Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • «Μακρόνησος, ιστορικός τόπος» Β΄ τόμος
  • Αλέκα Παπαρήγα: «Σοσιαλισμός πάντα αναγκαίος και επίκαιρος»
  • Επη Χριστοδούλου: «Γιάννης Μαλαγάρης - ιστορική βιογραφία, Σάμος 1908-1949»
  • «Η σοβιετική ψυχολογία για την ανάπτυξη του παιδιού» (άρθρα Βιγκότσκι, Λεόντιεφ, Ελκόνιν)
Εικαστικές περιπλανήσεις

Εργο του Νικόλα Κληρονόμου
Εργο του Νικόλα Κληρονόμου
Νέα έργα της παρουσιάζει (έως 8/11) η Λίλα Παπούλα στην γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4). Ξεκινώντας από ένα θεατρικό πρόσχημα, η ζωγράφος ξετυλίγει μια ιστορία, στην οποία συνδέονται αφαιρετικά τοπία της μνήμης της με απροσδόκητα συμβολικά γραφήματα: υπαινιγμός μιας ανθρώπινης φιγούρας, ένα δέντρο, ένα τρένο, ένα καράβι, το σπίτι, που αποκτούν μια προσωπική εικαστική «γλώσσα».

  • Μέχρι τις 31/10 θα διαρκέσει η έκθεση του Γιάννη Σκαλτσά στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7). Σ' αυτήν την τρίτη του ατομική έκθεση, ο καλλιτέχνης διευρύνει τα δύο βασικά στοιχεία που συντελούν το ζωγραφικό πίνακα, το ξύλινο τελάρο και τον επιζωγραφισμένο καμβά.
  • «Ψέματα και αλήθειες» τιτλοφορείται η έκθεση που φιλοξενείται στη «Μέδουσα» (Ξενοκράτους 7). Εως 22/11 παρουσιάζονται δημιουργίες των: Γιώργου Γυπαράκη, Αννίτας Ξάνθου, Νάκη Ταστσιόγλου. Την έκθεση επιμελείται η Εφη Στρούζα.
  • «Περίπτερα τη νύχτα», τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής του Νικόλα Κληρονόμου, (έως 8/11), στην γκαλερί «έκφραση» (Φοίβης 11 και Μεταξά, Γλυφάδα). Πρόκειται για λάδια, παστέλ και κάρβουνο. Επίσης παρουσιάζεται μια κατασκευή από σίδερο, ξύλο, μουσαμά και νέον και παράλληλα γίνεται προβολή, από το εσωτερικό της, με διαφάνειες του νέου φωτογράφου Γιώργου Χάλκου. Μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα, εικόνες που δημιουργούν ένα πολύχρωμο παζλ.
  • «Οι Δάφνες μου» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Αγγελου Παπαδημητρίου (έως τις 15/11) στην γκαλερί «νέες μορφές» (Βαλαωρίτου 9).
Νέα «ταξίδια» στο «Συρμό»

Αυλαία με τους «Domenica» στο «Συρμό»
Αυλαία με τους «Domenica» στο «Συρμό»
Η περσινή, πρώτη χρονιά λειτουργίας του απέδειξε πως πρόκειται για εστία δημιουργικής κατάθεσης και «συνομιλίας» καλλιτεχνών και κοινού, ένας ιδιαίτερος χώρος «Ανισόπεδων Μουσικών Διαβάσεων», που κόντρα στο... συρμό των σημερινών τρόπων διασκέδασης, φιλοξένησε διαφορετικά ρεύματα της ελληνικής μουσικής και των νεότερων λειτουργών της. Ο λόγος για το «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 2105203661), που σήμερα (10.30μμ) ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό, ξεκινώντας τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του.

Ενδιαφέροντα μουσικά σχήματα συνθέτουν το φετινό του πρόγραμμα, το οποίο τηρεί πάντα τον εναλλασσόμενο χαρακτήρα του. Στη σκηνή του, σήμερα και αύριο, θα βρίσκονται οι «Domenica», η παρέα φίλων που το 1995 σχημάτισαν το δικό τους γκρουπ, με σκοπό να «συνθέτουν, να γράφουν και να παίζουν τη μουσική που τους αρέσει». Θα παρουσιάσουν κομμάτια του τελευταίου δίσκου τους, «Μέσα στη βουή του δρόμου», και άλλα τραγούδια.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα θα εμφανιστεί το 7μελές νεανικό «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό», που αγκαλιάζει την τζαζ, το μπλουζ, το ροκ και τον progressive ήχο, όσο και τα παραδοσιακά ακούσματα. Μαζί του, την Κυριακή, θα συμπράξει ο Αντώνης Τουρκογιώργης, ένα από τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος «Socrates». Εναρξη μουσικών παραστάσεων: 10.30μμ.

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ
μια εκδήλωση

Η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου, στα πλαίσια των ζωγραφιώτικων συναντήσεων λόγου, τέχνης, πολιτισμού, οργανώνει σήμερα (8μμ) στο Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60) μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του ιστορικού Δημήτρη Αρβανιτάκη σχετικά με το περιεχόμενο της σπουδαίας, πρωτότυπης μάλιστα, διδακτορικής έρευνας - μελέτης του «Το Ρεμπελιό των Ποπολάρων (Οι κοινωνικές συγκρούσεις στα Ιόνια νησιά κατά τον 17ο αιώνα)» (έκδοση του Μουσείου Μπενάκη). Θυμίζουμε ότι ο κυριακάτικος «Ρ» έχει παρουσιάσει αυτήν την πολύτιμη για την ιστοριογραφία μας μελέτη, καθώς είναι η πρώτη ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη σχετικά με τις κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικές πτυχές της εξέγερσης των ποπολάρων της Ζακύνθου.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το καινούριο έργο του Παναγιώτη Μέντη «Οι Γυναίκες στη Θάλασσα» παρουσιάζεται από το «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν» της οδού Φρυνίχου. Τρεις γυναίκες από διαφορετικές γενιές και κόσμους συναντώνται οδηγημένες από τις συμπτώσεις της προσωπικής τους ιστορίας σε ένα νησί. Και οι τρεις κινούνται γύρω από έναν άνδρα, προσπαθώντας να προσδιορίσουν τα όρια της ελευθερίας τους. H σκηνοθεσία είναι του Κωστή Καπελώνη και τα σκηνικά - κοστούμια της Κατερίνας Σωτηρίου. Παίζουν: Δήμητρα Χατούπη, Πασχάλης Τσαρούχας, Μαρία Κωνσταντάρου, Μαρί Μιχαήλ.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
μια συναυλία

Στον αξέχαστο μελωδό της ψυχής μας, στον Μάνο Λοΐζο, που παρά την εικοσάχρονη απουσία του «ζει» μέσα από τα τραγούδια του και προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις, αφιερώνεται η συναυλία, που θα δώσουν ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Κώστας Θωμαΐδης, αύριο (10μμ), στη μουσική σκηνή «Πολυτεχνείο». Οι δύο ερμηνευτές θα παρουσιάσουν αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη - λαϊκά, μπαλάντες, λυρικά - συνοδευόμενοι από τους μουσικούς Ν. Κατσίκη, Β. Χατζηλούκα και Χ. Κελάρη. Πριν τη συναυλία θα προβληθεί ταινία για τη ζωή και το έργο του Μ. Λοΐζου.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • Στο «Χάραμα» (Σκοπευτήριο Καισαριανής) ξεκινούν τις εμφανίσεις τους οι Μαριώ, Γιούλη Τσίρου, Λάμπρος Καρελάς, Μαρία Ρουσσέα, Γιάννης Παναγιωτόπουλος, Χάρης Ντατσής.
  • «Κλασική Συνταγή», στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Γκάζι), από τους Σταμάτη Κραουνάκη, «Σπείρα - Σπείρα» και Πωλίνα. Παραστάσεις: Πέμπτη - Σάββατο (10 μμ), Κυριακή (8.30 μμ).
  • Ο Πάνος Τζαβέλλας, στο πρώτο του τριήμερο, στο «Στίγμα» (Αλιπέδου και Μακρών Τειχών 5, Πειραιάς), παρουσιάζει μέχρι την Κυριακή τραγούδια του εργατικού κινήματος. Μαζί του οι Γιάννης Θωμόπουλος και Νατάσα Παπαδοπούλου.
  • Στο «House Of Art», οι «Socrates», από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα, με γνωστές επιτυχίες τους και ανέκδοτα τραγούδια.
  • Τα «Διάφανα Κρίνα», μέχρι την Κυριακή (10.30 μμ) «Στον Αέρα» της Πετρούπολης.
ένα ΒΙΒΛΙΟ

Από το 1969 ασκεί το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Γιος ηθοποιών καθώς ήταν έστρεψε την πένα του και στη θεατρική, κινηματογραφική, ποιητική, στιχουργική, παραμυθική γραφή και το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, τη μυθιστορηματική βιογραφία του πατέρα του. Αναφερόμαστε στον Δημήτρη Κωνσταντάρα και στο τέταρτο, πολύ ενδιαφέρον πεζογραφικό βιβλίο του «Το μαύρο κουτί» (εκδόσεις Καστανιώτη). Πρόκειται για τη μυθ-ιστορία της θείας του Ελένης Βαλσαμάκη, πλασμένη από τον συγγραφέα, με την πορεία της ζωής της (γεννήθηκε στην Οδησσό), με τις αναμνήσεις του από εκείνην και κυρίως με «πρώτη ύλη» το ημερολόγιό της, στο διάστημα 11/5/1944-27/5/1945. «Το ημερολόγιο της τραγικής ζωή μου», όπως το τιτλοφορούσε και το οποίο «έγραφαν» οι καθημερινές εικόνες από τους τελευταίους μήνες της κατοχής, η απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά και όσα τα ακολούθησαν και η προσωπική της τραγωδία. Η αγωνία της για το τι απέγινε ο αγαπημένος άντρας της, ο Επαμεινώνδας Βαλσαμάκης, ο οποίος ενώ ήταν κρατούμενος στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου ξαφνικά χάθηκαν τα ίχνη του. Εκτελέστηκε, πέθανε από τις κακουχίες, μεταφέρθηκε σε άλλο στρατόπεδο, ζει ή όχι. Ερώτημα που ποτέ δεν απαντήθηκε, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, ο οποίος ανακάλυψε το ημερολόγιο της θείας του, μετά το θάνατό της, φυλαγμένο σ' ένα μαύρο κουτί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ