Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Ατζέντα Κυριακής (19/11)

Λογοτεχνική βραδιά στη μνήμη του Γιάννη Ρίτσου
Λογοτεχνική βραδιά στη μνήμη του Γιάννη Ρίτσου
Κυριακή (19/11)

    Πρεμιέρα σήμερα στη Λυρική Σκηνή με την «Εύθυμη χήρα» του Φραντς Λέχαρ. Παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Κάρολου Τρικολίδη, σκηνοθεσία Σέργιου Βαφειάδη, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Καρύδη. Τραγουδούν: Μάρθα Αράπη, Θέμις Σερμιέ, Μαρία Μητσοπούλου, Ζάχος Τερζάκης κ.ά.
  • Πρεσβευτές της τέχνης του φλαμένκο στο τραγούδι και στο χορό, ο κιθαρίστας Πάκο Πένια και το χορευτικό συγκρότημά του εμφανίζονται σήμερα (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσιάζοντας τη νέα τους παραγωγή «Musa Gitana». Αύριο, συμμετέχουν σε μια βραδιά, αφιερωμένη στη Μεσόγειο.

Δευτέρα (20/11)

  • «Μνήμες Γιάννη Ρίτσου» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει, τη Δευτέρα, η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση, με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο του ποιητή. Η λογοτεχνική βραδιά θα πραγματοποιηθεί, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Τέχνης «Κίνηση» (Αιόλου 9 και Πανδρόσου, 1ος όροφος). Προλογίζει η Αμυ Μιμς - Σιλβηρίδη, ποιήτρια και μεταφράστρια του έργου του Γιάννη Ρίτσου. Η Αλέκα Παΐζη και ο Κώστας Καζάκος διαβάζουν κείμενα από το «Εικονοστάσιο Ανωνύμων Αγίων» του Γιάννη Ρίτσου.

  • Πρεμιέρα, στο «Θέατρο της Ανοιξης», όπου κάθε Δευτέρα και Τρίτη θα παρουσιάζεται το έργο «Θεριά ανήμερα» του Αλέξανδρου Ντερπούλη, σε σκηνοθεσία Πωλίνας Καραναστάση, μουσική Σταύρου Σιόλα, σκηνικά - κοστούμια Καλλιόπης Ζαφειροπούλου. Παίζουν: Κωστής Καλλιβρεττάκης, Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Μαργέτη, Σταύρος Σιόλας.

  • Στο πλαίσιο του κύκλου «Συναυλίες της Δευτέρας», που οργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31), σήμερα (8.30μμ) φιλοξενείται το μουσικό σύνολο «Ωδός».

  • Εγκαινιάζεται σήμερα (7.30μμ) στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας), έκθεση έργων ζωγραφικής του Μίλτου Παπαστεργίου. Μετά από μακρόχρονη ενασχόλησή του με τη γλυπτική, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει ζωγραφική. Μια σειρά από ελληνικά τοπία όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι το φως, το θερμό, καθαρό ελληνικό φως, που ανάλογα με την έντασή του κάνει τα πράγματα να φαίνονται περισσότερο ή λιγότερο χρωματισμένα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Εργο του Μίλτου Παπαστεργίου
Εργο του Μίλτου Παπαστεργίου
Τρίτη (21/11)

    Εγκαινιάζεται σήμερα στη νέα αίθουσα «έκφραση Γιάννα Γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), έκθεση έργων ζωγραφικής του Δημήτρη Κατσιγιάννη. Πρόκειται για την κατάθεση ενός σιωπηλού αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητου παρατηρητή, χωρίς εξάρσεις.

Τετάρτη (22/11)

    Ενα «ταξίδι» στη Μικρά Ασία, με ζωντανή μουσική και χορούς, πραγματοποιείται σήμερα (6μμ), στο Δημοτικό Κινηματογράφο του Βύρωνα «Νέα Ελβετία» (πρώην «Λουίζα», Νέας Ελβετίας 22 και Σεβαστείας, στάση Μανόλη). Ενα μουσικό οδοιπορικό από την Πόλη στη Σμύρνη κι από εκεί στα Βουρλά, το Σιβρισάρι, τα Αλάτσατα, τον Τσεσμέ και το Μελί. Η εκδήλωση γίνεται για την ενίσχυση της ίδρυσης της «Ενωσης Μικρασιατών Βύρωνα». Είσοδος ελεύθερη.

Πέμπτη (23/11)

  • Εορταστική εκδήλωση διοργανώνει σήμερα (8μμ) η Ταινιοθήκη της Ελλάδας με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων συνεχούς και δημιουργικής προσφοράς του Ιδρύματος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο «Απόλλων» (Σταδίου) και θα προβληθούν οι αποκατεστημένες από την Ταινιοθήκη βουβές ταινίες: «Οι περιπέτειες του Βιλάρ» (1924) του Ζοζέφ Χεπ και «Κοινωνική σαπίλα» (1932) του Στέλιου Τατασόπουλου. Οι ταινίες προβάλλονται συνοδεία ζωντανής μουσικής με την επιμέλεια της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

Συναυλιακό αφιέρωμα στο συνθέτη Γιώργο Σισιλιάνο
Συναυλιακό αφιέρωμα στο συνθέτη Γιώργο Σισιλιάνο
Παρασκευή (24/11)

    Η Βραζιλιάνα Barbara Mendes εμφανίζεται από σήμερα (10.30μμ) και έως τις 30/11, στο «Half Note Jazz Club» (Τριβωνιανού 17, Μετς). Μια εκφραστική ερμηνεύτρια, που μαζί με τη μελωδική της συντροφιά θα παρουσιάσει τραγούδια της πατρίδας της.

Σάββατο (25/11)

    Σήμερα (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις τρεις συναυλίες - αφιέρωμα στο μεγάλο Ελληνα συνθέτη, Γιώργο Σισιλιάνο. Το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο» θα παρουσιάσει τα Κουαρτέτα εγχόρδων αρ.1, 2 και 3.
  • Οι «Ενδελέχεια» ξεκινούν τη χειμερινή τους μουσική περιπλάνηση, σήμερα από τη γνώριμη για αυτούς μουσική σκηνή «Στον Αέρα», στην Πετρούπολη.
Σταυροδρόμι κεραμικής

«Φόρμα ιχθύος». Βραβευμένο έργο του Βάσου Δημητρίου
«Φόρμα ιχθύος». Βραβευμένο έργο του Βάσου Δημητρίου
Η κεραμική τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής ταυτότητας του Μαρουσιού. Ξεχωριστή λοιπόν θέση στα εκθεσιακά δρώμενα της περιοχής, και όχι μόνο, έχει η 42η Πανελλήνια Εκθεση Κεραμικής, που άνοιξε τις πύλες της πριν λίγες μέρες. Εως τις 10 του Δεκέμβρη, στα μόνιμα εκθετήρια κεραμικής στο Μαρούσι (αίθουσα «Αλέξανδρου Γαρδέλη», Λ. Κηφισίας 207), φιλοξενούνται έργα κεραμικής δουλεμένα μέσα στα εργαστήρια, από χέρια έμπειρα. Από καλλιτέχνες που με μεράκι κρατούν τις παραδόσεις, προσδίδοντάς τους σύγχρονες διαστάσεις. Οι φετινές συμμετοχές των κεραμιστών απ' όλη τη χώρα φτάνουν τις 47.

Μετά από συνεδρίαση στις 14/10, η Κριτική Επιτροπή απένειμε τα προβλεπόμενα βραβεία και τους επαίνους, επιλέγοντας τα έργα με γνώμονα τη συνολική παρουσία του εκθέτη και ακολουθώντας τη διαδικασία της βαθμολόγησης για τον κάθε εκθέτη ξεχωριστά. Συγκεκριμένα, απονεμήθηκαν βραβεία στους: Ρίτσαρντ Σμιθ (1ο Βραβείο) για το έργο «Μετανάστευση». Βάσο Δημητρίου (2ο Βραβείο) για το έργο «Φόρμα Ιχθύος». Σαβίνα Βασιλειάδη (3ο Βραβείο) για το έργο «Τσαγιέρα». Επαινοι απονεμήθηκαν στους: Αγγελική Πολίτη (1ος έπαινος) για το έργο με τίτλο «Κριτές». Δήμητρα Σταυρινίδου (2ος έπαινος) για το έργο «Τσουβάλια». Χρύσα Αχειμάστου (3ος έπαινος) για το έργο «Αβακας». Ισαάκ Μαυρίδη (4ος έπαινος) για το έργο «Πηνελόπη». Τιμητική διάκριση: Δημήτριος Μπούρλας.

Η 42η Πανελλήνια Εκθεση Κεραμικής είναι αφιερωμένη στο γνωστό κεραμίστα-αγγειοπλάστη Γεώργιο Ατσώνιο.

Οπως σημειώνει ο συγγραφέας-λαογράφος Σίφνου Αντ. Γ. Τρούλλος, «η παρουσία του Γ. Ατσώνιου στην κεραμική, στην καλλιτεχνική ζωή και εξέλιξη του Αμαρουσίου, έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Ξημεροβραδιάζεται πάνω στον τροχό, σκέπτεται, σχεδιάζει κι όλο λαχταρά να δημιουργήσει νέες φόρμες σε πολλά είδη της τέχνης του, δουλεμένες με κέφι, με διάθεση, με ξεχωριστό μεράκι. Εχει βέβαια το προνόμιο ότι κατάγεται από το νησί της αγγειοπλαστικής - την πανέμορφη Σίφνο - και που κοντά στον πατέρα του, Σύμο Ατσώνιο, πρωτόμαθε τη δουλιά στο αγγειοπλαστείο του Βενικουά, εκεί στο μακρινό όρμο της χερσονήσου...».

«Οταν κατά το 1956, ο Γιώργος εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στο Μαρούσι, έπεσε με τη μούρη στην εργασία, παίρνοντας από πολύ νωρίς μέρος σε διάφορες εκθέσεις κεραμικής». Το 1962 πηγαίνει με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ στο Μιλάνο για μετεκπαίδευση στα κεραμικά. «Από κει και πέρα βάζει στο κορμί του αγέρα και στα χέρια του φτερά...». Μαζί, έρχεται και η αναγνώριση και τα βραβεία για τη δημιουργία του. «Από το 1989, η καρδιά του Γιώργου ξαναχτυπά στη Σίφνο και το πλούσιο εκθετήριό του στο λιμάνι των Καμαρών, μαζί με τα εκθετήρια των συναδέλφων του, αποτελεί κόσμημα και προβολή της τέχνης και του νησιού του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ