Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Νερό και κεραμική τέχνη

Κατασκευή αγγείου στον τροχό. Σίφνος
Κατασκευή αγγείου στον τροχό. Σίφνος
Aνοιχτές στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του θα είναι οι πόρτες του Μουσείου Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός) στις 22, 23 και 24 του Σεπτέμβρη. Στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων, αντικείμενα, φωτογραφίες, κείμενα, αλλά και μια μονάδα πληροφόρησης επιχειρούν να καταδείξουν το στενό δέσιμο του κεραμικού με το νερό και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. «Με αφορμή μια στάμνα», είναι ο τίτλος της έκθεσης. Πρόκειται για μια περιδιάβαση τόσο στην τέχνη της χρηστικής κεραμικής όσο και στο χώρο της ελληνικής παραδοσιακής κοινωνίας των νεότερων χρόνων.

Οπως μας λέει η πρόεδρος του Ιδρύματος Οικογενείας Γεωργίου Ψαροπούλου - Κέντρου Μελέτης Νεότερης Κεραμικής, Μπέττυ Ψαροπούλου, «το νερό ήταν ανέκαθεν πρωταρχικό στοιχείο για τη ζωή και τον πολιτισμό του ανθρώπου. Η ακατάλυτη αναγκαιότητά του, οι άφθονες χρήσεις του, αλλά και η ανεπάρκειά του, πολλές φορές, έβαλαν τον άνθρωπο σε μια συνεχή αναζήτηση τρόπων για να το αντλήσει, να το τιθασέψει, να το αξιοποιήσει. Ολα αυτά, και παράλληλα η ανεξάντλητη ποικιλία των μορφών του στη φύση, η δύναμη και η απλότητά του, η ορμητικότητα και η γαλήνη του, η δροσιά και η απεραντοσύνη του, τού έδωσαν διαστάσεις συμβολικές, μαγικές, ακόμα και θεϊκές».

«Το νερό δέθηκε από νωρίς με ένα άλλο υλικό, που έπαιζε θεμελιακό ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων: τον πηλό. Οχι μόνο γιατί είναι το ένα από τα δυο συστατικά του (τι άλλο είναι ο πηλός παρά χώμα και νερό;) αλλά και γιατί πήλινα ήταν τα δοχεία που το κουβαλούσαν από τη βρύση και το φύλαγαν στο σπίτι. Μέχρι μόλις λίγες δεκαετίες πριν, οι χωματένιες στάμνες δεν έλειπαν από κανένα σπιτικό, είτε της πόλης είτε του χωριού. Φούσκωναν νοτισμένες στα ανοιχτά παράθυρα και κρατούσαν το νερό δροσερό και - καθώς λένε οι παλιοί - ευωδιαστό. Εδιναν την αφορμή για το καθημερινό φλύαρο αντάμωμα των γυναικών στη βρύση αλλά και για τα πρώτα κρυφοκοιτάγματα και κρυφομιλήματα με το άλλο φύλο... Και συνόδευαν πολλά έθιμα, που 'χαν να κάνουν με το νερό: έθιμα της γέννησης και της βάφτισης, για να 'χει όλα τα καλά ο νέος άνθρωπος. Του γάμου, για να στεριώσει και να καλοτύχει το καινούριο ζευγάρι. Του θανάτου, για το ξεδίψασμα του νεκρού και το ξόρκισμα του χάρου. Της μαντείας, για να μάθουν οι κοπελιές στον Κλήδονα ποιον θα παντρευτούν. Της Πρωτοχρονιάς, για να 'ναι καλός ο καινούριος χρόνος, και πολλά άλλα».


Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, το Σάββατο (23/9) και την Κυριακή (24/9, 11πμ - 1μμ) θα προβάλλονται εναλλάξ οι ταινίες: «Από χώμα» και «Υδωρ ελευθέριον». Η πρώτη, σε σκηνοθεσία Νίκου Αναγνωστόπουλου, είναι παραγωγή του Κέντρου. Γυρισμένη στη Σίφνο και τη Λέσβο, παρουσιάζει το μεράκι και το μόχθο των αγγειοπλαστών, που μεταπλάθουν το χώμα, το νερό και τη φωτιά σε κεραμικό. Η ταινία «Υδωρ Ελευθέριον» προβάλλεται σε συνεργασία με το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Τέλος, οι μικροί μας φίλοι (10-13 ετών), καλούνται στις 24/9 (11 πμ) σε ένα παιχνίδι ανακάλυψης. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με αφορμή μια στάμνα», θα ανακαλύψουν τον τρόπο ζωής των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 3318.494-5.


Η. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ