Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Συμπαράσταση στα θύματα πολιτικής δίωξης

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικών διώξεων «Δημοκρατική Μέριμνα» οργανώνει την καθιερωμένη από την ίδρυσή της οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στη σχετική ανακοίνωσή της τονίζει πως «δυστυχώς ένας αριθμός αγωνιστών, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της πολιτείας έχει ανάγκη τη βοήθειά μας εφ' όσον η υλική αποκατάστασή τους δεν έχει ολοκληρωθεί».

Σημειώνει ακόμα πως «η Δημοκρατική Μέριμνα θα συνεχίσει το δρόμο που χάραξαν οι ιδρυτές της και καλούμε τους φίλους, τα μέλη της, τους δημοκράτες και όλους που μέχρι σήμερα μας βοηθάνε, να πάρουν μέρος και να βοηθήσουν την οικονομική μας εξόρμηση των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ».

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της, Ακαδημίας 78 - Αθήνα, τηλ. 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129 592361-13.

Λειτουργεί το «Παζάρι της Ειρήνης»

Με κεντρικό σύνθημα «Δύναμη στον αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό αγώνα», πραγματοποιείται και φέτος μέχρι τις 10 Γενάρη 2005, το ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, που οργανώνει η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ).

Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων δώρων περιμένει τους αγωνιστές και φίλους της ειρήνης στο φιλόξενο χώρο των γραφείων της ΠΕΔΥΕ - Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος.

Το ΠΑΖΑΡΙ της ΠΕΔΥΕ λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, πρωί 9-2 και απόγευμα 6-8 και το Σάββατο 10-1.

Η ΠΕΔΥΕ καλεί επίσης όλες τις Επιτροπές Ειρήνης στη γιορταστική εκδήλωση που διοργανώνει την Τετάρτη, 29 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της.

Κόκκινος χορός στα Γρεβενά

Tov ετήσιο χορό της διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Γρεβενών του ΚΚΕ στα πλαίσια του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος, σήμερα, Παρασκευή, 24 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ., στο εξοχικό κέντρο ΔΕΙΛΙΝΑ στη Μυρσίνα Γρεβενών. Η Νομαρχιακή Επιτροπή προσκαλεί τα μέλη, τους φίλους και όλο το λαό της περιοχής να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Ο «902 TV» μας κρατά συντροφιά με λαϊκούς σκοπούς

Παραμονή Χριστουγέννων οι «ΕΝ...ΤΥΠΟΣ...ΕΙΣ» συντροφιά με λαϊκούς σκοπούς και παραδοσιακά κάλαντα. Η λαϊκή φωνή του Βαγγέλη Κορακάκη συναντά τη χορωδία και μαντολινάτα των Φαρακλάδων Κεφαλονιάς. Από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 10, τρεις ώρες με νότες και ευχές από τον «902 TV», με τον Γιάννη Ευσταθίου.

ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Αυξάνει τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις των Ευρωπαίων

Η αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της ΕΕ είναι ο κύριος λόγος που θέλουν τη γείτονα χώρα στην ΕΕ. Αυτό αποκαλύπτεται ανάγλυφα από χτεσινές δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φερχοφστάτ, όσο και του Ολλανδού υπουργού των Εξωτερικών Μπεν Μποτ.

Ο Γκι Φερχοφστάτ

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχοφστάτ τάσσεται υπέρ της ένταξης, έπειτα από κάποιο χρόνο, της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την οποία υποστηρίζει ότι «θα ενισχύσει την Ευρώπη» και θα επιτρέψει «να καταπολεμηθεί ο φονταμενταλισμός», σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Λε Σουάρ».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός αποκρούει κατηγορηματικά την ιδέα πως η ένταξη της Τουρκίας θα εξασθενούσε την Ευρώπη. «Πιστεύω το αντίθετο: Ο παγκόσμιος ρόλος της ΕΕ θα ενισχυθεί λόγω του μεγέθους και του γεωστρατηγικού βάρους της Τουρκίας», υποστηρίζει.

Ο Φερχοφστάτ τάσσεται, πάντως, επίσης υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα, μια διαδικασία που έως τώρα έχουν δηλώσει πως θα ακολουθήσουν μόνο χώρες όπως η Αυστρία ή η Γαλλία, όπου η κοινή γνώμη δείχνει να αντιτάσσεται στην τουρκική ένταξη.

«Είμαι υπέρ του δημοψηφίσματος σε όλα τα θέματα. Αν το αποφασίσει το κοινοβούλιο, εγώ δεν είμαι κατά», υπογραμμίζει ο Φερχοφστάτ. Το σύνταγμα του Βελγίου δεν προβλέπει διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αποφασιστικό χαρακτήρα.

«Οσο γι' αυτούς που λένε πως προχωρούμε υπερβολικά, δεν είχαν παρά να το πουν πριν από χρόνια, όταν εξετάζαμε την προοπτική να περάσουμε από τα 15 στα 25 κράτη - μέλη», πρόσθεσε.

«Αν μπορέσουμε να κάνουμε την Τουρκία να ρίξει άγκυρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αυτό το κράτος με τη μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα θα αναπτυχθεί στη βάση των αξιών μας», εκτιμά ο Γκι Φερχοφστάτ, για τον οποίο «ένας λόγος για να φέρουμε την Τουρκία στην ΕΕ είναι η καταπολέμηση του φονταμενταλισμού που προκαλεί φόβο στους ανθρώπους».

«Σε κάθε περίπτωση, δε θα δεχτούμε ποτέ να μπει η Τουρκία στην Ενωση αν εξακολουθεί να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία όσον αφορά στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή αν δεν υπάρχει πολιτική λύση για την Κύπρο», διαβεβαίωσε επίσης ο Φερχοφστάτ, αναφερόμενος στην υποθήκη της αναγνώρισης της Κύπρου από την Αγκυρα.

Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ

Η Τουρκία, εάν ενταχτεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα βοηθήσει την Ευρώπη να καταστεί μια πολιτική δύναμη σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, δήλωσε χτες σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπεν Μποτ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ. «Για να επιβληθεί σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η ΕΕ πρέπει να έχει ένα σημαντικό βάρος από την άποψη του πληθυσμού και της στρατιωτικής και οικονομικής της δυνατότητας», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά το πράσινο φως που έδωσε η ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ο Μποτ υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές «έχουν στόχο την πλήρη ένταξη της Τουρκίας».

«Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει καλές πιθανότητες να γίνει μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε ο Μποτ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δε γίνονται αποδεκτά ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, διαβεβαίωσε την προχτεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι πήρε σαφείς γνωματεύσεις από τη νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να υπογράψει τη συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, πριν από τις 3 Οκτωβρίου. Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, επίσης, στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σε σχέση με τις αναμενόμενες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, ότι δε θα πρέπει να τεθούν στην Κύπρο ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που να συνδέονται με την 3η Οκτωβρίου, ούτε να γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά η επιδιαιτησία εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών.

Με τις θέσεις του προέδρου φαίνεται να συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων του Εθνικού Συμβουλίου.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τις γιορτές.

Στο μεταξύ, σε σχέση με τα διαμειφθέντα στο Εθνικό Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι «η ελληνική κυπριακή πλευρά δηλώνει πάντοτε την ετοιμότητά της να εργαστεί για εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό, με την προϋπόθεση ότι η προσπάθεια θα εδράζεται σε σωστές βάσεις και θα στρέφεται προς τη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να οδηγήσει στο σωστό αποτέλεσμα». Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ επιμένει σε ορισμένες ουσιαστικές τροποποιήσεις του «σχεδίου Ανάν», οι οποίες θα ικανοποιούν τις βασικές ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είπε, επίσης, ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και εκβιαστικά διλήμματα. Αν θέσουμε στον εαυτό μας ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, είπε ο κ. Κυπριανού, είναι σαν να αυτοκτονούμε.

Εξ άλλου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να θέσει προτεραιότητες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνημένη λύση. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τώρα υπάρχει μια ευκαιρία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί και πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από την Τουρκία. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η κρισιμότητα των στιγμών υπαγορεύει να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε εκτίμηση της κατάστασης, αξιολόγησης των δεδομένων και καθορισμό της στρατηγικής, η οποία θα αντιμετωπίζει και τους κινδύνους που θα παρουσιαστούν». Είπε επίσης ότι «θα πρέπει να καθορίσουμε και να γνωστοποιήσουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε και να ενθαρρύνουμε όλους τους εμπλεκομένους στην ανάληψη νέας προσπάθειας». Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εγκλωβισμός σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, «τα οποία έχουν δοκιμαστεί και αποδείχτηκε ότι ενεργούν αρνητικά».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει από τώρα να καθορίσει ολοκληρωμένη στρατηγική και να καταθέσει με σαφήνεια τις απαιτήσεις της. Διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση πως παρ' όλον ότι υπάρχουν διαφωνίες αναφορικά με τα αποτελέσματα των Βρυξελλών, θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων στα θέματα στρατηγικής. Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι είναι προβλεπτή η επαναφορά του «σχεδίου Ανάν» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος διαφωνεί με τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου σχεδίου.

ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ - ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Εντείνουμε την πολιτική παρέμβαση στην εργατική τάξη

Μετρώντας τα θετικά αποτελέσματα της δράσης της, αλλά κυρίως με κριτικό βλέμμα εντοπίζοντας τις αδυναμίες, ώστε να προχωρήσει στο μέλλον η Οργάνωση ακόμα πιο αποτελεσματικά, στο πνεύμα των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο, η Αχτιδική Οργάνωση Κοκκινιάς- Κορυδαλλού της ΚΟΠ του Κόμματος πραγματοποίησε πρόσφατα την εκλογοαπολογιστική της συνδιάσκεψη, παρουσία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εισήγηση της Αχτιδικής Επιτροπής στη συνδιάσκεψη ήταν προσανατολισμένη στην ανάγκη ιδεολογικής αντεπίθεσης και έντασης της πολιτικής παρέμβασης στην εργατική τάξη και στη νεολαία, με αιχμή τα προβλήματα της ανεργίας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της εκπαίδευσης κι αυτά που αφορούν στην ποιότητα ζωής. Εβαλε στόχους, που υπερψηφίστηκαν από τη συνδιάσκεψη, για δημιουργία κι ενίσχυση των συσπειρώσεων πάνω σε επίκαιρα ζητήματα, για την οργανωτική ισχυροποίηση και την κομματική οικοδόμηση, για τον ιδεολογικό εφοδιασμό των κομματικών μελών, τη βοήθεια που μπορεί να δώσει στην Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ στην περιοχή.

Από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων αναδείχτηκε η ανάγκη να βελτιωθούν ο τρόπος καθοδήγησης και η λειτουργία των ΚΟΒ, να ενισχυθούν ιδεολογικά τα κομματικά μέλη, να ενισχυθούν οι δεσμοί τους με τους φορείς του μαζικού κινήματος. Εγιναν γόνιμες και δημιουργικές προτάσεις για τη δουλιά του Κόμματος στη νεολαία, με αιχμή τα σχολεία και τις ανάγκες των νέων στη γειτονιά. Υπήρχαν σύντροφοι που αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στη δουλιά της Οργάνωσης στους χώρους των ΕΒΕ, του νοσοκομείου, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεδομένου και ότι η Νίκαια έχει κομμουνιστή δήμαρχο. Εγινε, επίσης, ιδιαίτερη συζήτηση για την ανάγκη ενότητας της εργατικής τάξης, την ανάγκη να κερδηθεί με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Μέσα δε από αυτή τη ματιά να αντιμετωπίζονται προβλήματα που βγάζει στην κομματική ζωή η καθημερινότητα.

Ο προσανατολισμός της δράσης της Αχτιδικής Οργάνωσης στην κατεύθυνση του να κερδίζει συνειδήσεις στην προοπτική της διεξόδου, αξιοποιώντας την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός και προτάσσοντας στόχους, όχι στη λογική του εφικτού, αλλά με αιτήματα που είναι στο ύψος των σημερινών αναγκών, που ωριμάζουν τη συνείδηση, ήταν το κύριο θέμα της καθοδηγητικής παρέμβασης του Νίκου Σοφιανού, Γραμματέα της ΚΟΠ και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ. «Παλεύουμε πρώτα απ' όλα μέσα στην εργατική τάξη, στη νεολαία, για να ωριμάσουμε τις συνθήκες δημιουργίας του Μετώπου», είπε συγκεκριμένα. και τόνισε: «Χρειάζεται να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στο κύριο πρόβλημα: Να ιεραρχήσουμε το σύνολο της πολιτικής παρέμβασης του Κόμματος πάνω στην οξύτητα των λαϊκών προβλημάτων, απευθυνόμενοι πρώτα απ' όλα στην εργατική τάξη και στη νεολαία. Εχουμε, με βάση τα στοιχεία, περίπου 70.000 μισθωτούς στην Κοκκινιά και στον Κορυδαλλό που σχεδόν το 1/3 βρίσκεται στη βιομηχανία και το υπόλοιπο κομμάτι στις υπηρεσίες». Τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων είναι πάνω απ' όλα το εισόδημά τους, η ανεργία που τσακίζει κόκαλα, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η Παιδεία που κοστίζει ακριβά, η μείωση κάθε χρόνο της αγοραστικής τους ικανότητας. Ο Γραμματέας της ΚΟΠ επισήμανε ότι σ' αυτά τα προβλήματα πρέπει να οργανώσουμε την πάλη και να την προσανατολίσουμε απέναντι στους πολιτικούς εκφραστές, την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, τον οπορτουνισμό με τη μορφή του ΣΥΝ, με σκοπό να ανεβάσουμε την πάλη, να ωριμάσουμε τις συνειδήσεις, να δουλέψουμε τις προϋποθέσεις της διεξόδου.

Είναι, πρόσθεσε, μεγάλη επένδυση η δουλιά που κάναμε δυο χρόνια τώρα, ετοιμάζοντας τις δυνάμεις μας και βγαίνοντας στον κόσμο μπροστά στις εκλογές, θέτοντας καθαρά το ζήτημα της διεξόδου, λέγοντάς του ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ότι πρέπει να οργανώσει την πάλη του, προτάσσοντας τις ανάγκες του. Χρειάζεται, όμως, να βγουν και πολιτικά συμπεράσματα, να οικοδομηθεί μια άλλη συμμαχία, που θα διεκδικήσει την πολιτική εξουσία.

«Υπάρχουν συνήθειες χρόνων που πρέπει να ξεπεράσουμε», επισήμανε ο Ν. Σοφιανός, κι έφερε ως παράδειγμα την αντίληψη ότι με την εργατική τάξη και το κίνημά της ασχολούνται οι κλαδικές οργανώσεις και όχι η συνοικία, που είναι βαθιά λαθεμένη. «Είμαστε κόμμα της εργατικής τάξης κι αυτό, ο προσανατολισμός στην εργατική τάξη, εκφράζεται ενιαία και από την κλαδική και από την εδαφική οργάνωση», τόνισε.

Καθολική ήταν η συμφωνία των αντιπροσώπων στη συνδιάσκεψη, όσον αφορά στις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, οι οποίες και ψηφίστηκαν ομόφωνα στο τέλος του πρώτου μέρους της συνδιάσκεψης. Για λόγους καλύτερης διάταξης του κομματικού δυναμικού, η ενιαία Αχτίδα Κοκκινιάς - Κορυδαλλού χωρίστηκε κατά το δεύτερο μέρος της συνδιάσκεψης κι από δω και πέρα θα λειτουργούν χωριστά η Αχτίδα της Κοκκινιάς και η Αχτίδα του Κορυδαλλού.

ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΧΤΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΑ
Με αισιοδοξία και κριτικό πνεύμα για ισχυρό ΚΚΕ

Με την αισιοδοξία και το κριτικό πνεύμα που χαρακτηρίζει τους κομμουνιστές - για να βελτιώνουν συνεχώς τη δράση τους - εξελίχθηκε η Συνδιάσκεψη της Βορειοανατολικής Αχτίδας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. Τα μέλη της Συνδιάσκεψης κουβέντιασαν τον απολογισμό της δουλιάς της Αχτίδας και διατύπωσαν σκέψεις και προτάσεις για το σχέδιο και το πρόγραμμα δράσης, στο πνεύμα των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο.

Ο απερχόμενος γραμματέας, Πέτρος Αλέπης, παρουσίασε την εισήγηση της απερχόμενης Αχτιδικής Επιτροπής, ακολούθησαν οι ερωτήσεις και τοποθετήσεις, ενώ τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Γραφείου της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Στην εισήγηση τονίστηκε πως «όρος και προϋπόθεση για την ισχυροποίηση του Κόμματος είναι η ιδεολογική αντεπίθεση στην επίθεση του ιμπεριαλισμού και των οπορτουνιστών», ενώ αναφέρθηκε και στην πείρα των ΚΟ όλο το προηγούμενο διάστημα. Μεταφέρθηκε δηλαδή η θετική εμπειρία, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ΚΟ, στην προσπάθεια προώθησης της στρατηγικής του Κόμματος στο χώρο ευθύνης τους. Σε άλλο σημείο της εισήγησης τονίστηκε πως «με όπλο την πολιτική του Κόμματος χρειάζεται να ξεπεραστούν οι ανεπάρκειες στο σχεδιασμό, φέρνοντός το στο ύψος των απαιτήσεων». Ξεχωριστό κομμάτι αφορούσε στην παρέμβαση της Αχτίδας στις εργατογειτονιές της περιοχής, στην ανάγκη προσέγγισης των αυτοαπασχολούμενων, στη δράση στους μαζικούς φορείς. Στάθηκε ιδιαίτερα στη δουλιά με τη νεολαία και τη βοήθεια στην ΚΝΕ. Τέλος, έγινε απολογισμός για τη δουλιά της απερχόμενης Αχτιδικής Επιτροπής.

Στις τοποθετήσεις τους οι αντιπρόσωποι της συνδιάσκεψης ανέδειξαν την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης ισχυροποίησης του Κόμματος ώστε να είναι ικανό να ανταποκριθεί στο ρόλο του, ενώ σημειώθηκε πως πρέπει να ενταθεί η ιδεολογική δουλιά για να αντιμετωπιστούν οι ταξικές μάχες που έρχονται. Συζητήθηκαν τα βήματα που έγιναν στην Αχτίδα, σημειώθηκαν - με το αυτοκριτικό πνεύμα που χαρακτηρίζει τους κομμουνιστές - οι αδυναμίες που υπήρξαν, ενώ διατυπώθηκαν προτάσεις για τη δράση της οργάνωσης το επόμενο διάστημα. Διεξήχθη μια πολύπλευρη κουβέντα «εμπλουτισμένη» με τις ουσιαστικές και πολύτιμες παρεμβάσεις των παλαιότερων μαζί με την ορμή και τον ενθουσιασμό των νεότερων.

Στην παρέμβασή του ο Σήφης Κοτσαντής τόνισε πως «στην καθημερινή μας πάλη πρέπει να δίνουμε στο λαό την πολιτική διέξοδο στα προβλήματα, το Μέτωπο, τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία». Υπογράμμισε πως η απάντηση στα προβλήματα είναι η ρήξη και ανατροπή του συστήματος. Χρειάζεται όμως, προσέθεσε, να «δίνουμε χειροπιαστά στον κόσμο τι σημαίνει ρήξη», εξηγώντας πόσο σημαντική είναι η ικανότητα εκλαΐκευσης της πολιτικής του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στο Μέτωπο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αντεργατικές πολιτικές, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία. Μίλησε για τη συσπείρωση της εργατικής τάξης στα σωματεία και το δυνάμωμα του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, του ΠΑΜΕ. Ο Σ. Κοτσαντής αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη υπεράσπισης του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, συνεχίζοντας να σκύβουμε στις αιτίες των ανατροπών. Ο σοσιαλισμός, είπε, έλυσε βασικά προβλήματα που δεν πρόκειται να λύσει ποτέ ο καπιταλισμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ