Κυριακή 22 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ' οδόν: Στις Γιορτές Φολεγάνδρου

Ο επίχρυσος δίσκος του «Voyager» περιέχει πληροφορίες, εικόνες και ήχους από τη Γη. Η ελπίδα μας είναι κάποιος εξωγήινος πολιτισμός να ανακαλύψει το δορυφόρο και να μάθει για τη μοναχική μας ύπαρξη πάνω στο μικροσκοπικό μας πλανήτη. Θα περάσουν όμως 40.000 χρόνια μέχρι ο «Voyager» προσεγγίσει το επόμενο πλανητικό σύστημα
Ο επίχρυσος δίσκος του «Voyager» περιέχει πληροφορίες, εικόνες και ήχους από τη Γη. Η ελπίδα μας είναι κάποιος εξωγήινος πολιτισμός να ανακαλύψει το δορυφόρο και να μάθει για τη μοναχική μας ύπαρξη πάνω στο μικροσκοπικό μας πλανήτη. Θα περάσουν όμως 40.000 χρόνια μέχρι ο «Voyager» προσεγγίσει το επόμενο πλανητικό σύστημα
Στο κυκλαδίτικο αυτό νησί, ταξιδέψαμε πριν από μερικά χρόνια, δίνοντας τότε μια μικρή νότα μέσα από τη στήλη. Επιστρέψαμε μαγεμένοι, αλλά ανίκανοι να περιγράψουμε όλα εκείνα τα λίγα, αλλά ταυτόχρονα και πάρα πολλά που συνθέτουν τούτο το νησί, κάνοντάς το μοναδικό, εξαιρετικό.

Τούτη την Κυριακή, ο σκοπός μας δεν είναι να προσπαθήσουμε ξανά σε κάτι που ...αποτύχαμε! Είναι να δούμε το νησί, μέσα από το σχέδιο «Νησολόγιο». Τις γιορτές δηλαδή που διοργανώνονται σε Φολέγανδρο, Σίκινο και Δονούσα, ελπίζοντας να αποτελέσουν το «μαγνήτη» που θα προσελκύσει όσους δεν κατάφεραν ακόμα να επισκεφτούν τα νησιά αυτά, για να ζήσουν από κοντά ένα «μικρό θαύμα».

Οι γιορτές έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Αυγούστου «εκτοξεύοντάς μας στους ουρανούς»... Φύγαμε για να προλάβουμε!

«Το πιο μακρύ ταξίδι»

Οι Γιορτές Φολεγάνδρου έχουν πια το δικό τους ενθουσιώδες κοινό που τις ακολουθεί πιστά: Πεζοπορούν μέχρι ξεχασμένα παρεκκλήσια για μυσταγωγικά γλέντια μέσα στο μισοσκόταδο, αποτραβιούνται σε παραλίες ερημικές για πάρτι μέχρι το ξημέρωμα, σκαρφαλώνουν σε κορυφές βουνών για νυχτερινές μουσικές μέσα στη φολεγανδρινή εξοχή, τρυπώνουν σε σοκάκια και κυκλοφορούν σε πλατείες. Επισκέπτονται εκθέσεις που αφηγούνται ιστορίες του τόπου και των ανθρώπων του και μαζεύονται το σούρουπο σε αυλίτσες για καλοκαιρινό σινεμά και Καραγκιόζη.

Στις 4 Οκτώβρη 1957, 50 χρόνια πριν, ο σοβιετικός δορυφόρος«Sputnik» ήταν το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο που εκτοξεύτηκε ποτέ στο διάστημα. Αν και με τα σημερινά δεδομένα ο εξοπλισμός του δορυφόρου (ένα θερμόμετρο, δυο ραδιοαναμεταδότες και μια μπαταρία!) ήταν εξαιρετικά φτωχός, ο «Spuntik» εγκαινίασε την εποχή των διαστημικών ταξιδιών
Στις 4 Οκτώβρη 1957, 50 χρόνια πριν, ο σοβιετικός δορυφόρος«Sputnik» ήταν το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο που εκτοξεύτηκε ποτέ στο διάστημα. Αν και με τα σημερινά δεδομένα ο εξοπλισμός του δορυφόρου (ένα θερμόμετρο, δυο ραδιοαναμεταδότες και μια μπαταρία!) ήταν εξαιρετικά φτωχός, ο «Spuntik» εγκαινίασε την εποχή των διαστημικών ταξιδιών
Φέτος, όμως, το φεστιβάλ της Φολεγάνδρου ταξιδεύει ακόμα πιο μακριά: Προσπερνά πλανητικά νεφελώματα, νεογέννητα άστρα, λευκούς νάνους και supernova, επισκέπτεται μακρινούς γαλαξίες, περιπλανιέται στο χωροχρόνο ανάμεσα σε μαύρες τρύπες και φτάνει μέχρι τα όρια του Σύμπαντος: «Το πιο μακρύ ταξίδι», η έκθεση αστρονομίας με αφορμή τα 50 χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου ανθρώπινου δορυφόρου στο διάστημα, του «Σπούτνικ», περιγράφει τον αγώνα του ανθρώπου να αντιληφθεί την ίδια του την ύπαρξη μέσα από την κατανόηση του Σύμπαντος.

Εικόνες από κολοσσιαίες συγκρούσεις γαλαξιών, βίντεο - ντοκουμέντα από πτώσεις μετεωριτών πάνω στη Γη, λήψεις από ανεμοστρόβιλους στην επιφάνεια του Αρη και από πρόσκρουση κομητών στην επιφάνεια του Δία, μυστηριακοί ήχοι από μακρινούς παλλόμενους αστέρες, εγκαταστάσεις και σχεδιαγράμματα αποτελούν το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης και της πρώτης και μοναδικής του είδους που διοργανώνεται στις Κυκλάδες.

Παράλληλα με την έκθεση έχουν διοργανωθεί νυχτερινές παρατηρήσεις του ουρανού: Οι πιστοί της αστρονομίας, με τις οδηγίες, τα τηλεσκόπια και τον υπόλοιπο εξοπλισμό αστροφυσικών και μελών της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας θα εξορμήσουν στη νυχτερινή φολεγανδρινή ύπαιθρο για να παρατηρήσουν τους δακτυλίους του Κρόνου, τους δορυφόρους του Δία, τις φάσεις της Αφροδίτης, τα νεφελώματα του Σκορπιού και να γνωρίσουν τα μυστήρια του καλοκαιρινού ουρανού της Φολεγάνδρου.


Οι Γιορτές Φολεγάνδρου μαζί με τις Γιορτές Σικίνου και Δονούσας είναι μια συνεργασία της Δημιουργικής Ομάδας Media dell' Arte με τις κοινότητες των νησιών αυτών και αποτελεί μέρος των πολιτιστικών δράσεων του σχεδίου «Νησολόγιο».

Αναλυτικά:

«ΕΝΑ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ»: ΕΚΘΕΣΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. Οι μεγάλοι σταθμοί της ανθρώπινης πορείας για την κατανόηση του Σύμπαντος (έως 20/8) στο δημοτικό σχολείο της Χώρας.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ι: Νησιώτικα τραγούδια και χοροί από δυο παραδοσιακούς οργανοπαίχτες της Κύθνου. Φ. Τζιωτάκης (βιολί - τσαμπούνα), Γιάννης Λαρεντζάκης (λαούτο - τουμπί), (22/7) στο Λαογραφικό Μουσείο Ανω Μεριάς.

MELTEMI MUSIC GROUP: Ρεμπέτικα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια από Ελληνες και Τούρκους μουσικούς, απόδημους στην Αυστραλία στην πλατεία της Πούντας (23/7).

MUABBET MAFIA: Urban Folk Music στην παραλία της Αγκάλης (24/7).

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ: Με τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών του Αθω Δανέλλη (26-30/7) στην αυλή του δημοτικού σχολείου της Χώρας και της Ανω Μεριάς.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΙΙ: Νίκος Οικονομίδης και «Μουσική Ομάδα Κέρος» στην πλατεία της Πούντας (14/8).

Γιορτές Σικίνου

Εκθεση: Σίκινος 2007, Μικροϊστορίες: «Κι εσείς από πού είστε;». Στο παλιό δημοτικό σχολείο της Χώρας (1-25/8).


Παραστάσεις Θεάτρου Σκιών: Του Α. Δανέλλη στο δημοτικό σχολείο της Χώρας (2,3, και 5/8).

The Funkey Show Live: Πάρτι στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας με funk, disco, soul και R&B (4/8).

«Μέρες Ντοκιμαντέρ»: Το κινηματογραφικό φεστιβάλ περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας (6-8/8), στην αυλή του παλιού δημοτικού σχολείου της Χώρας. Το πρόγραμμα των προβολών: «Περί διακοπών και ελαιών» των T. Rakict και Γ. Καραγιαννάκη, «Ο κόσμος που ταξιδεύει» της Χρ. Τζελέπη, «Τα καβούρια» της Ι. Μπόικο, «Εκτός Σχεδίου» του Μ. Δίτσα, «Τι ώρα είναι;» της Εύας Στεφανή, «Μασσαλία μακρινή κόρη» του Μ. Gastine, «Τα κέρατα του Ταύρου» του Θ. Παπακώστα, «Το Πανηγύρι της Βρουκούντας» του Θ. Βένερη, «Ροζ» του Α. Βούλγαρη.

Συναυλία jazz στην Επισκοπή: Με τους Invisible Impro Quartet (10/8).

Τραγούδια στο μοναστήρι: Συναυλία της Μάρθας Φριντζήλα στο μοναστήρι (11/8).

Μουσικές του Αιγαίου: Με τον Ν. Οικονομίδη και τη «Μουσική Ομάδα Κέρος» στην πλατεία του Κάστρου (15/8).

Γιορτές Δονούσας

Εκθέσεις: Α) Η Γεωμετρική Δονούσα: Βαθύ Λιμενάρι, οχυρωμένος οικισμός του 9ου π.Χ. αιώνα. Β) Το χρονικό μιας ανασκαφής. 1968-1972: Τομές και ανασυνθέσεις (έως 25/8).


Προβολές στο λιμάνι: Ντοκιμαντέρ στην αυλή του μπαρ «Σκαντζόχοιρος» (25 και 26/8).

Θέατρο Σκιών: 27/8 στο Μερσήνι και 29/8 στον Κάμπο.

Συναυλία: Με την Μ. Φριντζήλα στον Κέδρο (28/8).

Μουσικές του Αιγαίου: Με τον Ν. Οικονομίδη και τη «Μουσική Ομάδα Κέρος» στο λιμάνι (30/8).

Θεατρική παράσταση: Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ η θεατρική ομάδα Δονούσας θα δώσει παράσταση στο πέτρινο θεατράκι στον Κάμπο.

Τα τεκταινόμενα θα μετατρέψουν για άλλη μια χρονιά τα νησιά σε ένα πλοίο της χαράς, με μουσικές, θεάματα, γλέντια και καλή διάθεση. Οσοι τυχεροί παραβρεθούν, είναι σίγουρο ότι κάτι απ' όλα θα «μιλήσει» μέσα τους...



Επιμέλεια:
Ελένη ΑΡΓΥΡΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ