Κυριακή 22 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΟΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες

Eurokinissi

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα μέτρα για την προστασία των γυναικών με παιδιά, που κι αυτά πολλές φορές δεν εφαρμόζονται.

Αδεια τοκετού και θηλασμού

Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται άδεια μητρότητας συνολικής διάρκειας μόλις 17 βδομάδων. Οι οκτώ πρώτες βδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες εννέα μετά τον τοκετό σαν μια ενιαία άδεια. Επιστρέφουν δηλαδή στην εργασία τους όταν το μωρό είναι 2 μηνών, τη στιγμή που επιστήμονες και γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες να θηλάζουν τα μωρά τους μέχρι να συμπληρώσουν τον 6ο μήνα.

Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται για το θηλασμό και τις υπόλοιπες φροντίδες ανατροφής του παιδιού και για 30 μήνες μετά τον τοκετό να προσέρχονται αργότερα ή να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε μέρα. Αυτή η ρύθμιση - όπου και αν εφαρμόζεται - δεν έχει καμία ουσία, αφού το μωρό πρέπει να θηλάζει ανά 3 - 4 ώρες. Ενδεικτικό του ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται καν για άδεια θηλασμού, είναι ότι την άδεια αυτή μπορεί εναλλακτικά να ζητήσει και ο πατέρας, εφόσον δεν κάνει χρήση η εργαζόμενη μητέρα.

Επίσης, σε περίπτωση γέννησης παιδιού ο πατέρας δικαιούται 2 (ολόκληρες!) ημέρες άδεια με αποδοχές για κάθε παιδί.

Γονική άδεια

Ο εργαζόμενος δικαιούται γονική άδεια εφόσον έχει συμπληρώσει ένα χρόνο εργασίας σε εργοδότη που απασχολεί τουλάχιστον 50 άτομα και ο άλλος γονιός εργάζεται.

Αφού, λοιπόν, πληροί αυτές τις προϋποθέσεις (λες και αν δεν πληροί κάποια από αυτές δε χρειάζεται τη γονική άδεια...), τότε δικαιούται να πάρει άδεια μέχρι να συμπληρώσει το παιδί ηλικία 3 ετών. Η άδεια είναι χωρίς αποδοχές και η διάρκειά της μπορεί να φθάσει έως 3,5 μήνες για κάθε γονέα. Επίσης, «δικαιούται» για το χρόνο αυτό να συνεχίσει την ασφάλισή του αλλά καταβάλλοντας το σύνολο των εισφορών.

Σκέτη κοροϊδία!

Προκλητικά είναι και τα... μέτρα για γονείς με παιδιά με ειδικές ανάγκες: Οι γονείς που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες δικαιούνται μειωμένο ωράριο κατά 1 ώρα την ημέρα, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών! Προϋπόθεση είναι να εργάζονται σε επιχείρηση με τουλάχιστον 50 άτομα.

Αδεια λόγω ασθένειας μελών της οικογένειας: Στην περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων μελών της οικογένειας, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια άνευ αποδοχών μέχρι 6 εργάσιμες ημέρες κάθε χρόνο. Εξαρτώμενα πρόσωπα είναι τα παιδιά μέχρι 16 ετών ή οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας που πάσχει από βαριά ασθένεια ή αναπηρία και δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ