Συγκέντρωση αλληλεγγύης ενάντια στα αγροτοδικεία, σήμερα στις 9 το πρωί, στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας
Συγκεκριμένα, σήμερα θα εκδικαστεί στο Εφετείο Λάρισας η έφεση που είχαν ασκήσει οι πρόεδροι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Ρίζος Μαρούδας και Κώστας Τζέλλας, για την πρωτόδικη καταδίκη τους σε ένα χρόνο φυλάκιση από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας για τα μπλόκα της αγροτιάς.
Πρωτόδικα ενώ είχαν συρθεί στο αγροτοδικείο με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, η οποία κατέρρευσε κατά την ακροαματική διαδικασία, τελικά καταδικάστηκαν για δήθεν ηθική αυτουργία για τα μπλόκα. Μαζί τους καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση και ο αείμνηστος Βαγγέλης Μπούτας, ως τότε πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ που «έφυγε» πριν από περίπου ένα χρόνο από τη ζωή.
Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας σημειώνουν ότι «ουσιαστικά αυτό που καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση ήταν η συνδικαλιστική τους ιδιότητα ως πρόεδροι των Ομοσπονδιών, αφού ως γνωστόν οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις παίρνονται από τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους, σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και αυτό που μας κινητοποιεί είναι τα οξυμένα προβλήματα, οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΚΑΠ, οι οποίοι είναι κατ' ουσία οι "ηθικοί αυτουργοί" που μας βγάζουν στον δρόμο. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, κατακτημένο με σκληρούς αγώνες και θυσίες, να συνδικαλιζόμαστε και να παλεύουμε για την επιβίωσή μας αξιοποιώντας όλες τις μορφές των κινητοποιήσεων. Ούτε πρόκειται να μας φοβίσουν, ούτε πρόκειται να μας σταματήσουν».
Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης καλεί με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «τα αγροτοδικεία είναι ακόμη μία πλευρά της προσπάθειας καταστολής του λαϊκού κινήματος, της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, των νόμων ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα, τη λειτουργία των συνδικάτων, της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς. Η ποινικοποίηση και η καταστολή των αγώνων πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Φοβούνται όταν η οργή και η αγανάκτησή μας γίνονται οργανωμένος αγώνας και διεκδίκηση για τα προβλήματά μας. Η αγωνιστική μας συμπόρευση ήταν και είναι η πιο αποτελεσματική απάντηση στα σχέδιά τους».
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια Λαμίας, αύριο Πέμπτη 25 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών.
Για αύριο Πέμπτη έχει οριστεί η δίκη τόσο του σημερινού προέδρου, Γιάννη Μαρούλη, όσο και του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας, για τις κινητοποιήσεις - μπλόκα του 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το επόμενο διάστημα έχουν οριστεί δύο ακόμη δικαστήρια με κατηγορούμενους εννέα συνολικά αγωνιστές αγρότες.
«Προφανώς πρόκειται για εκδικητικές διώξεις από την τότε κυβέρνηση, λόγω των πολύ μεγάλων κινητοποιήσεων του 2016 και των σημαντικών κατακτήσεων για την επιβίωσή μας που αποσπάσαμε σε αυτές, όπως το αφορολόγητο», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι συγκεκριμένες διώξεις αξιοποιούνται από τη σημερινή κυβέρνηση ώστε «να τρομοκρατήσει και να καταστείλει εκ των προτέρων τις κινητοποιήσεις μας λόγω των τεράστιων πλέον προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι βιοπαλαιστές αγρότες ως συνέπεια της πολιτικής τους».
«Εχουμε πείρα σαν αγροτικό κίνημα, που λέει πως ό,τι έχουμε κερδίσει το κερδίσαμε με οργανωμένους μαζικούς αγώνες και τώρα που τα μεγάλα προβλήματα είναι μπροστά, ξέρουμε τι να κάνουμε για να απαιτήσουμε λύσεις. Αυτό ακριβώς φοβούνται και μας σέρνουν στα δικαστήρια», τονίζει η Ομοσπονδία.
Με παραστάσεις στις Αντιπεριφέρειες Ηλείας και Ζακύνθου, καθώς και στο δήμο Αιγιαλείας, σταφιδοπαραγωγοί απαίτησαν χτες μέτρα άμεσης στήριξής τους στο «καυτό» πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την εξευτελιστική τιμή της κορινθιακής σταφίδας.
Στον Πύργο, στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ανταποκρίθηκαν παραγωγοί από σταφιδοχώρια της Ηλείας. Οι αγρότες πραγματοποίησαν παράσταση στον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο, με τον πρόεδρο της ΟΑΣΗ, Θανάση Βομπίρη, να επισημαίνει: «Πολλοί συνάδελφοί μας είτε έδωσαν την παραγωγή τους σχεδόν τζάμπα, είτε ακόμη περιμένουν τιμή», υπογραμμίζοντας πως «εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε να κινητοποιούμαστε».
Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε και στο Αίγιο, με τον Αγροτικό Σύλλογο «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» να πραγματοποιεί παράσταση στο δημαρχείο, καταθέτοντας τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών στη γραμματεία του δημάρχου, απαιτώντας ταυτόχρονα να γίνει συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος για τα αιτήματά τους.
Διεκδικώντας κατώτερες εγγυημένες τιμές, που να διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα διαβίωσής τους, σταφιδοπαραγωγοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ζακύνθου, πραγματοποίησαν νέα παρέμβαση στην Αντιπεριφέρεια του νησιού, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη μέρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα.
Κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής για το αγροτικό ρεύμα, επιστροφή του φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο και μηδενικό ΦΠΑ στα εφόδια ζητούν οι βουλευτές του Κόμματος
Eurokinissi |
Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», το οποίο ψηφίζεται αύριο στη Βουλή.
Οσον αφορά την πρώτη τροπολογία, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται σχετικά: «Το συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης για τους αγρότες - καταναλωτές αγροτικού ρεύματος είναι αναγκαίο για να μειωθεί το κόστος άρδευσης το οποίο είναι μεγάλο και επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής του Ελληνα αγροτοκτηνοτρόφου».
Η τροπολογία - προσθήκη έχει ως εξής:
«Στον Νόμο 4513/2018 (ΦΕΚ A 9 - 23.01.2018) "Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις" προστίθεται άρθρο 26Β ως εξής:
"Χορήγηση ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό σε δικαιούχους τιμολογίου αγροτικού ρεύματος λόγω υψηλού κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων"
Παρέχεται στους δικαιούχους του τιμολογίου αγροτικού ρεύματος ετήσια ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, ώστε να καλύπτεται το 50% του ετήσιου λογαριασμού τους, που υπολογίζεται με βάση το ισχύον τιμολόγιο αγροτικού ρεύματος με την προσθήκη των λοιπών επιβαρύνσεων. Η ανωτέρω ενίσχυση δεν δύναται να υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.
Επιπλέον των παραπάνω μηδενίζονται τα τέλη της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος από όλους τους παρόχους.
Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζονται το ακριβές ποσό της ενίσχυσης, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, τυχόν κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης, τυχόν ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, συστήνεται ειδικός λογαριασμός, ορίζεται ο διαχειριστής του λογαριασμού αυτού, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την χορήγηση της ενίσχυσης θέμα».
Στην αιτιολογική έκθεση της δεύτερης τροπολογίας τονίζεται: «Το συγκεκριμένο μέτρο επιστροφής φόρου στους αγρότες είναι αναγκαίο για να μειωθεί το κόστος παραγωγής το οποίο είναι μεγάλο και επιβαρύνει υπέρμετρα τον Ελληνα αγροτοκτηνοτρόφο. Η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού είναι μικρή σε σχέση με την επιβάρυνσή του από αντίστοιχες φοροελαφρύνσεις που ισχύουν για άλλους "επαγγελματίες" (εφοπλιστές, αεροπορικές εταιρείες κ.λπ.)».
Η τροπολογία - προσθήκη προβλέπει: «Στο άρθρο 78, του τμήματος Α', του κεφαλαίου Β' προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:
5. Για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 73, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αγροτική χρήση ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ορίζεται σε μηδέν (0) ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Κατά τη θέση σε ανάλωση του ως άνω προϊόντος, εφαρμόζεται ο συντελεστής ΕΦΚ της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 73 και επιστρέφεται το ποσό του ΕΦΚ που υπολογίζεται με βάση τη διαφορά του συντελεστή της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 73 και του ως άνω οριζόμενου συντελεστή των μηδέν (0) ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Το ποσό επιστροφής ανά δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.
Ως αποκλειστική χρήση στη γεωργία θεωρείται και η χρησιμοποίηση πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων από αυτοκίνητα τύπου JEEP γεωργικών χρήσεων κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 1 του ν. 363/1976 (ΦΕΚ 152 Α') και του άρθρου 3 του ν. 1906/1990 (ΦΕΚ 157 Α'), τελωνισθέντα και ταξινομηθέντα ως Αγροτικά Μηχανήματα Πολλαπλών Χρήσεων μέχρι και την 31.12.1992 προβλεπόμενη από το άρθρο 13 του ν. 2093/1992 (ΦΕΚ 181 Α') προθεσμία και εφοδιασμένα με τις σχετικές άδειες της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιούχα προς επιστροφή πρόσωπα, οι ποσότητες για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή, η διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ, ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου κινητήρων για το οποίο χορηγείται επιστροφή του φόρου αυτού, σύμφωνα με την παράγραφο αυτή. Επίσης, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται η αρμόδια για την επιστροφή Αρχή, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».
Το μέτρο αυτό, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «έχει στόχο να εξασφαλίσει ρευστότητα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους που δυσκολεύονται να επιβιώσουν εξαιτίας της ακρίβειας και των καταστροφών σε γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή λόγω καιρικών φαινομένων».
Η τροπολογία - προσθήκη αναφέρει: «Στον Νόμο 2859/2000 (ΦΕΚ Α' 248/07-11-2000) προστίθεται παράρτημα VIII ως εξής:
"Παράρτημα VIII: Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές, εργαλεία και μηχανήματα.
Ορίζεται μηδενικός (0%) συντελεστής ΦΠΑ για όλων των ειδών τις ζωοτροφές, καθώς και για το σύνολο των αγροτικών εφοδίων, δηλαδή λιπάσματα (περίπτωση 38 παραρτήματος ΙΙΙ), φάρμακα για γεωργική (περίπτωση 39 παραρτήματος ΙΙΙ) και κτηνοτροφική παραγωγή, σπόροι κ.λπ. εργαλείων και μηχανημάτων για τους ενεργούς γεωργούς και κτηνοτρόφους".
Οι περιπτώσεις 18, 31, 38 και 39 του παραρτήματος ΙΙΙ του ν. 2859/2000 διαγράφονται».
Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ COURIER τη Δευτέρα 29/11, με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Τη μέρα της απεργίας θα γίνει προσυγκέντρωση στις 7.30 π.μ. στο Κέντρο Διαλογής Δεμάτων ΕΛΤΑ Ρουφ (Δωρίδος 5, στον Ταύρο), θα ακολουθήσει μοτοπορεία στις 9 π.μ. έως την κεντρική διοίκηση των ΕΛΤΑ (Απελλού 1) και στη συνέχεια, στις 11 π.μ., κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.
Ανάμεσα στα αιτήματά τους ξεχωρίζει αυτό της κατάργησης της «ενοικιαζόμενης» εργασίας και της μετατροπής όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και «ενοικίασης» σε αορίστου, με κατοχυρωμένα όλα τα νόμιμα εργασιακά δικαιώματα. Εκτός από τα παραπάνω αιτήματα, οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης: Αναγνώριση τριετιών. Αυξήσεις στους μισθούς, 851 ευρώ βασικό μισθό. Να δοθούν οι άδειες όπως προβλέπεται από τον νόμο. Παροχή μέσων προστασίας κάθε δύο χρόνια. Βαρέα και Ανθυγιεινά Ενσημα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
«Μας θέλουν νοικιασμένους, χωρίς κανένα δικαίωμα, απομονωμένους, μακριά από τα σωματεία μας και από κάθε μαζική, ζωντανή διαδικασία, με το άγχος και την αβεβαιότητα, με τον φόβο αν τον άλλο μήνα θα έχουμε δουλειά», σημειώνει το ΣΕΤΤΑ και προσθέτει: «Ψήφισαν τον νόμο - έκτρωμα για να βάλουν ταφόπλακα στα δικαιώματά μας, να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους! Η οργανωμένη πάλη και η μαζικοποίηση του Συνδικάτου μας, του ΣΕΤΤΑ, είναι αυτές που θα μας βγάλουν μπροστά!».
Σήμερα η νέα κινητοποίηση των μικρών επαγγελματιών, στις 7 μ.μ., στο Μοναστηράκι
«Ως εδώ! Δεν θα γίνουμε αποδιοπομπαίος τράγος για να φορτώσετε τις ευθύνες για το 4ο κύμα της πανδημίας που επελαύνει», διαμηνύουν οι αυτοαπασχολούμενοι στην κυβέρνηση. Και σημειώνουν: «Δεν διαδίδουμε τον κορονοϊό ούτε ευθυνόμαστε για την πίεση στο σύστημα Υγείας. Δεν μπορούμε να κλείσουμε την πανδημία έξω από το μαγαζί μας. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε γιατί η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη σωστή λειτουργία των σχολικών μονάδων, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των μεγάλων εργασιακών χώρων, όπου συνωστίζεται μεγάλος αριθμός του πληθυσμού και αποτελεί ίσως τον βασικότερο παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας».
«Συνεχίζουμε τον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος», αναφέρει το κάλεσμα της ΟΒΣΑ, μεταφέροντας τις διεκδικήσεις για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για οικονομική στήριξη, για μείωση των εξοντωτικών ποινών, δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους με ευθύνη του κράτους. Επίσης, για επίδομα ειδικού σκοπού, διαγραφές χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής στο 100% για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ κ.ά.
«Αδειανό πουκάμισο» οι εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας για τα ΚΕΠΑ
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ, διεκδικώντας να δοθεί ξανά το επίδομα σε περισσότερα από 3.500 ορφανά παιδιά με αναπηρία (το οποίο κόπηκε επειδή έπαιρναν τη σύνταξη των θανόντων γονιών τους), επαρκή κρατική χρηματοδότηση και αναβάθμιση του ΚΕΑΤ και να εξασφαλιστεί η κανονική παρακολούθηση όλων των τυφλών παιδιών αλλά και των άλλων αναπήρων, με όλα τα μέτρα προστασίας, των σχολείων τους και των δραστηριοτήτων των ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ανεξάρτητα αν είναι εμβολιασμένα ή όχι.
Κάτω από την πίεση της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μηχαηλίδου, δεσμεύτηκε για συνάντηση μαζί τους αύριο Πέμπτη στις 3 μ.μ.
Οσο για την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη στα ΚΕΠΑ, όπου ανακοίνωσε ότι «θα μπει τέλος στην επαναξιολόγηση» της αναπηρίας ακρωτηριασμένων ή με άλλες νόσους, η ΣΕΑΑΝ αναδεικνύει πως παρά το γεγονός ότι υπάρχει λίστα ασθενειών και κατηγορίες αναπήρων που δεν επανεξετάζονται, οι επανεξετάσεις γίνονται καθημερινά, γιατί αυτή είναι η αποστολή των ΚΕΠΑ. Προσθέτει δε ότι με βάση τον νόμο η ίδια η διεύθυνση των ΚΕΠΑ του υπουργείου Εργασίας έχει αρμοδιότητα να καλεί σε επανεξέταση κατά ομάδες, περιοχές ή μεμονωμένα όποιους αυτοί προσδιορίσουν, ανεξαρτήτως αναπηρίας. Και θυμίζει ότι ακόμα και οι σακατεμένοι εργάτες - θύματα των εργοδοτικών εγκλημάτων πρέπει να περνούν από 10 έως 12 χρόνια, ξανά και ξανά, 5 φορές από τις επιτροπές τους «για να πάρουν μόνιμη σύνταξη αναπηρίας, η οποία έγινε φιλοδώρημα με τους νόμους Κατρούγκαλου και Αχτσιόγλου - Βρούτση».
Σημειωτέον, με τις διαδικασίες των ΚΕΠΑ πάνω από 80.000 ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες έχουν μένει χωρίς επίδομα αναπηρίας τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΙΚΑ, από το 14% στο σύνολο των συνταξιούχων, μειώθηκαν κάτω από το 5%.
Απαντώντας επίσης στα περί «αντικειμενικοποίησης» του πίνακα προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας και στους ισχυρισμούς του υπουργείου ότι «δεν θα μειώνεται περαιτέρω το ποσοστό αναπηρίας», η ΣΕΑΑΝ επισημαίνει πως «οι ανάπηροι γνωρίζουν πολύ καλά ότι από δω και πέρα ο μηχανισμός περικοπής των συντάξεων αναπηρίας και των επιδομάτων δεν θα γίνεται με τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας, αλλά με κριτήριο τη λειτουργικότητα. Αυτό δηλαδή που ζήταγαν για χρόνια η ΕΕ και οι εργοδοτικές ενώσεις, και που τελικά ψηφίσατε πανηγυρικά τότε ως αντιπολίτευση, μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Γενάρη του 2018, στον ίδιο νόμο μαζί με το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας».
ΠΑΜΕ: Κανένας συμβιβασμός με την κοροϊδία. Οργάνωση της πάλης ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση εξασφαλίζει στον εργοδότη ότι θα υποχρεούται να δίνει μόλις 13 ευρώ τον μήνα για τη χρήση ενός χώρου που θα παρέχει νερό, θέρμανση, ψύξη, ρεύμα, ποσό δηλαδή που αναλογεί σε τέσσερα ...σουβλάκια.
Επίσης για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το γραφείο και την καρέκλα του εργαζόμενου, η εργοδοσία θα αναγκάζεται να δίνει μέχρι και 5 ολόκληρα ευρώ (!) κάθε μήνα. Τέλος προβλέπει ως δαπάνη για το κόστος επικοινωνιών 10 ευρώ, όταν η φθηνότερη σύνδεση μόνο Internet χωρίς τηλέφωνο κοστίζει 15 ευρώ τον μήνα.
Επιπλέον, η κυβέρνηση - μη και ξοδευτούν οι εργοδότες - ορίζει πως στην περίπτωση που ο εργοδότης παρέχει τη σύνδεση ή και τον εξοπλισμό, τότε δεν θα καταβάλλει τα αντίστοιχα ποσά.
Εξοργιστική είναι και η πρόβλεψη ότι αν η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από 22 μέρες ανά μήνα, τότε θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το 1/22 των δαπανών ανά μέρα τηλεργασίας. Και είναι εξοργιστικό γιατί η απουσία του εργαζόμενου δεν σημαίνει ότι σταματούν να «τρέχουν» τα έξοδα για τον χώρο που έχει δεσμεύσει στο σπίτι του προκειμένου να παρέχει τηλεργασία. Και ανάποδα: Οταν ο εργαζόμενος που δουλεύει στον χώρο εργασίας της επιχείρησης, απουσιάσει για κάποιες μέρες (π.χ. γιατί αρρώστησε), ο εργοδότης δεν παύει να πληρώνει το κόστος λειτουργίας αυτού του χώρου εργασίας.
Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι ότι το ύψος της αποζημίωσης η κυβέρνηση το καθόρισε με βάση «σχετική ειδική έκθεση (μελέτη κόστους) του οίκου PWC, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων»...!
Ανάθεσαν δηλαδή σε μια εταιρεία που έχει τηλεργαζόμενους και έχει γλιτώσει, όπως και άλλες μεγάλες εταιρείες, μεγάλα ποσά από λειτουργικά έξοδα λόγω τηλεργασίας, να ορίσει την αποζημίωση που θα παίρνουν! Η ίδια εταιρεία στις ΗΠΑ είπε ότι επιτρέπει σε 40.000 υπαλλήλους της να δουλεύουν τηλεργασία αλλά με μείωση των μισθών.
Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ την παραπάνω απόφαση του υπουργείου Εργασίας, η οποία «έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη απόφαση του υπουργείου να μη δηλώνεται η υπερεργασία, η οποία ειδικά στους εργαζόμενους με τηλεργασία οργιάζει, με στόχο αποκλειστικά την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».
Η Υπουργική Απόφαση για την τηλεργασία, τονίζει το ΠΑΜΕ, «αποτελεί άλλο ένα δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με όλο σχεδόν το οικονομικό κόστος των δαπανών. Τα 28 ευρώ το μήνα που προβλέπει η απόφαση ως ανώτατη αποζημίωση - και αυτά υπό πολλές προϋποθέσεις - είναι ψίχουλα στην κυριολεξία.
Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που αξιοποιεί ως εργαλείο δουλειάς τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή και άλλα μέσα (ακουστικά, μικρόφωνα, ηλεκτρονικά αναλώσιμα κ.ο.κ.) που κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ, θα παίρνει 60 ευρώ το χρόνο ως αποζημίωση. Ομως για έναν τέτοιο εξοπλισμό μια εταιρεία έχει 20% φορολογική απόσβεση, δηλαδή 200 ευρώ το χρόνο. Αλήθεια, ποιος θα πληρώσει το κόστος των αναλώσιμων, του ρεύματος, της ψύξης και της θέρμανσης, της αναβαθμισμένης σύνδεσης που απαιτούν πολλές εταιρείες στα 50mbps, όπου κοστίζει πάνω από 90 ευρώ το μήνα μαζί με την τηλεφωνική σύνδεση;
Η κυβέρνηση υλοποιώντας τον απαράδεκτο νόμο Χατζηδάκη αγνόησε τα αιτήματα δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων για κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος τηλεργασίας και για αποκλειστική επιβάρυνση των εργοδοτών στο σύνολο των δαπανών που απαιτούνται αυτή την περίοδο στις συνθήκες της πανδημίας. Το υπουργείο Εργασίας στήριξε την απόφασή του στη μελέτη γνωστής πολυεθνικής εταιρείας, η οποία παίρνει έργα από τους εργοδότες, τον ΣΕΒ και τις τράπεζες. Αυτή η εταιρεία απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού της παγκόσμια, πάνω από 40.000 εργαζόμενους, με τηλεργασία, αποφασίζοντας ταυτόχρονα μείωση μισθών όσων εργάζονται με αυτό το καθεστώς.
Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των συνδικάτων ότι με την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη η τηλεργασία μονιμοποιείται, γίνεται με τον εξοπλισμό και τις υποδομές που διαθέτουν οι εργαζόμενοι στο σπίτι τους, με τα μέτρα υγείας και ασφάλειας να είναι προσωπική τους υπόθεση χωρίς καμία ευθύνη της εργοδοσίας. Οτι αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την εντατικοποίηση της δουλειάς, οδηγώντας στην ουσία σε μείωση δικαιωμάτων και εισοδήματος.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε τηλεργασία να μην συμβιβαστούν με αυτήν την κοροϊδία. Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Οσο διαρκεί το καθεστώς της τηλεργασίας για τους λόγους της πανδημίας, να απαιτήσουν να καλύπτεται από την εργοδοσία το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται, να έχουν σταθερό ωράριο χωρίς απλήρωτες υπερωρίες και μαύρη εργασία, με μέτρα υγείας και ασφάλειας που είναι υποχρέωση του εργοδότη».