Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Γαστριμαργικές απολαύσεις για προλετάριους!...

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η στήλη αυτή φροντίζει να ενημερώνει τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους απασχολήσιμους για το γιορταστικό τραπέζι σε κάποια από τα μαγαζιά πολυτελείας, όπου θα περάσουν το ρεβεγιόν. Ιδού λοιπόν μερικές προσφορές «μενού» μαζί με τις τιμές που διαφημίζουν.

Α πακέτο Χριστουγέννων που χαρακτηριστικά διαφημίζεται, ως «φαγητό μέχρι θανάτου»: Ξεκινάει, λοιπόν με χαβιάρι Περσίας πάνω σε σπιτικά μπλίνις και γαλλικά στρείδια, μαρμελάδα από πατάτες (;) και μικρά γλυκά με τρούφα και ανθό... αλατιού. Μετά, χειμωνιάτικη σαλάτα με αστακό και ζεστή Barolo, rurbor με καραμελωμένα endives και τρούφα.

Μεσοδιάστημα, με γρανίτα γαλλικής σαμπάνιας. Ακολουθούν tournedos από ΒΙΣΩΝΑ και σπαράγγια γκραντινέ. Το γεύμα ολοκληρώνεται με κρέμα καφέ και ζεστή σαμπαγιόν (!) με αρώματα ανατολής, μανταρίνι και σοκολάτα με ρούμι σε crubbe σοκολάτας με αμύγδαλο και παγωμένο ανανά.

Υπάρχει βέβαια και επίλογος (1) με βασιλόπιτα, τσάι, καφέ, γλυκάκια και επίλογος (2) να πληρώσεις μόλις 400 ευρώ κατ' άτομο!!!

Αλλοι τέσσερις συνδυασμοί, ανάλογης (απο)-σύνθεσης, διαφημίζοντας από 120 έως 300 ευρώ το ΑΤΟΜΟ, δηλαδή, από 240 έως 550 το ζευγάρι, ενώ η ορχήστρα θα συνοδεύει τη χώνευση, με τζαζ και swing.

Το «ρεβεγιόν» της Πρωτοχρονιάς επιφυλάσσει και άλλες γαστριμαργικές λιχουδιές, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται: Σαλάτα με ρόδι και στήθος ορτυκιού, καπνισμένο σε ξύλο ελιάς με «βινεγκρέτ» από μέλι και μηλόξιδο. Σολομός Σκοτίας με ταλιατέλες λαχανικών και σάλτσα σαμπάνιας.

Φτωχικά πράγματα, δηλαδή, τώρα αν εσείς επιμένετε σε μια φασολάδα ρέγκα, ελιές, κρεμμύδι και κανένα ποτήρι κρασί, καλά να πάθετε...


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ

Συνομιλία Μπους - Ερντογάν

Η απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά και τις εξελίξεις στο Ιράκ αποτέλεσαν τα δύο βασικά θέματα της τηλεφωνικής συνομιλίας, που είχαν χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην επικοινωνία των δύο ηγετών ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν δήλωσε ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Ερντογάν για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου να ορίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου 2005 και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η απόφαση αυτή θα ενδυναμώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας στην ασφάλεια στο Ιράκ, καθώς και για τη σημασία της διεξαγωγής των ιρακινών εκλογών τον ερχόμενο Ιανουάριο».

Ο κ. Μακλίλαν ανακοίνωσε επίσης ότι την επομένη της μετάβασής του στις Βρυξέλλες στις 22 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος Μπους θα συναντηθεί με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία και στις 24 του μηνός θα μεταβεί στη Σλοβακία για συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οπως αναφέρει σε χτεσινό του σχόλιο, ο επικεφαλής του γραφείου της «Ραντικάλ» στην Αγκυρα, Μουράτ Γιετκίν, το τουρκικό ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν κατά την επίθεση στη Μοσούλη, στις 17 Δεκεμβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία πέντε Τούρκων αστυνομικών. Επισημαίνεται ότι η κίνηση αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη της ύφεσης που παρατηρήθηκε στις γεμάτες ένταση, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Το Κυπριακό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τ. Ερντογάν στη Μόσχα, για την οποία καταβάλλονται προσπάθειες να οριστικοποιηθεί στις 11 - 12 Γενάρη. Σημειώνεται ότι η Ρωσία είχε ασκήσει «βέτο» στο «σχέδιο Ανάν», κατά την ψηφοφορία που είχε διεξαχθεί στα Ηνωμένα Εθνη.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
Μέτρα πριν είναι αργά...

Επίσπευση των νεοφιλελεύθερων επιλογών γιατί τελειώνει «ο χρόνος ανοχής» προς την κυβέρνηση προτείνει ο Γ. Σουφλιάς, σιγοντάροντας με τη δήθεν «διαφοροποίησή» του στην καλλιέργεια εδάφους για να περάσουν ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα τα οποία βρίσκονται στα συρτάρια των υπουργών.

Σε συνομιλία που είχε χτες με δημοσιογράφους, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε το 2005 χρονιά «αποφασιστικής σημασίας», όπου η κυβέρνηση πρέπει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις γιατί, όπως είπε, δε θα έχει άλλο χρόνο. «Ο χρόνος ανοχής τελειώνει και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά. Στην κατεύθυνση αυτή εξέφρασε, εμμέσως πλην σαφώς, αμφιβολία αν θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, τους οποίους χαρακτήρισε υψηλούς, αλλά που «έπρεπε» να τεθούν εξαιτίας των όρων που θέτει η ΕΕ και το Μάαστριχτ καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα πλησιάζει, όπως είπε, το 6%.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο δεν έκρυψε το σκεπτικισμό του τόσο για το αν είναι σύμφωνο με το κοινοτικό δίκαιο όσο και αν είναι εφαρμόσιμο. Υπάρχουν ερωτήματα αν είναι σύμφωνος με το κοινοτικό δίκαιο, είπε, επισημαίνοντας όμως ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού. Ο νόμος θα κριθεί στην πράξη, είπε ο υπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές. Κατά τα λοιπά, απέφυγε με νόημα να σχολιάσει την «απογραφή» στην οικονομία όσο και τη δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου στη Βουλή για τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο «σχέδιο Ανάν».

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΕΕ
Σε βάρος των λαών Βουλγαρίας - Ρουμανίας και των κρατών - μελών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Στους πραγματικούς σκοπούς που εξυπηρετεί η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ στάθηκε ο Θ. Παφίλης στην ομιλία του, στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Τα ψηφίσματα και οι τοποθετήσεις της Επιτροπής και του Συμβουλίου ανάβουν το πράσινο φως στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, παρουσιάζουν με σαφήνεια τους στόχους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που ήδη προωθούνται, και αφορούν την προσάρτηση αυτών των χωρών στο άρμα της ΕΕ τη μετατροπή τους σε δορυφόρους του NATO, για να υπηρετούν την επιθετική του πολιτική, τη λεηλασία του πλούτου και της οικονομίας τους, την απίστευτη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Στα ψηφίσματα καταγράφονται, ως ένα βαθμό, ορισμένες πλευρές από τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν η εργατική τάξη των χωρών αυτών και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αποτελέσματα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης που συντρίβει όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις, και συγκεντρώνει τον πλούτο στα χέρια μιας νέας πλουτοκρατίας και των ξένων μονοπωλίων» και πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύο Βουλγαρίες και δύο Ρουμανίες, κυρίες και κύριοι: είναι η μία της χλιδής, αυτή που συγκεντρώνει τους νέους πλουτοκράτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και τους ξένους που κυριολεκτικά λεηλατούν αυτές τις χώρες, και αυτή, όπου δύο περήφανοι λαοί σύρονται κυριολεκτικά στη δυστυχία και στον εξευτελισμό.

Οι συνέπειες της ενταξιακής διαδικασίας και των ταπεινωτικών όρων που δέχτηκαν οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών είναι ήδη ορατές. Μας μιλήσατε για επιτυχίες. Ακούστε λοιπόν τις επιτυχίες: Στη Βουλγαρία ο κατώτατος μισθός είναι 61 ευρώ και 69 ευρώ στη Ρουμανία, έναντι 1.173 ευρώ στη Γαλλία και 605 ευρώ στην Ελλάδα. Η αλματώδης αύξηση των εισαγωγών, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη μείωση των εξαγωγών, οδήγησε σε αύξηση των ελλειμμάτων. Η αγοραστική δύναμη, στη Ρουμανία βρίσκεται στο 60% της αντίστοιχης του 1989. Η βιομηχανία έχει καταστραφεί, η αγροτική παραγωγή υπολειτουργεί».

Και ο Θ. Παφίλης κατέληξε λέγοντας ότι «η νέα πορεία που προτείνεται από τα ψηφίσματα και τα νέα μέτρα που επιβάλλει η ΕΕ έχουν στόχο να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες, θεσμικό πλαίσιο και υποδομές για την πιο ασύδοτη δράση του κεφαλαίου, το πλήρες ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και γης και τον αφανισμό των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων υπάρχουν. Οι εργαζόμενοι αυτών των χωρών, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρώπης, πρέπει να παλέψουν κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά των νέων εντάσεων που προβλέπονται στην περιοχή, εξαιτίας των μεγάλων ανταγωνισμών που εκδηλώνονται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ