Κυριακή 22 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Καθ' οδόν: Στις Γιορτές Φολεγάνδρου

Ο επίχρυσος δίσκος του «Voyager» περιέχει πληροφορίες, εικόνες και ήχους από τη Γη. Η ελπίδα μας είναι κάποιος εξωγήινος πολιτισμός να ανακαλύψει το δορυφόρο και να μάθει για τη μοναχική μας ύπαρξη πάνω στο μικροσκοπικό μας πλανήτη. Θα περάσουν όμως 40.000 χρόνια μέχρι ο «Voyager» προσεγγίσει το επόμενο πλανητικό σύστημα
Ο επίχρυσος δίσκος του «Voyager» περιέχει πληροφορίες, εικόνες και ήχους από τη Γη. Η ελπίδα μας είναι κάποιος εξωγήινος πολιτισμός να ανακαλύψει το δορυφόρο και να μάθει για τη μοναχική μας ύπαρξη πάνω στο μικροσκοπικό μας πλανήτη. Θα περάσουν όμως 40.000 χρόνια μέχρι ο «Voyager» προσεγγίσει το επόμενο πλανητικό σύστημα
Στο κυκλαδίτικο αυτό νησί, ταξιδέψαμε πριν από μερικά χρόνια, δίνοντας τότε μια μικρή νότα μέσα από τη στήλη. Επιστρέψαμε μαγεμένοι, αλλά ανίκανοι να περιγράψουμε όλα εκείνα τα λίγα, αλλά ταυτόχρονα και πάρα πολλά που συνθέτουν τούτο το νησί, κάνοντάς το μοναδικό, εξαιρετικό.

Τούτη την Κυριακή, ο σκοπός μας δεν είναι να προσπαθήσουμε ξανά σε κάτι που ...αποτύχαμε! Είναι να δούμε το νησί, μέσα από το σχέδιο «Νησολόγιο». Τις γιορτές δηλαδή που διοργανώνονται σε Φολέγανδρο, Σίκινο και Δονούσα, ελπίζοντας να αποτελέσουν το «μαγνήτη» που θα προσελκύσει όσους δεν κατάφεραν ακόμα να επισκεφτούν τα νησιά αυτά, για να ζήσουν από κοντά ένα «μικρό θαύμα».

Οι γιορτές έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Αυγούστου «εκτοξεύοντάς μας στους ουρανούς»... Φύγαμε για να προλάβουμε!

«Το πιο μακρύ ταξίδι»

Οι Γιορτές Φολεγάνδρου έχουν πια το δικό τους ενθουσιώδες κοινό που τις ακολουθεί πιστά: Πεζοπορούν μέχρι ξεχασμένα παρεκκλήσια για μυσταγωγικά γλέντια μέσα στο μισοσκόταδο, αποτραβιούνται σε παραλίες ερημικές για πάρτι μέχρι το ξημέρωμα, σκαρφαλώνουν σε κορυφές βουνών για νυχτερινές μουσικές μέσα στη φολεγανδρινή εξοχή, τρυπώνουν σε σοκάκια και κυκλοφορούν σε πλατείες. Επισκέπτονται εκθέσεις που αφηγούνται ιστορίες του τόπου και των ανθρώπων του και μαζεύονται το σούρουπο σε αυλίτσες για καλοκαιρινό σινεμά και Καραγκιόζη.

Στις 4 Οκτώβρη 1957, 50 χρόνια πριν, ο σοβιετικός δορυφόρος«Sputnik» ήταν το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο που εκτοξεύτηκε ποτέ στο διάστημα. Αν και με τα σημερινά δεδομένα ο εξοπλισμός του δορυφόρου (ένα θερμόμετρο, δυο ραδιοαναμεταδότες και μια μπαταρία!) ήταν εξαιρετικά φτωχός, ο «Spuntik» εγκαινίασε την εποχή των διαστημικών ταξιδιών
Στις 4 Οκτώβρη 1957, 50 χρόνια πριν, ο σοβιετικός δορυφόρος«Sputnik» ήταν το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο που εκτοξεύτηκε ποτέ στο διάστημα. Αν και με τα σημερινά δεδομένα ο εξοπλισμός του δορυφόρου (ένα θερμόμετρο, δυο ραδιοαναμεταδότες και μια μπαταρία!) ήταν εξαιρετικά φτωχός, ο «Spuntik» εγκαινίασε την εποχή των διαστημικών ταξιδιών
Φέτος, όμως, το φεστιβάλ της Φολεγάνδρου ταξιδεύει ακόμα πιο μακριά: Προσπερνά πλανητικά νεφελώματα, νεογέννητα άστρα, λευκούς νάνους και supernova, επισκέπτεται μακρινούς γαλαξίες, περιπλανιέται στο χωροχρόνο ανάμεσα σε μαύρες τρύπες και φτάνει μέχρι τα όρια του Σύμπαντος: «Το πιο μακρύ ταξίδι», η έκθεση αστρονομίας με αφορμή τα 50 χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου ανθρώπινου δορυφόρου στο διάστημα, του «Σπούτνικ», περιγράφει τον αγώνα του ανθρώπου να αντιληφθεί την ίδια του την ύπαρξη μέσα από την κατανόηση του Σύμπαντος.

Εικόνες από κολοσσιαίες συγκρούσεις γαλαξιών, βίντεο - ντοκουμέντα από πτώσεις μετεωριτών πάνω στη Γη, λήψεις από ανεμοστρόβιλους στην επιφάνεια του Αρη και από πρόσκρουση κομητών στην επιφάνεια του Δία, μυστηριακοί ήχοι από μακρινούς παλλόμενους αστέρες, εγκαταστάσεις και σχεδιαγράμματα αποτελούν το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης και της πρώτης και μοναδικής του είδους που διοργανώνεται στις Κυκλάδες.

Παράλληλα με την έκθεση έχουν διοργανωθεί νυχτερινές παρατηρήσεις του ουρανού: Οι πιστοί της αστρονομίας, με τις οδηγίες, τα τηλεσκόπια και τον υπόλοιπο εξοπλισμό αστροφυσικών και μελών της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας θα εξορμήσουν στη νυχτερινή φολεγανδρινή ύπαιθρο για να παρατηρήσουν τους δακτυλίους του Κρόνου, τους δορυφόρους του Δία, τις φάσεις της Αφροδίτης, τα νεφελώματα του Σκορπιού και να γνωρίσουν τα μυστήρια του καλοκαιρινού ουρανού της Φολεγάνδρου.


Οι Γιορτές Φολεγάνδρου μαζί με τις Γιορτές Σικίνου και Δονούσας είναι μια συνεργασία της Δημιουργικής Ομάδας Media dell' Arte με τις κοινότητες των νησιών αυτών και αποτελεί μέρος των πολιτιστικών δράσεων του σχεδίου «Νησολόγιο».

Αναλυτικά:

«ΕΝΑ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ»: ΕΚΘΕΣΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. Οι μεγάλοι σταθμοί της ανθρώπινης πορείας για την κατανόηση του Σύμπαντος (έως 20/8) στο δημοτικό σχολείο της Χώρας.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ι: Νησιώτικα τραγούδια και χοροί από δυο παραδοσιακούς οργανοπαίχτες της Κύθνου. Φ. Τζιωτάκης (βιολί - τσαμπούνα), Γιάννης Λαρεντζάκης (λαούτο - τουμπί), (22/7) στο Λαογραφικό Μουσείο Ανω Μεριάς.

MELTEMI MUSIC GROUP: Ρεμπέτικα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια από Ελληνες και Τούρκους μουσικούς, απόδημους στην Αυστραλία στην πλατεία της Πούντας (23/7).

MUABBET MAFIA: Urban Folk Music στην παραλία της Αγκάλης (24/7).

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ: Με τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών του Αθω Δανέλλη (26-30/7) στην αυλή του δημοτικού σχολείου της Χώρας και της Ανω Μεριάς.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΙΙ: Νίκος Οικονομίδης και «Μουσική Ομάδα Κέρος» στην πλατεία της Πούντας (14/8).

Γιορτές Σικίνου

Εκθεση: Σίκινος 2007, Μικροϊστορίες: «Κι εσείς από πού είστε;». Στο παλιό δημοτικό σχολείο της Χώρας (1-25/8).


Παραστάσεις Θεάτρου Σκιών: Του Α. Δανέλλη στο δημοτικό σχολείο της Χώρας (2,3, και 5/8).

The Funkey Show Live: Πάρτι στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας με funk, disco, soul και R&B (4/8).

«Μέρες Ντοκιμαντέρ»: Το κινηματογραφικό φεστιβάλ περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας (6-8/8), στην αυλή του παλιού δημοτικού σχολείου της Χώρας. Το πρόγραμμα των προβολών: «Περί διακοπών και ελαιών» των T. Rakict και Γ. Καραγιαννάκη, «Ο κόσμος που ταξιδεύει» της Χρ. Τζελέπη, «Τα καβούρια» της Ι. Μπόικο, «Εκτός Σχεδίου» του Μ. Δίτσα, «Τι ώρα είναι;» της Εύας Στεφανή, «Μασσαλία μακρινή κόρη» του Μ. Gastine, «Τα κέρατα του Ταύρου» του Θ. Παπακώστα, «Το Πανηγύρι της Βρουκούντας» του Θ. Βένερη, «Ροζ» του Α. Βούλγαρη.

Συναυλία jazz στην Επισκοπή: Με τους Invisible Impro Quartet (10/8).

Τραγούδια στο μοναστήρι: Συναυλία της Μάρθας Φριντζήλα στο μοναστήρι (11/8).

Μουσικές του Αιγαίου: Με τον Ν. Οικονομίδη και τη «Μουσική Ομάδα Κέρος» στην πλατεία του Κάστρου (15/8).

Γιορτές Δονούσας

Εκθέσεις: Α) Η Γεωμετρική Δονούσα: Βαθύ Λιμενάρι, οχυρωμένος οικισμός του 9ου π.Χ. αιώνα. Β) Το χρονικό μιας ανασκαφής. 1968-1972: Τομές και ανασυνθέσεις (έως 25/8).


Προβολές στο λιμάνι: Ντοκιμαντέρ στην αυλή του μπαρ «Σκαντζόχοιρος» (25 και 26/8).

Θέατρο Σκιών: 27/8 στο Μερσήνι και 29/8 στον Κάμπο.

Συναυλία: Με την Μ. Φριντζήλα στον Κέδρο (28/8).

Μουσικές του Αιγαίου: Με τον Ν. Οικονομίδη και τη «Μουσική Ομάδα Κέρος» στο λιμάνι (30/8).

Θεατρική παράσταση: Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ η θεατρική ομάδα Δονούσας θα δώσει παράσταση στο πέτρινο θεατράκι στον Κάμπο.

Τα τεκταινόμενα θα μετατρέψουν για άλλη μια χρονιά τα νησιά σε ένα πλοίο της χαράς, με μουσικές, θεάματα, γλέντια και καλή διάθεση. Οσοι τυχεροί παραβρεθούν, είναι σίγουρο ότι κάτι απ' όλα θα «μιλήσει» μέσα τους...



Επιμέλεια:
Ελένη ΑΡΓΥΡΙΟΥ

Εν συντομία

Μια πολύ προσεγμένη επιστημονική έκδοση, που αφορά το ανθρώπινο σώμα, κυκλοφορεί από τα «Ελληνικά γράμματα». Ο Ρίτσαρντ Γουόκερ, συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή με την επικοινωνιακή γνώση, παρουσιάζει το «ΣΩΜΑ - Μια συναρπαστική περιήγηση στην ανθρώπινη ανατομία». Με κατανοητά κείμενα, εντυπωσιακές εικόνες, ειδικές διαφάνειες και λεπτομερή σχέδια, τα παιδιά σχολικής ηλικίας ανακαλύπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Μαθαίνουν για τον περίτεχνο τρόπο με τον οποίο τα οστά εφαρμόζουν μεταξύ τους, τα χιλιόμετρα των σωλήνων που παρέχουν αίμα σε κάθε σημείο του σώματος, αλλά και για τα μηχανήματα που μας πληροφορούν πώς είμαστε στο εσωτερικό μας. Ιδανικό για όσα παιδιά θα ήθελαν να γίνουν γιατροί όταν μεγαλώσουν!

Μικρές σελίδες

Τους αρχαίους Ελληνες προσωκρατικούς φιλοσόφους απασχολούσε ιδιαίτερα το πρόβλημα της «πρώτης αρχής», το ζήτημα της δομής και της υφής του κόσμου μας, καθώς επίσης και του τρόπου κατασκευής του. Υδωρ, αήρ, γη και πυρ, τα τέσσερα κοσμογονικά - αρχετυπικά στοιχεία της αρχικής ύλης του Κόσμου, ενώνονται, διαχωρίζονται και ξανασμίγουν αέναα, προκειμένου να συνθέσουν την ύλη του σύμπαντος και όλα τα έμψυχα και άψυχα δημιουργήματά του.

Στο βιβλίο «Η εκθρόνιση της Γης» του Στράτου Θεοδοσίου (αστροφυσικού, αν. καθηγητή στο Tμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών), αναπτύσσονται ιστορικά οι κοσμογονικές απόψεις των αρχαίων Ελλήνων φυσιολόγων φιλοσόφων και κυρίως οι θεωρίες τους, για την πρωτεύουσα θέση της Γης ή του Ηλιου στο στερέωμα.

Από τους προσωκρατικούς Ελληνες φιλοσόφους έως τον Γαλιλαίο, τον Κέπλερ και τον Νεύτωνα, η Aστρονομία και η Φυσική της εποχής επικεντρώνονταν στην αιώνια διαπάλη μεταξύ του γεωκεντρικού και του ηλιοκεντρικού συστήματος. Μια διαπάλη όχι μόνον ιδεών, αλλά πολιτικών, θρησκευτικών και δογματικών απόψεων που οδήγησε πολλούς ανθρώπους στην εξορία, στη φυλακή, ακόμα και την πυρά. Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή - μέσω των απόψεων των σοφών της εκάστοτε εποχής - ξετυλίγεται με μεγάλη επιτυχία στις σελίδες του βιβλίου. Μια αντιπαλότητα ιδεών και θεωριών που εξιστορεί τις απόψεις περί συγκροτήσεως του Σύμπαντος, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια συναρπαστική ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των βασικών κοσμογονικών ιδεών. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΔΙΑΥΛΟΣ».

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ
Αυτά τα χέρια...

Στο σημερινό e-mail: Οταν τα χέρια χρησιμοποιηθούν ως επιφάνεια για ένα έργο τέχνης, ιδού το αποτέλεσμα! Χέρια, που μπορούν να δημιουργήσουν, να δημιουργηθούν, αλλά και να καταστρέψουν...









Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ