«Αδειανό πουκάμισο» οι εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας για τα ΚΕΠΑ
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ, διεκδικώντας να δοθεί ξανά το επίδομα σε περισσότερα από 3.500 ορφανά παιδιά με αναπηρία (το οποίο κόπηκε επειδή έπαιρναν τη σύνταξη των θανόντων γονιών τους), επαρκή κρατική χρηματοδότηση και αναβάθμιση του ΚΕΑΤ και να εξασφαλιστεί η κανονική παρακολούθηση όλων των τυφλών παιδιών αλλά και των άλλων αναπήρων, με όλα τα μέτρα προστασίας, των σχολείων τους και των δραστηριοτήτων των ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ανεξάρτητα αν είναι εμβολιασμένα ή όχι.
Κάτω από την πίεση της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μηχαηλίδου, δεσμεύτηκε για συνάντηση μαζί τους αύριο Πέμπτη στις 3 μ.μ.
Οσο για την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη στα ΚΕΠΑ, όπου ανακοίνωσε ότι «θα μπει τέλος στην επαναξιολόγηση» της αναπηρίας ακρωτηριασμένων ή με άλλες νόσους, η ΣΕΑΑΝ αναδεικνύει πως παρά το γεγονός ότι υπάρχει λίστα ασθενειών και κατηγορίες αναπήρων που δεν επανεξετάζονται, οι επανεξετάσεις γίνονται καθημερινά, γιατί αυτή είναι η αποστολή των ΚΕΠΑ. Προσθέτει δε ότι με βάση τον νόμο η ίδια η διεύθυνση των ΚΕΠΑ του υπουργείου Εργασίας έχει αρμοδιότητα να καλεί σε επανεξέταση κατά ομάδες, περιοχές ή μεμονωμένα όποιους αυτοί προσδιορίσουν, ανεξαρτήτως αναπηρίας. Και θυμίζει ότι ακόμα και οι σακατεμένοι εργάτες - θύματα των εργοδοτικών εγκλημάτων πρέπει να περνούν από 10 έως 12 χρόνια, ξανά και ξανά, 5 φορές από τις επιτροπές τους «για να πάρουν μόνιμη σύνταξη αναπηρίας, η οποία έγινε φιλοδώρημα με τους νόμους Κατρούγκαλου και Αχτσιόγλου - Βρούτση».
Σημειωτέον, με τις διαδικασίες των ΚΕΠΑ πάνω από 80.000 ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες έχουν μένει χωρίς επίδομα αναπηρίας τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΙΚΑ, από το 14% στο σύνολο των συνταξιούχων, μειώθηκαν κάτω από το 5%.
Απαντώντας επίσης στα περί «αντικειμενικοποίησης» του πίνακα προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας και στους ισχυρισμούς του υπουργείου ότι «δεν θα μειώνεται περαιτέρω το ποσοστό αναπηρίας», η ΣΕΑΑΝ επισημαίνει πως «οι ανάπηροι γνωρίζουν πολύ καλά ότι από δω και πέρα ο μηχανισμός περικοπής των συντάξεων αναπηρίας και των επιδομάτων δεν θα γίνεται με τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας, αλλά με κριτήριο τη λειτουργικότητα. Αυτό δηλαδή που ζήταγαν για χρόνια η ΕΕ και οι εργοδοτικές ενώσεις, και που τελικά ψηφίσατε πανηγυρικά τότε ως αντιπολίτευση, μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Γενάρη του 2018, στον ίδιο νόμο μαζί με το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας».