Κυριακή 24 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Το «μαχαίρι» έφτασε... στις ενστάσεις

Το επιστέγασμα της κυβερνητικής παρανομίας και αυθαιρεσίας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, έγινε με το «επεισόδιο» που αφέθηκε για το τέλος: Την -υποτιθέμενη- εξέταση των ενστάσεων, που αναγκάστηκε να κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των 95.000 βαμβακοπαραγωγών.

Τις προηγούμενες μέρες με την ανάρτηση των σχετικών καταστάσεων στα περισσότερα χωριά των βαμβακοπαραγών νομών της χώρας, κατέρρευσε και ο «μύθος» περί δίκαιης εξέτασης των ενστάσεων και καταβολής της επιδότησης σε όλες τις παραγόμενες ποσότητες βαμβακιού, εντός ΟΣΔΕ. Ετσι επιβεβαιώθηκαν πλήρως τα όσα έγραφε εδώ και αρκετούς μήνες ο «Ρ» και αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά τα ψεύτικά τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης και ειδικά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Γιατί παρά τις όποιες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις - δηλώσεις και υποσχέσεις ότι δε θα υπάρχουν δύο τιμές, δε θα υπάρχει μη επιλέξιμο βαμβάκι και ότι θα δικαιωθούν όλες οι ενστάσεις για τις εντός ΟΣΔΕ ποσότητες, αποδείχτηκε όπως αναμενόταν πως όλα τούτα ήταν απατηλά εκσυγχρονιστικά φούμαρα. Και ως μόνο σκοπό είχαν την εξαπάτηση των βαμβακοπαραγωγών και την υπονόμευση κάθε μορφής αγωνιστικής κινητοποίησης και διεκδίκησης. Επιπλέον, διαψεύστηκαν παταγωγώς όλοι όσοι υπερθεμάτιζαν ή σιγοντάριζαν την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης και τα λεγόμενά της.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας προσανατολίζεται να επιδοτήσει με το έτσι θέλω μια παραγωγή βαμβακιού γύρω στο 1.145.000 τόνους. Οι μόνοι «ενδοιασμοί» που υπάρχουν από μέρους της είναι αν θα δηλωθεί στην ΕΕ μια ποσότητα ακόμα μικρότερη, ή μια ποσότητα λίγο μεγαλύτερη, που όμως σε καμία περίπτωση δε θα ξεπερνάει το 1.150.000 τόνους. Το τελευταίο σενάριο εξετάζεται μετά τις σφοδρές ενδοΠΑΣΟΚικές γκρίνιες για αδικίες με τις ενστάσεις, σε ημετέρους... Το ζήτημα, όμως, είναι ότι με τις παράνομες από κάθε άποψη κυβερνητικές μεθοδεύσεις, γύρω στους 200.000 τόνους βαμβακιού, μένουν χωρίς επιδότηση. Και το «τσεκούρι» πέφτει βαρύ για όλους τους βαμβακοπαραγωγούς νομούς. Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις, στους νομούς Σερρών και Λάρισας κόβονται γύρω στους 28.000 και 26.000 τόνοι αντίστοιχα και κοντά στους 15.000 τόνους στους νομούς Καρδίτσας, Εβρου και Πέλλας. Πάνω από 10.000 τόνοι κόβονται στο νομό Θεσσαλονίκης και πέριξ των 5.000 τόνων στους νομούς Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας, ενώ για την Αιτωλοακαρνανία η ποσότητα αυτή ξεπερνάει τους 3.000 τόνους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν τους βαμβακοπαραγωγούς, δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα... του Σημίτη. Και γνωρίζοντας ότι παρανομούν ασύστολα και κατ' εξακολούθηση, έστειλαν στα χωριά τις καταστάσεις με το τι ποσότητες βαμβακιού αναγνωρίζονται ως επιδοτούμενες κατά βαμβακοπαραγωγό και ποιες όχι, αλλά αποφεύγουν όπως «ο διάολος το λιβάνι» να πούνε και ποιες είναι οι συνολικές ποσότητες ανά νομό, που δε θα πάρουν επιδότηση.

Ο «Ρ» στα μέσα της περασμένης βδομάδας απευθύνθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά οι κατεξοχήν αρμόδιοι δηλώθηκαν ως απόντες, ενώ ο πρόεδρος του οργανισμού συσκεπτόταν... και κάποιος υπάλληλος τον εμφάνισε ως όχι «σφαιρικά» ενημερωμένο επί του θέματος... Επίσης, ο εκτελών χρέη προϊσταμένου του περιφερειακού γραφείου του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλία δήλωσε πως δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία ανά νομό για το ύψος των ποσοτήτων βαμβακιού που μένουν χωρίς επιδότηση. Ο «Ρ» απευθύνθηκε και στον αρμόδιο υφυπουργό Γεωργίας Βαγ. Αργύρη, από τον οποίο ζητήθηκε ενημέρωση, για το τι ποσότητες βαμβακιού μπήκαν τελικά στα εκκοκκιστήρια, τι ποσότητες αναγνωρίζονται ως επιλέξιμες και ποιες όχι, συνολικά και ανά νομό. Ο υφυπουργός την περασμένη Πέμπτη έκανε πως δεν είχε στη διάθεσή του αυτά τα στοιχεία... Μια μέρα μετά την Παρασκευή, αναγκάστηκε να δηλώσει πως αν δώσει αυτά τα στοιχεία ως έχουν «θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την Κοινότητα»! Φαίνεται πως τον Βαγ. Αργύρη τον «τσούζει» μόνο τι θα γίνει με την Κοινότητα, αλλά δε δίνει δεκάρα για το τι γίνεται με τους βαμβακοπραγωγούς και τα προβλήματα που τους έχει προκαλέσει η ακολουθούμενη καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ