Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Αυξάνει τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις των Ευρωπαίων

Η αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της ΕΕ είναι ο κύριος λόγος που θέλουν τη γείτονα χώρα στην ΕΕ. Αυτό αποκαλύπτεται ανάγλυφα από χτεσινές δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φερχοφστάτ, όσο και του Ολλανδού υπουργού των Εξωτερικών Μπεν Μποτ.

Ο Γκι Φερχοφστάτ

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχοφστάτ τάσσεται υπέρ της ένταξης, έπειτα από κάποιο χρόνο, της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την οποία υποστηρίζει ότι «θα ενισχύσει την Ευρώπη» και θα επιτρέψει «να καταπολεμηθεί ο φονταμενταλισμός», σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Λε Σουάρ».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός αποκρούει κατηγορηματικά την ιδέα πως η ένταξη της Τουρκίας θα εξασθενούσε την Ευρώπη. «Πιστεύω το αντίθετο: Ο παγκόσμιος ρόλος της ΕΕ θα ενισχυθεί λόγω του μεγέθους και του γεωστρατηγικού βάρους της Τουρκίας», υποστηρίζει.

Ο Φερχοφστάτ τάσσεται, πάντως, επίσης υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα, μια διαδικασία που έως τώρα έχουν δηλώσει πως θα ακολουθήσουν μόνο χώρες όπως η Αυστρία ή η Γαλλία, όπου η κοινή γνώμη δείχνει να αντιτάσσεται στην τουρκική ένταξη.

«Είμαι υπέρ του δημοψηφίσματος σε όλα τα θέματα. Αν το αποφασίσει το κοινοβούλιο, εγώ δεν είμαι κατά», υπογραμμίζει ο Φερχοφστάτ. Το σύνταγμα του Βελγίου δεν προβλέπει διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αποφασιστικό χαρακτήρα.

«Οσο γι' αυτούς που λένε πως προχωρούμε υπερβολικά, δεν είχαν παρά να το πουν πριν από χρόνια, όταν εξετάζαμε την προοπτική να περάσουμε από τα 15 στα 25 κράτη - μέλη», πρόσθεσε.

«Αν μπορέσουμε να κάνουμε την Τουρκία να ρίξει άγκυρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αυτό το κράτος με τη μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα θα αναπτυχθεί στη βάση των αξιών μας», εκτιμά ο Γκι Φερχοφστάτ, για τον οποίο «ένας λόγος για να φέρουμε την Τουρκία στην ΕΕ είναι η καταπολέμηση του φονταμενταλισμού που προκαλεί φόβο στους ανθρώπους».

«Σε κάθε περίπτωση, δε θα δεχτούμε ποτέ να μπει η Τουρκία στην Ενωση αν εξακολουθεί να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία όσον αφορά στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή αν δεν υπάρχει πολιτική λύση για την Κύπρο», διαβεβαίωσε επίσης ο Φερχοφστάτ, αναφερόμενος στην υποθήκη της αναγνώρισης της Κύπρου από την Αγκυρα.

Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ

Η Τουρκία, εάν ενταχτεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα βοηθήσει την Ευρώπη να καταστεί μια πολιτική δύναμη σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, δήλωσε χτες σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπεν Μποτ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ. «Για να επιβληθεί σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η ΕΕ πρέπει να έχει ένα σημαντικό βάρος από την άποψη του πληθυσμού και της στρατιωτικής και οικονομικής της δυνατότητας», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά το πράσινο φως που έδωσε η ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ο Μποτ υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές «έχουν στόχο την πλήρη ένταξη της Τουρκίας».

«Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει καλές πιθανότητες να γίνει μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε ο Μποτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ