Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ο «Γαβριηλίδης» κυκλοφόρησε: Τη δίγλωσση έκδοση (ελληνικά - ρώσικα) του έργου του Λέοντα Τολστόι «Γιατί;» (μετάφραση - σχόλια Ελένη Μπακοπούλου). Σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα «ΟΜΜΑ Στούντιο», ένα βιβλιαράκι με τη συνέντευξη του Τόμας Ρίτσαρντς στην Λίζα Γουόλφορθ, με τίτλο «Το ακραίο σημείο της παράστασης» (μετάφραση Αντώνης Διαμαντής - Ειρήνη Κουτσάκη). Ελληνοαγγλική έκδοση του έργου του Εντουαρντ Τζίμπον «Η παρακμή και η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» (μετάφραση - εισαγωγή Αφροδίτη Θεοδωρακάκου). Τη μελέτη του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Λευτέρη Παπαλεοντίου «Στοχαστικές προσαρμογές (Για την ιστορία της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας)». Στη σειρά «Εκ νέου» (αφορά σε παλιότερους ποιητές μας), το βιβλίο «Κρίτων Αθανασούλης (Μια παρουσίαση από τον Γιάννη Βαρβέρη)». Το ποιητικό βιβλίο του Σωτήρη Λιόντου «Ανοσοποίηση». Τα ποιητικά βιβλία του Σπύρου Κατσίμη «Η παλαιά διαδρομή» και του Αγγελου Αγγέλου «Επιθνησεύς».

- Το «Εντός» κυκλοφόρησε: Το βιβλίο του κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και ποιητή Βασίλη Φυτσιλή «Στους δρόμους του αγώνα», το οποίο αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του «Κουβεντιάζοντας με τον Γιάννη (Πικρό οδοιπορικό, ενός μικρού αντάρτη)», (αναφορά στον αδελφό του, μαχητή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, Γιάννη Φυτσιλή). Τη μαρτυρία της κομμουνίστριας Μαρία Φόρτους «Μια γυναίκα... στα ίχνη του εχθρού» (μετάφραση Τάκης Ψημμένος). Η Μ. Φόρτους είχε παράνομη δράση στην τσαρική Ρωσία, συμμετείχε στην Οχτωβριανή Επανάσταση, πολέμησε στον Ισπανικό Εμφύλιο πλάι στον Καταλανό σύζυγό της Ραμόν Κασανέλας - Λουκ, ο οποίος δολοφονήθηκε αργότερα, όπως και ο μοναχογιός τους Ραμόν Φλορεάλ.

- Το «Στάχυ» κυκλοφόρησε: Το μυθιστόρημα του «πατέρα» του κριτικού νατουραλισμού Εμίλ Ζολά «Το στομάχι του Παρισιού» (αναφέρεται στους καλοφαγάδες στην κεντρική αγορά του Παρισιού, τις Αλ). Μετάφραση Ντορέτα Πέππα. Το εικονογραφημένο βιβλίο της Σταυρούλας Κουράκου «Τα κυριακάτικα» (κείμενα της Στ. Κουράκου για τα αμπέλια και το κρασί στην κυριακάτικη «Καθημερινή»). Το ιστοριογραφικό περιοδικό «Ιστωρ» (τεύχος 12). Περιέχονται κείμενα των Πενελόπ Κόρφιλντ, Δ. Λυβάνιου, Μ. Κυριακίδου, Λ. Διβάντου, Κ. Δημητρίου, Β. Μακρίδη, Λ. Εμ. Παπαδάκη, Α. Ταμπάκη, κ.ά.

- Οι εκδόσεις «Ζήτρος» στην εξαίρετη σειρά «Αρχαίοι Κλασικοί» κυκλοφόρησαν τον 16ο τόμο, με τίτλο «Ιπποκράτης - Ιατρική δεοντολογία - Νοσολογία» (ανθολόγηση, μετάφραση, εισαγωγές, σχόλια Δημήτριος Λυπουρλής). Τον τόμο «Ναπολέων Λαπαθιώτης - Ποιήματα» (εισαγωγή Μαρίνα Λυπουρλή). Περιέχεται το σύνολο των ποιημάτων του Λαπαθιώτη (1889-1944). Τη συλλογή διηγημάτων του Αλέξανδρου Χ. Κορτσαρή «Αυθημερόν».

- Η «Αγρα» κυκλοφόρησε: Τα δοκίμια του Γκι (Μισέλ) Σονιέ «Ανδρέας Εμπειρίκος - Μυθολογία και ποιητική» (με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του Α. Εμπειρίκου). Μετάφραση Αλόη Σιδέρη. Το ποιητικό βιβλίο του Εκτορα Κακναβάτου «ΑΚΑΡΕΙ» (με τέσσερα χαρακτικά του Γιάννη Στεφανάκι). Τα ποιητικά βιβλία της Στέλλας Γ. Νικολούδη «Η ανάσταση και η γλώσσα» και του Σπύρου Κανιούρα «Χώρος δυνατών θέσεων».

- Τα «Ελληνικά Γράμματα» κυκλοφόρησαν: Στη σειρά «Η τέχνη του θεάματος» τη μελέτη του λέκτορα Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αντώνη Γλυτζουρή «Η σκηνοθετική τέχνη στην Ελλάδα (Η ανάδυση και η εδραίωση της τέχνης του σκηνοθέτη στο νεοελληνικό θέατρο)» (739 σελ.). Το μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Εκο «Μπαουντολίνο» (μετάφραση Εφη Καλλιφατίδη, στ` έκδοση). Το μυθιστόρημα του Κωστή Τζερμιά «Ποιος ήταν ο φονεύς του Βιζυηνού;» (βασίζεται στο διήγημα του Βιζυηνού «Ποιος ήτο ο φονεύς του αδελφού μου;». Το μυθιστόρημα του Χρήστου Σπουρδαλάκη «Α. Φυτοκυάμου». Τα διηγήματα (οκτώ) του Δημοσθένη Καμπούρη «Στη βροχή με μηχανάκι». Τα διηγήματα της Τζούμπα Λαχίρι «Διερμηνέας ασθενειών» (μετάφραση Μπελίκα Κουμπαρέλη). Το μυθιστόρημα του Χιου Μπρουν «Daytrippers» (μετάφραση Μπελίκα Κουμπαρέλη). Τη μελέτη των Στ. Παπαστάμου - Γκ. Μιούνι «Μειονότητες και εξουσία (Μια κοινωνιοψυχολογική και πειραματική προσέγγιση της κοινωνικής επιρροής και συμπεριφοράς των μειονοτήτων)» (β` έκδοση).

- Το Ινστιτούτο του βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα κυκλοφόρησε το βιβλίο του Πιερ Μπουρντιέ «Μάθημα πάνω στο μάθημα» (Κοινωνιολογία και Αυτοκοινωνιοανάλυση)» (μετάφραση Νίκος Αγκαβανάκης, πρόλογος Νίκος Παναγιωτόπουλος).

- Τα «Νέα Σύνορα» Α. Α. Λιβάνη κυκλοφόρησαν τη μελέτη του Μιχάλη Λ. Δερτούζου «Η ανολοκλήρωτη επανάσταση (οι ανθρωποκεντρικοί υπολογιστές και τι μπορούν να κάνουν για εμάς)». Το ιστορικό μυθιστόρημα της Πατρίτσια Τσέντι «Ο πρίγκιπας Σιντάρτα» (β` τόμος, μετάφραση Ευάγγελος Κεφαλλονίτης.) Το ιστορικό μυθιστόρημα του Ντανιέλ Κάλβο Πλατερό «Η αλήθεια της Μήδειας» (μετάφραση Αγγελική Φιλιππάτου). Το μυθιστόρημα της Ελένης Αποστολίδου «Οσα φέρνει ο άνεμος». Η ποιητική συλλογή του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Ανωμερίτη «Μεταγωγές». Το μυθιστόρημα του Γιώργου Μυλωνά «Μέλι το κορμί της». Το μυθιστόρημα της Ευαγγελίας Ευσταθίου «Προσωπικές στιγμές». Το μυθιστόρημα της Πόλυ Αλμπαντάκη «Διάλεξε ποια αγάπη θες».

- Ο «Ιάμβλιχος» κυκλοφόρησε: Το δεύτερο τόμο του έργου της Χ. Π. Βλαβάτσκι «Θεολογία» με τίτλο «Ισις αποκαλυμμένη» (μετάφραση Θεόδωρος Σιαφαρίκας). Το βιβλίο της Ολγας Κασσά «Εγχειρίδιο Αστρολογίας».

- Μαρία Μιστριώτη «Ανεμός τε κυβερνήτης» (ποίηση). Εκδόσεις «Κάκτος».

- Κλυταιμνήστρα Τζαβάρα «Στη δίνη του πεπρωμένου» (μυθιστόρημα). Εκδόσεις «Νουμάς» (Πύργος Ηλείας).

- Δημήτρης Χονδρός (Βοριάς) «Η ζωή μου στο αντάρτικο και στα χρόνια του κατατρεγμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ