Κυριακή 28 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Το χρονικό

Φλεβάρης 1986: Τίθεται σε τροχιά το κεντρικό τμήμα του συμπλέγματος του «ΜΙΡ»

Μάρτης 1986: Το πρώτο πλήρωμα από τους Λεονίντ Κιζίμ και Βλαντιμίρ Σολοβιόφ φτάνει στον «ΜΙΡ» με ένα διαστημόπλοιο «Σογιούζ Τ-15».

Αύγουστος 1988: Ο κοσμοναύτης Βαλερί Πολιακόφ αρχίζει τη μακρόχρονη παραμονή του στο σταθμό ανεβάζοντας το ρεκόρ παραμονής στις 438 ημέρες.

Φλεβάρης 1991: Πέντε χρόνια μετά την εκτόξευσή του, ο «ΜΙΡ» περνάει το όριο του προβλεπόμενου ωφέλιμου χρόνου ζωής.

Μάης 1991: Η Ελεν Σάρμαν γίνεται η πρώτη Βρετανίδα αστροναύτης στον «ΜΙΡ».

Μάης 1995: Συνδέεται μόνιμα με τον «ΜΙΡ» το διαστημόπλοιο παρατήρησης της Γης «Σπεκτρ».

Ιούνης 1995: Το αμερικανικό Διαστημικό Λεωφορείο «Ατλαντίς» γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο των ΗΠΑ που συνδέεται με τον «ΜΙΡ», μεταφέροντας σ' αυτόν δύο κοσμοναύτες και φέρνοντας πίσω στη Γη άλλους δύο και έναν αστροναύτη.

Σεπτέμβρης 1996: Η Αμερικανίδα αστροναύτης Σάνον Λούσιντ επιστρέφει στη Γη μετά από παραμονή 188 ημερών στον «ΜΙΡ», κατακτώντας το ρεκόρ παραμονής γυναίκας στο Διάστημα.

Φλεβάρης 1997: Πυρκαγιά ξεσπά στον «ΜΙΡ» εξαιτίας βλάβης στο σύστημα αναγέννησης οξυγόνου. Το πλήρωμα παρ' ολίγο να εγκαταλείψει το σταθμό.

Ιούνης 1997: Ενα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Προγκρές Μ-34» συγκρούεται με τον «ΜΙΡ» προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο «Σπεκτρ» και τα ηλιακά κύτταρα. Πρόβλημα παρουσιάζεται και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του «ΜΙΡ».

Ιούλης 1997: Ο κοσμοναύτης Αλεξάντρ Λαζούτκιν αποσυνδέει κατά λάθος μια ηλεκτρική σύνδεση αφήνοντας τον «ΜΙΡ» για λίγο ακυβέρνητο.

Ιούνης 1998: Η τελευταία αμερικανική αποστολή στον «ΜΙΡ» παραλαμβάνει τον αστροναύτη Αντριου Τόμας, τον έβδομο και τελευταίο Αμερικανό που δούλεψε στο σταθμό.

Νοέμβρης 1998: Η Ρωσία εκτοξεύει το πρώτο τμήμα του νέου Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ιούνης 1999: Ο κοσμοναύτης του «ΜΙΡ» Σεργκέι Αβντέγεφ σπάει το ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα με 681 ημέρες!

Αύγουστος 1999: Οι κοσμοναύτες Αβντέγεφ και Αφανάσιεφ και ο Γάλλος αστροναύτης Ζαν Πιερ Χαϊνιέρ εγκαταλείπουν τον «ΜΙΡ», ο οποίος παροπλίζεται.

Φλεβάρης 2000: Η ρωσική ιδιωτική εταιρία «ΜιρΚορπ» ανακοινώνει επένδυση 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να μετατρέψει τον «ΜΙΡ» σε ξενοδοχείο!

Απρίλης 2000: Δύο Ρώσοι κοσμοναύτες καταφτάνουν στον «ΜΙΡ» για να επιδιορθώσουν τις τρύπες απ' όπου χάνεται αέρας και να επαναφέρουν το σταθμό σε λειτουργική κατάσταση.

Νοέμβρης 2000: Η ρωσική κυβέρνηση παίρνει την τελική απόφαση για την καταστροφή του «ΜΙΡ».

Μάρτης 2001: Ο «ΜΙΡ» («Ειρήνη») πέφτει στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Διαστημικός Σταθμός «ΜΙΡ»
Αυλαία σε μια καταπληκτική σταδιοδρομία

Στις 6 του Μάρτη 2001 ο Διαστημικός Σταθμός «ΜΙΡ» θα οδηγηθεί προγραμματισμένα σε τροχιά επανεισόδου στην ατμόσφαιρα, με σκοπό την καταστροφή του πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό

Εντυπωσιακή φωτογραφία του «ΜΙΡ» με φόντο τη Γη και το αχανές Διάστημα. Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται ένα διαστημόπλοιο «Σογιούζ», που έχει προσδεθεί στο σταθμό
Εντυπωσιακή φωτογραφία του «ΜΙΡ» με φόντο τη Γη και το αχανές Διάστημα. Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται ένα διαστημόπλοιο «Σογιούζ», που έχει προσδεθεί στο σταθμό
Το 1986, όταν οι ΗΠΑ έκαναν ακόμα ολιγοήμερες επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις και οι άλλες χώρες του κόσμου εκτόξευαν μόνο μη επανδρωμένα διαστημόπλοια, η ΕΣΣΔ, με σταθερή παρουσία στο εγγύς Διάστημα χρόνια πριν, αντικαθιστούσε το σοβιετικό Διαστημικό Σταθμό «Σαλιούτ» με το Διαστημικό Σταθμό «ΜΙΡ» («Ειρήνη»). Δυο χρόνια μετά έσπαγε και πάλι τα ρεκόρ παραμονής του ανθρώπου στο Διάστημα, αποκομίζοντας χρήσιμες πληροφορίες και δεδομένα τόσο για πράγματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή ζωή στη Γη, όσο και με το μέλλον του ανθρώπου στα άστρα. Ποιος θυμάται τον ατυχή αμερικανικό σταθμό «Σκάιλαμπ» και ποιος θα μπορέσει ποτέ να ξεχάσει τον «ΜΙΡ»!

Ο «ΜΙΡ» κατασκευάστηκε με προβλεπόμενη διάρκεια ζωής 5 χρόνια και λειτούργησε περίπου για 15! Σχεδόν 100 άνθρωποι, διαφόρων εθνικοτήτων, δέχτηκαν τη φιλοξενία του σ' αυτό το χρονικό διάστημα, πραγματοποιώντας χιλιάδες πειράματα και παρατηρήσεις. Χτες, η Ρωσία εκτόξευσε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Προγκρές» φορτωμένο καύσιμα, που επρόκειτο να ενωθεί με τον «ΜΙΡ» χτες, Σάββατο 27 του Γενάρη 2001, για να τον σπρώξει ώστε να χάσει ύψος και να καεί τελικά μέσα στην ατμόσφαιρα στις 6 του Μάρτη 2001. Το «Προγκρές» εκτός από ρυμουλκό θα λειτουργήσει και ως τάνκερ, αφού θα διοχετεύσει μέρος των καυσίμων του στον «ΜΙΡ» ώστε να μπορέσουν να πυροδοτηθούν και οι ανασχετικοί πύραυλοι του σταθμού για καλύτερη ρύθμιση της τροχιάς επανεισόδου. Συντρίμμια του Διαστημικού Σταθμού αναμένεται να πέσουν 2.000 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Αυστραλίας.

Η απόφαση για την καταστροφή του σταθμού οριστικοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη με το σκεπτικό ότι η συντήρηση του υπέργηρου (για τα διαστημικά δεδομένα) σταθμού δεν ήταν πια συμφέρουσα και η διαμονή σ' αυτόν είχε πάψει να είναι ασφαλής, αλλά και γιατί η Ρωσία έχει ήδη εκτεταμένη συμμετοχή στην κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ο κύριος λόγος για τη σύντομη διάρκεια ζωής ενός τόσο ακριβού συστήματος, όπως ένας διαστημικός σταθμός, είναι η διαρκής πρόσκρουση σ' αυτόν μικρομετεωριτών. Οι μικρομετεωρίτες έχουν συνήθως μέγεθος σκόνης ή κόκκου άμμου, αλλά επειδή κινούνται με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα λειτουργούν οι μικρότεροι σαν αμμοβολή και οι μεγαλύτεροι σαν βλήματα πυροβόλου όπλου. Ως αποτέλεσμα φθείρουν το περίβλημα του διαστημοπλοίου, ενώ μπορεί να ανοίξουν και μικροσκοπικές τρύπες σ' αυτό, πολύ μικρές για να εντοπιστούν εύκολα, αλλά αρκετά μεγάλες για να χάνεται σημαντική ποσότητα αέρα.

Χιλιάδες στροφές γύρω από τη Γη έκανε ο «ΜΙΡ» στη δεκαπεντάχρονη ζωή του
Χιλιάδες στροφές γύρω από τη Γη έκανε ο «ΜΙΡ» στη δεκαπεντάχρονη ζωή του
Σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την πρόσδεση του «Προγκρές» στον «ΜΙΡ», ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Σογιούζ» είναι σε αναμονή και θα εκτοξευτεί ώστε οι κοσμοναύτες να δώσουν οδηγίες με βάση την οπτική επαφή που θα έχουν με τα δύο διαστημόπλοια. Οπως δήλωσε ο υπεύθυνος πτήσης του βάρους 137 τόνων «ΜΙΡ», Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, «πιστεύουμε ότι όταν ο σταθμός θα βρίσκεται σε ύψος 140 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης θα καούν πρώτα τα ηλιακά κύτταρα και οι διάφοροι μηχανισμοί θα αρχίσουν να αποσυντίθενται. Σε ύψος 90-100 χλμ. η δομική σταθερότητα του σταθμού θα καταρρεύσει. Ξέρουμε πόση μάζα θα καεί στην ατμόσφαιρα και πόση θα έρθει σε επαφή με τη Γη και γνωρίζουμε ακριβώς τι θα πέσει στη Γη».

Η περιπέτεια του ανθρώπου στο Διάστημα συνεχίζεται με το πείραμα που λέγεται «Διεθνής Διαστημικός Σταθμός». Ας είναι το ίδιο και ακόμα πιο επιτυχές από τον «ΜΙΡ».


Από συνάντηση Διαστημικού Λεωφορείου των ΗΠΑ με τον «ΜΙΡ»
Από συνάντηση Διαστημικού Λεωφορείου των ΗΠΑ με τον «ΜΙΡ»

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ