Κυριακή 14 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Μικρές ιδέες
Ισπανικές ιδέες

Γιατί όχι; Ολοι ακόμη και οι πιο πολυάσχολοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες ξέρουν να φτιάξουν, ένα αυγό βραστό, που λέει ο λόγος. Φυσικά υπάρχουν μερικοί που υποστηρίζουν το αντίθετο και άλλοι που ισχυρίζονται πως η κουζίνα είναι βαρετή αλλά καθόλου βαρετό δεν είναι να τρώνε... Κατά την ταπεινή μας γνώμη η μαγειρική είναι μια τέχνη που θέλει μεράκι, φαντασία και ικανότητα στη σύνθεση. Γι' αυτό σήμερα δε γράφουμε για εκείνους ή εκείνες που κατέχουν την τέχνη της μαγειρικής, γράφουμε για όσους αγαπούν το καλό φαγητό αλλά που νομίζουν ή θέλουν να νομίζουμε, πως είναι ανίκανοι να το παρασκευάσουν. Λέμε λοιπόν να ξεκινήσουμε με μια γρήγορη και εύγευστη «ισπανική ομελέτα» που θα μας πάρει να την ετοιμάσουμε μόνο δεκαπέντε λεπτά.

Τι θα χρειαστούμε; 10 αυγά, 5 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα, δυο κρεμμύδια και αυτά ψιλοκομμένα, ένα σφηνάκι κόκκινο κρασί, λάδι, δυο πιπεριές, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σε ένα μεγάλο τηγάνι θα ρίξουμε λίγο λάδι και θα το αφήσουμε να ζεσταθεί καλά. Θα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια. Θα τα σβήσουμε με το κρασί και θα το αφήσουμε να εξατμιστεί. Σε ένα μπολ θα χτυπήσουμε τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι. Θα τα προσθέσουμε στο τηγάνι μαζί με τ' άλλα υλικά και θα ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι τα αυγά να αρχίσουν να ψήνονται. Οταν ροδίσουν θα τα αναποδογυρίσουμε, θα προσθέσουμε το μαϊντανό και θα τα ψήσουμε για άλλα τρία λεπτά. Θα τη σερβίρουμε σε μια πιατέλα και θα την κόψουμε σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία...

Εις υγείαν

Με το που μπήκε ο Οκτώβρης νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε όνειρα φθινοπωρινά, όνειρα εφικτά, λίγο μελαγχολικά, αλλά γλυκά, τρυφερά. Το φθινόπωρο έχει ανάγκη από φαντασία, από χρώμα, από όνειρο, τρυφερότητα και ένα κοκτέιλ. Δύσκολη αυτή η μεταβατική εποχή. Αποφασίσαμε να πούμε «ναι» στο φθινόπωρο, «ναι» στα φθινοπωρινά όνειρα, «ναι» στα κοκτέιλ:

Πρώτο Ονειρο: 2/3 Κονιάκ, 1/3 κουραχάο, μερικές σταγόνες Ανιζετ ή ούζο. Τα ανακατεύουμε κατευθείαν στο ποτήρι και αρχίζουμε να συνηθίζουμε τη νέα εποχή.

Δεύτερο Ονειρο: 1/2 Ντιμπονέ, 1/4 τριπλ σεκ, 1/4 Χυμός γκρέιπ φρουτ. Γεμίζουμε τα ποτήρια έως τα 2/3 και προσθέτουμε σαμπάνια. Αν δεν έχουμε σαμπάνια, ένα κρασί λευκό αφρώδες.

Και το τρίτο όνειρο είναι ένα κοκτέιλ που το μάθαμε μέσα από ένα λογοτεχνικό αριστουργηματικό βιβλίο, από το «Ρέκβιεμ» του Αντόνιο Ταμπούκι. Βότκα, λεμονάδα, μια κουταλιά ζάχαρη και λίγη μέντα πιπεράτη για να πάρει το πράσινο χρώμα. Γιατί ονομάζεται «πράσινο όνειρο». Γι' αυτό όλα αυτά τα ανακατεύουμε πολύ καλά στο σέικερ με παγάκια και έπειτα... Εις υγείαν των συγγραφέων που μας μαθαίνουν και κοκτέιλ.

Τα μυστικά της λίμνης

«Δεσμοί ακατάλυτοι και άρρηκτες σχέσεις, συνέδεαν και συνδέουν, την Παμβώτιδα με τους ανθρώπους, που έλαχε να ζουν στον περίγυρό της. Οι Καστρινοί, οι Γιαννιώτες, οι Νησιώτες, οι κάτοικοι των παραλίμνιων οικισμών, από τα βάθη του χρόνου, με αναρίθμητα αόρατα νήματα, αναλλοίωτα και αδιάσπαστα, έχουν συνδέσει τη μοίρα τους με τη Λίμνη. Παραγωγικές εργασίες και ενασχολήσεις παραδοσιακές, όπως το ψάρεμα ή το κυνήγι, είχαν σαν λίκνο τους την Παμβώτιδα. Θρησκευτικές και αθλητικές εκδηλώσεις φιλοξενούσαν και φιλοξενούν τα νερά της. Ακόμη στα κρασοπουλειά και στα ρακοπουλειά, στα ταβερνεία, στα άλλα κέντρα ψυχαγωγίας, στις όχθες και στο Νησί, στήνονταν γλέντια τρικούβερτα και γιορτάσια από τα "ισνάφια", τις συντεχνίες της πόλης των Ιωαννίνων. Σε άλλα γλεντοκόπια, σε παλιότερες εποχές πρωτοστατούσαν οι Μπάντιδοι και οι Καραμπέρηδες, οι αδιόρθωτοι Γιαννιώτες γλεντζέδες, οι μποέμ των Ιωαννίνων.

Οχι λίγες φορές χαρούμενες παρέες, οικογενειακές ή φιλικές γιόρταζαν με νυχτερινές ρομαντζάδες στα νερά της, απάνω στα όμορφα πλεούμενα της Παμβώτιδας. Ενας κόσμος ολόκληρος, εικόνες από το χτες, να καθρεφτίζονται ακόμη και σήμερα, στα νερά της, είδωλα μιας άλλης, περασμένης εποχής, όμορφης και αξέχαστης». Αυτά διαβάζουμε στη σελίδα 72 του ωραίου λευκώματος «Παμβώτις: η Χιλιοτραγουδισμένη λίμνη των Ιωαννίνων» του Στέφανου Δ Παππά.

Εχουμε πολλές φορές περάσει από τα Γιάννενα, και κάθε φορά δεν αντισταθήκαμε στην ομορφιά της λίμνης. Και ήρεμη και θυμωμένη ή έστω απλώς εκνευρισμένη, μοναδική είναι. Ομως κάτι άλλο προσπαθούμε πάντα να βρούμε έτσι καθώς την κοιτάζουμε μαγεμένοι. Το μυστικό της «Κυρά - Φροσύνης» θέλουμε να αποσπάσουμε. Μα, εκείνη, πεισματικά, αρνείται ή με φωνές ή με αδιάφορη σιωπή. Τελικά, τι ακριβώς έγινε τότε;

«Στη Λίμνη» έργο της Ιωάννας Μητσέα - Μαλάμου
«Στη Λίμνη» έργο της Ιωάννας Μητσέα - Μαλάμου
Τόσο μεγάλο, τυφλό και ανεξέλεγκτο πάθος άραγε είχε εμπνεύσει στον Αλή Πασά η πανέμορφη αυτή κυρά, που είχε τόσο τραγικό τέλος; Ζήλεψε τόσο πολύ ο Τούρκος άρχων με το ίδιο του το σπλάχνο, τόσο ώστε συμπεριφερθεί έτσι οργισμένα και... άσπλαχνα; Εχασε, στα αλήθεια, τα λογικά του με τον έρωτα που έτρεφε και ανταπέδιδε στον ίδιο του γιο, στο Βεζύρ Μουχτάρ, η Κυρά - Φροσύνη και εκδικήθηκε; `Η μήπως υπήρχαν άλλοι λόγοι, άγνωστοι σε μας, που τον οδήγησαν σ' αυτήν τραγική απόφαση; Κανείς δεν είναι σε θέση να πει κατηγορηματικά: «Να, έτσι έχουν τα πράγματα». Κανείς! Εκτός από τούτη την ήρεμη, την αινιγματική λίμνη που γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες, αλλά που είναι ορκισμένη ποτέ και τίποτε να μην αποκαλύψει.

Καθ' οδόν: στην Ντίσνεϊλαντ

Ο απίθανος, ο μαγευτικός κόσμος του Ντίσνεϊ. Ο κόσμος που αναστάτωσε την παιδική μας φαντασία. Ο κόσμος που νανούρισε την παιδική μας σκέψη ταξιδεύοντάς τη σε ονειρεμένα πελάγη ευτυχίας, σ' απάτητες χιονισμένες βουνοκορφές, σε καταπράσινα φαράγγια με τις άγριες ακροποταμιές, τους ατίθασους καταρράκτες με τις συρμάτινες και σχοινένιες ανεμόσκαλες, τα ρόπαλα, τις σχεδίες και τα κανό.

Ο κόσμος που καλλιέργησε μέσα μας τη φυγή, την αναζήτηση, την περιπλάνηση, την περιπέτεια.

Ο κόσμος που διαπλάτυνε τους ορίζοντές μας με απίθανες ανακαλύψεις. Μας γνώρισε το χαριτωμένο, το έξυπνο, το χιούμορ, το κωμικό, το άδικο και το δίκαιο, που μας ξεσήκωνε να πάρουμε το μέρος του.

Ο κόσμος που μας ξεκούρασε και μας ονειροπολούσε. Ο Μίκι Μάους, ο Ντόναλτ Ντακ, ο Μπακς Μπάνι, ο Πινόκιο, η Χιονάτη, ο Πίτερ Παν. Η κίνηση και ο ρυθμός, η πανδαισία χρωμάτων, εικόνων και μουσικής, ό,τι το πιο προκλητικό, ό,τι το πιο όμορφο, ό,τι πιο ονειρεμένο μπορεί να φανταστεί η παιδική (κι όχι μόνο) ψυχή στα χέρια του αμερικάνικου επιχειρησιακού πνεύματος, στα χέρια της αμερικάνικης νοοτροπίας και σκέψης, στα χέρια της αμερικάνικης κουλτούρας.

Η φαινομενική αθωότητα της Ευρω-Ντίσνεϊ

Η εισβολή του αμερικάνικου κεφαλαίου στην Ευρώπη. Η εισβολή της αμερικανικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Η εισβολή της επιστημονικής πλέον και τεκμηριωμένης προβολής των «μπίζνες» στη λογική πως όλα πουλιούνται, αν είναι καλά διαφημισμένα και εντυπωσιακά συσκευασμένα. Είναι γεγονός, το αμερικάνικο πνεύμα κτύπησε και μάλιστα σ' έναν τόσο σημαντικό και νευραλγικό τομέα, όπως είναι ο τομέας του πολιτισμού που εμπεριέχει, εκτός των άλλων, το θέαμα, την ευχαρίστηση, την αμεριμνησία, τη γνώση, την αναζήτηση.


Το αποτέλεσμα είναι τόσο σημαντικά αποδεκτό, που αν δε σκεφτείς βαθύτερα και λογικότερα κι αν δεν μπορείς να εμβαθύνεις στο τι κρύβεται πίσω απ' αυτή τη φαινομενική αθωότητα, κινδυνεύεις να το βρεις όχι μόνο απίθανα ελκυστικό, αλλά κι αφάνταστα διασκεδαστικό (που όντως είναι).

Και θέλω να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος. Σε μια πανέμορφη θέση, 30 χλμ. περίπου έξω από το Παρίσι, είναι στημένη η ευρωπαϊκή Ντίσνεϊλαντ.

Η είσοδος και οι πρώτες φαντασμαγορικές και εντυπωσιακές κατασκευές σε προϊδεάζουν ότι συμβαίνει κάτι το πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον.

Μπαίνεις μέσα αφού πληρώνεις την τσουχτερή τιμή των 12.000(!!) δραχμών περίπου.

Ενα ωραιότατο τρενάκι, σαν κι αυτό που έχουμε δει όλοι, με καμπανάκι, αναλαμβάνει να σε ξεναγήσει γύρω από το χώρο και να σε προετοιμάσει για το τι θα δεις και τι θα απολαύσεις.

Από κει και πέρα όλες οι συμμετοχές είναι τσάμπα και όλα είναι στη διάθεσή σου. (Εκτός φυσικά από τα πανάκριβα καταστήματα με αναμνηστικά και είδη ρουχισμού).

Το τρενάκι προχωρεί, περνά μέσα από τούνελ (ντεκόρ) και δάση, από ποτάμια, από παραδοσιακά ξύλινα χωριά, από βουνά και από φάρμες που βοσκούν άγρια τροπικά ζώα. Στο σταθμό θα σταματήσει να βάλει καύσιμα. Θα φορτώσει και θα ξεφορτώσει. Ο σταθμάρχης με το κόκκινο σημαιάκι δίνει το σήμα. Πίσω από το σταθμό, το Σαλούν, το Hotel, η Τράπεζα, ο χώρος που οι καουμπόηδες δένουν τ' άλογά τους. Οι κυρίες με τις ομπρελίτσες τους, τα κρινολίνα, τις μακριές ροζ μουσελίνες, τους ταφτάδες και τις κατάξανθες περούκες τους, πλάι σε κομψευόμενους κυρίους με μπαστούνια και ημίψηλα, πιασμένοι αγκαζέ κάνουν νωχελικά τον περίπατό τους. Ενα δίπλα τους μπορεί να τους προσπεράσει μια κατάμαυρη άμαξα με δυο καλολουστραρισμένα άλογα και να τους χαιρετίσει μια κυρία με μια απλή κίνηση, σηκώνοντας ελαφρά το καφετί της βέλος, χαριεντιζόμενη δίπλα σ' έναν ασπρομάλλη κύριο με μονόκλ. Στο δρόμο, βέβαια, μπορείς να συναντήσεις, τον κακό λύκο, την κοκκινοσκουφίτσα, μουσικές μπάντες, κλόουν και χορευτές.


Μετά θα περιπλανηθείς στον πανέμορφο πύργο του παραμυθιού με τους δεκάδες πολύχρωμους και φανταχτερούς τρούλους. Κι ύστερα είναι όλα δικά σου... όπως περιπλανιέσαι καθισμένος αναπαυτικά σε μια βαρκούλα και απολαμβάνεις ένα εκπληκτικό θέαμα παραμυθιού με χιλιάδες φιγούρες, φώτα, χρώματα, σκηνικά, πολυελαίους, μπαλέτα, μουσικές κι ό,τι άλλο μπορείς (ή δεν μπορείς) να φανταστείς. Μετά περνάς στο διπλανό χώρο. Εκεί θα ζήσεις (πάλι καθισμένος στη βαρκούλα σου) τον τρόμο και τα όργια των πειρατών. Εγκλήματα, βασανιστήρια, πυρκαγιές, κραυγές τρόμου, μεσαίωνας, αρπαγές, αγχόνες, λεηλασίες, μεθύσια, γριές στρίγκλες, χάχανα και ό,τι πιο βρώμικο και άγριο περνάει απ' το μυαλό σου το έχεις μπρος στα μάτια σου.

Βέβαια, δε θα ξεχάσω να παραλείψω το «σοβιετικό» τρενάκι -έτσι το λένε- ο φόβος και ο τρόμος. Περνά με ιλιγγιώδη ταχύτητα κάτω από το σκαμμένο γυμνό τοπίο του φαρ - ουέστ. Βρικόλακες, φαντάσματα, γύπες, αράχνες, άγρια στοιχεία, λίμνες. Τέτοια είναι η ταχύτητά του που πιάνεται η αναπνοή σου. Δε θα το ξανατολμήσω ποτέ...

Θα καταλήξω σ' έναν περίπατο με το ποταμόπλοιο εποχής, με τις παλιές επιγραφές και το μύλο πίσω στην πρύμνη να γυρίζει να δώσει κίνηση ανασκαλεύοντας τα νερά. «Μαρκ Τουαίην» είναι τ' όνομά του. Θα σε πάει κι αυτό σε απόμακρες περιοχές της άγριας Δύσης για το κυνήγι των βουβάλων, του χαμένου θησαυρού, για το κυνήγι της περιπέτειας και του χρυσού.


Κι όλα είναι συναρπαστικά, κι όλα είναι μαγικά, και προ πάντων αμερικάνικα, που λέει και το τραγούδι.

***

Πίσω, λοιπόν, απ' αυτή την ιστορία κρύβεται η χαμένη αξιοπιστία του αμερικάνικου ονείρου στην απλή συσκευασία του θεάματος. Θέλουν να επιβάλουν την κουλτούρα του. Οικειοποιήθηκαν τα πάντα, πήραν τις ιστορίες του κόσμου, πήραν τα παραμύθια των λαών, πήραν τις παραδόσεις αιώνων, τα 'καναν αμερικάνικο αχταρμά και στα 'δωσαν καλοσερβιρισμένα στο πιάτο και είπες κι «ευχαριστώ».


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ