Eurokinissi |
Στήριξη του κυπριακού λαού σημαίνει άρνηση του διεθνούς προτεκτοράτου που θέλουν να στήσουν οι Αμερικάνοι για τα πετρελαιοφόρα τους στο δρόμο προς τη Μέση Ανατολή. Αρνηση της τριχοτόμησης της Κύπρου σε δυο «ισότιμα κράτη» και ένα τρίτο, αυτό των βρετανικών βάσεων. Αρνηση της μετατροπής του νησιού σε νεοαποικιακό άθυρμα, που όμοιό του δεν υπάρχει καν στη Βοσνία ή το Κόσσοβο. Αρνηση στη νομιμοποίηση του «Αττίλα» και την απεμπόληση ακόμα της έννοιας του δικαίου στις διεθνείς σχέσεις.
Το «σχέδιο Ανάν», αντί για ενιαία, ανεξάρτητη και χωρίς ξένα στρατεύματα Κύπρο, ακυρώνει κάθε αρχή διζωνικότητας και δικοινοτικότητας, βάζοντας στη θέση τους ένα... «μη κράτος», που θα τελεί υπό καθεστώς «εγγυήσεων» από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μ. Βρετανία. Δηλαδή, πάνω από την κεντρική διοίκηση διαιωνίζει το μοντέλο των τριών δυνάμεων, οι οποίες μάλιστα έχουν και το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης, στρατιωτικής και κάθε άλλης μορφής. Εκεί δε που ωχριά ακόμα και η εποχή των αποικιών είναι η πρόβλεψη γι' αυτό το γνωστό «δικαστικό σώμα», που τελικά θα αποφασίζει και που θα απαρτίζεται και από 3 μη Κύπριους «δικαστές»!
* * *
***
* * *
Ομως το «σχέδιο Ανάν», παρά και ενάντια στη θέληση των εμπνευστών του, παρέχει την ευκαιρία μιας επαναπροσέγγισης σε ασφαλή βάση. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την κοινή αντίθεση και των δυο κοινοτήτων στο «σχέδιο Ανάν» και στις συνέπειές του, στη βάση μιας κοινής προσέγγισης των κοινωνικών, οικονομικών, και ταξικών συμφερόντων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
* * *
Το «Οχι» των κομμουνιστών στο «σχέδιο Ανάν» είναι ένα κατηγορηματικό, διεθνιστικό «Ναι» στα κοινά συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που δεν επιβάλλει κανένα είδος υπεροχής των μεν προς τους δε, που δεν αγνοεί το δικαίωμά τους για ίσα δικαιώματα και προτάσσει τα κοινά ταξικά συμφέροντά τους.
* * *
Είναι ο ίδιος «ρεαλισμός» που κατά καιρούς επιδείχτηκε κάτω από την ακόλουθη προπαγάνδα: Αν η Ελλάδα συμφωνήσει και συνεργήσει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τότε οι ισχυροί θα της δώσουν για «αντάλλαγμα» μια λύση στο Κυπριακό... Ποια είναι η αλήθεια; Το «Ναι» στην επέμβαση κατά του Ιράκ, το '91 και το 2003, το «Ναι» στην επέμβαση κατά της Γιουγκοσλαβίας, το «Ναι» στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο του Μπους, αντί για «ευκαιρία» επίλυσης του Κυπριακού, εκείνο που έφεραν ήταν το «σχέδιο Ανάν».
* * *
Κι όμως από τις πιο ευδιάκριτες σφραγίδες σ' αυτή την πορεία που έχει πάρει το Κυπριακό, είναι αυτή της ΕΕ. Οι ευθύνες εδώ των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ είναι τεράστιες. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τους πανηγυρισμούς τους για τις αποφάσεις του Ελσίνκι, όταν ούτε λίγο ούτε πολύ επήλθε και επίσημα η μεταφορά του Κυπριακού από τις αποφάσεις του ΟΗΕ σε ένα πρόσωπο, τον Ανάν, ο οποίος πια δεν εκπροσωπούσε τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά λειτουργούσε ως εντολοδόχος των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων. Από εκεί και πέρα το «γλίστρημα» μετατράπηκε σε κατήφορο που συμπαρέσυρε ακόμα και αυτό το περιβόητο «κοινοτικό κεκτημένο»...
* * *
Οσοι ωθούν τον κυπριακό λαό στην αντίθετη κατεύθυνση, επιδιώκουν να τον τυλίξουν στις 9.500 σελίδες του Ανάν, να του δέσουν τα χέρια, να τον αποτρέψουν από κάθε προϋπόθεση άσκησης πραγματικής πίεσης για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. Θέλουν ταυτόχρονα να προστατέψουν την εικόνα του σύγχρονου Γολιάθ, αποτρέποντας ένα μικρό λαό να ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στο σχεδιασμό τόσων και τέτοιων ισχυρών δυνάμεων. Δε θέλουν οι Κύπριοι με το «Οχι» τους να σπάσουν την ιμπεριαλιστική αλυσίδα των αβάσταχτων, όπως αποδείχτηκαν, «Ναι», όπως αυτά στο Ντέιτον για τη Γιουγκοσλαβία ή στο Οσλο για το Παλαιστινιακό.
Το «Οχι» στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο είναι η πατριωτική και διεθνιστική θέση των κομμουνιστών. Είναι ένα «Οχι» που αφορά και την Κύπρο και το Αιγαίο, και απευθύνεται σε όσους θα θελήσουν να οδηγήσουν σε περιπέτειες και τον ελληνικό μα και τον τουρκικό λαό. Είναι τέλος ένα βροντερό «Οχι» που όχι μόνο δεν αμφισβητεί το δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να αποφασίσουν, αλλά και διατυπώνεται με ολόψυχη αλληλεγγύη στο δικαίωμά τους να αποφασίσουν χωρίς το πιστόλι στον κρόταφο.
Αύριο Δευτέρα η συγκέντρωση της Αθήνας στις 8 μ.μ., στα Προπύλαια, με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
Συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό διοργανώνουν αύριο Δευτέρα, 19 του Απρίλη, στις 8 μ.μ., στα Προπύλαια, οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας - Πειραιά - Αττικής του ΚΚΕ, όπου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, και θα αναπτύξει τις θέσεις του ΚΚΕ για το «σχέδιο Ανάν», το γιατί το ΚΚΕ λέει «όχι» σ' αυτό.
Οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟΑ έχουν καθοριστεί για τα παρακάτω σημεία:
-- Στην Ομόνοια για τις οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ, καθώς και για τις κλαδικές του Κόμματος και της ΚΝΕ.
-- Στην πλατεία Λαυρίου για τις Οργανώσεις Δυτικών, Νοτιοδυτικών, Βορειοδυτικών, Βορείων συνοικιών, 5ου - 6ου, 3ου - 4ου διαμερίσματος Αθήνας, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
- Στην πλατεία Συντάγματος (Αγνωστος Στρατιώτης) για τις Οργανώσεις Βορειοανατολικών, Νοτιοανατολικών, Ανατολικών, Νοτίων συνοικιών, 2ου διαμερίσματος Αθήνας, 1ου - 7ου διαμερίσματος, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Συγκέντρωση συμπαράστασης, αλληλεγγύης στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους, καθώς και αντίθεσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 του Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς (πίσω από το άγαλμα Βενιζέλου).
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον Κυπριακό λαό οργανώνει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ σε Κοζάνη, Σιάτιστα και Πτολεμαΐδα. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν:
-- Στην Κοζάνη την Τρίτη 20 Απρίλη στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
-- Στη Σιάτιστα την Πέμπτη 22 Απρίλη στις 8.30 μ.μ.
-- Στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή 23 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
Την Τρίτη 20 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Την Τετάρτη 21 Απρίλη στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών.
Την Τετάρτη 21 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Δημόκριτος» της πόλης.
Την Τετάρτη 21 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο «Μύλο» (Μασούρα) στην Αλεξανδρούπολη.
Την Παρασκευή 23 Απρίλη στις 8 μ.μ. στην καφετερία «Μάι Τάι», δίπλα στη Λέσχη Αξιωματικών.
Πολιτικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό διοργανώνουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΚΚΕ στη Βορειοδυτική Ελλάδα.
-- Στα Γιάννενα την Τρίτη 20/4/04, στις 8.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ, με ομιλητή το Θ. Γουλή, γραμματέα Περιοχής Β/Δ Ελλάδας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Στη Λευκάδα την Κυριακή 18/4/04, στις 10.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Θα μιλήσει ο Γ. Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Στο Μεσολόγγι, την Κυριακή 18/4, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Γ. Ποσοτίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Στη Ναύπακτο τη Δευτέρα 19/4, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Γ. Ποσοτίδη.
-- Στην Αμφιλοχία την Τρίτη 20/4, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Τ. Παπανικολάου.
-- Στον Ωρωπό Πρεβέζης τη Δευτέρα 19/4, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
-- Στην κεντρική πλατεία της Φιλιππιάδας την Τετάρτη 21/4, στις 8 μ.μ.
-- Στην πλατεία Ελευθερίας της Πρέβεζας την Πέμπτη 22/4, στις 8 μ.μ.
-- Στη Λάρισα την Τρίτη 20/4 ώρα 7 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Ομιλητής θα είναι ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ.
-- Στα Τρίκαλα την Πέμπτη 22/4 στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
Συγκεντρώσεις του Κόμματος με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις ευρωεκλογές» πραγματοποιούνται σε Στερεά και Εύβοια. Πιο συγκεκριμένα:
-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας διοργανώνει συγκεντρώσεις στις παρακάτω περιοχές:
-- Στη Λαμία την Τετάρτη 21/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ.
-- Στη Χαλκίδα την Τετάρτη 21 του Απρίλη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Θεάτρου «Παπαδημητρίου».
-- Στη Λιβαδειά, την Κυριακή 25/4, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του κινηματογράφου «Φίλιππος».
Διοργανώνονται οι παρακάτω συγκεντρώσεις:
-- Στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας αύριο Δευτέρα 19 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής.
-- Στη Μεσσηνία την Τετάρτη 21 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου την Τετάρτη, 21 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου.
-- Στο Εργατικό Κέντρο Αργους την Τετάρτη 21/4, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου.
-- Στη Λακωνία την Τετάρτη, 21 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΛΗΔΑ». Θα μιλήσει ο Νίκος Γόντικας, μέλος του Γραφείου Περιοχής.
-- Στην πλατεία Ελευθερίας Πάτρας την Πέμπτη 22 Απρίλη, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στο Αργοστόλι στο Εργατικό Κέντρο την Τρίτη 20 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής.
Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 21 του Απρίλη, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Συγκεντρώσεις με θέμα: «Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι θέσεις του ΚΚΕ και η μάχη των Ευρωεκλογών», οργανώνονται:
-- Στο Ηράκλειο την Τετάρτη 21/4 στις 7.30 το απόγευμα, στη δημοτική αίθουσα «Θεατρικός Σταθμός».
-- Στο Ρέθυμνο την Τετάρτη 21/4 στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
-- Στα Χανιά την Πέμπτη 22/4 στις 8 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δήμου Χανίων.
Για την ΕΕ, η Κύπρος θα είναι ένα πρόβλημα, αλλά οι κυρίαρχες χώρες της ελπίζουν σε έλεγχό της μελλοντικά.
Και γιατί ποτέ δεν κερδίζει κανείς υποχωρώντας στις πιέσεις, στους εκβιασμούς και τις απειλές. Παραδίδοντας με την ψήφο του τα ανθρώπινα και πολιτικά του δικαιώματα, μαζί με τα δικαιώματα της πλειοψηφίας. Και γιατί μετά το ΝΑΙ στην Κύπρο, θα έρθει η σειρά υποχωρήσεων στο Αιγαίο.
Και γιατί βαρεθήκαμε να μεταφράζεται η εθελοδουλία σε ρεαλισμό και η αγάπη προς την πατρίδα σε εθνικισμό!
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το «σχέδιο» μετέρχεται τα εξής μέσα:
Πρώτον, τη θέσπιση συστήματος απαρτχάιντ (φυλετικού διαχωρισμού και ρατσιστικών διακρίσεων σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας).
Δεύτερον, τη νομιμοποίηση του εποικισμού.
Τρίτον, την επιβολή συντάγματος, που μόνιμα να ακυρώνει την ανεξαρτησία και κυριαρχία του λαού, αλλά και που να είναι πολύ δύσκολο, ή και αδύνατον, να εφαρμοστεί.
Τέταρτον, τη νομική κατοχύρωση των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο (τις οποίες χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ): των δύο μεγάλων και των πολυάριθμων άλλων, που είναι μικρότερης έκτασης, αλλά μάλλον μεγαλύτερης σημασίας.
Πέμπτον, την αναβίωση της τουρκικής «εγγύησης» (των νομικών διατάξεων που επικαλέστηκε η Τουρκία για να βομβαρδίσει την Κύπρο το 1964 και να εισβάλει σε αυτή το 1974).
Εκτον, την αναβίωση του «δικαιώματος» της Αγκυρας να διατηρεί ένοπλη δύναμη στο νησί.
Εβδομον, την καθιέρωση τέτοιου συσχετισμού στρατιωτικών δυνατοτήτων που να αποκλείει, ουσιαστικά, την Ελλάδα και να εγκαταλείπει τους Κυπρίους στο έλεος της Τουρκίας, των Αγγλοαμερικανών και του αμερικανοκρατούμενου ΟΗΕ.
Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Αγκυρα βλέπουν, επίσης, το «σχέδιο Ανάν» στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως δούρειος ίππος.
Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι το Σχέδιο αποτελεί και κάκιστο προηγούμενο για το Αιγαίο, το οποίο επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, ειδικότερα καθ' όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Και επειδή το λεγόμενο κυπριακό πρόβλημα είναι δημιούργημα του ιμπεριαλισμού, η λύση του δε θα έρθει χωρίς αντίσταση.
Σχέδιο εγγυήσεων χωρίς αντίκρισμα για να εκβιάσουν το «ναι»
Η πρωτοφανής πίεση που ασκεί ο διεθνής παράγοντας προκειμένου να «πειστεί» ο κυπριακός λαός και να υπερψηφίσει το σχέδιο Ανάν, επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση κινήσεις οι οποίες τελικά επηρεάζουν υπέρ του «ναι» την κυπριακή κοινή γνώμη.
Το «τέχνασμα» που χρησιμοποιείται είναι η εξασφάλιση υποτίθεται εγγυήσεων, ότι το σχέδιο Ανάν, εφόσον υιοθετηθεί στα δημοψηφίσματα, θα εφαρμοστεί και στην πράξη. Προφανής στόχος αυτής της τακτικής δεν είναι άλλος από το να απομακρυνθεί το ενδιαφέρον από την ουσία του σχεδίου το οποίο είναι άδικο και δεν εξασφαλίζει βιώσιμη και λειτουργική λύση και να επικεντρωθεί σε μια ανούσια συζήτηση περί των δήθεν εγγυήσεων που ανέξοδα θα προσφέρουν αυτοί ακριβώς που επιδιώκουν να επιβάλλουν μια άδικη, μη βιώσιμη και μη λειτουργική λύση.
Σε αυτή την πρωτοφανή εκστρατεία σημαιοφόρος εμφανίζεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ, ο οποίος εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν την εφαρμογή των όσων προβλέπει το σχέδιο Ανάν. Παρόμοιες εγγυήσεις ζήτησε και από την ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο της ΕΕ Γκ. Φερχόιγκεν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται από το ελληνικό ΥΠΕΞ, ο Ευρωπαίος επίτροπος την προσεχή Τετάρτη σε ομιλία του στην επιτροπή θα προσφέρει αυτές τις εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης, εφόσον υπερψηφιστεί το σχέδιο στα δημοψηφίσματα.
Ως μέσο άσκησης πίεσης για υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς, ενόψει των δημοψηφισμάτων, ΗΠΑ και Βρετανία ζητούν την άμεση υιοθέτηση ψηφίσματος για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων την περασμένη Πέμπτη υπήρξε σημαντική διπλωματική κινητικότητα, καθώς ΗΠΑ και Βρετανία άσκησαν «ασφυκτικές πιέσεις» - σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών - στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την υιοθέτηση προεδρικής δήλωσης για την Κύπρο.
Οπως έγινε γνωστό, η Βρετανία έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο δήλωσης και ζήτησε διαβουλεύσεις επί του κειμένου. Το σχέδιο των Βρετανών σημειώνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) είναι έτοιμο, αν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό στα δημοψηφίσματα της 24ης Απρίλη, να υποστηρίξει ταχεία και πλήρη εφαρμογή της λύσης από όλα τα μέρη, και δεσμεύεται να βοηθήσει στη διασφάλιση ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν πλήρως «τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία».
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας δήλωσε κώλυμα, ωστόσο οι διαβουλεύσεις έγιναν εν τη απουσία του. Τελικά και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, τα μέλη του ΣΑ περιορίστηκαν σε μία γενικόλογη ανακοίνωση Τύπου για το Κυπριακό, που διάβασε μετά το τέλος των διαβουλεύσεων ο πρόεδρος του, Γκούντερ Πλόιγκερ, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.
Τρία μόνιμα μέλη, η Ρωσία η Κίνα και η Γαλλία, καθώς επίσης και η Αλγερία, εξέφρασαν δυσφορία για τις αμερικανοβρετανικές πιέσεις και αρνήθηκαν να εκδοθεί προεδρική ανακοίνωση υιοθέτησης του «σχεδίου Ανάν» και πρόσκλησης προς τους Κυπρίους, για την αποδοχή του.
Τριάντα χρόνια τώρα μετά την εισβολή και κατοχή, έργο λαμπρό του ΝΑΤΟ με το ιστορικό όνομα «Αττίλας», η Κύπρος, όπως όλες οι μικρές τεράστιες πατρίδες, είναι μία... πιστωτική κάρτα. Ξεχρεώνει πολιτικές αμαρτίες. Κρατάει ανοιχτούς μικροκομματικούς λογαριασμούς. Συντηρεί πολιτικά τζάκια που καίνε λαϊκά συμφέροντα σε βωμούς μικροαστικών σκοπιμοτήτων. Ξεπληρώνει με δόσεις τις απώλειες της βρετανικής ξεφτισμένης αποικιοκρατίας. Το Κυπριακό μέχρι τη Λουκέρνη κι ως τις 24 του φετινού θλιβερού Απρίλη, είναι το άλλοθι για τη σαπίλα της Δημοκρατίας. Το κάλπικο εθνόσημο των πατριωτών ιδίων συμφερόντων.
Η Κύπρος βρήκε στον πρόεδρο που ψήφισε, το δικό της οδυνηρό και πεντακάθαρο ΟΧΙ. Κι έληξε εκεί, πριν από κάθε υποχρεωτικό δημοψήφισμα, πριν η λίρα γίνει ευρώ (!), η πιστωτική κάρτα του κοσμοπολιτισμού. Ισως πριν απ' όλους κι όλα μίλησε το αίμα που χύθηκε από παλικάρια που αρνήθηκαν να ζήσουν σ' ένα αεροπλανοφόρο - Μονακό, αφοδευτήριο, ταμιευτήριο και ανακουφιστήριο μισθοφόρων και κουρασμένων λεγεωνάριων των εκάστοτε προτεκτόρων. ΟΧΙ. Με αρετή και τόλμη. Δυο ιδιότητες που δεν απαιτούν νηφαλιότητα, αλλά βαθύ, συγκλονιστικό συναίσθημα ικανό να ρίχνει τους ελεύθερους πολιορκημένους ίσα πάνω στον πολιορκητή, διεκδικητές ζωής κι όχι επιβίωσης.
Το «ναι» ανήκει στην οίηση.
Το ΟΧΙ ανήκει στην ποίηση.
Ντριιν! Προσοχή. Στο τηλέφωνο κάποια ευρωπαϊκή ή αμερικάνικη φωνή καλεί σ' εξόφληση της κάρτας. Λήγει η πίστωση. Οι πολιτικοί αποδέκτες της κλήσης δεν ακούν πολύ καλά.
Οι λαοί κάνουν παράσιτα. Στη γραμμή, έστω δορυφορική κι απόρρητη, βουίζει βόμβος. Κάλβος, Κάλβος, Κάλβος...
«Φαίνεται, έστω και καθυστερημένα, πια να διατυπώνεται(;) μια ευρύτερη συναίνεση, μια ισχυρή πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων υπέρ της θετικής προσέγγισης του σχεδίου Ανάν. Αυτό βεβαίως μετά τη δική μας καθαρή θέση»...
Το συμπέρασμα αυτό, σίγουρα όχι αβάσιμο, έσπευσε να προβάλει περιχαρής ο Γ. Α. Παπανδρέου, ως κυρίαρχο μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Πέμπτη. Αυτός ήταν άλλωστε και ο ελάχιστα συγκαλυμμένος στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Να «βγει» από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ένα «βροντερό ΝΑΙ», που θα αποτυπωνόταν σε ένα κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών και θα αξιοποιούνταν στο έπακρο για τη χειραγώγηση του κυπριακού λαού, λίγες μέρες πριν τα δημοψηφίσματα.
Είναι αλήθεια ότι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ΝΑΙ και υπόδειγμα «γιες μαν», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάσχισε για το δυνάμωμα του εγχώριου «μετώπου του ΝΑΙ», ασκώντας, παράλληλα με ΗΠΑ και ΕΕ, πιέσεις στην κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη στάση «ουδετερότητας»! Δικαιωμένοι για τα αποτελέσματα της κριτικής τους στενοί συνεργάτες του Γ. Α. Παπανδρέου καυχόνταν μετά τη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο ότι «σύραμε τον Καραμανλή στο ΝΑΙ». Δεν μπορεί να μην αναγνωριστεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι «πλαγιοκοπούσε» συστηματικά την κυβέρνηση Καραμανλή, ασκώντας κριτική «για την αδυναμία να διατυπώσει έγκαιρα θέση γύρω από το θέμα του δημοψηφίσματος και για το κλίμα ηττοπάθειας(!) που η ίδια διαμόρφωσε στη Λουκέρνη» (Γ. Παπανδρέου).
Είναι ολοφάνερο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν εξαρχής «ενσωματωμένος» στη συντονισμένη επιχείρηση της Ουάσιγκτον για τη διατύπωση ενός «καθαρού ΝΑΙ» από την «Αθήνα» που θα λειτουργούσε ως ισχυρός μοχλός πίεσης των Ελληνοκυπρίων μπροστά στα δημοψηφίσματα. Αντικειμενικά, τόσο στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών όσο και συνολικά στην πορεία του Κυπριακού, ο Γ. Α. Παπανδρέου λειτούργησε ως ηχώ του Τ. Μίλερ και του Κ. Πάουελ, αναπαράγοντας ουσιαστικά την «επιχειρηματολογία» και κινδυνολογία της Ουάσιγκτον. Εχει αποδείξει έμπρακτα πολλές φορές ότι αναγορεύει ως «εθνικό συμφέρον» ό,τι υπαγορεύουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Το συγκριτικό πλεονέκτημα άλλωστε της κυβέρνησης Σημίτη ήταν ότι έσπευδε, πριν καν διατυπωθούν επίσημα και δημόσια από την Ουάσιγκτον, να εμφανίσει τις επιθυμίες των ΗΠΑ ως εθνικά συμφέρουσες επιλογές, «ιστορικές ευκαιρίες» και «μοναδικές λύσεις»... Μετά από τόσα χρόνια παραμονής στην εξουσία οι πάντες έχουν καταλάβει ότι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εθνικό συμφέρον είναι το «γιες» στις ΗΠΑ.
Από την άλλη, ούτε μια στιγμή η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν αντιμετώπισε την Κύπρο ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Πάντα εμφορούνταν από τη λογική της «μητέρας - πατρίδας», του «εθνικού κέντρου», που θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά του να υπαγορεύει τη θέλησή του στη «Λευκωσία». Το αλήστου μνήμης «ενιαίο αμυντικό δόγμα» άλλωστε -δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ- ήταν απόρροια αυτής της επικίνδυνης λογικής. Η μετατροπή της Κύπρου σε «διεθνές προτεκτοράτο», όπως ορίζει το «σχέδιο Ανάν», δεν απέχει και πολύ από αυτή τη λογική.
Από την άλλη, το έμμεσο ΝΑΙ και η «επαμφοτερίζουσα» στάση του Κ. Καραμανλή ήταν αναμενόμενη. Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν είχε αντιταχθεί από την αρχή στο «σχέδιο Ανάν» -είχε περιοριστεί στην επισήμανση των προβλημάτων λειτουργικότητας και προσαρμογής του στο κοινοτικό κεκτημένο- και είχε σιωπηρά συγκατανεύσει στις διαδικασίες που δρομολογήθηκαν στη Νέα Υόρκη.
Η τακτική της «επιτήδειας ουδετερότητας» που προσπάθησε να κρατήσει, ακροβατώντας ανάμεσα στις απροκάλυπτες πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ από τη μια και τη σχεδόν καθολική απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» από τους Ελληνοκυπρίους από την άλλη, δεν μπορούσε βέβαια να έχει διάρκεια.
Η αποκήρυξη από την πλευρά του της «άσκησης πιέσεων με στόχο τον επηρεασμό της κρίσης του κυπριακού λαού», υπονομεύεται στην πράξη από τη θέση του για το «σχέδιο Ανάν». Μπορεί να μην ακούστηκε από το στόμα του ένα «καθαρό ΝΑΙ», ωστόσο συμμετέχει, στην εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις περί άμβλυνσης των αρνητικών σημείων του «σχεδίου Ανάν» στο πλαίσιο της ΕΕ. «Προσωπικά πιστεύω βαθύτατα στη δύναμη της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, στη δύναμή της να αμβλύνει τις όποιες δυσκολίες. Γι' αυτό και θεωρώ ότι μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής, τα θετικά σημεία μπορούν να αποδειχθούν υπέρτερα των αρνητικών», δήλωσε. Και αυτό τη στιγμή, που έχει διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια την ΕΕ να πρωταγωνιστεί στην επιβολή του «σχεδίου Ανάν», μοιράζοντας διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα «συμβατότητας» με το κοινοτικό κεκτημένο και συμμετέχοντας στις πιέσεις και τους εκβιασμούς για αναγνώριση του ψευδοκράτους αν επικρατήσει το ΟΧΙ.
Μετέωρη είναι βέβαια και η αποσύνδεση, που επιχείρησε, του Κυπριακού από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η λύση του Κυπριακού είναι πρόκριμα για το Αιγαίο...
Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, πάντως, είχαν άλλη μια φορά πολύτιμο σύμμαχο την ηγεσία του ΣΥΝ, που πλειοδότησε σε «επιχειρήματα» υπέρ του ΝΑΙ και σπέρνοντας, όσο μπορεί πλέον, σύγχυση σε ένα τμήμα του λαού. Ακόμα μια φορά η ηγεσία του ΣΥΝ φρόντισε να αποδείξει ότι δεν ανήκει στις δυνάμεις αντίστασης, αλλά στο μπλοκ της συμμόρφωσης και υποταγής. Τι άλλο σημαίνει η προκλητική διακήρυξη του Ν. Κωνσταντόπουλου ότι «δεν είναι το σχέδιο Ανάν εκείνο το οποίο κατοχυρώνει και εμβαθύνει τη διχοτόμηση - το σχέδιο Ανάν θα μπορούσε να προωθήσει την προοπτική επανένωσης του νησιού και την εφαρμογή μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας»; Ασφαλώς και γνωρίζει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το γεγονός ότι επιμένει φανατικά υπέρ του ΝΑΙ, πρέπει να προβληματίσει τους ψηφοφόρους του.
Μπορεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών να έβγαλε τρία ΝΑΙ και ένα ΟΧΙ, όπως έσπευσε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο Γ. Παπανδρέου, το σίγουρο όμως είναι ότι τα ΝΑΙ των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ δεν απηχούν τη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ενώ βρίσκονται σε φανερή αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Αντίστοιχα, το βροντερό ΟΧΙ του ΚΚΕ μόνο απομονωμένο δεν είναι στο λαό. Ακριβώς γιατί είναι με το δίκιο του κυπριακού λαού (και όχι μόνο), ενάντια στα ιμπεριαλιστικά εκτρώματα του «διαίρει και βασίλευε». Το ΟΧΙ του ΚΚΕ είναι «η καλύτερη συμπαράστασή μας στον κυπριακό λαό». Οπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα «η καλύτερη επαναπροσέγγιση μπορεί να γίνει στη βάση της κοινής αντίθεσης στο "σχέδιο Ανάν" και τις συνέπειές του... Το δικό μας ΟΧΙ είναι ΝΑΙ στα κοινά συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων»...