Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Υπερήφανος για τις υπηρεσίες προς τους ιμπεριαλιστές

Απηύθυνε νέα πρόσκληση συνεργασίας στο ΣΥΝ

Την ενεργό συμμετοχή και τις υπηρεσίες που πρόσφεραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στις ΗΠΑ και την ΕΕ, κατά τη διάρκεια των επεμβάσεών τους στα Βαλκάνια, χρησιμοποίησε ο Γ. Παπανδρέου για να υποδείξει πώς γίνεται η σωστή εξωτερική πολιτική!

Κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στους δημοσιογράφους, ο Γ. Παπανδρέου επιχειρώντας να... επαινέσει την εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι κατά την περίοδο των εξελίξεων (σ.σ των επεμβάσεων) στα Βαλκάνια, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυνάμεις «έπαιρναν τηλέφωνο» την κυβέρνηση, όπως είπε, για να δουν πώς θα κινηθούν!! Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι «επίκεντρο είχαμε γίνει σαν χώρα»...

Οι «υποδείξεις» του Γ. Παπανδρέου, βέβαια, δεν αφορούσαν την κυβέρνηση, η οποία ακολουθεί πιστά την πολιτική των προκατόχων της, ήταν απλά μια ακόμα κίνηση υποβολής διαπιστευτηρίων στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Παράλληλα, χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη Σύνοδο των Βρυξελλών, στο Κυπριακό, στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και τα εσωκομματικά του κόμματός του, ενώ δεν παρέλειψε να απευθύνει νέα πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας προς το ΣΥΝ.

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Σύνοδο των Βρυξελλών, ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε μια μεγάλη ευκαιρία. Χαρακτήρισε «μπαρούφα» την προσπάθεια της κυβέρνηση να παρουσιάσει σαν επιτυχία ότι «δε συμπεριλήφθηκαν τα συναφή θέματα» στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Βέβαια, ο ίδιος και η κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι τόσο στη Συμφωνία του Ελσίνκι, όσο και στην πρόσφατη απόφαση των Βρυξελλών, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποδέχτηκαν «συνοριακές διαφορές» με την Τουρκία... παρακάμπτοντας την πάγια ελληνική θέση ότι η μόνη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία είναι το θέμα της «υφαλοκρηπίδας».

Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου προτίθεται μετά τις γιορτές να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα. Με αφορμή την τοποθέτηση Ρουσόπουλου στη Βουλή ότι εάν είχαν υιοθετηθεί οι απόψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το Κυπριακό, στη θέση του Τάσσου Παπαδόπουλου στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών θα ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι όλα αυτά δείχνουν τον πανικό, τον εκνευρισμό και την άγνοια της κυβέρνησης. Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα επανέλθει» για τις συγκεκριμένες δηλώσεις.

Μιλώντας για το Κυπριακό κάλεσε τους Ευρωπαίους «να σεβαστούν» το «όχι» των Κυπρίων στο «σχέδιο Ανάν», αλλά την ίδια στιγμή σημείωσε ότι «το σχέδιο Ανάν, σαφώς θα είναι στο τραπέζι» το επόμενο διάστημα.

Σχολιάζοντας την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από την Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι και στο παρελθόν υπήρξαν ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση για αναγνώριση των Σκοπίων, κάτι όμως που όπως υποστήριξε απέτρεψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση του κόμματος του είχε φτάσει κοντά στη συμφωνία για την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Ανω Μακεδονία», ενώ προέβλεψε σημαντικές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια μέσα στο 2005, οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικά την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μεταφορά του συνεδρίου, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα του βρίσκεται σε μεταβατική φάση.

Μίλησε για το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» και ανέφερε ότι «έχει πολλά προβλήματα», αλλά σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση αποδεχτεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ «θα τον ψηφίσουμε».

Μπορούμε να έχουμε κοινές δράσεις

«Η πρότασή μου παραμένει στο τραπέζι» για τον ΣΥΝ, ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρεται μόνο σε εκλογικές συνεργασίες. «Μπορούμε να δούμε και άλλες κοινές δράσεις που μπορούμε να έχουμε», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο ίδιος, στέλνοντας προσωπική πρόσκληση προς τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνο ανέφερε: «Νέα ηγεσία στον ΣΥΝ, νέα ηγεσία εγώ, μπορούμε να έχουμε ένα νέο ξεκίνημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ