατρικές παραγωγές, όπως η «Πολιτεία» του Πλάτωνα σε σκηνοθεσία Ανατόλι Βασίλιεφ και η «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη από τον Γιώργο Λαζάνη. Σε συνεργασία με το Εθνικό συζητείται να ανέβουν οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη και εξετάζεται το ανέβασμα του «Γοργία» του Πλάτωνα από την « Compagnie Ballagan».

Θα γίνει επίσης έκθεση βιβλίου, με τις πρώτες εκδόσεις έργων αρχαίων φιλοσόφων (εκδόσεις του 15ου και 16ου αιώνα, σε επιμέλεια του Κώστα Στάικου). Για τις μουσικές εκδηλώσεις δεν ειπώθηκε κάτι συγκεκριμένο, εκτός από μερικά ονόματα που ανέφερε η Ε. Αρβελέρ ( Θεοδωράκης, Κουρουπός, Μαρκόπουλος κ.ά). Επιπλέον προγραμματίζονται δύο σχολικοί διαγωνισμοί, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Ενας πανευρωπαϊκός, με έκθεση ιδεών για τον Σωκράτη (το θέμα δεν έχει οριστεί ακόμη), που θα στηριχτεί στο πρόγραμμα προώθησης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και ένας πανελλήνιος διαγωνισμός επιχειρηματολογίας. Προγραμματίζεται και η παραγωγή δύο τηλεταινιών, η μία με θέμα τη ζωή του Σωκράτη και η άλλη με συνεντεύξεις καθηγητών Φιλοσοφίας σε μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

Το Κέντρο ελπίζει σε χορηγίες για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, αφού τα 150 εκ. που διαθέτει συνολικά για εκδηλώσεις δεν αρκούν. Το «Ετος Σωκράτη» τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ