Κυριακή 22 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΘΗΝΑ 2004
Παγκόσμια και Ολυμπιακά ρεκόρ

Κατάρριψη παγκόσμιων και Ολυμπιακών ρεκόρ, σπουδαίες επιδόσεις και εμφανίσεις, ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την πρώτη βδομάδα των αγώνων. Πιο συγκεκριμένα:

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ:Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων θα μπει ο Χαλίλ Μουτλού. Ο Τούρκος αρσιβαρίστας με επίδοση 295 κιλά στο σύνολο κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη Ολυμπιάδα το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 56 κιλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατάφερε να πάρει το χρυσό με μία μόνο έγκυρη προσπάθεια στο ζετέ (160κ). Παρόμοιο κατόρθωμα έχουν πετύχει μόνο τρεις θρύλοι της παγκόσμιας άρσης βαρών. Ο Πύρρος Δήμας, ο Κάχι Καχιασβίλι και ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Εκπληκτική ήταν η συμπατριώτισσά του Νουρτζάν Τάιλαν στα 48 κιλά της άρσης βαρών. Η Τουρκάλα αθλήτρια έσπασε δύο διαδοχικές φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στην κίνηση του αρασέ (με επίδοση 95 κιλά την πρώτη και 97 κιλά τη δεύτερη) και κατέκτησε με μεγάλη άνεση το χρυσό μετάλλιο με επίδοση 210 κιλά που και αυτή αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ!.

Επίδειξη δύναμης έκαναν οι Κινέζοι αρσιβαρίστες-τριες. Η Λιου Τσουνχόνγκ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 69κ. στην Αρση Βαρών. Η 19χρονη πρωταθλήτρια κατέρριψε όλα τα παγκόσμια ρεκόρ γυναικών - νεανίδων με 122,5κ. αρασέ, 153κ. ζετέ και 275κ. σύνολο. Επίσης ο Γκουόζενγκ Ζανγκ ήταν ο μεγάλος νικητής στην κατηγορία των 69 κιλών καθώς με επίδοση 347.5 κιλά στο σύνολο.

Σημαντική είναι και η νίκη της 23χρονης Ούντομπορν Πόλσακ που πήρε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 53 κιλών με επίδοση 222,5 κιλά και έγινε η πρώτη αθλήτρια από την Ταϊλάνδη που κατακτά χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Μάλιστα στην κίνηση του ζετέ η Πόλσακ έκανε Ολυμπιακό ρεκόρ με 125,5 κιλά.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Η κατάρριψη του «στοιχειωμένου» ρεκόρ που κράταγε 17 χρόνια στα 4Χ200 ελεύθερο από την Εθνική ΗΠΑ με χρόνο 7.53.42 ήταν το σημαντικότερο γεγονός της πρώτης βδομάδας. Από και πέρα:

Ο Μάικλ Φελπς μετράει ήδη δύο χρυσά και ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Αρχικά στα 400 Μ.Α, πήρε το χρυσό σημειώνοντας παράλληλα και παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 4.08.26, ενώ ακολούθησε και το χρυσό στα 200 μέτρα πεταλούδα σημειώνοντας ταυτόχρονα Ολυμπιακό ρεκόρ με χρόνο 1.54.04

Ο Αυστραλός Ιαν Θορπ απέδειξε στον τελικό των 200μ ελεύθερο πως παραμένει ο κορυφαίος κολυμβητής στη συγκεκριμένη απόσταση. Ο Αυστραλός με χρόνο 1.44.71, ο οποίος αποτελεί Ολυμπιακό ρεκόρ, επικράτησε των επτά αντιπάλων του κατακτώντας το δεύτερο μετάλλιό του σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: Ακόμα ένα Ολυμπιακό ρεκόρ η τοξοβολία ανδρών, με τον Σου Γουάν Τσεν, στα 36 βέλη να συγκεντρώνει 339 βαθμούς. Ο τοξοβόλος της Ταϊπέι πραγματοποίησε το ρεκόρ κατά τη διάρκεια του αγώνα του για το γύρο των 16, έναντι στο Ρώσο Μπαλζινίμα Τσιρεμπρίλοβ, τον οποίο νίκησε με 169-161.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ:Νέο ρεκόρ κόσμου πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί κωπηλάτες στο αγώνισμα της οκτάκωπου στους άνδρες, καθώς πέτυχαν χρόνο 5:19.85.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ