Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Ατζέντα Εκδηλώσεων

Θ. Μικρούτσικος - Β. Παπακωνσταντίνου
Θ. Μικρούτσικος - Β. Παπακωνσταντίνου
Οι πολύμορφες εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αναμφίβολα δίνουν το πολιτιστικό στίγμα της βδομάδας. Μεγάλες συναυλίες, αφιερώματα, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικά δρώμενα κ.ά. συνθέτουν το τετραήμερο-πολιτιστική ανάσα, που διοργανώνεται στην Πανεπιστημιούπολη (Ιλίσια), από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο, το πρόγραμμα του οποίου δημοσιεύεται σε άλλες σελίδες. Από τις άλλες εκδηλώσεις των ημερών σημειώνουμε:

Κυριακή (17/9)
  • Αντιπροσωπευτικές δημιουργίες των τελευταίων τεσσάρων χρόνων παρουσιάζει αύριο και έως τις 14/10 ο Ξενής Σαχίνης, στον 6ο όροφο του πολιτιστικού συγκροτήματος «Artower Agora» (Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος πλατεία). Πρόκειται για μία σειρά έργων στα οποία συνδυάζεται η ζωγραφική με τη χαρακτική, η δομοσύστατη με τη μορφοπλαστική δυνατότητα, η κατασκευαστική αντίληψη με την οπτική σύνταξη των προϋποθέσεων της εικονοποιίας. Γενικός τίτλος της έκθεσης «Φυλάκια μνήμης».
  • Ο θίασος «Αιχμή» παρουσιάζει τον «Κατζούρμπο» του Χορτάτζη, σήμερα, στο Κηποθέατρο Νίκαιας.
Δευτέρα (18/9)
  • Στην «Τεχνόπολη» (Πειραιώς 100), στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ραδιοενέργεια 2000», σήμερα θα δώσει συναυλία η Αλκηστις Πρωτοψάλτη.
  • Το «Θέατρο τση Ζάκυθος» παρουσιάζει σήμερα το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη».
Τρίτη (19/9)
  • Ο «Ερωτόκριτος» του Γιάννη Μαρκόπουλου παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στο Ηρώδειο, σε μουσική διεύθυνση του συνθέτη και σε σκηνοθεσία - σκηνικά Νίκου Κούνδουρου. Το λυρικό μέρος ερμηνεύουν οι Μ. Φραγκούλης, Τζ. Δριβάλα, Σπ. Σακκάς, Σ. Μιχαηλίδη, Β. Λέκκας, Χ. Γαργανουράκης, Β. Λαβίνα κ.ά., ενώ το θεατρικό οι Χρ. Τσάγκας, Κ. Αποστολάκης, Αγ. Μανουρά κ.ά. Συμμετέχουν: Συμφωνική Ορχήστρα, η Χορωδία «Φονς Μουζικάλις», λυράρηδες και ανδρικός - γυναικείος Χορός.
Τετάρτη (20/9)
  • «Ερωτόκριτος» από τον Γ. Μαρκόπουλο, στο Ηρώδειο
    «Ερωτόκριτος» από τον Γ. Μαρκόπουλο, στο Ηρώδειο
    Στο χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης, στο Ελληνικό, θα δώσουν συναυλία, σήμερα (8.30 μ.μ.) ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, δύο καλλιτέχνες που αποτελούν πολύτιμα κομμάτια της ζωντανής μουσικής ιστορίας του τόπου μας.
  • Στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», σήμερα το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη.
Πέμπτη (21/9)
  • Τα καλύτερα τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου θ' ακουστούν στη σημερινή συναυλία του στην «Τεχνόπολη», με ερμηνευτές τους Χρ. Θηβαίο, Ελ. Τσαλιγοπούλου, Τ. Τσανακλίδου, Μ. Φραγκούλη. Συμμετέχουν ο Γ. Νταλάρας, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας και ο Μ. Αχαλινωτόπουλος.
Παρασκευή (22/9)
  • Τραγούδια της θάλασσας παρουσιάζει το Λύκειο Ελληνίδων, σήμερα στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία Λ. Δρανδάκη και μουσική επιμέλεια Γ. Παπαδάκη. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Κ. Σαμαρά, Τ. Χάνος, Ζ. Καρούνης. Τραγουδούν: Κ. Κουλλιά, Σ. Παπάζογλου, Δ. Κοντογιάννης, Γ. Ξηντάρης.
  • Στην πλατεία Κλαυθμώνος, σήμερα (6-11.30 μ.μ.), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς αυτοκίνητα», θα δώσουν συναυλίες οι: «Mode Plagal», Μίλτος Πασχαλίδης, Διονύσης Σαββόπουλος, Διονύσης Τσακνής και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.
Σάββατο (23/9)
  • «Λαμπηδόνα» από τις «Μορφές Εκφρασης»
    «Λαμπηδόνα» από τις «Μορφές Εκφρασης»
    Διεθνές συνέδριο με θέμα «Ρωμαϊκή και Πρωτοβυζαντινή Κρήτη» ξεκινά σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο (Ανδρόγεω 2) του Ηρακλείου Κρήτης. Διοργανώνεται από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και συμμετέχουν 105 Ελληνες και ξένοι ομιλητές. Εως τις 30/9, θα παρουσιαστούν σημαντικά στοιχεία από τη δραστηριότητα της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής, αλλά και των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων, του Πανεπιστημίου Κρήτης, των ιδρυμάτων και των άλλων ξένων Αρχαιολογικών Σχολών που εργάζονται στο νησί.
  • Σήμερα, στο Ηρώδειο, ο θίασος «Μορφές Εκφρασης» θα παρουσιάσει τη «Λαμπηδόνα», σε σκηνοθεσία Θ. Κινδύνη και επιμέλεια κειμένου Μ. Τσιγκούνη.
  • «Η ωραία Μπαλωματού» του Λόρκα παρουσιάζεται σήμερα στο Βεάκειο, σε σκηνοθεσία Χρ. Τσάγκα.
Ατζέντα Εκδηλώσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Νερό και κεραμική τέχνη

Κατασκευή αγγείου στον τροχό. Σίφνος
Κατασκευή αγγείου στον τροχό. Σίφνος
Aνοιχτές στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του θα είναι οι πόρτες του Μουσείου Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός) στις 22, 23 και 24 του Σεπτέμβρη. Στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων, αντικείμενα, φωτογραφίες, κείμενα, αλλά και μια μονάδα πληροφόρησης επιχειρούν να καταδείξουν το στενό δέσιμο του κεραμικού με το νερό και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. «Με αφορμή μια στάμνα», είναι ο τίτλος της έκθεσης. Πρόκειται για μια περιδιάβαση τόσο στην τέχνη της χρηστικής κεραμικής όσο και στο χώρο της ελληνικής παραδοσιακής κοινωνίας των νεότερων χρόνων.

Οπως μας λέει η πρόεδρος του Ιδρύματος Οικογενείας Γεωργίου Ψαροπούλου - Κέντρου Μελέτης Νεότερης Κεραμικής, Μπέττυ Ψαροπούλου, «το νερό ήταν ανέκαθεν πρωταρχικό στοιχείο για τη ζωή και τον πολιτισμό του ανθρώπου. Η ακατάλυτη αναγκαιότητά του, οι άφθονες χρήσεις του, αλλά και η ανεπάρκειά του, πολλές φορές, έβαλαν τον άνθρωπο σε μια συνεχή αναζήτηση τρόπων για να το αντλήσει, να το τιθασέψει, να το αξιοποιήσει. Ολα αυτά, και παράλληλα η ανεξάντλητη ποικιλία των μορφών του στη φύση, η δύναμη και η απλότητά του, η ορμητικότητα και η γαλήνη του, η δροσιά και η απεραντοσύνη του, τού έδωσαν διαστάσεις συμβολικές, μαγικές, ακόμα και θεϊκές».

«Το νερό δέθηκε από νωρίς με ένα άλλο υλικό, που έπαιζε θεμελιακό ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων: τον πηλό. Οχι μόνο γιατί είναι το ένα από τα δυο συστατικά του (τι άλλο είναι ο πηλός παρά χώμα και νερό;) αλλά και γιατί πήλινα ήταν τα δοχεία που το κουβαλούσαν από τη βρύση και το φύλαγαν στο σπίτι. Μέχρι μόλις λίγες δεκαετίες πριν, οι χωματένιες στάμνες δεν έλειπαν από κανένα σπιτικό, είτε της πόλης είτε του χωριού. Φούσκωναν νοτισμένες στα ανοιχτά παράθυρα και κρατούσαν το νερό δροσερό και - καθώς λένε οι παλιοί - ευωδιαστό. Εδιναν την αφορμή για το καθημερινό φλύαρο αντάμωμα των γυναικών στη βρύση αλλά και για τα πρώτα κρυφοκοιτάγματα και κρυφομιλήματα με το άλλο φύλο... Και συνόδευαν πολλά έθιμα, που 'χαν να κάνουν με το νερό: έθιμα της γέννησης και της βάφτισης, για να 'χει όλα τα καλά ο νέος άνθρωπος. Του γάμου, για να στεριώσει και να καλοτύχει το καινούριο ζευγάρι. Του θανάτου, για το ξεδίψασμα του νεκρού και το ξόρκισμα του χάρου. Της μαντείας, για να μάθουν οι κοπελιές στον Κλήδονα ποιον θα παντρευτούν. Της Πρωτοχρονιάς, για να 'ναι καλός ο καινούριος χρόνος, και πολλά άλλα».


Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, το Σάββατο (23/9) και την Κυριακή (24/9, 11πμ - 1μμ) θα προβάλλονται εναλλάξ οι ταινίες: «Από χώμα» και «Υδωρ ελευθέριον». Η πρώτη, σε σκηνοθεσία Νίκου Αναγνωστόπουλου, είναι παραγωγή του Κέντρου. Γυρισμένη στη Σίφνο και τη Λέσβο, παρουσιάζει το μεράκι και το μόχθο των αγγειοπλαστών, που μεταπλάθουν το χώμα, το νερό και τη φωτιά σε κεραμικό. Η ταινία «Υδωρ Ελευθέριον» προβάλλεται σε συνεργασία με το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Τέλος, οι μικροί μας φίλοι (10-13 ετών), καλούνται στις 24/9 (11 πμ) σε ένα παιχνίδι ανακάλυψης. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με αφορμή μια στάμνα», θα ανακαλύψουν τον τρόπο ζωής των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 3318.494-5.


Η. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ