Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κόντρες εξουσίας και συμφερόντων

Μέσα στο προκαθορισμένο πλαίσιο της «αιώνιας» διαμάχης για ρόλους και πόστα εξουσίας εξαντλείται η νέα αναταραχή στους κόλπους της κυβέρνησης, που προκλήθηκε από την «κριτική» Γ. Σουφλιά σε ορισμένες κυβερνητικές επιλογές.

Ταυτόχρονα, όμως, η ουσία είναι ότι οι δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ εκφράζουν την «ανησυχία» και τις θέσεις μερίδας επιχειρηματικών κύκλων για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, αλλά και για επιμέρους θέματα, όπως το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο».

Με δεδομένο ότι από την αρχή του καινούριας χρονιάς ο Κ. Καραμανλής, όπως ο ίδιος είπε τις προάλλες, θα ρίξει όλο το βάρος του στην οικονομία, επανέρχονται και εντείνονται οι πιέσεις από διάφορες πλευρές του συστήματος (ΣΕΒ, ηγεσία ΠΑΣΟΚ) για επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Στην κατεύθυνση κινείται και η «κριτική» που ασκείται και από ελάχιστα, είναι αλήθεια, κυβερνητικά στελέχη, που προεξοφλούν ότι ο προϋπολογισμός είναι φιλόδοξος και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, πιέζοντας ουσιαστικά για τη λήψη επιπρόσθετων (αντιλαϊκών εννοείται) μέτρων.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου «αδιαφόρησε» για τις απόψεις του Σαρακατσάνου πολιτικού, όσον αφορά την οικονομική πολιτική και τον προϋπολογισμό και περιορίστηκε να εκφράσει τη δυσφορία της μόνο για αυτές που αφορούν το «βασικό μέτοχο» και αυτό γιατί ο Γ. Σουφλιάς προεξόφλησε ότι δε θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο Αδάμ Ρεγκούζας την κριτική που άσκησε ο Γ. Σουφλιάς στον προϋπολογισμό. Σε δηλώσεις που έκανε χτες στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «είναι μία εποικοδομητική άσκηση κριτικής αυτή του κ. Σουφλιά, γιατί και εκείνος ψήφισε τον προϋπολογισμό. Θεωρώ, λοιπόν, δημοκρατική υγεία το να εκφράζονται και διαφορετικές εκτιμήσεις».

«Δεν κρύβω ότι μας πικραίνουν, αλλά δε δημιουργούν πρόβλημα οι δηλώσεις του κ. Σουφλιά» δήλωσε χτες (στο «Φλας») ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Απ. Σταύρου, προσθέτοντας ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ συμμετέχει σε όλη την κυβερνητική προσπάθεια.

Την απορία του γιατί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δε μίλησε στο πενθήμερο της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, εξέφρασε από την πλευρά του ο Ν. Κακλαμάνης. «Αυτό με παραξένεψε πρέπει να σας πω», είπε μιλώντας χτες (στο «Σκάι»), ενώ έσπευσε να διαφοροποιηθεί και από την άποψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ πως το κοινοτικό δίκαιο υπερτερεί του εθνικού: «Εκείνο που δεν πολυκατάλαβα αν πράγματι ειπώθηκε, ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερτερεί των συνεθνικών συνταγμάτων... Αυτό, αν ειπώθηκε έτσι, είναι λάθος, αυτή τη στιγμή δεν ισχύει αυτό», είπε ο υπουργός Υγείας.

«Η διαφωνία είναι επίκεντρο της Δημοκρατίας γι' αυτούς που την πιστεύουν πραγματικά», σχολίασε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, αποφεύγοντας να αποδοκιμάσει τις απόψεις του Γ. Σουφλιά.

Την άποψη, ότι «η κατάσταση της οικονομίας αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, στην οποία κυβέρνηση όμως χρησιμοποιήθηκε ό,τι καλύτερο διαθέτει το κόμμα της ΝΔ», εξέφρασε σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» ο Βύρων Πολύδωρας, εκφράζοντας την αγωνία και την «ανασφάλεια» ενός μεγάλου τμήματος της βάσης της ΝΔ, για την αδυναμία της εφαρμοζόμενης πολιτικής να λύσει τα καυτά κοινωνικά προβλήματα. Ωστόσο ο βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι «κινούμεθα προς τη σωστή κατεύθυνση», φροντίζοντας να υπενθυμίσει ότι περιμένει το «πράσινο φως» του Κ. Καραμανλή για να εφαρμόσει όσα γνωρίζει, από κάποια κυβερνητική θέση.

Αξιοσημείωτη είναι η υποδοχή που επιφύλαξε η «Καθημερινή» στη διαφοροποίηση του Γ. Σουφλιά ειδικά για το ζήτημα του βασικού μετόχου. Σε πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο «Παραφωνία Σουφλιά για τον "βασικό"», σημειώνει: «Πλήθος ερωτημάτων, αλλά και έντονη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, προκάλεσε η χτεσινή επιλογή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά να ασκήσει κριτική στο νομοσχέδιο για τον "βασικό μέτοχο", που υλοποιεί την κατευθυντήρια πολιτική της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαπλοκής. Υιοθετώντας εν πολλοίς την κριτική κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και όσων θίγονται από τις διατάξεις του νόμου, ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε ατυχή τον ορισμό ως βασικού ενός μετόχου, που κατέχει είτε το 1% είτε το 5% μιας εταιρίας και εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ