Σάββατο 14 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Κόντρα στην πρωταθλήτρια

Κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης και φιναλίστ του τελικού του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Γερμανία ξεκινά το απόγευμα του Σαββάτου τις υποχρεώσεις της στο Ολυμπιακό τουρνουά χάντμπολ η Εθνική ομάδα των ανδρών. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ουλφ Σέφερτ έθεσε ως πρωταρχικό στόχο μια καλή εμφάνιση και ζήτησε από τους παίκτες να αντιμετωπίσουν χωρίς φόβο την αντίπαλό τους. Να σημειωθεί ότι στο test event του γηπέδου που είχε γίνει στις 26 Μάρτη, η Γερμανία είχε επικρατήσει με 30-23, με πολλές απουσίες στη σύνθεσή της.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Α' Ομιλος: 09:30 Ισπανία - Κορέα, 14:30 Ρωσία - Σλοβενία, 19:30 Κροατία - Ισλανδία. Β' Ομιλος 11:30 Ουγγαρία - Αίγυπτος, 16:30 Γερμανία - Ελλάδα, 21:30 Γαλλία - Βραζιλία.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Κουβανέζικο... ποδαρικό στο ΣΕΦ

Η εθνική ομάδα γυναικών βόλεϊ της Κούβας θα κάνει το ποδαρικό στο ανανεωμένο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αφού σήμερα το πρωί στις 09.00 θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη της Γερμανίας για τον Β` όμιλο της διοργάνωσης. Από κει και πέρα, όσον αφορά τις διεθνείς συμμετοχές της ημέρας, ξεχωρίζει η παρουσία του Ιαν Θορπ στους προκριματικούς αγώνες κολύμβησης στα 400μ όπου αναμένεται να κάνει μια πρώτη επίδειξη ενόψει της κόντρας του με το μεγάλο αντίπαλό του Φελπς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αγώνες της ξιφασκίας αφού εκεί θα συγκεντρωθούν μερικά από τα πιο σπουδαία ονόματα του χώρου.

Ο Ουκρανός Βλαντιμίρ Λουκασένκο και ο Ρώσος Στανισλάβ Ποζτιάκοφ θα αγωνιστούν για το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο Λουκασένκο είναι αυτή τη στιγμή παγκόσμιος πρωταθλητής, ενώ ο Ποζτιάκοφ κέρδισε τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2001 και του 2002. Ο κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϊ, Ρουμάνος Μιχάι Κοβαλίου και ο Ταϊλανδός Κόθνι είναι μερικοί από τις πιο σημαντικές παρουσίες στο αγώνισμα.

Στην πυγμαχία οι Κουβανοί αναμένεται να έχουν τον κύριο λόγο. Ο επικεφαλής προπονητής της κουβανικής ομάδας Ουμπέρτο Ροντρίγκεζ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της κλήρωσης. Θα έχουμε κάποιους δύσκολους αγώνες με τους Ρώσους, αλλά ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε τα χρυσά μετάλλια σε όλες τις κατηγορίες. Εκτιμούμε όλους μας τους αντιπάλους, αλλά δε φοβούμαστε κανέναν».

ΜΠΑΣΚΕΤ
Ζητείται... υπομονή

Εξι χρόνια μετά το Παγκόσμιο του 1998, η Εθνική Ομάδα μπάσκετ ξαναγυρίζει εντός συνόρων και προκαλεί συναγερμό. Εστω κι αν η πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος τα τελευταία χρόνια δεν είναι παρόμοια άλλων ετών, ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει την αγάπη του σε μια ομάδα την οποία διαχρονικά αγάπησαν και συμπαραστάθηκαν. Τα ματς της Ελλάδας σε αυτό το ολυμπιακό τουρνουά είναι ήδη σολντ-άουτ και φέρνουν στο Ελληνικό χιλιάδες φιλάθλους.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης που κατά σύμπτωση ήταν προπονητής και στο Μουντομπάσκετ '98, στέλνει το δικό του μήνυμα στους Ελληνες: «Ξέρω ότι περιμένουν αρκετά από την ομάδα. Θα τους ζητήσω να κάνουν υπομονή ακόμη και στις δύσκολες στιγμές. Είναι πολύτιμη η βοήθειά τους. Μπορούν να μας αποβάλλουν ακόμη και το άγχος της πρεμιέρας». Μια πρεμιέρα, την Κυριακή, που μας φέρνει απέναντι στην Αυστραλία. Οι «μπούμερς» μοιάζουν έτοιμοι να θολώσουν τα νερά: «Κάθε ομάδα, πριν από το τζάμπολ, έχει τις ίδιες πιθανότητες» λέει ο Π. Γιαννάκης που την Κυριακή έχει την ονομαστική του εορτή: «Δε γιορτάζω μόνο εγώ. Ολη η Ελλάδα πρέπει να γιορτάσει. Αυτοί είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μια ωραία γιορτή στην οποία μας αρέσει να συμμετέχουμε».

Την ίδια ώρα ο Λάζαρος Παπαδόπουλος θεωρεί ότι η πρεμιέρα με τους Αυστραλούς κρύβει παγίδες, αλλά το μυαλό του βρίσκεται και στη μάχη της Τρίτης με τις ΗΠΑ: «Θα είναι μια εξαιρετική εμπειρία για όλους μας. Σκέφτομαι ότι θα παίξω εναντίον του Ντάνκαν, που είναι ένας από τους παίκτες τους οποίους έχω ως είδωλο. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Δεν είναι ανίκητοι όμως και αυτό φάνηκε από τα τελευταία τους φιλικά παιχνίδια».

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Στη δράση Ταμπάκος, Μάρας

Στη μάχη σήμερα Ταμπάκος και Μάρας

Sportidea

Στη μάχη σήμερα Ταμπάκος και Μάρας
Οι δύο Ελληνες πρωταθλητές στην Ενόργανη, ο Βλάσης Μάρας και ο Δημοσθένης Ταμπάκος, «ρίχνονται» από νωρίς αύριο το μεσημέρι, στη μάχη των μεταλλίων, που διεκδικούν στο μονόζυγο ο πρώτος και στους κρίκους ο δεύτερος. Η πρώτη ημέρα στην Ενόργανη Γυμναστική ξεκινά με το σύνθετο ομαδικό και με έξι αγωνίσματα. Οι γυμναστές θα αγωνιστούν στο έδαφος, τον ίππο, τους κρίκους, το άλμα, το δίζυγο και το μονόζυγο. Ο Βλάσης Μάρας ξεκινά την προσπάθειά του, στις 12.46 το μεσημέρι, από το μονόζυγο, το καλύτερο αγώνισμά του και συνεχίζει με έδαφος, ίππο, κρίκους, άλμα, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμά του με το δίζυγο. Ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ξεκινά στις 13.43, το μεσημέρι, με πρώτο όργανο τους κρίκους, το καλύτερό του, και δεν έχει στη συνέχεια άλλο όργανο. Πραγματοποιεί δηλαδή μόνο μια εμφάνιση. Στο σύνθετο ομαδικό μετέχουν οι ομάδες της Γαλλίας, της Ρουμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Ρωσίας, της Ισπανίας, των ΗΠΑ, της Κορέας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ουκρανίας και τα μεικτά γκρουπ. Επειδή, πολλές χώρες δεν μπορούν να «κατεβάσουν» ομάδα, αλλά εκπροσωπούνται στους Αγώνες από έναν ή και δυο αθλητές, όπως η Ελλάδα, οι γυμναστές από δύο ή και τρεις χώρες μαζί, κάνουν ένα γκρουπ, το μεικτό. Ο Μάρας και ο Ταμπάκος, μετέχουν σε μεικτό γκρουπ. Αύριο το πρόγραμμα, χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο ξεκινά στις 12.30 και μετέχουν οι ομάδες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ρουμανίας και του Καναδά. Το δεύτερο μέρος αρχίζει στις 16.30 και μετέχουν οι ομάδες της Ρωσίας, της Ισπανίας και της Αμερικής. Τέλος, το τρίτο μέρος ξεκινά στις 20.30 και μετέχουν οι ομάδες, της Κορέας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ουκρανίας.

Αποχώρησε αλληλέγγυος στην Παλαιστίνη

Η συνείδηση και η αλληλεγγύη, υπερίσχυσαν της θέλησης για ένα μετάλλιο. Το μεγάλο φαβορί στην κατηγορία των 66 κιλών στο τζούντο, ο Αράς Μιρεσμαέιλι, που ήταν και ο σημαιοφόρος του Ιράν στην τελετή έναρξης, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τους Αγώνες, επειδή η κλήρωση τον έφερε αντιμέτωπο με τον Ισραηλινό, Αχούν Βακς. Ο Ιρανός παγκόσμιος πρωταθλητής είπε ότι δεν πρόκειται να παίξει με τον Ισραηλινό, σε ένδειξη συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό. Από την Ιρανική αποστολή έγινε γνωστό ότι ο Μιρεσμαέιλι δεν πρόκειται να κατέβει ούτε στα ρεπεσάζ, κάτι που θα του έδινε τη δυνατότητα να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που Ιρανοί τζουντόκα αρνούνται να αγωνιστούν με Ισραηλινούς αντιπάλους. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει ο Μαχέντ Μαλεκμοχαμάντι στο παγκόσμιο του 2001, όταν είχε κληρωθεί με τον Γιοέλ Ραζβόζοφ, αλλά και ο Χατζί Αχουντζάτζε την ίδια χρονιά, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Ζβι Σαφράν.

Οι ελληνικές συμμετοχές του τριημέρου
ΣΗΜΕΡΑ

Στα Φιν ξεκινά σήμερα ο Α. Παπαθανασίου

Sportidea

Στα Φιν ξεκινά σήμερα ο Α. Παπαθανασίου
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ, έναρξη 13.00) Ινγκλινγκ: Κατερίνα Γιακουμίδου - Ελένη Δημητρακοπούλου - Εφη Μαντζαράκη. 470 γυναικών: Σοφία Μπεκατώρου - Αιμιλία Τσουλφά. 470 ανδρών: Ανδρέας Κοσματόπουλος - Κώστας Τριγκώνης. Φιν: Αιμίλιος Παπαθανασίου.

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΤΡ. ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ - ΓΑΛΑΤΣΙ, έναρξη 11.00) Διπλό γυναικών: Αρχοντούλα Βολακάκη - Μαρία Μοίρου. Απλό ανδρών: Παναγιώτης Γκιώνης. Απλό γυναικών: Αρχοντούλα Βολακάκη.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ - ΔΕΚΕΛΕΙΑ, έναρξη 10.00) Σπάθη: Μάριος Μπασματζιάν, Τζέισον Ντουράκος, Κώστας Μανέτας.

ΣΟΦΤΜΠΟΛ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, έναρξη 19.30) Ελλάδα -Κίνα.

ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, έναρξη 20.00) Ελλάδα - Ρωσία.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ, έναρξη 18.00) Ελλάδα -Αυστραλία.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΝΔΡΩΝ (ΚΑΥΤΑΤΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ, έναρξη 20.30) Ελλάδα - Μάλι.

ΤΖΟΥΝΤΟ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, έναρξη 10.30) -48κ. γυναικών: Μαρία Καραγιαννοπούλου. 60κ. ανδρών: Ρεβάζ Ζιντιρίδης.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ - ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, έναρξη 9.00) 10μ. αεροβόλο τουφέκι γυναικών: Αλεξία Σμυρλή, Μαρία Φάκα. 10μ. αεροβόλο τουφέκι ανδρών: Διονύσης Γεωργακόπουλος.


ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΟΑΚΑ, έναρξη 10.00) 400μ. μεικτή ατομική ανδρών: Γιάννης Δρυμωνάκος, Γιάννης Κοκκώδης. 100μ. πεταλούδα γυναικών: Ειρήνη Καβαρνού. 400μ. ελεύθερο ανδρών: Δημήτρης Μαγγανάς, Σπύρος Γιαννιώτης. 400μ. μεικτή ατομική γυναικών: Βασιλική Αγγελοπούλου. 100μ. πρόσθιο ανδρών: Χρήστος Παπαδόπουλος 4Χ100μ. ελεύθερο γυναικών: Νέρι Νιαγκουάρα, Μάρθα Μάτσα, Ελένη Κωστή, Ειρήνη Κώστα.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΟΑΚΑ, έναρξη 21.00) 3μ. συγχρονισμένων γυναικών: Ρίτα Κουτσοπέτρου, Ντίνα Γεωργάτου. Σταθερά συγχρονισμένων ανδρών: Γιάννης Γαβριηλίδης, Σωτήρης Τράκας.

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΑΚΑ, έναρξη 12.30) Δημοσθένης Ταμπάκος, Βλάσης Μάρας.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, έναρξη 13.30) 75κ.: Γιώργος Γαζής. 81κ.: Ηλίας Παυλίδης.

ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ, έναρξη 16.00) Ελλάδα - Κένια.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ (ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΦΑΛΗΡΟΥ, έναρξη 16.30) Ελλάδα - Γερμανία.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ (ΟΛΥΜΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΗΡΟΥ, έναρξη 21.00) Παύλος Μπελιγράτης - Θανάσης Μιχαλόπουλος, Βάσω Καραντάσιου - Εφη Σφυρή.

ΑΥΡΙΟ

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: Κακλαμανάκης Φράι, Χειμώνας, Κραβαριώτη.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: Κουτρουμανίδου, Αρβανίτη.

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: Κρεάνγκα, Γκιώνης.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ: Σιδηροπούλου, Μαγκανουδάκη, Χρήστου.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: Πολύμερος, Σκιαθίτης, Σακελλαρίδου, Μπισκιτζή.

ΙΠΠΑΣΙΑ: Αντικατζίδη.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: Καραφλού.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ: Ιωαννίδης, Κοτάκος.

ΤΕΝΙΣ: Οικονομίδης, Μαζαράκης, Δανιηλίδου, Ζαχαριάδου.

ΤΖΟΥΝΤΟ: Τσελαρίδου, Βαζαγκιασβίλι.

ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ: Βέλκος, Πάτης.


ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Αποστολίδη, Μπισμπίκου.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Δημοσχάκη, Ζήσιμος, Σαρακατσάνη, Γρηγοριάδης, Καραστεργίου, Μπιτσάκης, Τσόλτος.

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: Παχούμας, Πορτοσάλτε.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Σαμπάνης, Καστρίτση.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ: Καπερώνης.

ΤΖΟΥΝΤΟ: Μπουκουβάλα, Αλεξανίδης.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: Σαβοργιαννάκης, Πετσάνης.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Δημοσχάκη, Δρυμωνάκος, Τζαβέλα.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ:Μπίμης, Συρανίδης, Παππά, Παπαβασιλοπούλου, Σφακιανού.


ΠΥΓΜΑΧΙΑ
Εύκολα για δύο

Οι Παυλίδης και Κλαδούχας ήταν οι τυχεροί της κλήρωσης του Ολυμπιακού τουρνουά πυγμαχίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου καθώς οι αντίπαλοί τους θεωρούνται πιο βατοί. Αντίθετα δύσκολο θεωρείται το έργο των υπόλοιπων πυγμάχων, όπως του Θόδωρου Κοτάκου ο οποίος αντιμετωπίζει τον Κουβανό Λορέντζο Αραγκόν. Τα ζευγάρια των Ελλήνων αθλητών έχουν ως εξής:(60 κιλά) Μάριος Καπερώνης - Αμιρ Καν (Μεγ. Βρετανία), (64 κιλά) Σπύρος Ιωαννίδης - Μάνους Μπουνγούμνογκ (Ταϊλάνδη), (69 κιλά) Θόδωρος Κοτάκος - Λορέντζο Αραγκόν (Κούβα), (75 κιλά) Γιώργος Γαζής - Ζαβίντ Ταντίγκεφ (Αζερμπαϊτζάν), (81 κιλά) Ηλίας Παυλίδης - Τέιλορ Μαμπίκα (Γκαμπόν), (91 κιλά) Σπύρος Κλαδούχας - Ουγκάρ Αλακμπάροφ (Αζερμπαϊτζάν).

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Διαπλοκή, συμφέροντα και ... χρηματισμός

Τις προηγούμενες μέρες, στα αφιερώματα, είδαμε τα τεράστια συμφέροντα που διακυβεύονται και έχουν «σφιχταγκαλιάσει» τις διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Σ' αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, με το στυγνό αλισβερίσι και τον πακτωλό χρημάτων, θα ήταν ουτοπία να περιμένει κάποιος ηθική και αρχές. Αλλωστε, αυτές οι δύο έννοιες είναι άγνωστες στη ΔΟΕ. `Η, πιο σωστά, χρήσιμες μόνο ως προσχήματα.

Η ανάληψη μιας διοργάνωσης σημαίνει πολλά για πόλεις, χώρες, επιχειρήσεις και γενικά κάθε εμπλεκόμενο. Είναι λοιπόν διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να την πάρουν. Και κάποιοι από τους «αθάνατους» δεν αφήνουν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Αλλωστε, το ίδιο το σύστημα είναι έτσι δομημένο που τουλάχιστον επιτρέπει «αξιοποιήσεις ευκαιριών» προσωπικού χαρακτήρα. Το κέρδος είναι στη φιλοσοφία της ΔΟΕ. Παρά τα στεγανά που έχουν δημιουργηθεί, κατά καιρούς, δημοσιοποιήθηκαν ορισμένες από τις παραβατικές συμπεριφορές. Βέβαια, η λογική λέει πως δεν αποκαλύφθηκαν όλες. Ομως και αυτές που γνωστοποιήθηκαν, σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα, αποκαλύπτουν το αληθινό πρόσωπο και τη νοοτροπία των «ταγών».

Δωροδοκίες για την ανάθεση των Αγώνων

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη - μέχρι τώρα - ιστορία αφορά στη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σολτ Λέικ Σίτι (2002). H επιτροπή του είχε κερδίσει την ανάθεση, έχοντας όμως πρώτα ξοδέψει 1 εκατ. δολάρια για τη δωροδοκία 13 «αθανάτων» με αντάλλαγμα τις ψήφους τους. Αρχικά βέβαια τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής αρνούνταν οποιεσδήποτε μομφές. Στη συνέχεια αναγκάστηκαν να αποδεχτούν την πραγματικότητα και απλά με την αιτιολογία τους, επιβεβαίωναν ότι πρόκειται για «θεσμό»: «Εφόσον το σύστημα λειτουργεί έτσι, κατά βάθος είμαστε τα θύματα. Το καταλάβαμε όμως αργά γι' αυτό και παλαιότερα, όπως το 1985, χάσαμε τη μάχη»...

«Ο Τομ Γκόντφρι, πρώην δημοτικός σύμβουλος στο Σολτ Λέικ Σίτι, κατήγγειλε στο FBI ότι κάποιος ισχυρός ανήρ της επιτροπής διεκδίκησης των Χειμερινών Αγώνων του 2002, είχε "πετάξει" στη Βουδαπέστη (έδρα της ψηφοφορίας) έχοντας στη βαλίτσα του 50.000 δολάρια που προορίζονταν για κάποιο μέλος της ΔΟΕ». Και καταλήγει ότι στο Μεξικό ο ισχυρός άνδρας της Κεντρικής Αμερικής και μέλος της ΔΟΕ, Μάριο Βάσκεζ Ράνια, προφητεύει «σύντομες και γρήγορες αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα, ειδικά εάν ξεκινήσουμε από το Ναγκάνο»... (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 30/1/1999).

Τι έγινε λοιπόν; Μεταξύ άλλων, διάφορα μέλη της ΔΟΕ από αφρικανικές και λατινοαμερικανικές χώρες έλαβαν, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Time», δώρα σε μετρητά που έφθαναν τις 70 χιλιάδες δολάρια (1,5 έως και 20 εκατομμύρια δραχμές, περίπου). Σύμφωνα με τον κανονισμό, η αξία του δώρου δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 δολάρια... Από το 1995 έως και τον Οκτώβρη του 1998, ένα ποσό ύψους 400.000 δολαρίων (σχεδόν 115 εκατ. δρχ.) διατέθηκε υπό τη μορφή ...«ανθρωπιστικής βοήθειας» σε άτομα που ήταν (ή σχετίζονταν με) μέλη της ΔΟΕ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αφορούσε σε υποτροφίες εκπαίδευσης σε ιδρύματα των ΗΠΑ.

Το 1995 ο αιγυπτιακής καταγωγής Καναδός Μαχμούντ Ελ-Φαρναουανί και ο Κουβεϊτιανός Μουταλέμπ Αχμάντ, πρώην διευθυντής των Ολυμπιακών Επιτροπών της Ασίας, έλαβαν επιταγές των 58.000 δολαρίων έκαστος (περίπου 17 εκατ. δρχ.) ώστε να μεσολαβήσουν στα μέλη της ΔΟΕ που μπορούσαν να επηρεάσουν υπέρ της υποψηφιότητας της αμερικανικής πόλης. Στο βιβλίο τους («Τα αφεντικά των Ολυμπιακών Αγώνων», εκδόσεις ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, 1992) οι Σίμσον - Τζένιγκ αναφέρουν: «Η επιτροπή διεκδίκησης δημοσίευσε μια αγγελία στις εφημερίδες, ζητώντας κεφάλαια για τη φιλοξενία μελών της ΔΟΕ. Σε κάποιο σημείο αναφερόταν: "Σκοπός μας είναι να προσκαλέσουμε 50-60 μέλη της ΔΟΕ στην πόλη μας. Αυτό, όμως, θα κοστίσει πάνω από ένα εκατ. δολάρια". Η "Park Record" της Γιούτα έγραψε: "Εχετε πρόχειρο κανένα κομπιουτεράκι; Αν υποθέσουμε ότι έρχονται 60 μέλη και το ποσό είναι 1 εκατ. δολάρια, τότε το κόστος για κάθε μέλος της ΔΟΕ είναι 16.666 δολάρια. Ας αφαιρέσουμε 1.666 για εισιτήρια πρώτης θέσης. Μας μένουν καθαρά 15.000 δολάρια. Ας αφαιρέσουμε άλλα 100 για διάφορα μικροέξοδα της πόλης και 700 για μια βδομάδα σε ξενοδοχεία πολυτελείας. Πάλι μας μένουν 14.200 δολάρια κατ' άτομο, κάτι που γεννάει δύο ερωτήματα: Τι τρώνε τα μέλη της ΔΟΕ; Και πώς μπορούμε να γίνουμε κι εμείς μέλη αυτής της Επιτροπής;"»...

Σκάνδαλα ολκής

Ο θόρυβος που ξεσήκωσε η δημοσιοποίηση του σκανδάλου στο Σολτ Λέικ Σίτι ανάγκασε τη ΔΟΕ να προβεί σε κάποιες κινήσεις. Κυριότερη και αγωνιώδης ήταν η προσπάθειά της να προβληθεί ως μοναδικό αρνητικό γεγονός και κακή εξαίρεση. Αλλο ένα μέγιστο ψέμα της ηγετικής ομάδας των «θεματοφυλάκων». Χαρακτηριστικά στις αρχές του Δεκέμβρη του 1998, ο Ελβετός Μαρκ Χόντλερ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΔΟΕ και επικεφαλής του οργάνου για την επιτήρηση της διοργάνωσης στην πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ, ανέφερε: «Στην περίπτωση του Σολτ Λέικ αλλά και παλαιότερα ακολουθήθηκαν αθέμιτες πρακτικές για την προώθηση των υποψηφιοτήτων» (ΤΟ ΒΗΜΑ, 24/1/1999)... Εκτός από την τιμωρία κάποιων από τους ενόχους, οι υπόλοιπες ενέργειες ήταν (και αποδείχτηκε στην πορεία) για τα «μάτια του κόσμου». Γιατί το φαινόμενο επαναλήφθηκε, όπως και είχε προηγηθεί του Σολτ Λέικ Σίτι. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού το αλισβερίσι και η διαφθορά είναι κομμάτι του συστήματος...

Οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ μάλιστα γνωρίζουν τα ενδιαφέροντα κάθε επισκέπτη και του προσφέρουν αυτό ακριβώς που θέλει. Απόλυτα γλαφυρή είναι η ανώνυμη περιγραφή ενός μέλους που είχε επισκεφθεί την Ατλάντα λίγους μήνες πριν από την ψηφοφορία για τους «Χρυσούς» Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996: «Το δωμάτιό μου έμοιαζε με κατάστημα αφορολογήτων ειδών. Ακόμη και ένα σπανιότατο βιβλίο που έψαχνα για χρόνια ήταν τοποθετημένο πάνω στο κρεβάτι»...

«Ηδη από το 1991, την εποχή της διεκδίκησης της Ολυμπιάδας του 2000 από το Βερολίνο, οι αποκαλύψεις του γερμανικού Τύπου (βλ. ενδεικτικά "Der Spiegel", 45/1991) ήταν συντριπτικές για τη ΔΟΕ και τον σκοτεινό αρχηγό της (σ.σ. Σάμαρανκ). Ενα χρόνο αργότερα, γινόταν γνωστό ότι οι Γερμανοί είχαν καταχωρίσει σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τις "αδυναμίες" (ερωτικές, γαστριμαργικές, οικονομικές κ.ο.κ.) των "αθανάτων", ώστε να τους αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Ο υπεύθυνος για την ταξινόμηση Νικόλαους Φουξ δήλωσε τότε ότι, σύμφωνα με την έρευνά του, μόνον οι 7 από τους 94 τότε "αθανάτους" δεν ήταν εξαγοράσιμοι»... («Αδέσμευτος Τύπος», 27/1/1999).

Ολα πουλιούνται και όλα αγοράζονται

Την πεπατημένη ακολούθησαν και άλλοι. «Στην Αυστραλία έγινε γνωστό ότι η επιτροπή διεκδίκησης των Αγώνων του 2000 εξασφάλισε την ψήφο του Μογγόλου μέλους της ΔΟΕ, Σαγκνταριάβ Μαγκβάν, με 150.000 δολάρια, περίπου 45 εκατ. δραχμές, όσο στοίχισε η αγορά, η μεταφορά, αλλά κι η αποστολή στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ, των 7 σπανιότατων αλόγων "Takhi" (εθνικό σύμβολο της Μογγολίας και είδος που εξαφανίστηκε μέχρι το 1963, όταν ξαναγεννήθηκε με απόλυτη επιτυχία στους αυστραλιανούς ζωολογικούς κήπους), τα 7 άλογα "Takhi" ή "άλογα του Πρζεβάλσκι", από το όνομα του Ρώσου ερευνητή που τα είχε ανακαλύψει. "Ενα περιβαλλοντολογικό δώρο στον κόσμο", ορκίζεται η αυστραλιανή κυβέρνηση της Νότιας Ουαλίας, "μία υπόσχεση για την ψήφο του", επιμένει, αντίθετα, το δημοσίευμα της "The Australian"»... (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 30/1/1999).

Τελικά οι διοργανωτές αποδέχτηκαν πως «έπαιξαν το παιχνίδι»: Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας, Τζον Κόουτς, παραδέχτηκε ότι κατά τη διεκδίκηση από το Σίδνεϊ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 προσφέρθηκε σε 11 μέλη της ΔΟΕ από την Αφρική το ποσό του 1,2 εκατ. δολαρίων (περίπου 340 εκατ. δρχ.) για τη χρηματοδότηση αθλητικής υποδομής. Δε δίστασε μάλιστα να αποκαλύψει ότι στις 22 του Σεπτέμβρη 1993, παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας, συνέφαγε στο Μόντε Κάρλο με δύο μέλη της ΔΟΕ, τους Τσαρλς Μουκόρα (Κένια) και Φράνσις Νιανγκουέσο (Ουγκάντα), «λαδώνοντάς» τους με το ποσό των 70.000 δολαρίων (περίπου 20 εκατ. δρχ.).

Ομως οι «αρπαχτές» δεν αφορούν μόνο σε διοργανώσεις. Υπάρχουν και άλλες «ευκαιρίες»: «Μέχρι το τέλος του 1991 ο Χέλμικ ήταν πρόεδρος της πανίσχυρης Ο.Ε. των ΗΠΑ και υπέγραφε συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με τους χορηγούς των Αγώνων. Συγχρόνως ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ. Απέβλεπε να γίνει διάδοχος του Σάμαρανκ, αλλά τον προηγούμενο χρόνο αποκαλύφθηκε ότι είχε δωροδοκηθεί από αθλητικούς οργανισμούς και τηλεοπτικά δίκτυα που ήθελαν να αναμειχθούν στο Ολυμπιακό κίνημα. Ετσι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την Ο.Ε. των ΗΠΑ και αργότερα από την ίδια τη ΔΟΕ». Μεταξύ άλλων «είχε πάρει 37.500 δολάρια από την τηλεοπτική εταιρεία "Turner" στην Ατλάντα, στις μισθοδοτικές καταστάσεις της οποίας ήταν από το 1987. Είχε πάρει 75.000 δολάρια για συμβουλές προς αθλητικές ομοσπονδίες που επιδίωκαν να αναγνωριστούν από τη ΔΟΕ»... («Τα αφεντικά των Ολυμπιακών Αγώνων», εκδόσεις ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, 1992).

Συνεχίζεται στο φύλλο της Τρίτης


Γ. ΚΑΝΖΙΛΙΕΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ