Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οχι άλλοι νεκροί εργάτες για τα κέρδη των αφεντικών!

Κινητοποίηση τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς αποφασίστηκε χτες σε σύσκεψη, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων

Τον συντονισμό της πάλης τους για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και την από κοινού διοργάνωση κινητοποίησης τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, αποφάσισαν σωματεία της Αττικής σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Στο κάλεσμα του Συνδικάτου ανταποκρίθηκαν σωματεία και συνδικαλιστές από κλάδους και χώρους δουλειάς στους οποίους τα εργατικά «ατυχήματα», τα ελλιπή ή ακόμα και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας απειλούν καθημερινά την ασφάλεια, την υγεία, ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων.

Την ανάγκη να συντονιστεί η διεκδίκηση «για αυτό που φαντάζει αυτονόητο, αλλά δυστυχώς δεν είναι, δηλαδή να πηγαίνουμε στη δουλειά μας και να επιστρέφουμε ξανά υγιείς στο σπίτι μας», τόνισε ο Παύλος Αλεξανδράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων. Τα δυστυχήματα με θύματα διανομείς, ο νεκρός εργάτης στην COSCO, ο θάνατος ενός εργαζόμενου στον ΗΣΑΠ και ο τραυματισμός συναδέλφων του, ο οικοδόμος που έχασε τη ζωή του σε εργοτάξιο στα Οινόφυτα, είναι οι πιο πρόσφατοι κρίκοι της ατέλειωτης αλυσίδας των εργαζομένων που χάνουν τη ζωή τους στο μεροκάματο, όπως υπενθύμισε στην εισηγητική του ομιλία.

Τα εργατικά «ατυχήματα» αντικειμενικά συνδέονται, όπως εξήγησε, με μια σειρά νόμους προηγούμενων ετών που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργησαν τα ΒΑΕ σε κάποιους κλάδους, αλλά και με τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης που «δίνει αβάντα στην εργοδοσία, για να κάνει ουσιαστικά ό,τι γουστάρει, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους και βάζοντας σε δεύτερο πλάνο ακόμη και την ίδια τη ζωή μας».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά πως σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και οι οικογένειές μας, να πηγαίνουμε στην δουλειά μας και να επιστρέφουμε σώοι και αβλαβείς στο σπίτι μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η συναδελφικότητα, η ταξική μας αλληλεγγύη για να μην θρηνήσουμε άλλο νεκρό εργάτη είναι δεδομένη, χρειάζεται όμως να δυναμώσει κι άλλο ο αγώνας, η πίεση προς την εργοδοσία και την κυβέρνηση».

«Το κέρδος είναι αυτό που σκοτώνει», τόνισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, και επισήμανε τις επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνουν οι ατελείωτες υπερωρίες και η εντατικοποίηση. Αναφερόμενος στη λειτουργία των μεικτών Επιτροπών στη Ζώνη κατήγγειλε την υπονόμευσή τους από τους εργοδότες, που έχουν φτάσει στο σημείο να κατηγορούν τα μέλη του Συνδικάτου που συμμετέχουν σε αυτές για θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», καθίζοντας στο σκαμνί μέχρι και εργαζόμενους που επέζησαν από αυτά.

Στο πρόσφατο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε έναν συνάδελφό τους και τον πολυήμερο αγώνα που πυροδότησε, αναφέρθηκε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ). «Πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζομένων και αντικείμενο καθημερινής πάλης το πώς θα γυρνάμε σώοι και αβλαβείς στα σπίτια μας», ξεκαθάρισε, ενώ τόνισε πως εκτός από τα «ατυχήματα» σοβαρό ζήτημα αποτελούν και οι επαγγελματικές ασθένειες.

Το ...παιχνίδι των επιχειρήσεων και των εργολάβων που πετούν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο, όσον αφορά τις ευθύνες για τα μέτρα προστασίας και τα εργατικά «ατυχήματα», κατήγγειλε ο Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.

«Κάθε μέρα τσακιζόμαστε, κάθε μέρα σακατευόμαστε», σημείωσε ο Γιάννης Σκλάβος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, εξηγώντας πως όσον αφορά τους διανομείς που τραυματίζονται, είτε πιο ελαφρά είτε πιο βαριά, την ώρα της δουλειάς το μέτρημα έχει χαθεί.

Τους «κόφτες» που στερούν από εργαζόμενους με σοβαρά προβλήματα υγείας και τραυματισμούς την αναπηρική σύνταξη, αναγκάζοντας σακατεμένους ανθρώπους να ψάχνουν δουλειά στην οικοδομή ή να προσπαθούν να αλλάξουν κλάδο στα 60 τους χρόνια, κατήγγειλε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Τη συχνότητα των ακρωτηριασμών των εργαζομένων στα ξυλουργεία επισήμανε ο Λάμπρος Μαρμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου, συνδέοντας το πρόβλημα με τα μηχανήματα που δεν προμηθεύονται οι επιχειρήσεις για να αποφύγουν το κόστος.

Στη σύσκεψη πήραν επίσης μέρος το Συνδικάτο Ενέργειας (ΣΕΕΝ Α-Β-Ε-Κ), το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Αθήνας και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων από σωματεία στις αστικές συγκοινωνίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαρύς ο φόρος αίματος ειδικά στον κλάδο των Κατασκευών (2024-09-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2022-11-19 00:00:00.0)
«Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη» (2022-10-22 00:00:00.0)
Τραυματισμός χειριστή μετά από ανατροπή ανυψωτικού μηχανήματος (2021-05-08 00:00:00.0)
Νέα εργατικά ατυχήματα διανομέων (2021-02-09 00:00:00.0)
Μηχανοκίνητη πορεία για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των διανομέων (2018-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ