Κυριακή 22 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ελληνικές Ολυμπιακές επιτυχίες

Οι Μπίμης και Συρανίδης πανηγυρίζουν τη μεγάλη επιτυχία

Sportidea

Οι Μπίμης και Συρανίδης πανηγυρίζουν τη μεγάλη επιτυχία
Πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, χωρίς όμως να λείψουν και οι δυσάρεστες, περιλάμβανε για τη χώρα μας η πρώτη βδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα 5 μετάλλια που έχει κατακτήσει η Ελλάδα, μέχρι την Παρασκευή το βράδυ που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήρθαν από αγωνίσματα που οι περισσότεροι δεν το περίμεναν, ενώ τα προγνωστικά για τους περισσότερους από τους συγκεκριμένους αθλητές που χάρισαν τις επιτυχίες, συνοψίζονταν στη φράση «καλή εμφάνιση». Στη βαριά σκιά που ρίχνει στη διοργάνωση το θέμα των Κεντέρη - Θάνου και των απανωτών κρουσμάτων ντόπινγκ που βγαίνουν μέρα παρά μέρα, για την Ελλάδα δεν έλειψαν οι χαρές. Και παράλληλα και οι αποκαλύψεις και αλήθειες για την πραγματική κατάσταση στα αθλητικά πράγματα. Οπως, λόγου χάρη, αυτό που φανερώθηκε από την κατάκτηση του μεταλλίου στις συγχρονισμένες καταδύσεις από τους Μπίμη-Συρανίδη που αποκάλυψαν ότι απέκτησαν τον ειδικό χώρο για προπόνηση λίγο μόλις πριν από τους Αγώνες.

Πέρα από τις επιτυχίες όμως, υπήρχαν και τα αποτελέσματα που μπορεί να μην έφεραν κάποιο μετάλλιο, αλλά άφησαν υποσχέσεις για το μέλλον ή τουλάχιστον θεωρούνται καλή πορεία.

Δεν έλειψαν, πάντως, και τα εξωαγωνιστικά θέματα όπως αυτό που συνέβη με την καταγωγή του Ολυμπιονίκη του τζούντο, Ηλία Ηλιάδη, που δημοσίευμα έκανε λόγο για τη γεωργιανή καταγωγή του, με αποτέλεσμα να απαντήσει με ανακοίνωση η Ομοσπονδία.

Τα μετάλλια

Ο Ηλίας Ηλιάδης έκανε τη μεγάλη έκπληξη στο τζούντο

Associated Press

Ο Ηλίας Ηλιάδης έκανε τη μεγάλη έκπληξη στο τζούντο
ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ: Η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού υγρού στίβου είναι γεγονός, αφού το δίδυμο των Μπίμη και Συρανίδη με συγκομιδή 353,34 βαθμών πήρε το χρυσό μετάλλιο στις συγχρονισμένες καταδύσεις από βατήρα 3 μ. Οι δύο Ελληνες καταδύτες έκαναν καταπληκτική για τα δικά τους δεδομένα εμφάνιση και εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη κυρίως της κινεζικής ομάδας που μέχρι την 4η προσπάθεια (βαθμολογήθηκε με 91,8 βαθμούς) ήταν στην 1η θέση. Ομως, στην τελευταία προσπάθειά τους οι Κινέζοι μηδενίστηκαν και έτσι το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στα χέρια των Ελλήνων. Η απροσεξία των Κινέζων δεν ωφέλησε μόνο τους Ελληνες. Οι Γερμανοί Βελς και Σέλεμπεργκ (350,01 β.) ανέβηκαν στη 2η θέση και κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο και οι Αυστραλοί Νιούμπερι και Μπαρνέτ (349,59 β.) πήραν την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο. Μετά την επιτυχία τους, οι δυο αθλητές μαζί με τον προπονητή τους αποκάλυψαν τα προβλήματα σχετικά με τη μη ύπαρξη υποδομής στο συγκεκριμένο άθλημα και την έλλειψη χώρων άθλησης.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ:Ο Λεωνίδας Σαμπάνης, στα 33 του χρόνια, πρόσθεσε το χάλκινο μετάλλιο στη συλλογή του, δίνοντας έτσι στη χώρα μας το πρώτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας σε συνέχεια των μεταλλίων απο τους Ολυμπιακούς αγώνες, χάλκινο στην Ατλάντα, και αργυρό στο Σίδνεϊ. Ο ίδιος δήλωσε: «Νομίζω ότι όλα πήγαν καλά. Με λίγα λόγια, κάναμε το καθήκον μας. Κάναμε την αρχή με την άρση βαρών. Δουλέψαμε όλοι μαζί γι' αυτό. Δεν πίστεψα ότι θα το χάσω. Αυτό είναι το καλύτερο μετάλλιο που έχω πάρει». Ηρθαν όμως τα θετικά σε τεστοστερόνη δείγματα στον αντιντόπιγκ έλεγχο, να σκιάσουν την επιτυχία του με το ερωτηματικό να πλανιέται: ήταν και αυτός ντοπαρισμένος;

Τα «χρυσά» κορίτσια της ιστιοπλοΐας στα «470», Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά

Eurokinissi

Τα «χρυσά» κορίτσια της ιστιοπλοΐας στα «470», Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά
ΤΖΟΥΝΤΟ: Τη μεγάλη έκπληξη έκανε ο Ηλίας Ηλιάδης στο τζούντο, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των -81 κιλών. Ο 18χρονος αθλητής επικράτησε με ippon του Ουκρανού Ρόμαν Γκόντιου. Σε δηλώσεις του μετά την επιτυχία ο νεαρός αθλητής τόνισε: «Γεννήθηκα στη Γεωργία όπου άρχισα να ασχολούμαι με το τζούντο. Μόλις οι συνθήκες το επέτρεψαν, ήρθα στην Ελλάδα. Αγωνίστηκα πολύ σκληρά. Η καριέρα μου δεν τελειώνει με το χρυσό μετάλλιο. Από την αρχή της προετοιμασίας, έκανα μεγάλη προσπάθεια. Στόχος μου ήταν μόνο το μετάλλιο και όχι τα χρήματα που το ακολουθούν. Εάν αποτύγχανα δε θα συγχωρούσα τον εαυτό μου».

Πάντως, ας σημειωθεί ότι μετά την επιτυχία δημιουργήθηκε θέμα με τον αθλητή για την πραγματική του καταγωγή, κάτι που είχε αρχίσει να διαφαίνεται, όταν κλήθηκε για δηλώσεις και δε γνώριζε ελληνικά παρά μόνο γεωργιανά. Δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» αποκάλυψε την πραγματική καταγωγή του Ολυμπιονίκη Ηλία Ηλιάδη (Γεωργιανός) και την υιοθεσία του από τον προπονητή του, Νίκο Ηλιάδη, προκειμένου να αγωνιστεί με τα χρώματα της Ελλάδας. Το πραγματικό του όνομα είναι Ζβιανταουρί και είναι εξάδελφος του Ζούραμπ Ζβιανταουρί, ο οποίος κατέκτησε την Τετάρτη το χρυσό στα 90 κιλά του τζούντο ως αθλητής της Γεωργίας. Για κατευθυνόμενες και ψευδείς πληροφορίες έκανε λόγο η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο σχετικά με τις πληροφορίες για την καταγωγή και την πραγματική ηλικία του χρυσού Ολυμπιονίκη Ηλία Ηλιάδη, αλλά μόνο σχετικά με την ηλικία του απάντησε. Βεβαίως, ο αθλητής είναι Ολυμπιονίκης, αλλά ας σταματήσουν οι κραπτούντες και τα ΜΜΕ να παραμυθιάζουν τον κόσμο για τη μεγάλη ελληνική ψυχή του Ελληνα της διασποράς που είναι Γεωργιανός.

Αξιοπρεπή πορεία πραγματοποίησε στην τοξοβολία η Ευαγγελία Ψάρρα

Sportidea

Αξιοπρεπή πορεία πραγματοποίησε στην τοξοβολία η Ευαγγελία Ψάρρα
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ «470»: Με τον καλύτερο τρόπο σφραγίστηκε η ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων για το πλήρωμα με σκάφη τύπου «470» της Σοφίας Μπεκατώρου και της Αιμιλίας Τσουλφά. Το ελληνικό δίδυμο πήρε το χρυσό μετάλλιο και μάλιστα μια μέρα πριν ολοκληρωθεί το αγώνισμα, αφού διατηρήθηκαν στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης με μόλις 24 βαθμούς ποινής, αφήνοντας 34 βαθμούς μακριά τις δεύτερες Ισπανίδες Ντουφρένσε-Ανζόν που μετρούν 58 βαθμούς.

Δυνατότητες για μετάλλιο

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Ενα από τα μετάλλια που θεωρούνται πιο κοντά στη χώρα μας είναι στον τελικό των κρίκων, όπου από σήμερα ο Δημοσθένης Ταμπάκος διεκδικεί μια θέση στο βάθρο. Ο Ελληνας αθλητής έκανε εκπληκτικό πρόγραμμα και συγκέντρωσε την απίστευτη βαθμολογία 9.850 στους κρίκους. Ο αργυρός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το χρυσό, αφού πήρε την υψηλότερη βαθμολογία των προκριματικών.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ ΑΝΔΡΩΝ: Σημαντική σελίδα στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας γράφτηκε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού σήμερα το ελληνικό πλήρωμα του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, αποτελούμενο από τους Βασίλη Πολύμερο και Νίκο Σιαθίτη, θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο.

Η περίπτωση του Μάρα

Εκτη Ολυμπιονίκης στα 100 μ. ελεύθερο και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον από την Νέρι Νιανγκουάρα

Eurokinissi

Εκτη Ολυμπιονίκης στα 100 μ. ελεύθερο και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον από την Νέρι Νιανγκουάρα
Στην πρεμιέρα της γυμναστικής και στο άθλημα του μονόζυγου ο Βλάσης Μάρας, αν και το πρωί θεωρούνταν σίγουρος για την 8άδα που θα διεκδικήσει τα μετάλλια στο μονόζυγο, μερικές ώρες αργότερα έμεινε εκτός.

Με 9.725 βαθμούς που είχε συγκεντρώσει ήταν δεύτερος μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γκρουπ, αλλά έπεσε στην 5η θέση ύστερα απ' τους πρώτους αθλητές του δεύτερου προκριματικού γκρουπ. Στη συνέχεια, το βράδυ, στο τρίτο προκριματικό γκρουπ, οι 4 απ' τους 6 Ιάπωνες γυμναστές πήραν υψηλότερη βαθμολογία απ' τον Μάρα, με επακόλουθο ο τελευταίος να μείνει εκτός τελικού. Αργότερα ο αθλητής υπέβαλε ένσταση, η οποία δεν έγινε δεκτή. Η απόφαση όμως της ΔΟΕ να συμπεριλάβει 10 αθλητές για τον τελικό αντί για οκτώ ξαναέδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στον τελικό. Πάντως, μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο παρέμενε ερώτημα η στάση του, καθώς αν και αρχικά είχε φανεί ότι θα μετέχει στο σημερινό τελικό, εντούτοις ο προπονητής του δήλωσε πως δε δέχεται ο αθλητής να συμμετέχει με τέτοιο τρόπο, δηλαδή με αύξηση των συμμετοχών.

Ολυμπιονίκες δεν είναι μόνο όσοι κατακτούν μετάλλιο

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Πάλεψε όπως κάνει πάντα, αλλά τα χρόνια έχουν περάσει και ο Βίκτωρας Μήτρου δεν μπόρεσε να κάνει και πάλι την υπέρβαση και να ανέβει στο σκαλί του Ολυμπιακού βάθρου, όπως και στο Σίδνεϊ. Ο 31χρονος, πλέον, πρωταθλητής μας στα 77 κ., έχοντας τη συμπαράσταση περίπου 4.000 θεατών, κατατάχτηκε 5ος, σηκώνοντας 360 κ. (160 στο αρασέ και 200 στο ζετέ), όσα δηλαδή και ο Τούρκος Αραμπατσίογλου, που όμως ήταν ελαφρύτερος και κατέλαβε την τέταρτη θέση. Οπως δήλωσε ο ίδιος, «το μετάλλιο κρίθηκε στις δύο αποτυχημένες προσπάθειές μου στο αρασέ. Ετσι όμως είναι ο αγώνας, ή χάνεις ή κερδίζεις. Η ζωή συνεχίζεται».

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Θετικότατη ήταν η πρεμιέρα που πραγματοποίησαν τα «δελφίνια» μας την πρώτη μέρα των αγώνων. Ο Γιάννης Κοκκώδης κατέλαβε την υψηλότερη θέση (έκτη) που έχει κατακτήσει ποτέ Ελληνας κολυμβητής στα 400 μ. μεικτή ατομική, προκρινόμενος στα ημιτελικά του αγωνίσματος. Εκεί ήταν 6ος στη σειρά του με χρόνο 2.01.57.

Την έβδομη θέση στα 400 μ. ελεύθερο κατέκτησε ο Σπύρος Γιαννιώτης με χρόνο 3.48.77, ισοφαρίζοντας το πανελλήνιο ρεκόρ, που πέτυχε ο ίδιος στα προκριματικά του αγωνίσματος. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κολυμβητές από τη χώρα μας έδωσαν το «παρών» σε τελικό.

Την όγδοη θέση πήρε η Βασιλική Αγγελοπούλου στον τελικό των 400 μ. μεικτής ατομικής με χρόνο 4.50.85. Στον ημιτελικό η Ελληνίδα πρωταθλήτρια συνέτριψε το πανελλήνιο ρεκόρ και προκρίθηκε ως έβδομη στον τελικό.

Η Νέρι Νιανγκουάρα προκρίθηκε στον τελικό των 100 μ., όπου τερμάτισε έκτη σημειώνοντας χρόνο 54.81, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

Αξίζει, επίσης, εδώ να αναφερθούμε στην Ειρήνη Καβαρνού, αν και έμεινε εκτός ημιτελικού στα 100 μ. πεταλούδα παίρνοντας τελικά τη 19η θέση. Η κολυμβήτρια έκανε πανελλήνιο ρεκόρ τερματίζοντας σε 1.00.43 και ήταν δεύτερη στη δεύτερη προκριματική σειρά, καταρρίπτοντας το δικό της ρεκόρ (1.00.53) που είχε πετύχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Αλλες αξιόλογες εμφανίσεις

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: Πάλεψε, αλλά δεν κατάφερε να κάνει την ιστορική υπέρβαση και να προκριθεί στα ημιτελικά του ατομικού αγωνίσματος της τοξοβολίας η Ευαγγελία Ψάρρα. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, που εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις της το ελληνικό φίλαθλο κοινό, αποκλείστηκε στη φάση των προημιτελικών από την κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ και Νο 1 της κατάταξης, την Κορεάτισσα Σουνγκ Χιουν Παρκ, με σκορ 111-101, αποχαιρετώντας έτσι - με ψηλά το κεφάλι - το Ολυμπιακό τουρνουά.

ΤΕΝΙΣ: Στον τρίτο γύρο του ατομικού γυναικών κατάφερε να φτάσει η Λένα Δανιηλίδου, αφού εκεί ηττήθηκε από τη Ρωσίδα Αναστασία Μίσκινα (Νο 3 στο ταμπλό) με 2-0 σετ (7-5, 6-4).

ΤΖΟΥΝΤΟ: Χωρίς να καταφέρει να βαδίσει στα βήματα του εξαδέλφου του και αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα του αντίπαλου του ο Διονύσης Ηλιάδης έχασε με ιπόν από τον Λευκορώσο Ικαρένκα. Ο ίδιος έκανε μια δήλωση που πραγματικά τον τιμά: «Ο αντίπαλός μου με νίκησε δίκαια, αφού ήταν πολύ καλύτερος και πιο έμπειρος. Εγώ ήμουν λίγο αγχωμένος και την κρίσιμη στιγμή φάνηκα απροετοίμαστος. Πάντως, καλά τα πήγα μέχρι εδώ», είπε ο Ελληνας αθλητής.

Αγώνας δε σημαίνει μόνο νίκη

Ο τραυματισμός της Τσακίρη στέρησε από την αθλήτρια τις προοπτικές διάκρισης

Sportidea

Ο τραυματισμός της Τσακίρη στέρησε από την αθλήτρια τις προοπτικές διάκρισης
Στους αγώνες δεν υπάρχουν μόνο επιτυχίες. Υπάρχουν και αποτυχίες. Αλλωστε, αυτό το στοιχείο είναι που κάνει συναρπαστικό τον αθλητισμό. Ο ίδιος ο αγώνας με τη συνύπαρξη επιτυχίας και αποτυχίας μετρώντας στο τελικό αποτέλεσμα την αγωνιστική προσπάθεια όλων ανεξαιρέτως των αθλητών. Σχετικά με τους Ελληνες αθλητές, λοιπόν, υπήρξαν και αποτυχίες. Πιο συγκεκριμένα:

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Η θλάση που ταλαιπωρούσε την Αναστασία Τσακίρη στον τετρακέφαλο του αριστερού της ποδιού αποδείχτηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στην προσπάθειά της να προσθέσει ακόμη ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στην ελληνική συλλογή. Η Νατάσα, έχοντας μόλις μία έγκυρη προσπάθεια (σ.σ. την τρίτη στο αρασέ με 97,5 κ.) σε σύνολο έξι και στις δύο κινήσεις των 63 κ. των γυναικών ακυρώθηκε, μια και στο ζετέ απέτυχε και στις τρεις προσπάθειές της στα 117,5 κ. και έτσι δεν κατέλαβε κάποια θέση στη γενική κατάταξη. Η ολοκλήρωση των προσπαθειών βρήκε την Ελληνίδα πρωταθλήτρια έτοιμη να ξεσπάσει σε λυγμούς, γιατί δεν κατάφερε να πετύχει αυτό που μπορούσε.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ: Την ήττα με 18-14 στα σημεία (6-5, 5-2, 3-2, 4-5) γνώρισε ο Σπύρος Κλαδούχας από τον Αζέρο Βουγιάρ Αλακμπάροφ, για τη φάση των «16» της κατηγορίας των 91 κιλών και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Χρήζει αναφοράς ότι ο Ελληνας πυγμάχος είχε τη θερμή υποστήριξη περίπου δύο χιλιάδων φιλάθλων, οι οποίοι έσπευσαν στο κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Περιστερίου για να τον ενισχύσουν. Ο Κλαδούχας, πάντως, έχει παράπονα από τη διαιτησία, όπως και η Ελληνική Ομοσπονδία.

ΙΠΠΑΣΙΑ: Μετά την Χάιντι Αντικατζίδη, η οποία έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει κάποιο μετάλλιο στο ιππικό τρίαθλο, μετά την πτώση της λίγο πριν το τέλος της προσπάθειάς της στο αγώνισμα του κρος κάντρι, υπήρξε και άλλο άσχημο μαντάτο. Το άλογο HEROS της Αλάια Δεμιροπούλου «κόπηκε» στον κτηνιατρικό έλεγχο του αγωνίσματος της ιππικής δεξιοτεχνίας, λόγω του ότι αισθανόταν ενοχλήσεις και κούτσαινε. Το πρόβλημα δεν ήταν μεγάλο, όμως αποδείχτηκε αρκετό για να μην πάρει την έγκριση να συμμετάσχει στον αγώνα, με επακόλουθο να αποκλειστεί τόσο η Δεμιροπούλου απ' το ατομικό της ιππικής δεξιοτεχνίας, όσο και η Ελλάδα απ' το ομαδικό του ίδιου αγωνίσματος, αφού για το τελευταίο απαιτούνται τουλάχιστον τρεις παρουσίες σε κάθε ομάδα.

Ατυχα και τα κορίτσια του βόλευ, αφού βρέθηκαν στο δρόμο τους τα «θηρία» της Κορέας και της Ιαπωνίας

ICON

Ατυχα και τα κορίτσια του βόλευ, αφού βρέθηκαν στο δρόμο τους τα «θηρία» της Κορέας και της Ιαπωνίας
ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: Αποσύρθηκε η Εθνική ομάδα των ανδρών των Μπελιγράτη-Μιχαλόπουλου από το Ολυμπιακό τουρνουά Μπιτς Βόλεϊ. Οι Παύλος Μπελιγράτης και Θανάσης Μιχαλόπουλος ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αποσυρθούν από το τρίτο ματς και τελευταίο για τον 6ο όμιλο. Αφορμή στάθηκε ο ...τραυματισμός του Παύλου Μπελιγράτη. «Είναι μια ατυχής στιγμή», είπε ο Μιχαλόπουλος. «Ο Παύλος δεν μπορούσε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και έπρεπε να πάρουμε τη δύσκολη απόφαση να αποσυρθούμε». Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι δύο Ελληνες αθλητές είχαν σημειώσει δύο ήττες. Αρχικά από τους Αυστραλούς Ρόρικ-Κουκ με 2-1 σετ (16-21, 26-24, 10-15), και μετέπειτα από τους Πορτογάλους Μάγια-Μπρένχα με 2-0 σετ (14-21, 19-21).

ΒΟΛΕΪ: Ανεπιτυχή αποτελέσματα και για την Εθνική ομάδα γυναικών που μετά την ήττα από την Κορέα ηττήθηκε και από την Ιαπωνία, με αποτέλεσμα η υπόθεση πρόκριση να απομακρυνθεί. Η ομάδα με προπονητή τον Τάκη Φλώρο έχασε από την ανώτερη Ιαπωνία με 3-1 σετ (25-10, 20-25, 25-21, 25-22) για την 3η αγωνιστική του Α΄ ομίλου.

ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ: Αν και είχε καλή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, εντούτοις η εμφάνιση της Εθνικής μπέιζμπολ ήταν απογοητευτική. Η τελευταία ήττα από τον Καναδά με 2-0 επιβεβαίωσε και μαθηματικά τον αποκλεισμό από τη συνέχεια.

Τα εφτά μετάλλια της Κούβας

Οι πρώτες διακρίσεις των αθλητών που απαρτίζουν την Ολυμπιακή Αποστολή της Κούβας έχουν ξεκινήσει στη διάρκεια της πρώτης βδομάδας. Σκοπός της αποστολής, όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι αθλητές και οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας, είναι να πιαστεί ο στόχος της Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ το 2000, όπου το Νησί της Επανάστασης ήταν στην ένατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ο στόχος αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος, με δεδομένο ότι το 70% των αθλητών και αθλητριών παίρνουν μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς, δείγμα και αυτό της συνεχόμενης ανάδειξης νέων που προέρχονται από την αξιόλογη αθλητική υποδομή της χώρας της Κεντρικής Αμερικής.

Οι νέοι αθλητές προέρχονται από τα αθλητικά σχολεία και την Ανώτατη Σχολή Αθλητισμού Υψηλών Προδιαγραφών. Είναι αθλητές που δε στηρίζονται σε χορηγούς πολυεθνικές και αγωνίζονται για την πατρίδα και το λαό τους και μόνο.

Η πρώτη συγκομιδή της Κούβας (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές), των 7 μεταλλίων περιλαμβάνει 5 χάλκινα και 1 αργυρό στο τζούντο και 1 αργυρό στη σφαιροβολία.

Οι αθλητές που διακρίθηκαν είναι ο Γιορντάνις Αρενσιμπία στα 66 κιλά στο τζούντο ανδρών και οι αθλήτριες του τζούντο Αμαριλίς Σαβόν στα 54 κιλά, Γιουρισλέιντι Λουπετέι στα 57 κιλά, Ντριούλις Γκονζάλεζ στα 63, Γιουρισέλ Λαμπόρντε στα 78 κιλά, Ντάιμα Βελτράν στα +78 κιλά και η Γιουμιλέιντις Κούμπα στη σφαιροβολία.

Στα 52 κιλά η Κουβανέζα Σαβόν την Κυριακή το βράδυ αντιμετώπισε τη Γιαπωνέζα Γιούκι Γιοκοσάβα σε ένα συναρπαστικό αγώνα, που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα. Πρόκειται για μια αθλήτρια 30 χρόνων, μητέρα ενός παιδιού, που ολοκληρώνει την αθλητική της καριέρα με μια πλούσια συλλογή διακρίσεων: Τρία χάλκινα Ολυμπιακά μετάλλια, ένας παγκόσμιος τίτλος πέρσι, δύο αργυρά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, το 1997 και το 1999, ένα χάλκινο το 1995.

Η Αμαριλίς Σαβόν

Eurokinissi

Η Αμαριλίς Σαβόν
Ο Γιορντάνις Αρενσιμπία στα 66 κιλά πήρε το χάλκινο μετάλλιο επίσης την Κυριακή. Είναι ένας 24χρονος αθλητής που ήδη έχει πετύχει πολλές διακρίσεις. Το 1998 ήταν πρώτος στους Κεντροαμερικανικούς αγώνες στη Βενεζουέλα, πρώτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων στην Κολομβία την ίδια χρονιά και επίσης την ίδια χρονιά δεύτερος στους Παναμερικανικούς στον Αγιο Δομίνικο και το 1999 χάλκινο μετάλλιο σε παναμερικανικό τουρνουά στον Καναδά.

Η Γιουρισλέιντι Λουπετέι, στην κατηγορία των 57 κιλών, είναι 23 χρόνων και συμμετείχε πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο τη Δευτέρα. Είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2001 στο Μόναχο και τρίτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Οζάκα της Ιαπωνίας το 2003. Ενώ έχει πολλές πρώτες θέσεις στην κατηγορία της σε διεθνή τουρνουά.

Η χάλκινη Ολυμπιονίκης Ντριούλις Γκονζάλεζ στα 63 κιλά, 31 χρόνων, έχει μια πλούσια αγωνιστική καριέρα. Χρυσή Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα το 1996, στα 56 κιλά, αργυρό μετάλλιο στο Σίδνεϊ το 2000 και χάλκινο στη Βαρκελώνη το 1992. Επίσης πρώτες θέσεις, δεύτερες και τρίτες σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τουρνουά. Είναι η μόνη γυναίκα σε όλη τη Λατινική Αμερική που συμμετείχε σε τέσσερις συνεχόμενες Ολυμπιάδες και έχει κατακτήσει 4 Ολυμπιακά μετάλλια. Οπως η ίδια δήλωσε, η μικρή της κόρη Λορένα της έδωσε δύναμη για να κατέβει και στους φετινούς αγώνες γι' αυτό της αφιέρωσε το χάλκινο μετάλλιο όπως και σε όλο το λαό της Κούβας.

Την Τετάρτη αργυρή Ολυμπιονίκης στέφθηκε η σφαιροβόλος Γιουμιλέιντις Κούμπα με βολή στα 19.59 μέτρα. Είναι 29 χρόνων, ήταν έκτη στο Σίδνεϊ και δεύτερη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2004 στη Βουδαπέστη με βολή στα 19.34 και πρώτη στο γκραν πρι του 2003 στη Βραζιλία με βολή 18.44.

Η έκτη Κουβανή Ολυμπιονίκης, η Γιουρισέλ Λαμπόρντε προέρχεται επίσης από το τζούντο, στα 78 κιλά, είναι 25 χρόνων και συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα, ενώ έχει δύο συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και πολλές σε τουρνουά.

Η Γιουρισλέιντι Λουπετέι

Eurokinissi

Η Γιουρισλέιντι Λουπετέι
Η Ντάιμα Βελτράν που στέφθηκε την Παρασκευή αργυρή Ολυμπιονίκης είναι 32 ετών και ήταν επίσης αργυρή στο Σίδνεϊ και παγκόσμια πρωταθλήτρια το '97 και το '99.


Ο Γιορντάνις Αρενσιμπία
Ο Γιορντάνις Αρενσιμπία

Η Γιουρισέλ Λαμπόρντε

Eurokinissi

Η Γιουρισέλ Λαμπόρντε

H Γιουμιλέιντις Κούμπα

ICON

H Γιουμιλέιντις Κούμπα

Η Ντριούλις Γκονζάλεζ

Eurokinissi

Η Ντριούλις Γκονζάλεζ
Η κατάταξη των χωρών έως την Παρασκευή το βράδι
Η κατάταξη των χωρών έως την Παρασκευή το βράδι
Αποχωρήσεις ελλήνων αθλητών

Μέσα στο γενικότερο βαρύ κλίμα που υπάρχει στην ελληνική αποστολή σχετικά με το θέμα του ντόπινγκ τροφή για διάφορα σχόλια, ιδιαίτερα μάλιστα από τα ξένα ΜΜΕ, δίνουν οι αποχωρήσεις αθλητών της Ελλάδας την τελευταία στιγμή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την αρχή έκανε την Πέμπτη ο Χριστόφορος Χοΐδης με αιτιολογία ότι δεν πρόλαβε να ξεπεράσει τους τραυματισμούς που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετό καιρό.

Την Παρασκευή, ο Παναγιώτης Στρουμπάκος θεώρησε ότι θα ήταν καλύτερο να μην... κατέβει στην κούρσα των 1.500μ. Λέγεται ότι θέλει να ρίξει το βάρος στο αγώνισμα των 800μ, επιδιώκοντας να έχει περισσότερες πιθανότητες διάκρισης.

Τέλος, η πρωταθλήτρια στα 400μ Χρύσα Γκουντενούδη αποχώρησε από τους προκριματικούς του αγωνίσματος, οι οποίοι διεξήχθησαν χτες το πρωί, αιτιολογώντας την αποχώρηση με ένα τραυματισμό που αντιμετωπίζει στο πόδι της εδώ και μερικές μέρες.

Οι ελληνικές συμμετοχές
Χτες Σάββατο

ΣΤΙΒΟΣ: Πολύ καλή εμφάνιση με πανελλήνιο ρεκόρ σημείωσε στους χτεσινούς αγώνες στίβου η Φάνη Χαλκιά στα 400μ εμπόδια αφού η Ελληνίδα αθλήτρια πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του αγωνίσματος κατακτώντας την πρώτη θέση στην προκριματική σειρά. Ο χρόνος της 53.85 αποτελεί και νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Στα προημιτελικά των 100μ πέρασε και ο Γιώργος Θεοδωρίδης, τερματίζοντας 6ος στην 3η προκριματική σειρά των 100 μέτρων, με επίδοση 10.32.

ΙΠΠΑΣΙΑ: Την 36η θέση στο αγώνισμα της ιππικής δεξιοτεχνίας πήρε για την Ελλάδα η Γκέρτα Λέμαν αφού συγκέντρωσε 60.000 βαθμούς συνολικά.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: Την 6η θέση στο μικρό τελικό πήραν οι Μπισκιντζή - Σακελαρίδου στο αγώνισμα του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: Η ελληνική ομάδα ανδρών στο ομαδικό αγώνισμα της τοξοβολίας αποκλείστηκε από τους Ουκρανούς με 242-225. Οι αθλητές μας έκαναν ό,τι μπορούσαν, όμως η διαφορά κλάσης των δύο ομάδων ήταν εμφανής.

  • Το βράδυ του Σαββάτου, η Ελλάδα διεκδικούσε μετάλλιο (ή μετάλλια) στο τελικό της δισκοβολίας των γυναικών καθώς υπήρχε τριπλή ελληνική συμμετοχή με τις Τασία Κελεσίδου, Κατερίνα Βόγγολη και Στέλλα Τσικούνα.
Σήμερα Κυριακή

ΣΤΙΒΟΣ: Ο Χρήστος Μελέτογλου συμμετέχει στον τελικό του τριπλούν (20:10).

ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ: Στις 11:30 η Εθνική ανδρών αντιμετωπίζει την Ιαπωνία στα προκριματικά.

ΠΑΛΗ: Στις 09:30 ξεκινούν οι αγώνες της πάλης στους άνδρες και στις γυναίκες.

ΒΟΛΕΪ: Η Εθνική ομάδα στις γυναίκες δοκιμάζεται με αντίπαλο την Ιταλία (16:00).

ΠΟΛΟ: Στα προημιτελικά, η Εθνική γυναικών αντιμετωπίζει την αντίστοιχη της Ρωσίας (17:00).

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: Στον τελικό του διπλού σκητ ελαφρών βαρών, αγωνίζονται σήμερα οι Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης (08:50).

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Η Εθνική μας ομάδα των αντρών αντιμετωπίζει την Ουγγαρία στο τελευταίο παιχνίδι των προκριματικών (16:30).

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: Ο Βαγγέλης Λιόγκρης συμμετέχει στις τρεις στάσεις στα 50 μέτρα με τουφέκι.

Αύριο Δευτέρα

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Ο Κάχι Καχιασβίλι, τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, ρίχνεται στη «μάχη» της κατηγορίας των 94 κιλών μαζί με τον 18χρονο Νίκο Κουρτίδη (20:00).

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Αγωνίζεται ο Δημοσθένης Ταμπάκος, με ελπίδα για μετάλλιο, στον τελικό των κρίκων (22:15).

ΜΠΑΣΚΕΤ: Η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών αντιμετωπίζει την αντίστοιχη του Πουέρτο Ρίκο (22:15).

ΒΟΛΕΪ: Στις 19:30 η Εθνική ανδρών υποδέχεται την αντίστοιχη της Σερβίας - Μαυροβουνίου για τα προκριματικά.

ΠΟΛΟ: Την Ιταλία ως αντίπαλο έχει η Εθνική ομάδα των ανδρών (22:15) στα προκριματικά.

Παγκόσμια και Ολυμπιακά ρεκόρ

Κατάρριψη παγκόσμιων και Ολυμπιακών ρεκόρ, σπουδαίες επιδόσεις και εμφανίσεις, ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την πρώτη βδομάδα των αγώνων. Πιο συγκεκριμένα:

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ:Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων θα μπει ο Χαλίλ Μουτλού. Ο Τούρκος αρσιβαρίστας με επίδοση 295 κιλά στο σύνολο κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη Ολυμπιάδα το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 56 κιλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατάφερε να πάρει το χρυσό με μία μόνο έγκυρη προσπάθεια στο ζετέ (160κ). Παρόμοιο κατόρθωμα έχουν πετύχει μόνο τρεις θρύλοι της παγκόσμιας άρσης βαρών. Ο Πύρρος Δήμας, ο Κάχι Καχιασβίλι και ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Εκπληκτική ήταν η συμπατριώτισσά του Νουρτζάν Τάιλαν στα 48 κιλά της άρσης βαρών. Η Τουρκάλα αθλήτρια έσπασε δύο διαδοχικές φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στην κίνηση του αρασέ (με επίδοση 95 κιλά την πρώτη και 97 κιλά τη δεύτερη) και κατέκτησε με μεγάλη άνεση το χρυσό μετάλλιο με επίδοση 210 κιλά που και αυτή αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ!.

Επίδειξη δύναμης έκαναν οι Κινέζοι αρσιβαρίστες-τριες. Η Λιου Τσουνχόνγκ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 69κ. στην Αρση Βαρών. Η 19χρονη πρωταθλήτρια κατέρριψε όλα τα παγκόσμια ρεκόρ γυναικών - νεανίδων με 122,5κ. αρασέ, 153κ. ζετέ και 275κ. σύνολο. Επίσης ο Γκουόζενγκ Ζανγκ ήταν ο μεγάλος νικητής στην κατηγορία των 69 κιλών καθώς με επίδοση 347.5 κιλά στο σύνολο.

Σημαντική είναι και η νίκη της 23χρονης Ούντομπορν Πόλσακ που πήρε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 53 κιλών με επίδοση 222,5 κιλά και έγινε η πρώτη αθλήτρια από την Ταϊλάνδη που κατακτά χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Μάλιστα στην κίνηση του ζετέ η Πόλσακ έκανε Ολυμπιακό ρεκόρ με 125,5 κιλά.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Η κατάρριψη του «στοιχειωμένου» ρεκόρ που κράταγε 17 χρόνια στα 4Χ200 ελεύθερο από την Εθνική ΗΠΑ με χρόνο 7.53.42 ήταν το σημαντικότερο γεγονός της πρώτης βδομάδας. Από και πέρα:

Ο Μάικλ Φελπς μετράει ήδη δύο χρυσά και ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Αρχικά στα 400 Μ.Α, πήρε το χρυσό σημειώνοντας παράλληλα και παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 4.08.26, ενώ ακολούθησε και το χρυσό στα 200 μέτρα πεταλούδα σημειώνοντας ταυτόχρονα Ολυμπιακό ρεκόρ με χρόνο 1.54.04

Ο Αυστραλός Ιαν Θορπ απέδειξε στον τελικό των 200μ ελεύθερο πως παραμένει ο κορυφαίος κολυμβητής στη συγκεκριμένη απόσταση. Ο Αυστραλός με χρόνο 1.44.71, ο οποίος αποτελεί Ολυμπιακό ρεκόρ, επικράτησε των επτά αντιπάλων του κατακτώντας το δεύτερο μετάλλιό του σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: Ακόμα ένα Ολυμπιακό ρεκόρ η τοξοβολία ανδρών, με τον Σου Γουάν Τσεν, στα 36 βέλη να συγκεντρώνει 339 βαθμούς. Ο τοξοβόλος της Ταϊπέι πραγματοποίησε το ρεκόρ κατά τη διάρκεια του αγώνα του για το γύρο των 16, έναντι στο Ρώσο Μπαλζινίμα Τσιρεμπρίλοβ, τον οποίο νίκησε με 169-161.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ:Νέο ρεκόρ κόσμου πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί κωπηλάτες στο αγώνισμα της οκτάκωπου στους άνδρες, καθώς πέτυχαν χρόνο 5:19.85.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ