Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Περικοπές στα επιδόματα σπουδαστών των ΕΠΑΣ

Στην περικοπή των επιδομάτων σίτισης και στέγασης για όσους έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 21 ετών αντιδρούν οι σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ. Το επίδομα στέγασης - που ανέρχεται σε 120 ευρώ το μήνα - και το επίδομα σίτισης - που φτάνει σε 6,30 ευρώ τη μέρα και υπολογίζεται με βάση το παρουσιολόγιο - καταβάλλονται σε ένα μικρό μέρος από το σύνολο των σπουδαστών, λόγω των προϋποθέσεων, ανάμεσα στις οποίες είναι και το όριο ηλικίας.

Στην περίπτωση της ΕΠΑΣ στη Λάρισα, από το σύνολο των σπουδαστών (200 είναι μόνο οι φετινοί εισαχθέντες, σύμφωνα με την εγκύκλιο εισαγωγής του ΟΑΕΔ) αίτηση για τα επιδόματα υπέβαλαν οι 100 και από τις αιτήσεις αυτές οι 43 απορρίφτηκαν. «Αυτό έρχεται να προστεθεί στα ήδη τραγικά προβλήματα που βιώνουμε», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα των σπουδαστών. Καλεί σε συνέλευση σήμερα και την Παρασκευή στις 2 μ.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η Επιτροπή Αγώνα υπενθυμίζει πως από το μεροκάματο της μαθητείας, που φτάνει μόλις τα 17 ευρώ, τα 11 ευρώ καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ με πολύμηνες καθυστερήσεις. Παράλληλα, οι σπουδαστές επιβαρύνονται καθημερινά με το κόστος της μετακίνησής τους στη δουλειά και στη σχολή. Ανάμεσα σε άλλα, οι σπουδαστές διεκδικούν: Να μην κοπούν τα επιδόματα από κανέναν. Να πληρώνονται κάθε μήνα χωρίς καθυστερήσεις. Να χορηγείται δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.

ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ
Καταγγελίες για την ποιότητα των φίλτρων αιμοκάθαρσης

Η προμήθεια με κριτήριο το μικρότερο κόστος οδηγεί πολλές φορές σε επώδυνες παρενέργειες

Η Υγεία του λαού αντιμετωπίζεται ως κόστος από το κράτος και το μάρμαρο το πληρώνουν οι ασθενείς
Η Υγεία του λαού αντιμετωπίζεται ως κόστος από το κράτος και το μάρμαρο το πληρώνουν οι ασθενείς
Για τις επιπτώσεις που έχει στους νεφροπαθείς η απόφαση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας να προμηθεύονται οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των δημόσιων νοσοκομείων τα πιο φθηνά φίλτρα αιμοκάθαρσης, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλα επιστημονικά κριτήρια, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ).

«Κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά των φίλτρων είναι σημαντικά για την υγεία των νεφροπαθών», σημειώνει στον «Ρ» ο Γιάννης Σεχρεμέλης, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λιβαδειάς και μέλος του ΔΣ της ΠΟΝ: «Υπάρχουν διαφορετικές μεμβράνες, οι οποίες δεν είναι κατάλληλες για όλους τους νεφροπαθείς. Επίσης, κάθε φίλτρο έχει ένα συντελεστή υπερδιήθησης. Οσο πιο υψηλός είναι, τόσο καλύτερη κάθαρση γίνεται. Τα νοσοκομεία θα προμηθεύονται ένα είδος φίλτρου, ανεξάρτητα από τον ασθενή. Στον επόμενο διαγωνισμό θα προμηθευτούν άλλο είδος, το πιο φθηνό. Κάθε φορά δεν θα ξέρουμε "τι θα μας ξημερώσει"».

«Για κάθε ασθενή, για κάθε φίλτρο πρέπει να είναι υπεύθυνος ο γιατρός και όχι η οικονομική υπηρεσία... Το ίδιο συμβαίνει και για άλλα υγειονομικά υλικά αιμοκάθαρσης, π.χ. βελόνες», συμπληρώνει ο Γ. Σεχρεμέλης. Η κύρια θεραπεία των νεφροπαθών, η αιμοκάθαρση, εγκυμονεί κινδύνους επειδή οι ασθενείς και οι υπηρεσίες Υγείας προς το λαό λογαριάζονται ως κόστος, ενώ τα φάρμακα και τα υγειονομικά υλικά είναι εμπορεύματα στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό είναι αναγκαία η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, στο φάρμακο, στα υγειονομικά υλικά, αφού μόνο σκοπό έχει την κερδοφορία.

Οπως καταγγέλλει η ΠΟΝ, «τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί με πρωτοφανή συχνότητα στις καρτέλες των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία περιστατικά αντίδρασης στα φίλτρα και υποχώρησης των θεραπευτικών αποτελεσμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Αλλεργίες στο φίλτρο, δερματίτιδες, κεφαλαλγίες, θρομβώσεις, μουδιάσματα στα χέρια κι έντονος κνησμός, ρίγη και εμετούς, έντονα υποτασικά επεισόδια, κακή κάθαρση, επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, ρήξη φίλτρων, πήξη φίλτρων, σφίξιμο στο στήθος, έντονες ξηροστομίες, μη καλός καθαρισμός του φίλτρου, που οδηγούν σε συνολική επιδείνωση των παραμέτρων που ελέγχουν την επάρκεια της αιμοκάθαρσης και μειώνουν δραματικά τον χρόνο επιβίωσης των νεφροπαθών».

Εκλογές σωματείων
  • Συνεχίζονται οι εκλογές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μετά την παράταση που αποφάσισε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Οι αρχαιρεσίες συνεχίζονται: Σήμερα, Πέμπτη 20/3 από τις 12 μ. έως τις 8 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου. Αύριο, Παρασκευή 21/3, από τις 3 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα στο καζίνο «ΜΟΝ ΠΑΡΝΕΣ» στην Πάρνηθα.
  • Παρατείνεται η διάρκεια των εκλογών στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας. Οσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν έχουν πάρει μέρος στις αρχαιρεσίες μπορούν να ψηφίσουν το Σάββατο 22/3 και την Κυριακή 23/3 από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΕΚΑ (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου 48, 3ος όροφος).
  • Από τις 29/3 έως τις 11/4 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Συνδικάτου Εργαζομένων στο Φάρμακο - Καλλυντικό Αττικής. Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56) ενώ κάλπη θα στηθεί και σε χώρους δουλειάς. Κάλεσμα να οργανωθούν στις γραμμές του και να πάρουν μέρος στις εκλογές απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο.
Σε πανελλαδική σύσκεψη καλεί η ΠΑΣΥ

Την Κυριακή 23/3, στις 12 μ., στην αίθουσα του ΕΚ Λάρισας

Πανελλαδική σύσκεψη Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων, Συντονιστικών Επιτροπών των Μπλόκων οργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), την Κυριακή 23 Μάρτη, στις 12 μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Σε ανακοίνωση - κάλεσμα, η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ αναφέρει:

«Η ΠΑΣΥ, ως συσπείρωση Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα, αγροτών και γεωτεχνικών, είναι η συνεπής δύναμη στο αγροτικό κίνημα που προασπίζει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Δεν έχει καμιά σχέση με τις ξεπουλημένες τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και παλιότερα τη ΣΥΔΑΣΕ, ούτε με τα νέα σχήματα που πάνε να δημιουργηθούν υπό το μανδύα της λεγόμενης "πανελλαδικής συντονιστικής" ή της "πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος".

Η Πανελλαδική Σύσκεψη της ΠΑΣΥ επιδιώκουμε να αποτελέσει αφετηρία αντεπίθεσης του αγροτικού κινήματος. Θέλουμε να συζητήσουμε για τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις και τα συμπεράσματα που βγάλαμε. Να δοθεί συνέχεια και να οργανωθεί καλύτερα ο πανελλαδικός συντονισμός της δράσης, των παρεμβάσεων και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Να οργανώσουμε και να ανασυγκροτήσουμε το αγροτικό κίνημα με τη συγκρότηση και λειτουργία μαζικών και μαχητικών Αγροτικών Συλλόγων, απαραίτητος όρος ώστε με καλύτερες προϋποθέσεις να δώσουμε τις επόμενες μάχες και να έχουμε κατακτήσεις. Να συζητήσουμε για την οργάνωση της κοινής δράσης και συμμαχίας με τους εργαζομένους, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών».

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΕΙΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ
Αποκλεισμένοι από υπηρεσίες και χαράτσωμα στα φάρμακα

Σε απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλλονται οι ασθενείς με ρευματοειδείς αρθρίτιδες, λόγω της έλλειψης γιατρών και μονάδων στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι αιματηρές συμμετοχές στην προμήθεια των φαρμάκων, τους υποχρεώνουν να σταματούν ή να αραιώνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου από ρευματολόγους και το Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης.

Οι πάσχοντες από τις ρευματοειδείς αρθρίτιδες ανέρχονται σε 2 - 2,5% του γενικού πληθυσμού. Στην Κρήτη, λόγου χάρη, οι πάσχοντες υπολογίζονται σε 3.000, εκ των οποίων οι 1.000 είναι σοβαρές περιπτώσεις, που αντιμετωπίζονται από μία κλινική με τρεις ειδικευμένους γιατρούς! Τα φάρμακά τους - ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κόστους - τα προμηθεύονται απ' τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που υπάρχουν μόνο στα Χανιά και το Ηράκλειο. Ετσι, άρρωστοι - με σοβαρά πολλές φορές κινητικά προβλήματα - απ' τη Σητεία, αναγκάζονται μια τουλάχιστον φορά το μήνα να μεταβαίνουν στο Ηράκλειο για τα φάρμακά τους.

Στην ταλαιπωρία έρχονται να προστεθούν τα άγρια χαράτσια στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μόνο για έναν βιολογικό παράγοντα - και με συμμετοχή 10% - ο ασθενής πληρώνει 32 ευρώ το μήνα. Εκτός όμως απ' τα βασικά φάρμακα, υπάρχουν και εκείνα για τα συνοδά νοσήματα (όπως υπέρταση, οστεοπόρωση), για τα οποία η συμμετοχή είναι 25% ή και μεγαλύτερη με την καθιέρωση της ασφαλιστικής τιμής. Ως αποτέλεσμα, η μεσοσταθμική συμμετοχή ξεπερνά τα 75 ευρώ το μήνα. Οπως τονίστηκε, «το δράμα είναι οι ανασφάλιστοι. Και επειδή δεν μπορούν να ζητιανεύουν τα φάρμακά τους, σιωπηρά σταματούν ή αραιώνουν την προμήθειά τους με δραματικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της νόσου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ