Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Σε τροχιά κλιμάκωσης για μισθούς, ΣΣΕ, δικαιώματα κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία

Τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., η μεγάλη σύσκεψη στην Αττική

Με συλλογικές διαδικασίες, όπως συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις, άλλες καθημερινές πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις, περιοδείες, εξορμήσεις, εκδηλώσεις, εργατικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα «ανεβάζουν στροφές» και εντείνουν τη δράση στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, ταυτόχρονα με τον κοινό αγωνιστικό βηματισμό των εργαζομένων με προσανατολισμό την απεργιακή κλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Στην ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, που σήμαναν οι κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, τα σωματεία απαντούν θέτοντας στο επίκεντρο της πάλης τις αυξήσεις των μισθών, τις ΣΣΕ, την κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων, τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν σύγχρονης Υγείας και Παιδείας. Παράλληλα, εντείνουν τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Στο πλαίσιο αυτό, πλατύ κάλεσμα στο σύνολο των Σωματείων και των Εργατικών Κέντρων της Αττικής, αλλά και σε Ομοσπονδίες, για συμμετοχή στη σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης, την ανάπτυξη αγώνων σε χώρους δουλειάς και κλάδους, απευθύνουν κλαδικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής.

Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21).

Τα συνδικάτα που υπογράφουν το κοινό κάλεσμα τονίζουν πως τώρα είναι ώρα «οργάνωσης και μάχης των σωματείων ενάντια σε αυτά που μας φέρνουν καθημερινά σε απόγνωση». Για αυτό χρειάζεται τα σωματεία να μπουν με αποφασιστικότητα στη μάχη, με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά στις μαζικές διαδικασίες τους και να παίρνουν συλλογικές αποφάσεις για να πάρουν πίσω τις ΣΣΕ, να καταργήσουν τις αντεργατικές επιλογές και τους αντεργατικούς νόμους. Σε αυτή τη μάχη έχουν όπλο την πείρα των προηγούμενων αγώνων, που έδειξαν ότι φέρνουν αποτελέσματα, που «χρεοκόπησαν τα κούφια λόγια περί δίκαιης ανάπτυξης», παραμέρισαν «τις θλιβερές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που τα αναπαράγουν» και «τότε μπορέσαμε να κάνουμε κουρελόχαρτο αντιλαϊκά μέτρα και νόμους».

Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι στιγμής:

Τα Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου Ν. Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου Αττικής, Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Οικοδόμων Αθήνας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», το Σωματείο Εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».

Επισιτισμός - Τουρισμός: Κοινή συνεδρίαση κλαδικού Συνδικάτου και επιχειρησιακών σωματείων

Σε κοινή συνεδρίαση με την κεντρική του διοίκηση καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος). Η συνεδρίαση θα έχει θέμα την οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης των εργαζομένων, κόντρα στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

Στο μεταξύ, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση γύρω από τη διαμόρφωση της νέας κλαδικής Σύμβασης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού δεν έχει ενημερώσει επίσημα τα σωματεία για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων. «Οι ξενοδόχοι θέλουν για άλλη μια φορά να επιβάλουν 10ωρα - 7ήμερα, συμβάσεις ομηρίας και εργολαβίες με μισθούς στα επίπεδα προ δεκαετίας», καταγγέλλει το Συνδικάτο της Αττικής. Μπροστά σε αυτές τις αξιώσεις «η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας δεν οργανώνει τον αγώνα, τη διεκδίκηση, δεν ενημερώνει συλλογικά τα σωματεία».

Συνελεύσεις διανομέων σε «Wolt» και «e-food»

Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν οι διανομείς της «Wolt» την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στη «Wolt - Market» (Νέος Κόσμος).

Το Σωματείο εργαζομένων «e-food» Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πρωτομαγιάς στο Πεδίον του Αρεως. Οπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του, η εταιρεία διέκοψε τις διαπραγματευτικές συναντήσεις για την υπογραφή Σύμβασης και παράλληλα προχωρά σε αντιδραστικές αλλαγές (εισαγωγή των εργολάβων στην πρόσληψη διανομέων, μείωση της πληρωμής ανά παραγγελία, παράνομη παρακράτηση χρημάτων για τη διάθεση των ΜΑΠ).

Πολύμορφη αγωνιστική δράση

Παράλληλα, μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Κυριακή 15 Σεπτέμβρη

-- Εκδήλωση για τα παιδιά των εργαζομένων του κλάδου οργανώνει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138 και Επαύλεως). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί παράσταση από το κουκλοθέατρο «Χαρχούτ» του Χρήστου Αυτσίδη, ενώ θα μοιραστούν στα παιδιά σχολικά είδη.

Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη

-- Σύσκεψη σωματείων και φορέων, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την Υγεία, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ. Η σύσκεψη παίρνει τη σκυτάλη από τη μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου στα νησιά της Σάμου και της Ικαρίας. Στον απόηχο της μαζικής συμμετοχής στις συγκεντρώσεις, εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης έσπευσαν να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας, ενώ η διαμαρτυρία του λαού έγινε μοχλός πίεσης για να εξαγγελθούν προσλήψεις προσωπικού.

-- Ξεκινούν οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων στα Τουριστικά Επαγγέλματα Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Οι αρχαιρεσίες ολοκληρώνονται το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη.

Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη

-- Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καλεί σε μαζική συμμετοχή σε συγκέντρωση για την Υγεία έξω από το νοσοκομείο (στην Ιπποκράτους), στις 6.30 μ.μ.

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη

-- Σε Γενική Συνέλευση στις 7 μ.μ. στο Χανδρινού προχωρά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μεσσηνίας.

Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη

-- Σύσκεψη με όλα τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής οργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Κοδράτου 21 - Μεταξουργείο, Αθήνα, 3ος όροφος) με θέματα συζήτησης: Την υπογραφή κλαδικής και επιχειρησιακών ΣΣΕ, εξελίξεις στον κλάδο, σχεδιασμός δράσης για το επόμενο διάστημα.

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Ν. Πειραιά - Αττικής και Νήσων, στις 6 το απόγευμα, στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Tο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές συνεδρίασε μαζί με τις Σωματειακές Επιτροπές σε Χαλάνδρι και Ρέντη και διαμόρφωσε το εξής πρόγραμμα δράσης για την επόμενη περίοδο: Περιοδεία στο Χαλάνδρι στις 16 Σεπτέμβρη, αίτημα για συνάντηση με την εργοδοσία με θέμα την Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία, συμμετοχή στη σύσκεψη των Συνδικάτων στην Αττική και εκδήλωση στις 17 Οκτώβρη για τις ΣΣΕ και την Υγεία και την Ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ