Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το Σάββατο η Αλέκα Παπαρήγα

Το Σάββατο 16 του Σεπτέμβρη, στις 9.15 μ.μ., θα μιλήσει στο 32ο Φεστιβάλ, στην Πανεπιστημιούπολη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Την ίδια μέρα, στις 9.00 μ.μ., θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης.

Το σημερινό πρόγραμμα
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ

21.30 Αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο από την Ορχήστρα «Μ. Θεοδωράκης» με τους Μ. Δημητριάδη - Δ. Μπάση - Τρίφωνο.

23.00 Banda Bassotti με ska μουσική και διεθνιστικά τραγούδια.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 «Τρεις ευχές» (μαθητικό ερασιτεχνικό συγκρότημα).

21.50 «Κόντρα στον άνεμο» (μαθητικό ερασιτεχνικό συγκρότημα).

22.15 «Τοξικά Απόβλητα».

22.45 Boogie Base (jazz μουσική).

23.45 «Τσοπάνα rave».

ΛΑΪΚΟ ΣΤΕΚΙ

21.30 Παραδοσιακοί χοροί με το Σύνδεσμο Διάδοσης Δημοτικών Χορών και την Β. Λύτρα.

22.30 Γιώτα Βέη «Φωνές της Ιωνίας».

23.30 Δ. Κοντογιάννης και Σ. Παπάζογλου σε ένα αφιέρωμα στον Π. Γεραμάνη - λαϊκό γλέντι.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο με τη θεατρική ομάδα Καματερού «Εκτός Σχεδίου».

21.30 «Φυσική επιλογή;» από τη χορευτική ομάδα της ΚΝΕ, σε χορογραφία της Σ. Μάντη και videoart του SOCOS.

22.30 «Το τραγούδι πάει θέατρο», ανθολογία από τις συνεργασίες του Β. Λέκκα με τους συνθέτες Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Μαρκόπουλο, Γ. Τρανταλίδη και τα τελευταία τραγούδια με τον Γ. Σπάθα.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2

20.00 «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από τη θεατρική ομάδα «Δρυός Τόποι» (υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών - ΠΟΦΠΑ).

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

20.30, στο χώρο νέων εργαζομένων, για τη μάχη των νομαρχιακών δημοτικών εκλογών.

20.00, στο περίπτερο του «Οδηγητή», για το πολιτικό σκίτσο. Συμμετέχουν οι σκιτσογράφοι: Βασίλης Παπαγεωργίου («Ριζοσπάστης») και Γιάννη Δερμεντζόγλου («Ελεύθερος Τύπος»).

20.00, στο χώρο Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, θέμα: «Το Ψυχαγωγικό Πρόγραμμα της Ελληνικής Τηλεόρασης και η επίδρασή του στη διαμόρφωση της συνείδησης του νέου».

20.30, στο χώρο των ΑΕΙ, για τις κινητοποιήσεις και την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Μια ξεχωριστή συζήτηση

Αύριο Παρασκευή, στο χώρο των φοιτητών και σπουδαστών, θα γίνει στις 20.30, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τον αντικομμουνισμό.

Στο πάνελ της συζήτησης που θα αναπτυχθεί με αφορμή την παρουσίαση της έκδοσης θα συμμετέχουν: η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Παπαγεωργάκης, μέλος του ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιώργος Τριμπέρης, πανεπιστημιακός, πρόεδρος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Κάλεσμα ανυπόταχτης επιλογής!

Αντάμωμα, σύναξη, χαμόγελο, μουσικές, χρώματα, Φεστιβάλ... Ανθρωποι, εικόνες, νιάτα, εργαζόμενοι ψημένοι στο μεροκάματο, μαθητές μετά το σχολείο, εργατόπαιδα μετά τη δουλιά ήταν εκεί! Οι πύλες άνοιξαν, τα φώτα άναψαν, στην Πανεπιστημιούπολη κάνουμε Φεστιβάλ κι αυτό τα λέει όλα από μόνο του.

Το 32ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» είναι γεγονός. Είναι ένα κάλεσμα στη νέα γενιά να μη συμβιβαστεί, να μη «φτιαχτεί» στα μέτρα που κόβουν οι αστοί, να κάνει το βήμα, προς τον άλλο δρόμο, αυτόν το δύσκολο μα τόσο όμορφο δρόμο που οδηγεί στην ανατροπή, που οδηγεί στο δίκιο. «Κάνε νόμο το δίκιο σου» προτρέπει ένα από τα συνθήματα της κεντρικής σκηνής κι οι νέοι της ΚΝΕ, πίσω από τα μπαρ, μπροστά από τα περίπτερα, στις πύλες και τις σκηνές, με τον «Οδηγητή» και τις «Κάρτες γνωριμίας με την ΚΝΕ» στο χέρι είναι περήφανοι, γιατί έκαναν αυτή την επιλογή, πορεύονται με το νόμο του δίκιου, του δίκιου της τάξης τους!

Και δεν είναι μόνοι τους σ' αυτό το δρόμο. Γνωρίζουν πως είναι μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους νέους, είναι μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, είναι μαζί με ολόκληρους λαούς... Με τους λαούς που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό, που δε σκύβουν το κεφάλι, που δεν παραδίδουν τα όπλα, όποια κι αν είναι αυτά τα όπλα τους... Μοσχοβολούσε Κούβα χτες η Διεθνούπολη και η αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης πήγαινε παρέα με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και το Λίβανο.

Και για όσους αναρωτήθηκαν από πού αντλούν αυτή τη δύναμη τα παιδιά της ΚΝΕ, πάλι τα γιγαντοσυνθήματα της κεντρικής σκηνής δίνουν την απάντηση: «Δύναμή μας η πολιτική του ΚΚΕ»! Εκεί δεσπόζει εξάλλου και το αφιέρωμα στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, με ντοκουμέντα, κάποια από τα οποία βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Γιατί η ιστορία γράφεται με ανυπακοή!


Με το ίδιο υλικό, με ανυπακοή, οι νέοι κι οι εργαζόμενοι μπορούν και σήμερα να γράψουν ιστορία, κάνοντας ένα βήμα σήμερα κι ένα ακόμα μεγαλύτερο αύριο, βαδίζοντας όλο και πιο κοντά στην προοπτική της ανατροπής... Οι επερχόμενες εκλογές είναι μια ευκαιρία για τέτοια βήματα και το Φεστιβάλ είναι ένα αντάμωμα του ΚΚΕ και του λαού, των εργαζομένων, μπροστά σε αυτή τη μάχη.

Με τα τραγούδια του και τα ποιήματά του, με τους πίνακες και τις φωτογραφίες του, το 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» δηλώνει ότι «η τέχνη είναι οδηγός μάχης του λαϊκού αγωνιστή, σημαία στα χέρια της ελευθερίας». Κάθε του γωνιά κουβαλάει πίσω της μέρες, ακόμα και μήνες δουλιάς, δουλιάς με μεράκι, φαντασία και αποφασιστικότητα ότι τίποτα από αυτά που μας πλασάρουν δεν είναι έτσι. Αποφασιστικότητα και αισιοδοξία ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και «θα τον αλλάξουμε εμείς»!

Για την πρόσβαση στο Φεστιβάλ

Οι λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ, που διευκολύνουν την προσέλευση του κοινού στο Φεστιβάλ, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια (κεντρική είσοδος από την οδό Ούλαφ Πάλμε), είναι:

  • «221» Αθήνα - Πανεπιστημιούπολη.
  • «140» Πολύγωνο - Γλυφάδα. Αφετηρία από Δικαστήρια.
  • «224» Καισαριανή - Ελ. Βενιζέλου.
  • «608» Γαλάτσι - Ακαδημία - Νεκροταφείο Ζωγράφου.
  • «250» Σταθμός Ευαγγελισμού - Πανεπιστημιούπολη.
  • «235» Αθήνα - Ζωγράφου Β.

Για όσους δε φοβούνται το περπάτημα, διευκολύνει και η στάση «Ευαγγελισμός» του μετρό.

Παράλληλα, Οργανώσεις του ΚΚΕ και Παραρτήματα Εθνικής Αντίστασης, θα δρομολογήσουν πούλμαν για το Φεστιβάλ το Σάββατο 16/9:

-- Από την Καλλιθέα, πλατεία Δαβάκη στις 6.30 μ.μ.

-- Από τους Αγίους Αναργύρους, Δημαρχείο, στις 6.00 μ.μ.

-- Από τον Αγ. Νικόλαο Αχαρνών, στις 7 μ.μ. και από τον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών στις 7.15 μ.μ.

-- Από την πλατεία Φειδά στη Ριζούπολη, στις 7 μ.μ.

-- Από την Αγία Βαρβάρα - Ανω Πατήσια στις 7.15 μ.μ.

-- Από την πλατεία Κολιάτσου στις 7.15 μ.μ.

-- Από την πλατεία Δημαρχείου (Ευαγγελίστρια) στο Περιστέρι στις 6.00 μ.μ. αναχωρεί δωρεάν πούλμαν.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«Ερασιτέχνες» στην πρώτη γραμμή

Το μαθητικό ερασιτεχνικό συγκρότημα «Τρεις παραλλαγές» άνοιξε χθες την «αυλαία» της Νεανικής Σκηνής στο 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή», δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στα συγκροτήματα «Ομάδα υψηλού κινδύνου», «Μοτίβο 4», «Κτίριο 2» και τους «Ρέινινγκ Πλέζουρ». Μπροστά σε ένα άκρως νεανικό και ενθουσιώδες κοινό που «διψούσε» να ακούσει κάτι διαφορετικό, όλοι οι καλλιτέχνες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και με τα τραγούδια και τις μουσικές τους «ταξίδεψαν» με το δικό τους τρόπο όσους τους άκουσαν. Από χιπ χοπ και ηλεκτρονικούς ήχους μέχρι ροκ και μπαλάντες, η μουσική έστειλε για ακόμα μία φορά το δικό της αγωνιστικό μήνυμα.

Σε άλλες πόλεις
  • Αύριο, Παρασκευή και το Σάββατο 16/9, το 32ο Φεστιβάλ ταξιδεύει στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Πάρκο «Γεωργιάδη». Την πρώτη μέρα θα γίνει συζήτηση για τις αλλαγές και τις κινητοποιήσεις στην ανώτατη εκπαίδευση κι, ακόμα, συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ για τις τοπικές εκλογές. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα γίνει συζήτηση για τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και τις δύο μέρες το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από τοπικά συγκροτήματα, νέους και... μεγαλύτερους μουσικούς.
  • Ακόμα, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17/9 κορυφώνονται οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις στο Βόλο, στην πλατεία «Ρήγα Φεραίου». Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Δημήτρης Δήμας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Καλύτεροι διάλογοι είναι οι αγώνες

«Η γνώση είναι ανατρεπτική. Και αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι πολύ σοβαρό για να το προσπεράσουμε. Χρειάζεται ενωμένος αγώνας για να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους, για να τους εμποδίσουμε». Ηταν το μήνυμα που έστειλαν χθες το απόγευμα, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, κατά τη διάρκεια συζήτησης που έγινε χθες με κύριους ομιλητές την Βάνα Τζιαντζή, πρόεδρο της ΑΣΓΜΕ και τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με θέμα «καλύτεροι διάλογοι είναι οι αγώνες». Μια συζήτηση, όπου όλα τα θέματα μπήκαν στο τραπέζι, ξεκαθαρίζοντας ότι οι μόνοι αποτελεσματικοί διάλογοι είναι εκείνοι που γίνονται στο δρόμο του αγώνα.

Χρεωμένοι...

«Η διανόηση έχει χρέος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Είναι άμεση η επίθεση στις κατακτήσεις δεκαετιών. Πρέπει οι άνθρωποι του πολιτισμού να σταθούν στο πλευρό των εργατών»! Τα λόγια αυτά του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, αποτελούν και το «ζουμί» της χθεσινής, σημαντικής συζήτησης με θέμα «Η Τέχνη και ο Καλλιτέχνης στο πλευρό της Εργατικής Τάξης» στο χώρο της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας του Φεστιβάλ. Ηταν η ουσία αυτών που ειπώθηκαν και από την Εύα Μελά, ζωγράφου - χαράκτριας και προέδρου του Εικαστικού Επιμελητηρίου, τον Τούρκο σύντροφό μας, καλλιτέχνη, Ρενάν Μπιλέκ, που μας μετέφερε την εμπειρία του Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» στην καρδιά της Ιστανμπούλ, τον τραγουδοποιό Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον ζωγράφο Νίκο Χριστοφοράκη. Η ανταπόκριση του κόσμου έδωσε τη δική της «χρέωση»...

Σαρκάζοντας την εξουσία

Ο πάντα καίριος, ρηξικέλευθος και πρωτότυπος σατιρικός λόγος του «άγρυπνου» κοινωνικοπολιτικά Μποστ ενθουσίασε το κοινό της θεατρικής σκηνής. Το θέατρο «Τέττιγες» παρουσίασε την παράσταση «Υπό το βλέμμα του Μποστ», που περιλαμβάνει έξι μικρά μονόπρακτα του Μέντη Μποσταντζόγλου, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, σκηνικά Κικής Μήλιου, κοστούμια Λίλης Θεοδωράκου, μουσική επιμέλεια Γιάννη Νικολάου, κίνηση Γιούλης Γούτσιου. Τα έξι μονόπρακτα, άγνωστα στο πλατύ κοινό, του αλησμόνητου δημιουργού, είναι ένα μικρό δείγμα από το έργο του Μποστ, που με μοναδικό τρόπο ήξερε να σχολιάζει την ελληνική πραγματικότητα, γελοιοποιώντας κι απογυμνώνοντας τα φόβητρα της εξουσίας, σαρκάζοντας με κατανόηση τους υπηκόους της.

«Ο εμπρηστής», ο «Ειλικρινής φορολογούμενος», «Ο εφευρέτης», «Οι γυναίκες των αεροπόρων», ο «Ηρωας της Κολομβίας», ο «Επιτήδειος», όπως τιτλοφορούνται τα έξι μονόπρακτα, είναι χαρακτηριστικές «εικόνες» ανθρώπων και καταστάσεων της σημερινής κοινωνικής μας πραγματικότητας, σμιλεμένες με το δαιμόνιο σαρκαστικό χιούμορ του Μποστ. Στους διάφορους ρόλους: Κωνσταντίνα Κούτσιου, Λεωνίδας Βαρδαρός, Γιάννης Νικολάου, Αντώνης Μουλάς, Πάνος Ξενάκης.

Από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 32ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και στη Θεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, φιλοξενούνται στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη στις ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και νωρίτερα την ίδια μέρα ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο σημερινό πρόγραμμα ξεχωρίζει η συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι ακόμα οι πολλές συναυλίες στις τρεις σκηνές του Φεστιβάλ.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:

Κεντρική Εξέδρα

8.00 Ανοιγμα του Φεστιβάλ.

8.15 Αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι με τους Π. Καραδημήτρη και Α. Τατσιούλη.

9.05 Συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους δημοσιογράφους Κώστα Μπλιάτκα (ΕΤ3), Γιάννη Καμήλαλη (εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»), Φωτεινή Στεφανοπούλου (εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»), και καλεσμένους τον υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης με τη ΝΑΣ Γιάννη Ζιώγα και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης με τη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» Αγάπιο Σαχίνη.

10.30 Συναυλία με τους ONIRAMA.

11.30 Συναυλία με τους Λ. Μαχαιρίτσα, Ν. Ζιώγαλα, Β. Καζούλη, Α. Μιτσέλο και «Κίτρινα Ποδήλατα».

Λαϊκό Πάλκο

8.00 Ποντιακό γλέντι με τους Λ. και Ι. Σαλονικίδη.

9.00 Λαϊκή συναυλία με τους Φ. Θεοδωρίδη και Ελ. Δελληχρήστου.

10.00 Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη με τους Β. και Δ. Πρατσινάκη.

11.15 Λαϊκό γλέντι με τον Λάκη Χαλκιά.

Νεανική Σκηνή

8.00 Παρουσίαση του βιβλίου «Ανθρωπος αυτός ο γίγας», από τη Νένα Νικοπολιτίδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

8.45 Μαθητικό Θεατρικό.

9.15 Συναυλία με τους LOS BONICAS.

10.00 Συναυλία με τους SACRA MORES.

11.30 Συναυλία με τον Γιώργο Αετόπουλο.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
Σεργιάνι στην παράδοση

Μία συνάντηση με αμέτρητες συγκινήσεις είχαν την ευκαιρία να «γευτούν», όσοι βρέθηκαν το χτεσινό βράδυ στο Λαϊκό Στέκι. Σκοποί και τραγούδια - απάνθισμα μαγικών στιγμών της παραδοσιακής μας μουσικής, πλημμύρισαν το χώρο, χάρη στα «Χάλκινα Γουμένισσας», που βγήκαν πρώτα στη σκηνή και τους κορυφαίους του είδους, τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον Αντώνη Κυρίτση που ακολούθησαν. Η πενταμελής ορχήστρα των «Χάλκινων Γουμένισσας» μετέφερε «χρώματα» και «αρώματα» μιας μουσικής που σε πείσμα των καιρών συνεχίζει να μιλά στις καρδιές μας. Οι Αλέξανδρος Ζώρας (κλαρίνο), Γιοβάν Γκούλεφ (κορνέτα), Γρηγόρης Δίνκας (κορνέτα), Δημήτρης Μπουραντώνης (ακορντεόν) και Μανώλης Ζώρας (κρουστά) παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα με έμφαση στα μουσικά ηχοχρώματα των Βαλκανίων. Ακολούθησε ο μεγάλος δεξιοτέχνης του κλαρίνου, ο Πετρολούκας Χαλκιάς και η ορχήστρα του (Β. Αβράμης - βιολί, Σ. Μπούρμπος - λαούτο, Σπ. Αλεύρωνας - ντέφι και ο εγγονός του Πετρολούκα - κλαρίνο). Ο Αντώνης και ο Θωμάς Κυρίτσης στο τραγούδι, μας ταξίδεψαν στους δρόμους της μουσικής μας παράδοσης. Ερμηνεύοντας κυρίως τραγούδια από τη Ρούμελη, το Μοριά, τη Θεσσαλία και την Ηπειρο. Ενα σεργιάνι σε ήχους που «κλείνουν μέσα τους τον άνθρωπο και τα αισθήματά του. Την ψυχή του...». Το κέφι άναψε. Ενα μεγάλο πανηγύρι «χρωματισμένο» από τα μαγικά φυσήματα του Πετρολούκα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«Φωτιά» νεανικής αμφισβήτησης

Η «φωτιά» της νεανικής αμφισβήτησης «άναψε» χτες στην Κεντρική εξέδρα. Ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, έβαλαν τη δική τους «πινελιά» στο όνειρο και τον αγώνα. Παλμός, συγκίνηση, ήχοι, φωνές, κατάθεση ψυχής, μέσα από μία «θάλασσα» τραγουδιών και «δυνατών σινιάλων». Ο Μ. Πασχαλίδης παρέα με τους συνεργάτες του μουσικούς παρουσίασε ξεχωριστές στιγμές από τη δισκογραφική του διαδρομή («Παραμύθι με λυπημένο τέλος», «Κακές συνήθειες», «Βυθισμένες άγκυρες», «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος» και από τον τελευταίο δίσκο του «Εχουν περάσει χρόνοι δέκα»), παρασύροντας τους παρευρισκόμενους σ' ένα μοναδικό «ταξίδι», που άγγιξε ευαίσθητες χορδές. Το πρόγραμμα συμπλήρωσαν ξεχωριστά τραγούδια των: Θηβαίου, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Ζούδιαρη και Κατσιμίχα. Λίγο μετά τις 11, στη σκηνή ανέβαινε ο επαναστάτης ρόκερ Βασίλης Παπακωνσταντίνου.


Ολα τα φώτα επί σκηνής!

Στη λαϊκή σκηνή τα χάλκινα της Γουμένισσας έδωσαν το σύνθημα. Οποιος δεν είχε ακούσει πριν τον ήχο τους, κατάλαβε αμέσως τι σημαίνει «έδωσαν το σύνθημα». Κι αν δεν κατάλαβε εκεί, θα καταλάβαινε ακριβώς δίπλα, όπου στη Νεανική Σκηνή ανέβαινε το πρώτο από τα ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα. Κι αν δεν του έφτανε ούτε αυτό, λίγο πιο πάνω στην Κεντρική Σκηνή πια, ο Μίλτος είχε ήδη ανέβει με την κιθάρα του. Το πρόγραμμα έλεγε ότι θα αρχίσουν στις 9. Πήγε λίγο πιο πίσω - «να σκοτεινιάσει λίγο» - αλλά όταν άρχισαν, όλα ήταν όπως ακριβώς θα 'πρεπε να 'ναι - «προβλέψιμα» μα τόσο νέα - σ' ένα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Που φέτος μετρούσε ήδη την 32η εμπειρία του. Στις δυο θεατρικές σκηνές ο Μποστ και ο Μπρεχτ. Παραδίπλα η κουβέντα για το ρόλο του καλλιτέχνη στη σχέση του με τους αγώνες της εργατικής τάξης. Από κοντά και ο διάλογος για το ψευδεπίγραφο του «διαλόγου» και την αλήθεια του αγώνα στο χώρο των μαθητών. Η πρώτη μέρα ξεκίνησε «φορτσάτα» σ' όλες τις σκηνές. Προανάκρουσμα για ό,τι ακολουθεί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ