Κυριακή 24 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
«Ανοιχτές» κοινωνίες

Πού είναι εκείνα τα «όμορφα» παιδιά, τα «αριστερά» παιδιά, που βγήκαν στο παζάρι, διαλαλώντας τις αρετές της «ελεύθερης αγοράς», της «αγοράς της οικονομίας»; Πού είναι εκείνα τα «ανοιχτά» μυαλά, που θέλανε να καταργηθούν τα σήματα της Τροχαίας και τα αμάξια από μόνα τους να κανονίζανε την κυκλοφορία; Θέλω να τα ρωτήσω, τι πήγε στραβά και η κοινωνία (μας) παρουσιάζει εικόνα ξεκούρδιστου ρολογιού; Πού χάλασε το κομπιουτεράκι τους, πού τρελάθηκαν οι υπολογισμοί τους και γίνανε όλα μπάχαλο;

Και στέκομαι, έτσι για συντομία, μόνο στο ζήτημα της τηλεόρασης, που είναι και της μόδας. Της «ελεύθερης» και «πλουραλιστικής» τηλεόρασης. Της τηλεόρασης των ιδιωτών, του Χρηματιστηρίου, της διαπλοκής και της χυδαιότητας. Τι πήγε εδώ στραβά και βλέπουμε την αισθητική, το καλό γούστο, την πρωτοτυπία, να κάνουν βουτιά στην τουαλέτα του «Big Brother» και του «Bar», μέσα στα περιττώματα και στα ρεψίματα του Σάκη και της Στέλλας, για να σταθούμε δειγματοληπτικά μόνο στα δυο αυτά καυτά παραδείγματα;

Τι στράβωσε εδώ και δεν «αυτορρυθμίστηκε» - προς το καλό - η ιδιωτική τηλεόραση; Τι έγινε και δεν τα βρήκε το «Mega» με τον «Antenna», σε συμφωνία, βέβαια, και με τους άλλους αγωγούς αποβλήτων και τα προγράμματά τους, να κρατούν - έστω - τα προσχήματα; Τι πήγε στραβά και ο «υγιής» - άκου κύριε εφεύρημα, «υγιής» - ανταγωνισμός δε μας οδήγησε στην καλή αισθητική και στο καλό γούστο; Αντίθετα, μας έχωσε βαθύτερα μέσα στη βρώμα και στην ασχήμια, στο φθηνό γούστο και στην προχειρότητα. Μας έβαλε να κάνουμε τσουλήθρες πάνω στα βυζιά της ξανθιάς από την Κύπρο και στα ποντίκια και τους εξογκωμένους μυς του ξανθού παιδοβούβαλου.

Μίμη, Γιάννη, Γρηγόρη... μιλάω μόνο για σας, για τα «δικά» μας παιδιά, τι έγινε και χάσαμε τη φωνή σας; Γιατί δε βγαίνετε να υπερασπίσετε, μαζί, βέβαια, με το κεφάλαιο και τους καπιταλιστές, την «ελεύθερη» τηλεόραση, την «αγορά της οικονομίας», αυτό το τερατούργημα της ιδεολογίας σας; Αλλη μια προδοσία, το βάλατε - πάλι - στα πόδια; Στο διάολο, τώρα, η «αυτορρύθμιση» και ο αυτόματος πιλότος της ιδιόμορφης - και ανώμαλης - πολιτικής οικονομίας που διαλαλούσατε;

Αλλά τι λέω ο ανόητος; Εσείς είστε αμετανόητοι, δεν είναι δυνατόν να το βάλετε κάτω. Να είδατε το σωστό και να το παραδεχτήκατε. Είστε αγύριστα κεφάλια. Χοντροκέφαλοι, πώς το λένε. Σίγουρα, το πιο πιθανό, να αλλάξατε - πάλι - δέρμα, αφού δεν μπορείτε να αλλάξετε ψυχή. Να φορέσατε καινούρια μάρκα, για να μας πείτε - πάλι - παλιά πράγματα. Μάλλον - και το πιθανότερο - δικές σας θα είναι και οι «νέες» φωνές, που ακούγονται, μαζί, βέβαια, με το κεφάλαιο και τους καπιταλιστές, να διαλαλούνε - φάλτσα και βραχνιασμένα - τη «νέα» πραμάτεια. Οι φωνές που ορκίζονται - αυτή τη φορά - στην «ανοιχτή κοινωνία», στο «νέο» εφεύρημα, στο «νέο» μόρφωμα του καπιταλισμού, στην άλλη όψη του ιδίου νομίσματος.

Μπαρούφες να λέγονται για να έχουμε και ακροαματικότητα. Ετσι ή αλλιώς, περίσσεψε το φιλότιμο.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Μύθος και πραγματικότητα

Με τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με τις τιμές και τις επιδοτήσεις και με τη συμφωνία του ΠΟΕ, η ΕΕ προσπαθεί να καθορίσει την ποσότητα και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων που παράγει.

Οι βασικοί στόχοι αυτού του καθορισμού είναι δύο. Ο πρώτος αφορά στη μεγιστοποίηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων, που μεταποιούν και εμπορεύονται τα αγροτικά προϊόντα. Και ο δεύτερος στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κοινοτικής γεωργίας, έτσι ώστε με λιγότερες επιδοτήσεις να μπορεί να ανταποκριθεί στον διεθνή ανταγωνισμό, όπως αυτός διαμορφώνεται με τον ΠΟΕ.

Με βάση τον πρώτο στόχο, η ΕΕ περιορίζει βασικές καλλιέργειες, όπως βαμβάκι, καπνά κ.ά., στα οποία είναι έντονα ελλειμματική, επειδή οι εισαγωγές αυτών των προϊόντων από τρίτες χώρες μειώνουν σημαντικά τις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού και οι τιμές εισαγωγής είναι χαμηλές, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν προς τα κάτω και τις κοινοτικές τιμές και να αφήνουν μεγαλύτερα κέρδη στους εμποροβιομηχάνους. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι το ετήσιο έλλειμμα στο Αγροτικό Εμπορικό Ισοζύγιο της ΕΕ να κυμαίνεται από 4 έως 24 δισ. δολάρια, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει τις παραγωγικές δυνατότητες να μετατρέψει το έλλειμμα σε πλεόνασμα και να συμβάλει στη λύση του παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος.

Με βάση τον δεύτερο στόχο, η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να συγκεντρώσει την αγροτική παραγωγή και τη γη σε λίγους μεγαλοαγρότες, επειδή έτσι μειώνεται το κόστος παραγωγής. Επιπλέον, χρησιμοποιεί νέες μεθόδους παραγωγής, όπως τα κρεατάλευρα, τα ορυκτέλαια, τις ορμόνες και τους γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, που μειώνουν το κόστος παραγωγής αλλά υπονομεύουν τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την υγεία του ζωικού κεφαλαίου.

Από τα παραπάνω φαίνεται πως είναι λαθεμένη και ισοπεδωτική η άποψη που ισχυρίζεται ότι η ΕΕ δε θέλει αγροτική παραγωγή. Αντίθετα, θέλει μια συγκεκριμένη αγροτική παραγωγή και όσον αφορά στην ποσότητα και όσον αφορά στην ποιότητα, που εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη στους εμποροβιομηχάνους.

Επιπλέον, θέλει αυτή η αγροτική παραγωγή να παράγεται από μεγαλοαγρότες, για να έχει μειωμένο κόστος παραγωγής και να «στέκεται» στη διεθνή αγορά με λιγότερες επιδοτήσεις. Δηλαδή, η ΕΕ δε θέλει να εξαφανίσει τους αγρότες, αλλά θέλει να τους περιορίσει σημαντικά για να φτιάξει τους μεγαλοαγρότες.

Επίσης, θέλει αυτοί οι λίγοι μεγαλοαγρότες να είναι νέοι στην ηλικία, για να κάνουν τις απαιτούμενες επενδύσεις στις νέες γεωργικές τεχνολογίες, που μειώνουν το κόστος παραγωγής, και να έχουν τις βιολογικές προϋποθέσεις να αποσβέσουν αυτές τις επενδύσεις.

Αυτούς τους στόχους της ΕΕ υλοποιούν και τα προγράμματα για τους νέους αγρότες, που είναι σε πλήρη αρμονία με τα προγράμματα της πρόωρης εγκατάλειψης της γεωργικής δραστηριότητας (πρόωρης συνταξιοδότησης), αλλά και τους γενικότερους στόχους της ΕΕ για τη γεωργία.

Με το πρόγραμμα των νέων αγροτών η ΕΕ δεν επιδιώκει γενικά και αόριστα να ανανεώσει ηλικιακά τον αγροτικό πληθυσμό, που είναι γερασμένος. Αλλά θέλει μέσα από την ηλικιακή ανανέωση να δημιουργήσει τους επιχειρηματίες αγρότες, των οποίων η εκμετάλλευσή τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το σημερινό μέσο όρο.

Ο στόχος αυτός αποδείχνεται από το γεγονός ότι οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα νέων αγροτών και το ύψος των κινήτρων σχετίζονται άμεσα με το μέγεθος της αγροτικής εκμετάλλευσης, που είναι υποχρεωμένος να δημιουργήσει σε τακτό χρονικό διάστημα ο νέος αγρότης.

Πιο συγκεκριμένα, για να ενταχθεί ένας νέος αγρότης στο πρόγραμμα νέων αγροτών, εκτός των άλλων, θα πρέπει μέσα σε μια πενταετία η αγροτική του εκμετάλλευση να είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική ή βιώσιμη μη ανταγωνιστική.

Η έννοια «βιώσιμη» σημαίνει ότι η γεωργική εκμετάλλευση θα έχει καθαρό γεωργικό εισόδημα μεγαλύτερο από 4.000.000 δρχ. και μέγεθος τέτοιο, που να απασχολεί τουλάχιστον μια Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ), το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να καλλιεργεί 135 στρέμματα βαμβάκι ή 125 στρέμματα καλαμπόκι ή 875 στρέμματα σιτάρι ή 17 στρέμματα καπνό Βιρτζίνια κ.ο.κ.

Η έννοια «ανταγωνιστική» σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις θα είναι μικρότερες από 20% του συνολικού αγροτικού εισοδήματος και «μη ανταγωνιστική», όταν οι επιδοτήσεις είναι μεγαλύτερες από 20% του συνολικού αγροτικού εισοδήματος. Σήμερα οι επιδοτήσεις αποτελούν κατά μέσο όρο το 40% περίπου του συνολικού αγροτικού εισοδήματος.

Από τις δύο αυτές προϋποθέσεις φαίνεται ότι το πρόγραμμα νέων αγροτών ενισχύει μόνο τους νέους που έχουν τις προϋποθέσεις να φτιάξουν αγροτική εκμετάλλευση πολύ μεγαλύτερη του μέσου όρου σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να μπορούν να επιβιώσουν με λιγότερες επιδοτήσεις.

Οι προϋποθέσεις αυτές αποκλείουν τους περισσότερους φτωχομεσαίους νέους αγρότες της χώρας μας και ο αποκλεισμός αυτός εξηγεί γιατί τα προγράμματα αυτά, που εφαρμόζονται από το 1994, δεν απέτρεψαν τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα από το σύνολο των αρχηγών των αγροτικών νοικοκυριών το 57% να έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 55 ετών και το 30% μεγαλύτερο των 65 ετών.

Τα προγράμματα των νέων αγροτών θα ήταν αποτελεσματικά αν αποτελούσαν στοιχεία μιας άλλης, συνολικότερης φιλοαγροτικής πολιτικής.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, εκτός των άλλων, οι προϋποθέσεις ένταξης στα προγράμματα των νέων αγροτών θα είναι τέτοιες, ώστε να ενισχύονται οι φτωχομεσαίοι νέοι αγρότες που έχουν ανάγκη ενίσχυσης και το ύψος των κινήτρων θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των εξόδων εγκατάστασης του νέου αγρότη. Με το νέο πρόγραμμα το πριμ πρώτης εγκατάστασης μπορεί να φθάσει μέχρι 5 εκατομμύρια δραχμές στις πεδινές και 8,5 εκατομμύρια δραχμές στις ορεινές περιοχές, όταν μόνο η αγορά ενός γεωργικού ελκυστήρα, με τα πιο απαραίτητα παρελκόμενα εργαλεία, ξεπερνάει τα 20 εκατ. δραχμές και η επιδότηση των σχεδίων βελτίωσης των νέων αγροτών καλύπτει, ανάλογα με την περιοχή, το 45-55% της επένδυσης.

Οι τιμές και επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων σε συνάρτηση με το κόστος παραγωγής θα εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στο νέο αγρότη. Και αυτό γιατί αν δε βγάζει μεροκάματο ο νέος αγρότης από τη δουλιά που θα κάνει δεν έχουν αξία τα κίνητρα, ακόμα και στην περίπτωση που θα κάλυπταν όλα τα έξοδα εγκατάστασης.

Οι νέοι αγρότες, όπως και όλοι οι αγρότες, θα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους, χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Και αυτό γιατί οι ποσοστώσεις ακυρώνουν τα κίνητρα, επειδή περιορίζουν δραστικά την αγροτική παραγωγή, ενώ το αποτέλεσμα των κινήτρων είναι η αύξηση της αγροτικής παραγωγής. Οι διάφορες προτεραιότητες που προβλέπονται για τους νέους αγρότες στη διανομή των εθνικών αποθεμάτων δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, επειδή οι ποσότητες των εθνικών αποθεμάτων είναι μηδαμινές, ειδικά μετά τη νομιμοποίηση των αγροπωλησιών. Ετσι, πολλοί νέοι αγρότες, που εντάσσονται στα σχετικά προγράμματα, είναι αναγκασμένοι να ξοδέψουν όλα τα κίνητρα του προγράμματος για να αγοράσουν τα δικαιώματα παραγωγής, για να φτιάξουν τις βιώσιμες μονάδες.

Εκτός από τα παραπάνω συγκεκριμένα μέτρα, θα πρέπει να λυθούν βασικά κοινωνικά προβλήματα, όπως της Παιδείας, της Υγείας, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας και της δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των νέων αγροτών, που είναι καθοριστικά για να παραμείνουν στη γεωργία και στην ύπαιθρο.


Του
Γιάννη ΣΦΥΡΗ

ΑΓΡΟΤΕΣ
Με αγώνες τιμούν το Κιλελέρ!
  • Με παναγροτικό συλλαλητήριο, την Κυριακή 31 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ο πανελλαδικός, αγωνιστικός γιορτασμός της 92ης επετείου του ξεσηκωμού και της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων
  • Μπλόκα σε οδικούς κόμβους του νομού στήνουν οι αγρότες της Καρδίτσας, στις 27 Μάρτη. Συλλαλητήριο με τρακτέρ βαμβακοπαραγωγών των Φαρσάλων, στις 26 Μάρτη και παγετόπληκτων του Τυρνάβου, στις 5 Απρίλη

Αγωνιστικός θα είναι ο φετινός γιορτασμός της 92ης επετείου του Κιλελέρ. Η αγροτιά της χώρας μας θα τιμήσει τον ξεσηκωμό και τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων με διάφορες αγωνιστικές εκδηλώσεις, αποκορύφωμα των οποίων θα είναι το παναγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί, το μεσημέρι της Κυριακής 31 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Ο αγροτικός κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι η καλύτερη τιμή για τους κολίγους, που έχυσαν το αίμα τους παλεύοντας για ένα κομμάτι γης, είναι η συνέχιση και η ένταση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς για να γίνουν πραγματικότητα τα ανολοκλήρωτα όνειρα εκείνου του ξεσηκωμού και να γίνει ο αγρότης νοικοκύρης στον τόπο του.

Μπλόκα και συλλαλητήρια

Ο φετινός γιορτασμός του Κιλελέρ γίνεται εν μέσω των αγροτικών κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ξεκίνησαν το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίζονται.

Την πάλη τους για να μπορέσουν να κρατήσουν τη γη τους και να μείνουν στον τόπο τους, αλλά και για να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα, συνεχίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Την Τρίτη 26 Μάρτη, συλλαλητήριο με τρακτέρ, στην πλατεία Αγοράς της πόλης, πραγματοποιούν οι αγρότες των Φαρσάλων. Την επόμενη μέρα - Τετάρτη 27 Μάρτη - στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν οι αγρότες της Καρδίτσας, στήνοντας, με τα τρακτέρ τους, μπλόκα σε οδικούς κόμβους του νομού και συγκεκριμένα στα Γεφύρια, στο Δέλτα Καρδίτσας, στο Δέλτα Ιτέας, στον Πάμισο και στον Πρόδρομο.

Οι αγρότες των Φαρσάλων και της Καρδίτσας θα διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να «πετάξει» εκτός επιδότησης κοντά στους 200.000 τόνους βαμβακιού και να προχωρήσει σε νέες περικοπές της βαμβακοκαλλιέργειας στη νέα καλλιεργητική περίοδο και θα απαιτήσουν:

  • Να επιδοτηθεί όλη η ποσότητα βαμβακιού εσοδείας 2001, χωρίς πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τους μικρομεσαίους αγρότες που καλλιεργούν 100 ιδιόκτητα και 150 νοικιασμένα στρέμματα.
  • Να μην επιβληθεί κανένας περιορισμός στη βαμβακοκαλλιέργεια για το 2002.
  • Ν' αλλάξει ριζικά ο καταστροφικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι, ώστε να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στην παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, καθώς και όλοι οι μηχανισμοί που επιτρέπουν στους εμποροβιομήχανους να κλέβουν τους βαμβακοπαραγωγούς.
  • Να μην καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα καπνά.
  • Να κατασκευαστούν τα αναγκαία έργα υποδομής στη γεωργία - κυρίως αρδευτικά και άλλα εγγειοβελτιωτικά - και να ληφθούν μέτρα περιορισμού της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων στην αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, ν' αυξηθεί η παραγωγικότητα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
  • Να παραμείνει η Αγροτική Τράπεζα στο δημόσιο και να λειτουργήσει με παραγωγικά, αναπτυξιακά κριτήρια, ενισχύοντας τους συνεταιρισμούς και βοηθώντας τους μικρομεσαίους αγρότες.
Για τις αποζημιώσεις στον Τύρναβο

Συλλαλητήριο, με τρακτέρ, πραγματοποιούν την Παρασκευή, 5 Απρίλη, και οι αγρότες του Τυρνάβου, διεκδικώντας δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παγετό του περασμένου Γενάρη. Το συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των Παγετόπληκτων της περιοχής, θα πραγματοποιηθεί έξω από το Οινοποιείο Τυρνάβου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο.

Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με εκπροσώπους των πληγέντων αγροτών πήρε πίσω τις υποσχέσεις που έδινε στη διάρκεια της τελευταίας αγροτικής κινητοποίησης, ανακοινώνοντας ότι δε θ' αποζημιωθούν για το 100% των ζημιών, ούτε στην παραγωγή, ούτε στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, δε θα παγώσουν τα χρέη τους στην ΑΤΕ και δε θα δανειοδοτηθούν ατόκως για την αντικατάσταση των καταστραμμένων καλλιεργειών τους.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Το «μαχαίρι» έφτασε... στις ενστάσεις

Το επιστέγασμα της κυβερνητικής παρανομίας και αυθαιρεσίας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, έγινε με το «επεισόδιο» που αφέθηκε για το τέλος: Την -υποτιθέμενη- εξέταση των ενστάσεων, που αναγκάστηκε να κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των 95.000 βαμβακοπαραγωγών.

Τις προηγούμενες μέρες με την ανάρτηση των σχετικών καταστάσεων στα περισσότερα χωριά των βαμβακοπαραγών νομών της χώρας, κατέρρευσε και ο «μύθος» περί δίκαιης εξέτασης των ενστάσεων και καταβολής της επιδότησης σε όλες τις παραγόμενες ποσότητες βαμβακιού, εντός ΟΣΔΕ. Ετσι επιβεβαιώθηκαν πλήρως τα όσα έγραφε εδώ και αρκετούς μήνες ο «Ρ» και αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά τα ψεύτικά τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης και ειδικά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Γιατί παρά τις όποιες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις - δηλώσεις και υποσχέσεις ότι δε θα υπάρχουν δύο τιμές, δε θα υπάρχει μη επιλέξιμο βαμβάκι και ότι θα δικαιωθούν όλες οι ενστάσεις για τις εντός ΟΣΔΕ ποσότητες, αποδείχτηκε όπως αναμενόταν πως όλα τούτα ήταν απατηλά εκσυγχρονιστικά φούμαρα. Και ως μόνο σκοπό είχαν την εξαπάτηση των βαμβακοπαραγωγών και την υπονόμευση κάθε μορφής αγωνιστικής κινητοποίησης και διεκδίκησης. Επιπλέον, διαψεύστηκαν παταγωγώς όλοι όσοι υπερθεμάτιζαν ή σιγοντάριζαν την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης και τα λεγόμενά της.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας προσανατολίζεται να επιδοτήσει με το έτσι θέλω μια παραγωγή βαμβακιού γύρω στο 1.145.000 τόνους. Οι μόνοι «ενδοιασμοί» που υπάρχουν από μέρους της είναι αν θα δηλωθεί στην ΕΕ μια ποσότητα ακόμα μικρότερη, ή μια ποσότητα λίγο μεγαλύτερη, που όμως σε καμία περίπτωση δε θα ξεπερνάει το 1.150.000 τόνους. Το τελευταίο σενάριο εξετάζεται μετά τις σφοδρές ενδοΠΑΣΟΚικές γκρίνιες για αδικίες με τις ενστάσεις, σε ημετέρους... Το ζήτημα, όμως, είναι ότι με τις παράνομες από κάθε άποψη κυβερνητικές μεθοδεύσεις, γύρω στους 200.000 τόνους βαμβακιού, μένουν χωρίς επιδότηση. Και το «τσεκούρι» πέφτει βαρύ για όλους τους βαμβακοπαραγωγούς νομούς. Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις, στους νομούς Σερρών και Λάρισας κόβονται γύρω στους 28.000 και 26.000 τόνοι αντίστοιχα και κοντά στους 15.000 τόνους στους νομούς Καρδίτσας, Εβρου και Πέλλας. Πάνω από 10.000 τόνοι κόβονται στο νομό Θεσσαλονίκης και πέριξ των 5.000 τόνων στους νομούς Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας, ενώ για την Αιτωλοακαρνανία η ποσότητα αυτή ξεπερνάει τους 3.000 τόνους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν τους βαμβακοπαραγωγούς, δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα... του Σημίτη. Και γνωρίζοντας ότι παρανομούν ασύστολα και κατ' εξακολούθηση, έστειλαν στα χωριά τις καταστάσεις με το τι ποσότητες βαμβακιού αναγνωρίζονται ως επιδοτούμενες κατά βαμβακοπαραγωγό και ποιες όχι, αλλά αποφεύγουν όπως «ο διάολος το λιβάνι» να πούνε και ποιες είναι οι συνολικές ποσότητες ανά νομό, που δε θα πάρουν επιδότηση.

Ο «Ρ» στα μέσα της περασμένης βδομάδας απευθύνθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά οι κατεξοχήν αρμόδιοι δηλώθηκαν ως απόντες, ενώ ο πρόεδρος του οργανισμού συσκεπτόταν... και κάποιος υπάλληλος τον εμφάνισε ως όχι «σφαιρικά» ενημερωμένο επί του θέματος... Επίσης, ο εκτελών χρέη προϊσταμένου του περιφερειακού γραφείου του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλία δήλωσε πως δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία ανά νομό για το ύψος των ποσοτήτων βαμβακιού που μένουν χωρίς επιδότηση. Ο «Ρ» απευθύνθηκε και στον αρμόδιο υφυπουργό Γεωργίας Βαγ. Αργύρη, από τον οποίο ζητήθηκε ενημέρωση, για το τι ποσότητες βαμβακιού μπήκαν τελικά στα εκκοκκιστήρια, τι ποσότητες αναγνωρίζονται ως επιλέξιμες και ποιες όχι, συνολικά και ανά νομό. Ο υφυπουργός την περασμένη Πέμπτη έκανε πως δεν είχε στη διάθεσή του αυτά τα στοιχεία... Μια μέρα μετά την Παρασκευή, αναγκάστηκε να δηλώσει πως αν δώσει αυτά τα στοιχεία ως έχουν «θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την Κοινότητα»! Φαίνεται πως τον Βαγ. Αργύρη τον «τσούζει» μόνο τι θα γίνει με την Κοινότητα, αλλά δε δίνει δεκάρα για το τι γίνεται με τους βαμβακοπραγωγούς και τα προβλήματα που τους έχει προκαλέσει η ακολουθούμενη καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ