Κυριακή 24 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Με αγώνες τιμούν το Κιλελέρ!
  • Με παναγροτικό συλλαλητήριο, την Κυριακή 31 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ο πανελλαδικός, αγωνιστικός γιορτασμός της 92ης επετείου του ξεσηκωμού και της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων
  • Μπλόκα σε οδικούς κόμβους του νομού στήνουν οι αγρότες της Καρδίτσας, στις 27 Μάρτη. Συλλαλητήριο με τρακτέρ βαμβακοπαραγωγών των Φαρσάλων, στις 26 Μάρτη και παγετόπληκτων του Τυρνάβου, στις 5 Απρίλη

Αγωνιστικός θα είναι ο φετινός γιορτασμός της 92ης επετείου του Κιλελέρ. Η αγροτιά της χώρας μας θα τιμήσει τον ξεσηκωμό και τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων με διάφορες αγωνιστικές εκδηλώσεις, αποκορύφωμα των οποίων θα είναι το παναγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί, το μεσημέρι της Κυριακής 31 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Ο αγροτικός κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι η καλύτερη τιμή για τους κολίγους, που έχυσαν το αίμα τους παλεύοντας για ένα κομμάτι γης, είναι η συνέχιση και η ένταση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς για να γίνουν πραγματικότητα τα ανολοκλήρωτα όνειρα εκείνου του ξεσηκωμού και να γίνει ο αγρότης νοικοκύρης στον τόπο του.

Μπλόκα και συλλαλητήρια

Ο φετινός γιορτασμός του Κιλελέρ γίνεται εν μέσω των αγροτικών κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ξεκίνησαν το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίζονται.

Την πάλη τους για να μπορέσουν να κρατήσουν τη γη τους και να μείνουν στον τόπο τους, αλλά και για να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα, συνεχίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Την Τρίτη 26 Μάρτη, συλλαλητήριο με τρακτέρ, στην πλατεία Αγοράς της πόλης, πραγματοποιούν οι αγρότες των Φαρσάλων. Την επόμενη μέρα - Τετάρτη 27 Μάρτη - στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν οι αγρότες της Καρδίτσας, στήνοντας, με τα τρακτέρ τους, μπλόκα σε οδικούς κόμβους του νομού και συγκεκριμένα στα Γεφύρια, στο Δέλτα Καρδίτσας, στο Δέλτα Ιτέας, στον Πάμισο και στον Πρόδρομο.

Οι αγρότες των Φαρσάλων και της Καρδίτσας θα διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να «πετάξει» εκτός επιδότησης κοντά στους 200.000 τόνους βαμβακιού και να προχωρήσει σε νέες περικοπές της βαμβακοκαλλιέργειας στη νέα καλλιεργητική περίοδο και θα απαιτήσουν:

  • Να επιδοτηθεί όλη η ποσότητα βαμβακιού εσοδείας 2001, χωρίς πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τους μικρομεσαίους αγρότες που καλλιεργούν 100 ιδιόκτητα και 150 νοικιασμένα στρέμματα.
  • Να μην επιβληθεί κανένας περιορισμός στη βαμβακοκαλλιέργεια για το 2002.
  • Ν' αλλάξει ριζικά ο καταστροφικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι, ώστε να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στην παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, καθώς και όλοι οι μηχανισμοί που επιτρέπουν στους εμποροβιομήχανους να κλέβουν τους βαμβακοπαραγωγούς.
  • Να μην καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα καπνά.
  • Να κατασκευαστούν τα αναγκαία έργα υποδομής στη γεωργία - κυρίως αρδευτικά και άλλα εγγειοβελτιωτικά - και να ληφθούν μέτρα περιορισμού της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων στην αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, ν' αυξηθεί η παραγωγικότητα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
  • Να παραμείνει η Αγροτική Τράπεζα στο δημόσιο και να λειτουργήσει με παραγωγικά, αναπτυξιακά κριτήρια, ενισχύοντας τους συνεταιρισμούς και βοηθώντας τους μικρομεσαίους αγρότες.
Για τις αποζημιώσεις στον Τύρναβο

Συλλαλητήριο, με τρακτέρ, πραγματοποιούν την Παρασκευή, 5 Απρίλη, και οι αγρότες του Τυρνάβου, διεκδικώντας δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παγετό του περασμένου Γενάρη. Το συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των Παγετόπληκτων της περιοχής, θα πραγματοποιηθεί έξω από το Οινοποιείο Τυρνάβου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο.

Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με εκπροσώπους των πληγέντων αγροτών πήρε πίσω τις υποσχέσεις που έδινε στη διάρκεια της τελευταίας αγροτικής κινητοποίησης, ανακοινώνοντας ότι δε θ' αποζημιωθούν για το 100% των ζημιών, ούτε στην παραγωγή, ούτε στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, δε θα παγώσουν τα χρέη τους στην ΑΤΕ και δε θα δανειοδοτηθούν ατόκως για την αντικατάσταση των καταστραμμένων καλλιεργειών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ