Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ τις εκλογές - «μαϊμού» στο εργοδοτικό σωματείο της COSCO

Τις καταγγελίες των εργαζομένων της CΟSCO για τις εκλογές - «μαϊμού» στο «σωματείο» - παραμάγαζο της εργοδοσίας (ΣΕΕΔΠ), αλλά και τη στάση των δικαστηρίων απέναντι σε αυτό το όργιο νοθείας, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση που κατατέθηκε χτες από τους βουλευτές Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννη Γκιόκα, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστο Κατσώτη και Θανάση Παφίλη.

Με την Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας, Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας οι βουλευτές του ΚΚΕ αναδεικνύουν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για την υπονόμευση των διεκδικήσεων των εργαζομένων μετά τη μαχητική, μαζική 7ήμερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων των COSCO - PCT - DPORT, με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα σε βάρος του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή, με την οποία διεκδικούσαν τη λήψη μέτρων για την προστασία της ζωής και της υγείας τους.

Οι βουλευτές μεταφέρουν επίσης τις καταγγελίες που κάνει η Ενωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) για την οργανωμένη προσπάθεια στελεχών των COSCO - DPORT, που απειλούν και εκβιάζουν τους εργάτες, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τον εργοδοτικό μηχανισμό - σωματείο ΣΕΕΔΠ και άλλους μηχανισμούς του κράτους.

Επισημαίνουν ότι «ο εργοδοτικός μηχανισμός ΣΕΕΔΠ παίζει υπονομευτικό ρόλο και έπειτα από τις τελευταίες αρχαιρεσίες της ΕΝΕΔΕΠ, με εντολή των COSCO - DPORT, αιφνιδιαστικά προκήρυξε αρχαιρεσίες, χωρίς να τηρήσει κανένα μέτρο με βάση το καταστατικό του. Συγκεκριμένα, οι διαπιστωμένες καταφανείς παρανομίες του εργοδοτικού ΣΕΕΔΠ είναι οι παρακάτω:

1. Με την από 29-10-2021 απόφαση του ΔΣ καλούσαν τα μέλη του σωματείου κατευθείαν σε εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ, χωρίς να προηγηθεί Γενική Συνέλευση, όπως απαιτεί το καταστατικό. Μάλιστα, ομολογούσαν στην ίδια ανακοίνωση ότι η Γενική Συνέλευση θα γίνει όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.

2. Δεν έστειλαν ποτέ πρόσκληση στα μέλη του σωματείου για διενέργεια Εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης.

3. Δεν εκλέχθηκε νόμιμα Εφορευτική Επιτροπή, αφού το μόνο αρμόδιο όργανο για να την εκλέξει είναι η Γενική Συνέλευση. Παρουσίασαν στο δικαστήριο, ύστερα από προτροπή του δικαστή και αφού πρώτα είχαν συνομολογήσει ότι δεν έγινε καμία εκλογοαπολογιστική συνέλευση, μόνο ένα πρακτικό που δεν φέρει υπογραφή προέδρου και γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης, στο οποίο ανέφεραν ότι εξέλεξαν Εφορευτική Επιτροπή από 16 μέλη, ενώ για τη νόμιμη απαρτία απαιτούνται εκατοντάδες. Επίσης, ο δικηγόρος τους δήλωσε ότι και αυτήν την "Εφορευτική Επιτροπή" την χώρισαν στα δύο για να κάνει εκλογές σε δύο τμήματα. Στο ένα τμήμα ήταν ένα μέλος της "Εφορευτικής" και στο άλλο δύο, γεγονός που είναι παράνομο και αντικαταστατικό».

Οι βουλευτές τονίζουν ότι «απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες παρανομίες, τα ίδια τα μέλη του εργοδοτικού ΣΕΕΔΠ έκαναν ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, ζητώντας τη διακοπή των αρχαιρεσιών. Κατά τη διαδικασία της εκδίκασης, το εργοδοτικό σωματείο δεν είχε ούτε μάρτυρα ούτε προσκόμισε κανένα αξιόλογο στοιχείο και έγγραφο, σε αντίθεση με τα μέλη που είχαν προσφύγει και κατέθεσαν πλήρη φάκελο με όλες τις παρανομίες. Παρ' όλα αυτά, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση για διακοπή των αρχαιρεσιών».

Ρωτούν τους υπουργούς: «Πώς τοποθετούνται στα όσα τεκμηριωμένα περιστατικά καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της COSCO για τις απαράδεκτες παρανομίες του εργοδοτικού ΣΕΕΔΠ, προκειμένου να διεξαγάγει αρχαιρεσίες - "μαϊμού" και για την απόφαση του δικαστηρίου να μην πάρει μέτρα για διακοπή των αρχαιρεσιών, μετά τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν;».

Συνεχίζουν για την εφαρμογή της ΣΣΕ

Στο μεταξύ, δύο 24ωρα πριν ξεκινήσει η νέα 48ωρη απεργία που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο αγωνιστικό τους σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, η εργοδοσία άρχισε να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της για τη λήψη των μέτρων προστασίας που είχαν επιβάλει οι εργαζόμενοι με την προηγούμενη μεγάλη απεργία τους. Από χτες τέθηκε σε εφαρμογή η αύξηση των εργατικών ομάδων (πόστα) από 4άρα σε 5άρα, αλλά και η κατάργηση της κόντρα βάρδιας. Ενώ προχτές ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να ορίσουν τους εκπροσώπους τους στις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας. Οι εργαζόμενοι τώρα συνεχίζουν για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους, σε όλες τις ειδικότητες στο λιμάνι και «για να μπουν σε εφαρμογή τα ΒΑΕ για τους λιμενεργάτες χωρίς καμιά επιπλέον κωλυσιεργία είτε από την εργοδοσία είτε από την κυβέρνηση», όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση. Να σημειωθεί ότι το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ έχει απαιτήσει για σήμερα συνάντηση με την εργοδοσία για την υπογραφή της ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ