Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιλαϊκές ρυθμίσεις για τις γυναίκες

Στα τέλη Αυγούστου ψηφίστηκε στη Βουλή και έγινε νόμος του κράτους, το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων» για τη δημόσια διοίκηση. Στο συγκεκριμένο νόμο, υπάρχει άρθρο και συγκεκριμένα το άρθρο 6, για την Ισότητα των δύο φύλων, ανδρών και γυναικών, το οποίο θεσμοθετώντας την ποσοστιαία εκπροσώπηση των γυναικών σε υπηρεσιακά συμβούλια των δημοσίων υπηρεσιών, ή το διορισμό τους ως μέλη διοικητικών συμβουλίων ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, υποτίθεται ότι προωθεί την ισότητα των δύο φύλων. Το ΚΚΕ δεν αποδέχτηκε αυτή τη ρύθμιση, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι ρίχνει στάχτη στα μάτια των ίδιων των γυναικών, αφού η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων που χτυπάνε πρώτ' απ' όλα τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων.

Οπως τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Γκατζής στη Βουλή, «το ΚΚΕ δε διαφωνεί με την ποσοστιαία συμμετοχή των γυναικών... με το σκεπτικό ότι είναι ένα μέτρο που βοηθάει τις εργαζόμενες γυναίκες να αποκτούν εμπειρίες και από τη συμμετοχή τους σε όργανα δημοσίων υπηρεσιών που αργότερα μπορεί να τους φανούν χρήσιμες στην κοινωνική και πολιτική δράση τους. Επίσης, συμβάλλει ως ένα βαθμό στην κοινωνική διαπαιδαγώγηση των δύο φύλων για την ισότητα των δικαιωμάτων, για να ξεπερνιούνται προκαταλήψεις». Αλλά θεωρεί «ότι είναι ιδιαίτερα υπερβολικές οι εκτιμήσεις ότι αυτό το μέτρο μπορεί να συμβάλει στη δικαιότερη αλλαγή του κόσμου», ισχυρισμός που υπήρχε στην εισηγητική έκθεση.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι αυτά τα μέτρα συμβαδίζουν με την ενσωμάτωση της ισότητας των ευκαιριών σε όλες τις πολιτικές και δράσεις.

Διότι όπως τόνισε ο Ν. Γκατζής «για να συμβαδίσουν η ισόρροπη συμμετοχή με την ισότητα ευκαιριών, θα 'πρεπε μ' αυτές τις διοικητικού χαρακτήρα διατάξεις να έφερνε η κυβέρνηση και ρυθμίσεις τέτοιες που να ανακουφίζουν τις εργαζόμενες από τα πολλαπλά φορτία. Ρυθμίσεις οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα που θα αίρουν, έστω και αυτές τις, δευτερεύουσας σημασίας αιτίες που βάζει η αιτιολογική έκθεση στην παράγραφο (γ) και που οδηγούν στην πενιχρή εκπροσώπηση των γυναικών στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων.

Ομως, παρά το γεγονός ότι η κυρία υπουργός είναι η ίδια γυναίκα, δεν έφερε τέτοιες ουσιαστικές ρυθμίσεις, γιατί ούτε μπορεί αλλά ούτε θέλει (βλέπετε στον καπιταλισμό τα προβλήματα έχουν ταξική προέλευση και στην πορεία παίρνουν φυλετική διάσταση).

Αυτό που βασανίζει καθημερινά τη δημόσιο υπάλληλο, δεν είναι αν θα συμμετέχει ή όχι στα όργανα που παίρνονται οι αποφάσεις, γιατί άλλα κατ' αρχήν είναι τα προβλήματα και επειδή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να τα λύσει, αλλά με την πολιτική της μέρα με τη μέρα τα οξύνει (βλέπε ανεργία, περικοπές κοινωνικών παροχών αλλά και ανοχή στους εργοδότες που ξυλοκοπούν έγκυο εργαζόμενη, ζητούν ιατρικά δελτία για μια θέση εργασίας) γι' αυτό φέρνει προς ψήφιση τέτοιες αναποτελεσματικές διατάξεις υποκρινόμενη ότι τάχα ενδιαφέρεται για τις γυναίκες και δήθεν γι' αυτό το λόγο παίρνει μέτρα υπέρ της ισότητας.

Επίσης, η εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων όχι μόνο δεν κοστίζει στην κυβέρνηση αλλά τής είναι και χρήσιμη γιατί θέλει τη γυναικεία συναίνεση και τον αποπροσανατολισμό των γυναικών, για να περάσουν πιο εύκολα τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα, που είναι οι αναδιαρθρώσεις υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου σε όλους τους τομείς της πολιτικής. Βέβαια, η συναίνεση των γυναικών θα επιτευχθεί καλύτερα και μέσω αυτού του μέτρου με το διορισμό, και το "βόλεμα" των "ημετέρων" της κυβέρνησης μιας και προβλέπεται και η οικονομική αποζημίωση των συμμετεχόντων».

Το ΚΚΕ διαφώνησε με τη δημιουργία των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας, (ΠΕΙ), «διότι θα λειτουργήσουν ως μηχανισμοί προπαγάνδας της κυβερνητικής πολιτικής προς τις γυναίκες της περιφέρειας μιας και θα κάνουν εκδηλώσεις, διαλέξεις, συνέδρια, προγράμματα επιμόρφωσης κλπ.

Γι' αυτό και χρηματοδοτούνται αφειδώς αυτοί οι μηχανισμοί από την ΕΕ. Διότι ό,τι αφορά την προπαγάνδα χρυσοπληρώνεται από την ΕΕ.

Επίσης, για να επιτύχει αυτή η ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση εκτός από τη χρησιμοποίηση των οικονομικών μέσων που προέρχονται από την ΕΕ μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης (η ΕΕ χρηματοδοτεί απευθείας θεσμούς της περιφέρειας) επιδιώκεται και η δημιουργία ανάλογου οργανωτικού σχήματος.

Οι ΠΕΙ επιδιώκεται να καπελώσουν, να ελέγξουν, να χειραγωγήσουν όχι μόνο τις γυναικείες οργανώσεις που υπάρχουν στην περιφέρεια, αλλά και οποιαδήποτε άλλη κίνηση γυναικεία λειτουργεί στα γεωγραφικά της πλαίσια.

Υπάρχει κρατικό όργανο που γνωμοδοτεί με βάση το νόμο για ζητήματα ισότητας προς την κυβέρνηση και αυτό είναι η ΓΓΙ, δε χρειάζεται η δημιουργία και άλλων θεσμών. Η ισότητα πάσχει από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και όχι από την έλλειψη θεσμών. Τους θεσμούς τούς φτιάχνετε όχι για να προωθήσετε φιλολαϊκά μέτρα αλλά για να καθυποτάξετε όποια λαϊκή πρωτοβουλία εμφανίζεται.

Αρα ο εμπλουτισμός της πολιτικής σας με τη φυλετική διάσταση δεν την κάνει λιγότερο αντιλαϊκή, το αντίθετο μάλιστα».

  • Ο Γιώργος Χ. Χουρμουζιάδης λείπει στο εξωτερικό

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ