Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - ΑΡΕΝΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
Βαρύς ο φόρος αίματος ειδικά στον κλάδο των Κατασκευών

Ενας νεκρός και ένας τραυματίας, και οι δύο νέοι εργαζόμενοι, ήταν τα θύματα ισάριθμων εργατικών «ατυχημάτων» και μάλιστα αμφότερων στην περιοχή του Ρέντη την περασμένη βδομάδα, επαναφέροντας στην επιφάνεια τις συνθήκες δουλειάς που μετατρέπουν τα εργοτάξια σε «αρένες θανάτου».

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του 20χρονου οικοδόμου από την Αίγυπτο, ο οποίος έχασε τη ζωή του την Πέμπτη στου Ρέντη όταν καταπλακώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης μάντρας, «ούτε καν άδεια δεν είχε εκδοθεί για τις οικοδομικές εργασίες, ούτε λόγος για μέτρα ασφαλείας, ούτε τα στοιχειώδη μέσα ατομικής εργασίας δεν υπήρχαν».

Παράλληλα το Συνδικάτο δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους συγγενείς του οικοδόμου που δίνει μάχη για να κρατηθεί στην ζωή, διασωληνωμένος στην Εντατική του Τζάνειου Νοσοκομείου, μετά από πτώση από μεγάλο ύψος σε χώρο των «Village Cinemas» κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης που διενεργούσε η εταιρεία REDEX. «Η έλλειψη μέτρων προστασίας είναι εμφανής και σε αυτήν την περίπτωση. Ενας εργαζόμενος μόνος του σε μια σκάλα, χωρίς κάποιον να την κρατάει έστω. Ο ισολογισμός της εταιρείας δεν άντεχε μάλλον να δώσει άλλο ένα μεροκάματο ώστε να ανέβει με περισσότερη ασφάλεια στη σκάλα», σχολιάζει.

Το Συνδικάτο επισημαίνει τις ευθύνες της εργοδοσίας αλλά και της κυβέρνησης, στην οποία έχει επανειλημμένα καταγγείλει τους κινδύνους από τους ανεπαρκείς ελέγχους και την έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως και την άρνηση του υπουργείου Εργασίας απέναντι στο αίτημα για σύσταση μεικτών επιτροπών ελέγχου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των εργαζομένων.

«Ο φόρος αίματος που πληρώνουν οι εργάτες είναι βαρύς. Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας με την απραξία τους και τη σιωπή τους υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργοδοσίας, που με το ένα χέρι σκορπάει τον κλεμμένο ιδρώτα των εργατών και με το άλλο τον θάνατο. Ελληνες και μετανάστες επιβάλλεται να συσπειρωθούμε στο Συνδικάτο μας, να το δυναμώσουμε κι άλλο στους χώρους δουλειάς, να οργανώσουμε τον αγώνα μας για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, για καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και αποδοχές», υπογραμμίζει το Συνδικάτο.

ΚΝΕ: 'Η οι ζωές μας ή τα κέρδη τους!

Με αφορμή τα δύο «ατυχήματα» με νέους οικοδόμους, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ θυμίζει ότι στη χώρα μας το 2023 «κάθε τρεις μέρες ένας εργάτης έπεφτε νεκρός πάνω στο μεροκάματο, ενώ πολλοί ακόμα σακατεύονται. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν καταγραφεί 7.800 εργατικά "ατυχήματα", ενώ το προσωπικό της "Επιθεώρησης Εργασίας" φτάνει για να ελέγχεται μια επιχείρηση κάθε 12 χρόνια».

«'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» είναι το δίλημμα που θέτει η ΚΝΕ, τονίζοντας ότι για τα «ατυχήματα» δεν φταίει «η κακιά η ώρα» αλλά τα κέρδη, αφού «είναι η ασφάλειά μας που κοστίζει. Είναι η πολιτική που αφήνει τους εργοδότες να ξεσαλώνουν και τους εργάτες απροστάτευτους».

«Η νέα γενιά έχει ιδανικά - Ξέρει να παλεύει, να μαθαίνει, να νικά», αναφέρει η Οργάνωση και προσθέτει:

«Κάθε εργάτης που δεν γυρίζει σπίτι του μετά τη δουλειά είναι "ένας από εμάς".

Οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες να ξέρουν ότι δεν συνηθίζουμε σε αυτήν τη βαρβαρότητα. Δεν μας παίρνει από κάτω, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Οργανωνόμαστε στα σωματεία μας. Παλεύουμε για όσα μας αξίζουν.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας. Για ανθρώπινη δουλειά σε ανθρώπινη ζωή, για να δυναμώνουν η ελπίδα και το όραμα της νέας γενιάς ότι μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της κοινωνίας, να απολαμβάνουμε τον τεράστιο πλούτο που βλέπουμε γύρω μας, να αλλάξουμε τον κόσμο. Κόντρα στο ρεύμα. Σε σύγκρουση με τον ατομισμό και την απογοήτευση».

Καλεί όλους τους νέους εργαζόμενους να ενταχθούν στα σωματεία, να παλέψουν «όλοι για έναν και ένας για όλους», στηρίζοντας τα αιτήματα των συνδικάτων για την προστασία των εργαζομένων, τα οποία με τα νέα «ατυχήματα» αποδείχθηκαν ξανά επίκαιρα.

Πέθανε την ώρα της δουλειάς στην Κω

Το πρωί της Παρασκευής έχασε τη ζωή του και ένας 63χρονος εργαζόμενος του Ομίλου «ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή», την ώρα που δούλευε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Μαστιχάρι της Κω. Ο 63χρονος ήταν χειριστής στροβίλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ