Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΣΕΓΕΣ
Κορόνες χωρίς αντίκρισμα

Στο σκηνικό δημιουργίας εντυπώσεων ενόψει της ΔΕΘ μπήκε χτες και η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, κατά τη συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα με τον πρωθυπουργό. Οι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοίνωσαν ότι ζήτησαν «στοχευμένα κοινωνικά μέτρα», που θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, στη στήριξη του τομέα της κτηνοτροφίας και στην ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος. Ομως οι ίδιοι στηρίζουν και ενισχύουν τη «στοχευμένη πολιτική» ξεκληρίσματος και φτώχειας των αγροτοκτηνοτρόφων που υλοποιούν ΕΕ και κυβερνώντες και είναι οι ίδιοι που έχουν εκφυλίσει το συνεταιριστικό κίνημα. Και κορόνες περί μέτρων στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων και κοινωνικών πακέτων αποτελούν εμφανώς υποκρισία. Γιατί και για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους το πρόβλημα είναι η νέα ΚΑΠ, ο ΠΟΕ και νόμοι της ελεύθερης αγοράς και του κέρδους.

Με την Ενωση Επιμελητηρίων

Οι φόροι που θα επιβάλει η κυβέρνηση την επόμενη χρονιά θα είναι μικροί και κατόπιν μελέτης, δήλωσε χτες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) Γ. Κασιμάτης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕ ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να συνεχίσει την πολιτική του «μικρότερου κράτους», ενώ «προβληματίστηκε», ακούγοντας τα επιχειρήματα των επιχειρηματιών για τη φορολογική τους επιβάρυνση, σε βαθμό μάλιστα που θα υπάρξει «έντονος σκεπτικισμός», πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Προκαλούν με σίγουρες πλάτες

«Οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση», ισχυρίστηκε προκλητικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση με τους βιομήχανους της Β. Ελλάδας

Προτάσεις και νόμους που θα δρομολογούν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα και θα διασφαλίζουν την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου απαίτησαν χτες από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση οι βιομήχανοι. Παράλληλα, ζήτησαν συστράτευση («ύπαρξη συναντίληψης για τα σοβαρά και σημαντικά ζητήματα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης») των κομμάτων της πλουτοκρατίας για την προώθηση του καινούριου κύκλου των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χτες το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με τον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου έθεσε επί τάπητος τις απαιτήσεις τους. Οι βιομήχανοι ζήτησαν να μην υπάγονται σε κανένα «καθεστώς περιορισμού» των απολύσεων, απαίτησαν περισσότερες «χρηματοδοτήσεις» και φοροαπαλλαγές, «ευκαιρίες» για «επενδύσεις» σε «νέους τομείς» και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γ. Μυλωνάς, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, έκρινε «θετικά» το έργο της κυβέρνησης, τάχτηκε υπέρ των «εκτάκτων μέτρων (σ.σ. νέοι φόροι σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες)» για να «μην μπει σε επιτήρηση η εθνική οικονομία». Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να «κοιτάξει να συμμαζέψει το κόστος των μαγαζιών»(!) του, προτείνοντας ουσιαστικά ακόμα μεγαλύτερη περιστολή των κοινωνικών υπηρεσιών.

Στόχος η επιτάχυνση των ανατροπών

Ταυτόχρονα, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου ο Κ. Μυλωνάς επιτέθηκε σε κάθε εργασιακό δικαίωμα, γνωρίζοντας ότι τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια της κυβέρνησης και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ καλύπτουν πλήρως τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Αναφερόμενος στο θεσμό των «Βαρέων και Ανθυγιεινών», ο Γ. Μυλωνάς ανέφερε ότι πρέπει να τεθεί στο τραπέζι, γιατί όπως ισχυρίστηκε: «Οι εποχές είναι διαφορετικές και οι συνθήκες δουλειάς διαφορετικές, δεν πρέπει να γίνονται αδικίες, αλλά θα ήταν κρίμα να μείνουμε εκεί που ήμασταν πριν 40 χρόνια»!!

Ο Γ. Μυλωνάς συγχρόνως απαίτησε την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, υποστηρίζοντας ότι «ελαστικοποίηση δε σημαίνει αδικία, αλλά ότι είμαι ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές και δεν παραβλέπω τι γίνεται στη "γειτονιά μου" και τι ισχύει στις οικονομίες τις οποίες ανταγωνίζομαι». Την επέλαση σε κάθε εργασιακό δικαίωμα, ο Γ. Μυλωνάς επιχείρησε να την «ντύσει» μ' έναν «αταξικό μανδύα» ισχυριζόμενος ότι τα «ταξικά θέματα ανήκουν σε άλλους αιώνες. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, σήμερα είμαστε με τα μανίκια σηκωμένα και το κεφάλι σκυφτό και "τρέχουμε" είτε είμαστε εργοδότες είτε εργαζόμενοι"»...

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου, διεκδικώντας για λογαριασμό του κόμματός του τον τίτλο του καλύτερου διαχειριστή του συστήματος, κάλεσε τους επιχειρηματίες να εμπιστευτούν «το απόθεμα κυβερνητικής εμπειρίας του ΠΑΣΟΚ» και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει «μόνιμη συνεργασία και με τον ΣΒΒΕπροκειμένου να περάσει από γενικολογίες και στρατηγικές κατευθύνσεις σε πρακτικές λύσεις, ώστε να είναι έτοιμο από την πρώτη μέρα για τη διακυβέρνηση της χώρας». Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας τις αξιώσεις του κεφαλαίου, προχώρησε χτες στη γενική εκτίμηση ότι «οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση»!!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εντείνει τη βαθιά ταξική πολιτική

Στο στόχαστρο το λαϊκό εισόδημα με την αύξηση των έμμεσων φόρων, αλλά και το Ασφαλιστικό στο Δημόσιο

Μόνη αποτελεσματική απάντηση στην πολιτική του κεφαλαίου είναι η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, η πάλη με επιθετικά αιτήματα
Μόνη αποτελεσματική απάντηση στην πολιτική του κεφαλαίου είναι η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, η πάλη με επιθετικά αιτήματα
Προανάκρουσμα για τα χειρότερα που έρχονται για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αλλά και για τη διεύρυνση των προνομίων του κεφαλαίου, αποτέλεσαν οι συναντήσεις που είχε τα δυο τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός με τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους». Στις συναντήσεις επιβεβαιώθηκε η στρατηγική συναίνεση των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που υπηρετούν το κεφάλαιο, ενώ οι όποιες επιμέρους διαφωνίες εκφράστηκαν δεν αφορούν στον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τη συνέχιση και ένταση αυτής της βαθιά ταξικής πολιτικής επανέλαβε και χτες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας: «Σ' αυτή τη διεθνή κρίση θα πρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής»...

Χτες ο πρωθυπουργός, κλείνοντας των κύκλο των επαφών ενόψει ΔΕΘ, συναντήθηκε διαδοχικά με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης και στη συνέχεια με τα προεδρεία του ΣΒΒΕ και του ΕΒΕΑ. Το απόγευμα, οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με τους εκπροσώπους της ΚΕΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ. Σήμερα θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και θα υπάρξει εισήγηση από τον Γ. Αλογοσκούφη.

«Ανοίγει» το Ασφαλιστικό στο Δημόσιο

Ενδεικτική των κυβερνητικών αντιλαϊκών προθέσεων και τη συνέχιση της λιτότητας για το επόμενο διάστημα είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη μετά το τέλος των συναντήσεων. Οπως σημείωσε, «η οικονομική πολιτική συνεχίζει στη βασική της κατεύθυνση και θα γίνουν και οι όποιες προσαρμογές χρειάζονται, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα». Το «πνεύμα» των «προσαρμογών» είχε παρουσιάσει λίγο νωρίτερα ο ίδιος, προαναγγέλλοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, νέους έμμεσους φόρους σε ποτά και τσιγάρα.

Στις άμεσες προθέσεις της κυβέρνησης, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΑΔΕΔΥ, είναι να ανοίξει ο «διάλογος» για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συνδυάσει με το ζήτημα της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «αν συμφωνήσουμε για το μισθολόγιο, θα πάμε και για Ασφαλιστικό», ενώ πιο κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ανέφερε ότι το «μισθολόγιο και το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων θα συζητηθούν ταυτόχρονα»... Αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα του «κοινωνικού διαλόγου», η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ πρότεινε «μόνιμη και σταθερή διαβούλευση σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο με τις οργανώσεις των εργαζομένων».

«Συναντίληψη» διαπιστώνουν οι μεγαλοεργοδότες

Την ίδια στιγμή, μετά τους εκπροσώπους του ΣΕΒ και οι βιομήχανοι της Βορείου Ελλάδας Βιομήχανοι (ΣΒΒΕ) πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, έχοντας εξασφαλίσει σαφέστατες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και λίγο νωρίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση μετά τη συνάντησή τους με τον Γ. Παπανδρέου για την παραπέρα ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας». Εχοντας την απόλυτη στήριξη των πολιτικών εκπροσώπων τους, οι βιομήχανοι απαίτησαν χτες νέα «προνόμια» ζητώντας: α) Απελευθέρωση των απολύσεων, β) περισσότερα κίνητρα και φοροαπαλλαγές, γ) καινούριες ιδιωτικοποιήσεις δ) περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

Σαφώς ικανοποιημένος ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ έσπευσε να προχωρήσει σε θετική αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής, τονίζοντας ότι «είναι θετική η σταθερότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα θέματα, η προσαρμογή στα οικονομικά δεδομένα είναι σημαντική», ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση για την «ύπαρξη συναντίληψης» μεταξύ βιομηχάνων και ΠΑΣΟΚ.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Πιέζουν για αλλαγές στο εργατικό δίκαιο

Ενα «νέο σχέδιο οικονομικής πολιτικής» με εντονότερα ταξικά χαρακτηριστικά, που θα περιλαμβάνουν ταυτόχρονα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και πολιτικές μεγαλύτερης ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ζητούν από την κυβέρνηση οι εμποροβιομήχανοι. Αυτό προκύπτει από το υπόμνημα που υπέβαλε στον πρωθυπουργό αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου.

Στις πρώτες θέσεις των απαιτήσεων που προβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι είναι η περιβόητη «προσαρμογή του εργασιακού νομικού πλαισίου στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ειδικά σε ό,τι αφορά το κόστος των απολύσεων», δηλαδή κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος και πλήρη ασυδοσία στους εργοδότες να απολύουν όσους και όποτε θέλουν και μάλιστα χωρίς το οικονομικό κόστος της αποζημίωσης. Παράλληλα, εκτός από τη διεύρυνση των οικονομικών κινήτρων που ζητούν για τις επιχειρήσεις, αξιώνουν νέες ευνοϊκές για το κεφάλαιο φορολογικές ρυθμίσεις, όπως ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Παρέμβαση κάνουν και στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ζητώντας ολόπλευρη εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου, άμεση ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων βάσει των αναλογιστικών μελετών, παραπέρα λεηλασία της περιουσίας των Ταμείων μέσω της λεγόμενης αξιοποίησης της περιουσίας τους και ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση στη χορήγηση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους. Τέλος, θέτουν ως άμεσο στόχο την «απελευθέρωση» των αγορών και των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων. Ενώ στις είκοσι «στοχευμένες προτάσεις» τους δεν παραλείπουν να συμπεριλάβουν γενικότερες επιδιώξεις του κεφαλαίου, όπως είναι οι «συμπράξεις» ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, η «συνεργασία» των ΑΕΙ με επιχειρήσεις κλπ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
«Δεσμεύσεις» για λιτότητα και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις

Η αυστηρή εφαρμογή της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής, η αύξηση της έμμεσης φορολογίας, το παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των δημοσίων υπαλλήλων, είναι μερικές από τις «υποσχέσεις» που έδωσε η κυβέρνηση στη χτεσινή της συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ. Σ' αυτή την ξεκάθαρη κυβερνητική δήλωση, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ απάντησε με ένα κείμενο οκτώ σελίδων, που απλώς καταγράφει τα προβλήματα, χωρίς να αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες τους και, καλλιεργεί την ψευδαίσθηση ότι στα πλαίσια αυτής της διαχείρισης είναι δυνατόν να εφαρμοστούν πολιτικές που θα είναι σε όφελος και του κεφαλαίου και των εργαζομένων.

Στη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή τις παραπέρα περικοπές των κοινωνικών δαπανών. Ακόμα, ότι δε θα αυξηθεί ο ΦΠΑ αλλά θα αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι σε προϊόντα όπως τα ποτά και τα τσιγάρα.

Επισήμανε ότι η συζήτηση για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνει ταυτόχρονα με τη συζήτηση για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα στο χώρο του Δημοσίου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η σταδιακή εφαρμογή του νέου μισθολογίου που θα ολοκληρωθεί, περίπου, σε δέκα χρόνια. Ταυτόχρονα, θα εφαρμόζονται και οι αντίστοιχες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που θα οδηγούν στο παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Από τη μεριά της, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, στα πλαίσια του «κοινωνικοεταιρισμού» προτείνει «μόνιμη και σταθερή διαβούλευση σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο με τις οργανώσεις των εργαζομένων». Για άλλη μια φορά προβάλλει το αίτημα για διαμόρφωση νέου μισθολογίου - που θα γίνει κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον - δίνοντας χρόνο και σε αυτή την κυβέρνηση να εφαρμόζει την πολιτική λιτότητας χωρίς αντιδράσεις. Στο αίτημα αυτό ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο θεσμό, όχι όμως και στο οικονομικό περιεχόμενό του.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, τόνισε στη συνάντηση ότι τα προβλήματα των εργαζομένων είναι απόρροια της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση και τα κόμματα της ΕΕ. Είναι μια πολιτική που ασκείται συνειδητά σε βάρος των εργαζομένων με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε: «εκείνο που προέχει για τους εργαζόμενους είναι να αντικρούσουμε δυναμικά αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και στα επιμέρους και στην κεντρική στρατηγική της ανταγωνιστικότητας».

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
Βήμα κλιμάκωσης και πολιτικοποίησης της πάλης

Σε συγκεκριμένα μέτρα για την επιτυχία της πανεργατικής συγκέντρωσης κατέληξε η χτεσινή σύσκεψη των ταξικών δυνάμεων

Το περιεχόμενο της κινητοποίησης, καθώς και η πορεία της προετοιμασίας για την επιτυχία του πανεργατικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία της ΧΑΝΘ, απασχόλησαν τη χτεσινή σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που διοργάνωσε στο ΕΚΘ η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων και επιτροπών αγώνα από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και εκπρόσωποι των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, της φτωχής αγροτιάς και της εργαζόμενης και σπουδάζουσας νεολαίας.

Οπως αναδείχτηκε εισηγητικά και μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε, στόχος είναι το πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ να αποτελέσει τη μαζική, συντονισμένη και δυναμική απάντηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, που με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ ετοιμάζονται να εξαγγείλουν νέα αντιδραστικά μέτρα και να δημαγωγήσουν για μια ακόμη φορά σε βάρος τους.

Ταυτόχρονα, να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης και πολιτικοποίησης της πάλης στην κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με την πολιτική της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της. Στόχος που συμπυκνώνεται στο σύνθημα - κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς τους εργαζόμενους: «Καταδικάζουμε την αντιλαϊκή πολιτική - διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε».

Στη γραμμή της σύγκρουσης

Παρουσιάζοντας την εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη, μέσα από συγκεκριμένα βήματα, η οργάνωση και η επιτυχία του πανεργατικού συλλαλητηρίου να γίνει υπόθεση των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και των ίδιων εργαζομένων. Η πανεξόρμηση στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές να ανοίξει το δρόμο για μαζικές εγγραφές νέων εργαζομένων στα σωματεία, ένταξής τους στη δράση.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Motion Team

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και μίλησε και ο Γιώργος Πέρρος εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Σημείωσε την ανάγκη να βαθαίνει η συζήτηση με τους εργαζόμενους για το ποια γραμμή πάλης είναι αναγκαία σήμερα. Σημείωσε πως πρέπει «να καλέσουμε τα συνδικάτα, τους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους, να υιοθετήσουν το πλαίσιο, τη γραμμή πάλης του ταξικού κινήματος. Να εγκαταλείψουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου, που τους βασανίζουν, καθώς και τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό και να δώσουμε μαζί τη μάχη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Να δουλέψουμε μαζί για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης».

Καθημερινά συνεχίζονται οι περιοδείες και οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Σήμερα Τετάρτη το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιοδείες στα εργοτάξια καθαριότητας Τούμπας και Δήμου Σταυρούπολης, στις Διευθύνσεις Ηλεκτρολογικού και Οδοσήμανσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, στον περιφερειακό τομέα οικονομικού ελέγχου της ΔΕΗ, στα εργοστάσια «Αφοί Καραγιώργη» και «ISOMAT», στη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, στα πολυκαταστήματα «HONDOS» (πεζόδρομος Αριστοτέλους), «Φωκάς» και «Λαμπρόπουλος».

Κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις του νομού, τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης να δώσουν το «παρών» στο πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Η ΕΔΥΕΘ σημειώνει ότι στηρίζει τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί γνωρίζει ότι η συνεπής πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, η πάλη για την υπεράσπιση της Ειρήνης, είναι άρρηκτα δεμένη με τους καθημερινούς αγώνες της εργατικής τάξης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ