Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποζημιώσεις - ψίχουλα σε όσους τηλεργάζονται

ΠΑΜΕ: Κανένας συμβιβασμός με την κοροϊδία. Οργάνωση της πάλης ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας

Τα αστρονομικά ποσά των ...13 ευρώ κάθε μήνα για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, των 10 ευρώ για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών και των 5 ευρώ για τη συντήρηση του εξοπλισμού προβλέπει κυβερνητική απόφαση ως «αποζημίωση» - στην καλύτερη περίπτωση - που θα καταβάλλουν οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους, κατ' εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου Χατζηδάκη.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση εξασφαλίζει στον εργοδότη ότι θα υποχρεούται να δίνει μόλις 13 ευρώ τον μήνα για τη χρήση ενός χώρου που θα παρέχει νερό, θέρμανση, ψύξη, ρεύμα, ποσό δηλαδή που αναλογεί σε τέσσερα ...σουβλάκια.

Επίσης για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το γραφείο και την καρέκλα του εργαζόμενου, η εργοδοσία θα αναγκάζεται να δίνει μέχρι και 5 ολόκληρα ευρώ (!) κάθε μήνα. Τέλος προβλέπει ως δαπάνη για το κόστος επικοινωνιών 10 ευρώ, όταν η φθηνότερη σύνδεση μόνο Internet χωρίς τηλέφωνο κοστίζει 15 ευρώ τον μήνα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση - μη και ξοδευτούν οι εργοδότες - ορίζει πως στην περίπτωση που ο εργοδότης παρέχει τη σύνδεση ή και τον εξοπλισμό, τότε δεν θα καταβάλλει τα αντίστοιχα ποσά.

Εξοργιστική είναι και η πρόβλεψη ότι αν η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από 22 μέρες ανά μήνα, τότε θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το 1/22 των δαπανών ανά μέρα τηλεργασίας. Και είναι εξοργιστικό γιατί η απουσία του εργαζόμενου δεν σημαίνει ότι σταματούν να «τρέχουν» τα έξοδα για τον χώρο που έχει δεσμεύσει στο σπίτι του προκειμένου να παρέχει τηλεργασία. Και ανάποδα: Οταν ο εργαζόμενος που δουλεύει στον χώρο εργασίας της επιχείρησης, απουσιάσει για κάποιες μέρες (π.χ. γιατί αρρώστησε), ο εργοδότης δεν παύει να πληρώνει το κόστος λειτουργίας αυτού του χώρου εργασίας.

«Εβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι ότι το ύψος της αποζημίωσης η κυβέρνηση το καθόρισε με βάση «σχετική ειδική έκθεση (μελέτη κόστους) του οίκου PWC, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων»...!

Ανάθεσαν δηλαδή σε μια εταιρεία που έχει τηλεργαζόμενους και έχει γλιτώσει, όπως και άλλες μεγάλες εταιρείες, μεγάλα ποσά από λειτουργικά έξοδα λόγω τηλεργασίας, να ορίσει την αποζημίωση που θα παίρνουν! Η ίδια εταιρεία στις ΗΠΑ είπε ότι επιτρέπει σε 40.000 υπαλλήλους της να δουλεύουν τηλεργασία αλλά με μείωση των μισθών.

ΠΑΜΕ: Αλλο ένα δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους

Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ την παραπάνω απόφαση του υπουργείου Εργασίας, η οποία «έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη απόφαση του υπουργείου να μη δηλώνεται η υπερεργασία, η οποία ειδικά στους εργαζόμενους με τηλεργασία οργιάζει, με στόχο αποκλειστικά την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Η Υπουργική Απόφαση για την τηλεργασία, τονίζει το ΠΑΜΕ, «αποτελεί άλλο ένα δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με όλο σχεδόν το οικονομικό κόστος των δαπανών. Τα 28 ευρώ το μήνα που προβλέπει η απόφαση ως ανώτατη αποζημίωση - και αυτά υπό πολλές προϋποθέσεις - είναι ψίχουλα στην κυριολεξία.

Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που αξιοποιεί ως εργαλείο δουλειάς τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή και άλλα μέσα (ακουστικά, μικρόφωνα, ηλεκτρονικά αναλώσιμα κ.ο.κ.) που κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ, θα παίρνει 60 ευρώ το χρόνο ως αποζημίωση. Ομως για έναν τέτοιο εξοπλισμό μια εταιρεία έχει 20% φορολογική απόσβεση, δηλαδή 200 ευρώ το χρόνο. Αλήθεια, ποιος θα πληρώσει το κόστος των αναλώσιμων, του ρεύματος, της ψύξης και της θέρμανσης, της αναβαθμισμένης σύνδεσης που απαιτούν πολλές εταιρείες στα 50mbps, όπου κοστίζει πάνω από 90 ευρώ το μήνα μαζί με την τηλεφωνική σύνδεση;

Η κυβέρνηση υλοποιώντας τον απαράδεκτο νόμο Χατζηδάκη αγνόησε τα αιτήματα δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων για κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος τηλεργασίας και για αποκλειστική επιβάρυνση των εργοδοτών στο σύνολο των δαπανών που απαιτούνται αυτή την περίοδο στις συνθήκες της πανδημίας. Το υπουργείο Εργασίας στήριξε την απόφασή του στη μελέτη γνωστής πολυεθνικής εταιρείας, η οποία παίρνει έργα από τους εργοδότες, τον ΣΕΒ και τις τράπεζες. Αυτή η εταιρεία απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού της παγκόσμια, πάνω από 40.000 εργαζόμενους, με τηλεργασία, αποφασίζοντας ταυτόχρονα μείωση μισθών όσων εργάζονται με αυτό το καθεστώς.

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των συνδικάτων ότι με την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη η τηλεργασία μονιμοποιείται, γίνεται με τον εξοπλισμό και τις υποδομές που διαθέτουν οι εργαζόμενοι στο σπίτι τους, με τα μέτρα υγείας και ασφάλειας να είναι προσωπική τους υπόθεση χωρίς καμία ευθύνη της εργοδοσίας. Οτι αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την εντατικοποίηση της δουλειάς, οδηγώντας στην ουσία σε μείωση δικαιωμάτων και εισοδήματος.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε τηλεργασία να μην συμβιβαστούν με αυτήν την κοροϊδία. Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Οσο διαρκεί το καθεστώς της τηλεργασίας για τους λόγους της πανδημίας, να απαιτήσουν να καλύπτεται από την εργοδοσία το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται, να έχουν σταθερό ωράριο χωρίς απλήρωτες υπερωρίες και μαύρη εργασία, με μέτρα υγείας και ασφάλειας που είναι υποχρέωση του εργοδότη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ