Κυριακή 22 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Λάιτ: Παρασκεύασμα άνευ ουσίας

Προϊόντα που υπόσχονται την τέλεια σιλουέτα και την ενίσχυση δήθεν του οργανισμού από στοιχεία και μέταλλα, που τάχα δεν περιέχονται στα τρόφιμα στη φυσική τους μορφή, μας κατακλύζουν καθημερινά.

Προϊόντα «ζωντανά» ή «εμπλουτισμένα» με κάποια ουσία, τα στοιχεία της οποίας δεν αναγράφονται με απόλυτη ακρίβεια, ούτε καν η ακριβής τους σύσταση και η περιεκτικότητά τους, πολυβιταμινούχα σκευάσματα αμφιβόλου σύστασης, που μας υπόσχονται ένα σούπερ «ενισχυμένο» οργανισμό, ικανό να υπερβεί τη φυσική του υπόσταση.

Τα προϊόντα λάιτ χωρίζονται σε προϊόντα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης (υδατανθράκων) και λάιτ σε λίπος. Αν δεν υπάρχει λόγος κατανάλωσής τους, π.χ. προβλήματα υγείας ή μια δίαιτα που σας έχει συστήσει ο γιατρός για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καλό είναι να μην καταναλώνονται στο όνομα και μόνο της υγιεινής διατροφής.

Ο οργανισμός μας, για τη σωστή λειτουργία του έχει ανάγκη από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος και βιταμίνες σε συγκεκριμένες ποσότητες. Αν διαταραχτεί η ισορροπία, π.χ. εξαλειφθεί το λίπος από τις τροφές, που είναι απαραίτητο για την παραγωγή οιστρογόνων στις γυναίκες και για την τεστοστερόνη στους άντρες, τότε ανατρέπουμε τη φυσική λειτουργία του οργανισμού και τον αναγκάζουμε να υπολειτουργεί και να εξασθενεί στην προσπάθειά του να αναζητήσει από άλλες πηγές το λίπος ή τους υδατάνθρακες που λείπουν από τη λήψη των τροφών.

Για παράδειγμα ένα γιαούρτι «λάιτ», που στη συσκευασία του αναγράφεται το 0%+0%. Είναι όντως το γιαούρτι ένα τρόφιμο μεγάλης διατροφικής αξίας για τον οργανισμό μας χάρη στο λίπος, τη βιταμίνη D και το ασβέστιο που περιέχει ή αποτελεί ένα πλαστικό κατασκεύασμα χωρίς οσμή ή γεύση, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί όλα τα θρεπτικά συστατικά και ό,τι πρόσθετα στοιχεία έχει και δεν έχει καμία διατροφική αξία;

Αλλωστε, ούτε και το «εμπλουτισμένο» γιαούρτι μάς έχει πείσει για τα πλεονεκτήματά του, σε σχέση με το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι με την πέτσα του, που είναι μεγάλης διατροφικής αξίας και βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου.


Χ. Κ.

Η εις Αδου κάθοδος

Μας άρεσε πολύ αυτό το ποίημα. Αυτός είναι ο λόγος που για μοναδική και τελευταία φορά βάζουμε ποίηση στην πεζή, «καθημερινή» και απλή στήλη μας.

Η εις Αδου κάθοδος

Κυριακή μεσάνυχτα κι ολόγιομο φεγγάρι/ ήρεμη νύχτα, μαγική με έχει συνεπάρει./ Κι ο νους - παλιοσυνήθεια του ξανά κοιλοπονάει,/ κι αράδα ερωτήματα όλο γεννοβολάει:

- Γιατί ετούτος ο λαός πάντα να αγκομαχάει;

Γιατί μαύρες να 'ναι οι μέρες του κι όλο να τυραννιέται;

- Ποιος φταίει για τα βάσανα που είναι φορτωμένος κι άσπρη μέρα στη ζωή ποτέ του δε θυμιέται;

Από τα γεννοφάσκια του πάντα αδικημένος με αφέντη στο κεφάλι του και κεχαγιά στο βιος του.

Φταίει το κεφάλι το ζαβό μας/ φταίει ο θεός που μας μισεί/ φταίει το κακό το ριζικό μας/ μονολογεί ο Βάρναλης, ψάχνοντας για το φταίχτη.

Μέσ' τη νυχτιά, κείνο το φεγγαρόφωτο/ με τούτον τον τραγουδιστή με σπρώχνει να ανταμώσω/ κι αυτό από τις απορίες μου λιγάκι να ξεδώσω/ Κι ευθύς, αναθυμήθηκα τον πονηρό Οδυσσέα, που η Κίρκη με τα μάγια της ορμήνια του είχε δώσει/ στην Αδη και της άσπονδης Περσεφόνης δώμα/ αμέσως να κατέβει, ότι εκεί θα μάθει σίγουρα για τη μοίρα του κι εκείνη των συντρόφων του/ Με τούτα τα λογιάσματα που μου 'ρθανε στο νου/ επήρα την απόφαση στον Αδη να κατέβω...

Κατεβαίνει ο ποιητής, που δεν άλλος από το συνεργάτη της στήλης, τον Σταύρο Καλφιώτη, κατεβαίνει στον Αδη και εκεί θα συναντήσει την ψυχή του αντρείου Μακρυγιάννη, του Αρη Βελουχιώτη, αλλά και όλων εκείνων, που δε γνώρισαν τι θα πει δειλία. Το ποίημα φιλοξενείται στο ανάτυπό του «Στοχασμοί και διαλογισμοί», Αθήνα 1998.

Ενα βιβλίο σε πάει όπου θες

Ενα εξαιρετικό βιβλίο, ένα μυθιστόρημα του κορυφαίου Βούλγαρου συγγραφέα Πάβελ Βέζινοφ (1914-1983), που τιμήθηκε με το βραβείο Δημητρόφ και έχει επιλεγεί από την Ουνέσκο στη Συλλογή Αντιπροσωπευτικών Εργων θα διαβάσουμε σήμερα. Το μυθιστόρημα «Ασπρα άλογα μέσ' τη νύχτα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» μας μιλά για τον βιολόγο και ακαδημαϊκό Ουρούμοβ, ο οποίος είναι μεγάλης ηλικίας και κινείται στο χώρο της επιστήμης του για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που απειλούν την ανθρωπότητα. Η δραστηριότητα και η προσωπική του ζωή, οι αναμνήσεις του, αλλά και η ζωή μιας ομάδας νέων, που ζουν γύρω του, δένονται από απρόσμενους δρόμους, σ' ένα σφιχτοδεμένο σύνολο, μια πραγματική τοιχογραφία της σύγχρονης βουλγάρικης κοινωνίας και ταυτόχρονα μια συναρπαστική ανατομία ανθρώπινων σχέσεων και αισθημάτων.

Καθ οδόν: στο Αμμάν

Το Αμμάν βρίσκεται σε μικρή απόσταση πτήσης από την Αθήνα. Σαν πρωτεύουσα της Ιορδανίας, είναι μια αραβική πόλη.

Ασφαλώς, δεν μπορεί κανείς να περιγράψει μια πόλη μόνο αναφέροντας εκείνο που είναι ήδη προφανές και πασίγνωστο. Γι' αυτό, ας προχωρήσουμε στο προκείμενο.

Εκείνο που δείχνει αμέσως η όψη του Αμμάν είναι ότι πρόκειται για μια πόλη που έχει πρόσφατα επεκταθεί προς όλες τις κατευθύνσεις. «Προς όλες τις κατευθύνσεις», μια κουβέντα είναι. Οπως η Αθήνα, αλλά και πολλές άλλες πόλεις, το Αμμάν περιβάλλεται από λόφους και, έτσι, «επέκταση προς όλες τις κατευθύνσεις» σημαίνει αναπόφευκτα σαν ανάγκη και, πάντως, σαν αποτέλεσμα τη βαθμιαία κάλυψη των λόφων αυτών από τα διάφορα τμήματα της οικοδομημένης ζώνης. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι το γνωστό θέαμα της «πόλης κατά κύματα». Η εικόνα συμπληρώνεται από το ότι το κύριο υλικό που χρησιμοποιείται στο Αμμάν για οικοδόμηση είναι η λευκή πέτρα. Δίνει στο θέαμα της πόλης μια αίσθηση ζωντανής κίνησης, σαν να βλέπεις τον αφρό που πετάγεται από την κορυφή του κύματος.

Η πόλη, όπως μας διαβεβαίωσαν μερικοί βέροι κάτοικοί της, έχει τα τελευταία χρόνια επεκταθεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι το αρχικό της κέντρο είναι σήμερα ένα πολύ μικρό μέρος της. Το μικρό αυτό μέρος δε μας δείχνει μόνο μια εικόνα της πόλης, όπως ήταν πριν δεκαετίες. Μας δείχνει επίσης ότι η οικοδομική παράδοση γενικά τηρήθηκε. Το γεγονός, π.χ., ότι τα οικοδομικά υλικά δεν άλλαξαν - τουλάχιστον ακόμη - σε μεγάλη έκταση, επιτρέπει μια εικόνα της πόλης χωρίς μεγάλα χάσματα, παρά την προφανή μικρή ηλικία του μεγαλυτέρου μέρους της. Παράλληλα, η εξέλιξη δε σταματά. Τμήματα της πόλης, που μας έδωσαν την εντύπωση του έργου της οικοδομικής εκστρατείας «δεύτερης γενεάς», κυριαρχούνται όλο και περισσότερο από το γυαλί και το τσιμέντο. Πού αυτό θα καταλήξει, θα το δούμε μετά από μερικά χρόνια ή ίσως το δουν οι επόμενες γενεές. Ας ελπίσουμε ότι δε θα απογοητευτούν.


Αν και απέχει αρκετά από την ακτή της θάλασσας, το Αμμάν δίνει αυτό που θα αποκαλούσαμε ή που είμαστε συνηθισμένοι να αποκαλούμε «μεσογειακή εικόνα». Το έδαφός του είναι, από τη μια, λοφώδες και, από την άλλη, πετρώδες και γεμάτο βράχους. Η βλάστησή του, όπου η ελιά κατέχει μια όχι μικρή θέση, δίνει την ίδια εικόνα. Και, μια και το έφερε η κουβέντα, εδώ προβάλλει και ένα άλλο θέμα: Η οικοδομική επέκταση δεν μπορεί να μην είχε επιπτώσεις στη βλάστηση, που, έτσι κι αλλιώς, λόγω του μισοερημικού φυσικού περιβάλλοντος του Αμμάν, δεν ήταν άφθονη. Δε θα αρνηθούμε ότι γίνεται κάποια προσπάθεια διατήρησης ή αναπλήρωσης της βλάστησης της περιοχής. Είναι ακόμη πολύ νωρίς να δούμε τα αποτελέσματα. Το κλίμα και οι φυσικοί όροι δεν είναι απαγορευτικοί για ευδοκίμηση της προσπάθειας. Δυστυχώς, η εμπειρία με άλλες μεσογειακές πόλεις (ονόματα δε λέμε) μας κάνει προσεκτικούς και επιφυλακτικούς. Θα φανούν εξίσου συγκαταβατικές και οι οικοδομικές ανάγκες ή, μάλλον, δραστηριότητες;

Εστω και με μια προσπάθεια «σύγχρονης» - με τη γνωστή έννοια - ανόδου, κατά τη γνώμη μας όχι χωρίς και υπερβολές, το Αμμάν δεν παύει να είναι μια αραβική πόλη. Θα ήταν, όμως, τέτοια χωρίς το «Σουκ», την παραδοσιακή αγορά; Ασφαλώς, όχι και γι' αυτό το γεγονός ότι περιλαμβάνεται ανάμεσα στα παραδοσιακά στοιχεία που έχουν διασωθεί δεν μπορεί παρά να κάνει τον επισκέπτη του ευτυχέστερο.





Κείμενο - φωτογραφίες:
Θανάσης ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ

Μικρές ιδέες
Περίεργα κίτρινη

Οι κάπως παλιότεροι θα θυμούνται την ταινία «Είμαι περίεργα κίτρινη». Δεν είναι και κακή ιδέα να φορέσουμε ελαφριά ανοιξιάτικα σπορ ρούχα σε κίτρινο χρώμα, για να δώσουμε ένα χαρούμενο τέλος στο γκρίζο του χειμώνα. Βερμούδα, φούτερ και ένα απλό καπέλο για την προστασία από τον ήλιο και αυτό είναι όλο. Φοράμε την άνοιξη και προχωράμε στο σπίτι. Βάφουμε με κίτρινη λάκα ένα τρίγωνο τραπεζάκι (δεν έχει σημασία το σχήμα) και με μεμιάς η ωραιότερη εποχή του χρόνου είναι μέσα στο σαλόνι μας. Με λίγα πράγματα, με πολλή αγάπη και με περισσότερη φαντασία, μπορούμε να κάνουμε θαύματα.

Κοινό, αλλά δροσερό

Αρκετό κρέας φάγαμε, αρκετή χοληστερίνη βάλαμε μέσα μας, ώρα είναι για κάτι το ελαφρύ, το δροσερό, το θαλασσινό, το καλοκαιρινό. Θα χρειαστούμε: ένα πακέτο μακαρονάκι κοφτό, ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ένα βαζάκι κάπαρη, ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, θαλασσινά κονσέρβας της αρεσκείας μας, ένα κουταλάκι της σούπας χυμό λεμονιού και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Εκτέλεση: Βράζουμε το μακαρονάκι σε αλατισμένο νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει ελάχιστο λάδι. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά πριν παραβράσουν τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια βαθιά σαλατιέρα. Επειτα ρίχνουμε όπως είναι αχνιστά την κάπαρη με το ζωμό της και τα θαλασσινά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού και τέλος τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Εις υγείαν...

Ας κάνουμε ένα παντς (Punch). Το παντς αποτελείται συνήθως από χυμό λεμονιού, ζάχαρη και ένα ή περισσότερα ποτά. Σερβίρεται και κρύο, αλλά τις περισσότερες φορές καυτό και μάλιστα με προσθήκη καυτού νερού και το γαρνίρετε πάντα με φλούδια από λεμόνι. Ας δοκιμάσουμε ένα «Αμέρικαν Γκρογκ» American Grog. 3/4 ρούμι, 1/4 χυμός λεμονιού, μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη, ουίσκι(ανάλογη ποσότητα με τη διάθεσή σας) και καυτό νερό. Τα ανακατεύετε και τα ρίχνετε κατευθείαν στο ποτήρι.

Και συνεχίζουμε με ένα «Κόφι Γκρογκ» (Coffee Grog).

Καυτός καφές, μια κουταλιά της σούπας κονιάκ ζεστό, ένας κύβος ζάχαρη, μια φλούδα λεμονιού. Θα ανακατέψετε τα υλικά στο ποτήρι και αμέσως μετά θα ανάψετε ένα σπίρτο, για να πάρει φωτιά το ποτό. Και φυσικά... εις υγείαν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ