Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συγκέντρωση φορέων για το Νοσοκομείο Νίκαιας

Την Τρίτη 12 Μάρτη

Σε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Νίκαιας την Τρίτη 12/3, στις 6.30 μ.μ., καλούν μαζικοί φορείς της περιοχής που κινητοποιούνται απέναντι στα οξυμένα προβλήματά του, ιδιαίτερα απέναντι στην τραγική κατάσταση που προκαλείται κατά τη διάρκεια των εφημεριών, με δεκάδες ασθενείς να νοσηλεύονται σε ράντζα.

Στην κινητοποίηση καλούν το Σωματείο Συνταξιούχων Νίκαιας - Κορυδαλλού, ο Σύλλογος Αγίας Τριάδας, ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας (ΟΦΟΝ), ο Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού και ο Σύλλογος Ασπρων Χωμάτων «Η Μέριμνα».

Στο κάλεσμά τους οι τοπικοί μαζικοί φορείς επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Απευθύνεται σε πληθυσμό πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκους σε κάθε γενική εφημερία, δηλαδή κάθε 4 μέρες (Δυτική Αθήνα, Πειραιάς, νησιά Αιγαίου) (...) Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας είναι μια πλευρά της συνολικής κατάστασης που επικρατεί συνολικά στο χώρο της Υγείας (...) Η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει παραπέρα, αρκεί να δει κανείς τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μονάδες ΤΟΜΥ έχουν σήμερα ελάχιστους γιατρούς και λείπουν βασικές ειδικότητες. Οταν θα μπει σε πλήρη εφαρμογή ο θεσμός του "οικογενειακού" γιατρού, η πρόσβαση θα δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο αφού ο κάθε γιατρός έχει στη λίστα του δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους».

Οι οργανωτές της κινητοποίησης εκφράζουν παράλληλα τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, «που δίνουν καθημερινά την μάχη με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για την προάσπιση της υγείας των ασθενών καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες».

Καλούν τους εργαζόμενους, τους κατοίκους, τους υγειονομικούς «να αγωνιστούμε για σύγχρονο Νοσοκομείο για τις ανάγκες των κατοίκων του Πειραιά» και να απαιτήσουν:

-- Κέντρα Υγείας που διαθέτουν όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, Ψυχικής Υγείας, προγεννητικού ελέγχου, δημόσιας υγείας, κατ' οίκον νοσηλείας, κοινωνικές υπηρεσίες (προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων), οδοντιατρεία, φαρμακεία. Με στελέχωση με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων.

-- Πλήρη και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις. Να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, την πλήρη καταγραφή, τη συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη δευτερογενή πρόληψη πρόσθετων κινδύνων ασθενειών από χρόνια νοσήματα.

-- Αμεσα διορισμούς προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών στο Κρατικό Νοσοκομείο.

-- Να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη εικόνα με τα ράντζα και τα φορεία.

Κινητοποίηση των ψαράδων του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Ανέζας

Στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Αρτας

Από την κινητοποίηση των ψαράδων
Από την κινητοποίηση των ψαράδων
Συλλαλητήριο στα γραφεία της αντιπεριφέρειας Αρτας πραγματοποίησαν την Τρίτη 5/3 οι ψαράδες του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Ανέζας, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Αρτας. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη και επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Οπως καταγγέλλουν, με πρόσχημα τη λήξη της σύμβασης έργου του Αλιευτικού Συνεταιρισμού, στον οποίο απασχολούνται 48 άτομα, η Περιφέρεια Ηπείρου δημοπρατεί τα διβάρια (φράγματα από πλέγματα με τα οποία ελέγχεται η μετακίνηση των ψαριών), κατεβάζοντας με ρύθμιση στα 10 άτομα την ομάδα που απαιτείται για την αλιεία στα συγκεκριμένα διβάρια. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισήμαναν, διευκολύνεται το άνοιγμα του δρόμου για να περάσει η αλιεία σε ιδιωτικά χέρια, με περικοπή και των θέσεων εργασίας, αλλά και το πέταγμα των ψαράδων στην ανεργία. Και αυτό γιατί, όπως προειδοποιούν, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση διευκολύνεται ο ιδιώτης με προσωπικό κάτω από 10 άτομα (από 48 που είναι στο συνεταιρισμό) να πάρει την άδεια αλιείας στην περιοχή, να πετύχει να μείνουν άνεργοι οι 48 αλιείς του συνεταιρισμού, αλλά και να μην μπορούν πλέον να ψαρέψουν στην περιοχή δεκάδες μικροί ψαράδες που είτε διαβιούν από τη συγκεκριμένη απασχόληση είτε συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

Οι ψαράδες της περιοχής απαίτησαν να μη δοθεί ο Αμβρακικός σε ιδιώτες, να μην πεταχτούν οι ψαράδες στο δρόμο.

Οι ισχυρισμοί της Περιφέρειας ήταν ότι τα όσα προωθεί προβλέπονται στο νόμο του υπουργείου Γεωργίας και ότι η δημοπρασία θα γίνει κανονικά σε 15-20 μέρες.

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας και ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Ανέζας καλούν σε εγρήγορση, για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά, να συνεχιστεί η πάλη με όλους τους τρόπους, δίνοντας αγωνιστικό ραντεβού τη μέρα της δημοπράτησης, καλώντας όλο το λαό της περιοχής σε μαζική συμμετοχή.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα για ΣΣΕ κόντρα στην εργοδοτική αδιαλλαξία

Αντιμέτωποι με τα επιχειρήματα της «ανταγωνιστικότητας» και το αντεργατικό οπλοστάσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα
Τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε κλάδους και επιχειρήσεις συνεχίζουν Συνδικάτα και Ομοσπονδίες.

Οπως ανακοινώνει η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), μετά την πετυχημένη Γενική Συνέλευση την περασμένη βδομάδα, προγραμματίζεται η 3η κατά σειρά συνάντηση με ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για την κλαδική Σύμβαση, σήμερα Πέμπτη, στις 4 μ.μ.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για την υπογραφή και επιχειρησιακών Συμβάσεων σε μια σειρά από χώρους. Οπως ενημερώνει τους εργαζόμενους η ΕΛΕΠΑ, «έχουμε ζητήσει συναντήσεις με τη διοίκηση της "Deloitte" καθώς και με τη διοίκηση της PWC για να συζητήσουμε για υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης με βάση το σχέδιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Εχουν προηγηθεί αντίστοιχες συναντήσεις σε KPMG και ΣΟΛ».

Πριν από τις συναντήσεις γίνονται μαζικές ενημερώσεις εργαζομένων, όπως έξω από την «Deloitte» αλλά και την PWC, όπου προγραμματίζεται ενημέρωση για την Τρίτη 12/3, στις 9 π.μ.

Οπως τονίζει η ΕΛΕΠΑ, «το σχέδιο της Σύμβασης για το 2019 της ΠΟΛ αφορά και καλύπτει όλους τους εργαζόμενους σε λογιστήρια εταιρειών, λογιστικά γραφεία, λογιστικές - ελεγκτικές - συμβουλευτικές εταιρείες». Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «οι συναντήσεις δεν αρκούν αν οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν κινητοποιούμαστε αποφασιστικά. Γι' αυτό, το επόμενο διάστημα προσανατολιζόμαστε σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για να διεκδικήσουμε την υπογραφή και την υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ».

Σε Τύπο και Χαρτί


Στη μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η οποία την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησε τη δεύτερη συνάντηση με τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΒΕΕ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ στην Εκτυπωτική Βιομηχανία, Χαρτοποιία και Κυτιοποιία για το 2019.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει για τη στάση της εργοδοσίας πως «οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και της εργοδοσίας στη συνάντηση ξεκαθάρισαν ότι συζητάνε από μηδενική βάση, δηλαδή να θεωρήσουμε πως ό,τι έχασαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια είναι περασμένα - ξεχασμένα. Μας ζήτησαν, όπως συμβαίνει και στους χώρους δουλειάς, να διαμορφώσουμε και να προσαρμόσουμε τις διεκδικήσεις και τις ανάγκες μας με κριτήριο τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Οτι πρέπει να συμβιβαστούμε με τους μισθούς - ψίχουλα των 650 ευρώ μεικτά που εξήγγειλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σαν κατώτατο μισθό, ότι εφικτό και ρεαλιστικό σήμερα είναι αυτό που θωρακίζει τα επιχειρηματικά κέρδη και διασφαλίζει την καπιταλιστική ανάπτυξη. Και όλα αυτά όταν υπάρχει ανάπτυξη στις επιχειρήσεις του κλάδου, αυξάνονται οι τζίροι και τα κέρδη. Οπως είναι φυσικό, δεν δεχτήκαμε να αποτυπωθεί και με Σύμβαση η εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στα εργοστάσια και μάλιστα με τη δική μας υπογραφή, με την υπογραφή των εργαζομένων».

Μπροστά σε αυτήν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η Ομοσπονδία καλεί «όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν την υπόθεση της διεκδίκησης ΣΣΕ στα χέρια τους, να σημάνει ξεσηκωμός παντού, να συζητηθούν οι εξελίξεις στις συνεδριάσεις των ΔΣ των σωματείων, σε Γενικές Συνελεύσεις, σε συνελεύσεις στους χώρους εργασίας, να ανοίξει η συζήτηση με κάθε πρόσφορο τρόπο». Να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Ομοσπονδία το επόμενο διάστημα.

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα

Στο μεταξύ, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η στάση εργασίας που είχαν κηρύξει το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, από τις 9 π.μ. έως τις 11 π.μ., στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, με κεντρικό αίτημα να κηρυχτεί υποχρεωτική και να εφαρμοστεί καθολικά η κλαδική ΣΣΕ που έχει ήδη υπογραφεί.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, έγινε συγκέντρωση των μεταλλεργατών στο χώρο του μνημείου στην είσοδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, όπου μέλη των διοικήσεων των κλαδικών σωματείων ενημέρωσαν για τις εξελίξεις με τη ΣΣΕ. Κατήγγειλαν την προσπάθεια υπονόμευσης της Συλλογικής Σύμβασης, ως προς την εφαρμογή της, από τους εργοδότες του κλάδου, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συσπείρωση στα κλαδικά συνδικάτα και σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Σημειώνεται ότι οι στάσεις εργασίας και οι συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς του κλάδου θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Νέο πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο για τους συμβασιούχους

Με κεντρικό αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την άρση κάθε σχετικής συνταγματικής απαγόρευσης, πραγματοποιείται νέο πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 14/3, με συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή. Την κινητοποίηση οργανώνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών και Σωματείων στο Δημόσιο.

Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση σωματεία παίρνουν αποφάσεις για στάσεις εργασίας. Μέχρι χτες είχε γίνει γνωστό ότι αποφάσεις έχουν πάρει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, η Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» και «Σωκράτης».

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με ανακοίνωσή του καλεί στην κινητοποίηση και τους εργαζόμενους στην «κοινωφελή εργασία», τονίζοντας ότι «το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο για όλους τους εργαζόμενους και κανένα άρθρο 103 του Συντάγματος δεν μπορεί να το εμποδίζει».

Πάνω από 150 συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου έχουν υιοθετήσει και στηρίζουν το δίκαιο αίτημα. Συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε συλλαλητήριο στις 12 Φλεβάρη, καταθέτοντας το αίτημά τους στα κόμματα της Βουλής, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να φέρει το αίτημα για ψήφιση στη Βουλή, ενώ κατά της μονιμοποίησης των συμβασιούχων τάχθηκαν σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ποταμιού και Ενωσης Κεντρώων.

Απειλούν ανάπηρους με διακοπή ρεύματος

Εδώ και καιρό, με εντολές της διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ - παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις της ύστερα από κινητοποιήσεις ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε αναπήρους και χρονίως πάσχοντες - στέλνονται από δικηγορικά γραφεία επιστολές σε σπίτια αναπήρων ότι αν δεν ξοφλήσουν το ωφελούμενο ποσό στη ΔΕΗ θα τους κοπεί το ρεύμα, θα καταγγείλουν τη σύμβαση και θα τη λήξουν μονομερώς παίρνοντας ρολόγια κ.τ.λ.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), διευκρινίζοντας ότι ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες δέχονται τέτοιες απειλές, παρότι καταβάλλουν κάθε μήνα κάποιο ποσό για την εξυπηρέτηση του λογαριασμού της ΔΕΗ, όμως αδυνατούν για ολική αποπληρωμή, λόγω των πληγμάτων που έχει δεχτεί από την αντιλαϊκή πολιτική ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός.

Η ΣΕΑΑΝ απαιτεί να κλειστεί άμεσα συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης της ΔΕΗ και να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα από ανάπηρο και χρονίως πάσχοντα. Απαιτεί ακόμα: Διαγραφή κάθε προσαύξησης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Καθορισμό πολλών μικρών δόσεων. Πάγωμα των οφειλών σε αναπήρους από τις πληγείσες από καταστροφές περιοχές (Χανιά, Ρέθυμνο, Μάτι, Κινέτα κ.τ.λ.).

«Δεν θα αφήσουμε καμία και κανέναν ανάπηρο και χρονίως πάσχοντα χωρίς ρεύμα. Θα μας βρουν μπροστά τους», διαμηνύει η ΣΕΑΑΝ, τονίζοντας ότι προετοιμάζει αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Απεργία στο εργοστάσιo «FERRO» στη Λαμία

Την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή απεργία στο εργοστάσιο της «Αθηναϊκής Οικογενειακής Αρτοποιίας - FERRO», στη ΒΙΠΕ Λαμίας, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να την εμποδίσει, εκφοβίζοντας τους εργαζόμενους, στήνοντας απεργοσπαστικό μηχανισμό και προσφεύγοντας στο δικαστήριο, όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας (ΕΚΛ).

Το αίτημα των απεργών είναι η εργοδοσία «να καταβάλει τώρα σε όλους τους εργαζόμενους τις συμφωνημένες δεδουλευμένες αποδοχές που τους οφείλει για τα έτη 2018 και 2019 αλλά και των προηγούμενων ετών». Για τον ίδιο λόγο είχαν απεργήσει το Γενάρη και Φλεβάρη, φέτος.

«Οι αυθαιρεσίες, η τρομοκρατία και οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας στην "Αθηναϊκή Οικογενειακή Αρτοποιία FERRO" έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές θα πρέπει πλέον να αναλογιστούν σοβαρά τις ευθύνες τους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ.

Η εργοδοσία, επισημαίνει, «οφείλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε εργαζόμενους» και επιπλέον προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε τρεις στοχευμένες απολύσεις εργαζομένων που απήργησαν για τον ίδιο λόγο και στους οποίους οφείλει δεδουλευμένα «ακόμη και από το 2015 και το 2016».

Σε μια μέρα παράγουν περισσότερα από το μισθό ενός μήνα...

Στο δικαστήριο το αίτημα της εργοδοσίας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική απορρίφθηκε.

Ωστόσο η εκδίκαση, όπως επισημαίνει το ΕΚΛ, αποκάλυψε «αρκετές πλευρές για το καθεστώς που βιώνουν οι εργαζόμενοι (...) Αποκαλυπτική και ιδιαίτερα χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων είναι η επίκληση της εταιρείας ότι παθαίνει ζημιά τουλάχιστον 60.000 ευρώ την ημέρα από μια 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ την ίδια στιγμή κρατά απλήρωτους τους εργαζόμενους για μήνες, το κόστος των οποίων, σύμφωνα με την αναφορά της εταιρείας, δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι παράγουν σε μία μέρα περισσότερα από όσα είναι να πληρωθούν για ένα μήνα δουλειάς!

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική βέβαια ήταν η αναφορά στο δικαστήριο από την πλευρά του εκπροσώπου της εταιρείας ότι βασικό κριτήριο των απολύσεων που έγιναν τις προηγούμενες μέρες ήταν η συμμετοχή στην απεργία, αλλά και η συγγενική σχέση εργαζόμενου με συνδικαλιστικό στέλεχος».

Σεκιουριτάδες και ανακάτεμα βάρδιας...

Μετά την απόρριψη της αίτησης, η εργοδοσία, όπως καταγγέλλει το ΕΚΛ, «άρχισε το ανακάτεμα στις βάρδιες και την άσκηση πίεσης προς τους εργαζόμενους με τηλεφωνήματα, ενώ παράλληλα από νωρίς τα ξημερώματα ομάδα σεκιούριτι τοποθετήθηκε στην πύλη του εργοστασίου. Δηλαδή, την ώρα που η εταιρεία επικαλείται ότι δεν έχει χρήματα να δώσει στους εργαζόμενους, βρίσκει να πληρώσει ιδιωτική φρουρά για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους.

Παρά τις μεθοδεύσεις, οι εργαζόμενοι βγαίνουν νικητές και πιο αποφασισμένοι από μία ακόμη μάχη που έδωσαν τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Περιμένουν την υλοποίηση της δέσμευσης από την πλευρά της εταιρείας για καταβολή δεδουλευμένων την Παρασκευή 8 Μάρτη.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας απαιτούν την επαναπρόσληψη των απολυμένων που υπέστησαν δίωξη γιατί διεκδίκησαν το δικαίωμα να πληρωθούν για τον ιδρώτα τους.

Επίσης, καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και η τοπική και περιφερειακή υπηρεσία του ΣΕΠΕ να εφαρμόσει αυτά που προβλέπει η νομοθεσία».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μάταιες οι προσπάθειες της εργοδοσίας να παρεμποδίσει τις αρχαιρεσίες

Τις διοικήσεις των τραπεζών Alpha Bank και Πειραιώς, που προσπάθησαν, χωρίς να τα καταφέρουν, να παρεμποδίσουν τις αρχαιρεσίες του, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Alpha Bank αρνήθηκε «να παραχωρήσει άδεια εισόδου στην εφορευτική επιτροπή στο κτίριο της λεωφόρου Αθηνών για να ψηφίσουν τα μέλη του σωματείου μας που εργάζονται στο χώρο αυτό, ενώ το ίδιο έκανε και η Τράπεζα Πειραιώς στο αίτημά μας για άδεια εισόδου στο κτίριο της Μιχαλακοπούλου (...) Προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στη δράση του σωματείου που "χαλάει τη σούπα" της εργασιακής ειρήνης και της σιγής νεκροταφείου, που θέλουν οι τραπεζίτες να επιβάλουν στους χώρους δουλειάς!».

«Τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση», τονίζει το Σωματείο, υπενθυμίζοντας ότι «στην πρόσφατη Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης στην Τράπεζα Πειραιώς, απάντησε μέσω της υπουργού Εργασίας, κας Αχτσιόγλου, πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, καθώς με παρέμβαση του υπουργείου η τράπεζα δήθεν σταμάτησε την προσπάθειά της αυτή»...

Το Σωματείο, τονίζοντας ότι η μαζικοποίησή του «αποτελεί την απάντησή μας απέναντι στην προσπάθεια των τραπεζιτών να μας κάνουν να δεχτούμε τα αντεργατικά σχέδιά τους», καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες, οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα Πέμπτη ψηφίζουν: Στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στο Γέρακα (11.00 - 13.00), στο κτίριο Δ της «First Data» στον Αγιο Στέφανο (12.00 - 15.00), στα γραφεία του σωματείου, πλατεία Μητροπόλεως 10 (16.00 - 20.00). Αύριο Παρασκευή στα γραφεία του σωματείου (16.00 - 20.00).

Καταγγέλλουν τις απολύσεις και τις άσχημες συνθήκες δουλειάς

Τις τέσσερις απολύσεις στα φυτώρια της επιχείρησης «Φυτοτεχνική Ξυλογιάννη» καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο Αρτας και το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αρτας - Πρέβεζας, επισημαίνοντας ότι αποτελούν μέρος της τακτικής της εργοδοσίας να στέλνει εργαζόμενες στην ανεργία, με στόχο να καλλιεργεί κλίμα φόβου.

Αμεση ήταν η απάντηση του Εργατικού Κέντρου και του κλαδικού Συνδικάτου που, μαζί με τις απολυμένες, έκαναν τη Δευτέρα το πρωί εξόρμηση.

Οπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς του εργόσημου, εκτελούν βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, αμείβονται με μεροκάματα - χαρτζιλίκι, ενώ γίνονται «λάστιχο» ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Ετσι, «τον τελευταίο μήνα που οι ανάγκες της παραγωγής είναι μεγάλες οι εργαζόμενοι πάνε για δουλειά 6 μέρες τη βδομάδα», ενώ υπάρχουν διαστήματα που «κάνουν 2 ή 3 μεροκάματα τη βδομάδα, 15 μεροκάματα το μήνα».

Καταγγέλλουν ακόμα ότι οι εργαζόμενες «εισπνέουν καρκινογόνα φυτοφάρμακα, δουλεύουν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, σε συνθήκες υγρασίας έως και 98%, με ένα μόνο διάλειμμα 30 λεπτών. Ακόμη, αναγκάζονται να κουβαλούν μεγάλα βάρη, να ανεβοκατεβαίνουν στις καρότσες φόρτωσης χωρίς μέτρα ασφαλείας, να δουλεύουν μέσα στη λάσπη. Φτάνουν μέχρι το σημείο να μετρούν πόσες φορές πήγε ο κάθε εργαζόμενος τουαλέτα και για πόση ώρα. Οσοι εργαζόμενοι δεν βγάζουν την αναμενόμενη παραγωγή θα "καθίσουν" σπίτι τους τις επόμενες μέρες για συμμόρφωση».

Το Εργατικό Κέντρο και το Συνδικάτο απαιτούν: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα φυτώρια. Να γίνονται συχνότερα διαλείμματα σε χώρους στεγασμένους και θερμαινόμενους. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ