Κυριακή 24 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Το λάδι της ελιάς
Λαδώματα

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές, τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στον Ιπποκράτη και το Γαληνό, έχουμε αναφορές για το ελαιόλαδο και συγκεκριμένα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στα εγκαύματα, την κώφωση και τις γυναικολογικές παθήσεις. Σήμερα έχει αποδειχτεί ότι, οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην αποφυγή θρομβώσεων, καρδιακών παθήσεων, αποτρέπουν την εκδήλωση καρκίνου στο έντερο, στον προστάτη και τον τράχηλο της μήτρας, ενώ δεν είναι τυχαίο, που Ιάπωνες γιατροί το χρησιμοποιούν για εντριβές σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο.

Η πλούσια περιεκτικότητά του ελαιόλαδου σε βιταμίνη Ε καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος. Στη φαρμακολογία χρησιμοποιείται για την παρασκευή εξειδικευμένων αλοιφών για εγκαύματα. Μια αλοιφή που μπορείτε και εσείς να παρασκευάσετε πολύ εύκολα και μπορείτε να τη χρησιμοποιείται σε παιδικά εγκαύματα και το σύγκαμα και όχι μόνο, είναι η εξής: σε ένα κατσαρολάκι αφήστε να ζεσταθεί ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέστε ένα κομμάτι κερί μέλισσας, ανακατεύετε σε σιγανή φωτιά, μέχρις ότου το μείγμα αποκτήσει μια ομοιογένεια. Βάζετε την κεραλοιφή σε γυάλινο βαζάκι και αν θέλετε μπορείτε να την αρωματίσετε με κοπανισμένη μαστίχα Χίου.

Πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου:

  • Μια ζεστή κομπρέσα με ελαιόλαδο και χαμομήλι ανακουφίζει από τους πόνους στην κοιλιά και το λουμπάγκο, ενώ μασάζ με ελαιόλαδο στο οποίο έχετε ρίξει φύλλα μέντας ανακουφίζει από ρευματικούς πόνους.
  • Αν, φροντίζοντας τις τριανταφυλλιές στον κήπο, σας καρφωθεί ένα αγκάθι στο δέρμα βγαίνει πολύ πιο εύκολα αν μουλιάσετε την περιοχή με λίγο ελαιόλαδο, ενώ αν σας τσιμπήσει κάποιο έντονο και το τρίψετε με ελαιόλαδο ο πόνος θα γίνει πιο ήπιος.
  • Μια κουταλιά λάδι πρωί - βράδυ ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα, ενώ ένα μασάζ στο μαλλιά σας με λάδι πριν το λούσιμο θα τους χαρίσει τη χαμένη λάμψη και τη φρεσκάδα τους. Μια κουταλιά της σούπας τριμμένο σαπούνι Μασσαλίας, ένας κρόκος αυγού και μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο φτιάχνουν ένα σαμπουάν που θα αναζωογονήσει τα μαλλιά σας.

Χ.Κ.

Εις υγείαν

Μοντέρνα λεμονάδα

Τώρα, αν μας ρωτήσετε να σας πούμε γιατί είναι μοντέρνα δεν είμαστε σε θέση να σας απαντήσουμε. Γιατί έτσι θέλει, γιατί έτσι δηλώνει, στην Ελλάδα βρισκόμαστε άλλωστε. Ας τη δοκιμάσουμε όμως. Λοιπόν 2/3 τζιν, 1/3 τσέρι, μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και αρκετός χυμός λεμονιού. Χτυπάμε στο σέικερ όλα τα υλικά, γεμίζουμε τα ποτήρια ως 3/4 και προσθέτουμε σόδα.

Σταγόνες λεμονιού

3/4 χυμός λεμονιού, 1/4 σουμάδα, παγάκια, Γεμίζουμε τα ποτήρια έως τα 3/4, προσθέτουμε γκαζόζα και το γαρνίρουμε με φρούτα εποχής.

Και το χρυσό λεμόνι

1 κροκάδι αυγού, 1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, χυμός λεμονιού άφθονος και παγάκια. Γεμίζουμε τα ποτήρια έως τα 3/4, προσθέτουμε σόδα. Γαρνίρεται με μια φέτα πορτοκαλιού ή λεμονιού.

Ομως, θέλουμε να σας πούμε κάτι που ασφαλώς θα το ξέρετε, αλλά εμείς οφείλουμε να σας το θυμίσουμε. Τα κοκτέιλ παχαίνουν. Γι' αυτό, προσοχή, δεν είναι ανάγκη να τα πίνετε επειδή εμείς σας τα προτείνουμε. Αλλωστε, τα γράφουμε για τους καλεσμένους σας... Οχι για σας!

Μικρές ιδέες
Ειρηνική συνύπαρξη

Αν ο νους σας τρέχει σε θάλασσες, σε παραλίες, σε βουνά και σε λαγκάδια, αν με λίγα λόγια είστε «φευγάτοι» έχετε δίκιο. Ομως τα παιδιά σας, τους πιστούς συντρόφους σας, τα σκυλιά σας και τα γατιά σας πού θα τα αφήσετε; Στα αλήθεια το έχετε σκεφτεί;. Πριν λοιπόν κάνετε σχέδια για το αν θα προτιμήσετε βουνό ή θάλασσα, Ελλάδα ή εξωτερικό, ενημερωθείτε για το πού θα αφήσετε τα ζωντανά σας. Εμείς το μόνο που έχουμε να σας πούμε είναι ότι οι γάτες προτιμούν το σπίτι, το δικό τους χώρο και δεν ταξιδεύουν με ευχαρίστηση. Από την άλλη, όμως, πλευρά ούτε και στα κέντρα που φιλοξενούν ζώα κατά τους θερινούς μήνες τα γατιά γίνονται δεκτά με ευχαρίστηση και αν γίνουν, αυτό τουλάχιστον έχουμε ακούσει από ζωόφιλους- η ζωή τους δεν είναι καθόλου ευχάριστη στα" ξένα". Φυσικά, θα υπάρχουν εξαιρέσεις. Αναζητήστε τες.

Ωρα για παγωτό

Μια μερίδα παγωτό βανίλιας, δυο κουταλιές, βύσσινο γλυκό, Σουρωτή ή σόδα παγωμένη.

Το παγωτό αυτό σερβίρεται παντού το καλοκαίρι σαν ένα δροσιστικό ή σόδα παγωμένη, κυρίως στα ζαχαροπλαστεία. Στο σπίτι σας, μπορείτε να βάλετε σε ψηλό ποτήρι (σαν αυτό, που σερβίρονται οι γρανίτες) μια μερίδα παγωτό βανίλια, να ρίξετε σιρόπι και να γεμίσετε το ποτήρι με νερό ή Σουρωτή. Ανακατέψτε το μείγμα καλά και βάλτε ένα μακρύ ειδικό κουταλάκι και ένα καλαμάκι.

Ποιητική Αίγυπτος

Από τις εκδόσεις «Φιλιππότη» στη σειρά Δοκίμιο-Ιστορία 47, κυκλοφορεί το βιβλίο της Ολυμπίας Καράγιωργα «Αίγυπτος, πατρίδα της καρδίας μου». Στο βιβλίο της αυτό η ποιήτρια μάς δίνει το πρώτο σημαντικό δείγμα πεζού λόγου, πέρα από τις εισαγωγές σε μελέτες και μεταφράσεις της. Η Ολυμπία Καράγιωργα γεννήθηκε στην Αίγυπτο, όπου έζησε μέχρι τα 23 της χρόνια. Μετά από απουσία 23 χρόνων επιστρέφει στην Αίγυπτο για να μιλήσει στα «Καβάφεια» το 1993. Στα 1996 επισκέπτεται και πάλι την Αίγυπτο για να ζήσει, να κατανοήσει, να γράψει, να καταγράψει, να συνθέσει και να αναλύσει ό,τι είχε σχέση με την πατρίδα της, με τον τόπο που είδε το φως. Εκεί συναντά πολλούς σημαντικούς ανθρώπους, όπως οι: Κωστής Μοσκώφ, Νααΐμ Ατίγγια, μεταφραστής του Καβάφη στα αραβικά, Φαρούκ Σούσα, Αμαλία Νικολαΐδη, γραμματέας του Σεφέρη στο Κάιρο στα χρόνια του πολέμου, Φάτμα Καντίλ, ποήτρια. Με αυτό το βιβλίο η Ολυμπία Καράγιωργα κλείνει έναν κύκλο 40 χρόνων προσφοράς στην πνευματική ζωή του τόπου.

Καθ' οδόν στην Καρδίτσα

Δυστυχώς δεν έχουμε πάει ποτέ στην Καρδίτσα και ας μας έχουν καλέσει αγαπημένα πρόσωπα που έχουν την τύχη να κατοικούν εκεί. Και εμείς απαντάμε στερεότυπα: «Του χρόνου, του χρόνου οπωσδήποτε». Και ο ένας χρόνος ακολούθησε τον άλλο και έγιναν δυο δεκαετίες και δεν ευδοκιμήσαμε να βρεθούμε εκεί και να διασχίσουμε τα δασωμένα βουνά της, να διατρέξει η ματιά μας τα όμορφα ποτάμια της, να περπατήσουμε στους εύφορους κάμπους της, να μαγευτούμε από την απίστευτη ομορφιά της φύσης. Οχι δυστυχώς για μια ακόμη φορά επαναλάβαμε το «του χρόνου». Ομως να, προχθές άλλοι φίλοι επισκέφτηκαν, για πολλοστή, νομίζουμε, φορά την Καρδίτα και τα γύρω χωριά της, έμειναν έκθαμβοι μπροστά στην ομορφιά της λίμνης Πλαστήρα και καθώς γνωρίζουν καλά την τέχνη της αφήγησης μας διηγήθηκαν το ταξίδι τους με κάθε δυνατή λεπτομέρεια, με αποτέλεσμα λίγο να ζηλέψουμε, λίγο να μαγευτούμε, λίγο να θυμώσουμε με τον εαυτό μας για τη διαρκή αναβολή αυτού του ταξιδιού που τώρα δε χωρά αμφιβολία ότι θα το επιχειρήσουμε το συντομότερο δυνατό

Η πρωτεύουσα

Η Καρδίτσα είναι η πρωτεύουσα του νομού και είναι χτισμένη σε παραπόταμο του Πηνειού, ακριβώς στο μέσον της Ελλάδας, στην καρδιά του εύφορου θεσσαλικού κάμπου. Ιδρύθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στα τέλη του 17ου αιώνα από τους κατακτητές, που δεν άντεχαν στις επιθέσεις των Αγραφιωτών. Στα 1821 η πόλη ερημώθηκε από την πανώλη και κατοικήθηκε ξανά το 1858. Μα αν ανατρέξουμε πολύ πίσω θα διαπιστώσουμε ότι σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες, η περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά Χρόνια, το 600 π.Χ. Από τις αρχαιότερες πόλεις ήταν η Αρνη, έδρα των Βοιωτών, που κυριαρχούσαν στην περιοχή πριν από τους Θεσσαλούς, οι οποίοι απομάκρυναν του παλιότερους κατοίκους Αιολείς και ίδρυσαν το Κιέρο ως πρώτη πρωτεύουσά τους. Λείψανά της βρέθηκαν στο σημερινό χωριό Πύργος Σοφάδων. Η πόλη διατηρήθηκε ως τα ιστορικά Χρόνια και σημείωσε ακμή τον 4ο αιώνα π.Χ. Αν αυτά μας φαίνονται παλιά, και λέμε ότι καλό είναι να τα γνωρίζουμε, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η η περιοχή, τα τελευταία χρόνια έγινε μόδα. Δεν υπάρχει Ελληνας που να σέβεται τον οικολογικό του εαυτό και να μην έχει την επισκεφτεί.


Τα πέριξ

Τα χωριά που είναι σπαρμένα γύρω από την Καρδίτσα είναι το ένα ωραιότερο από το άλλο. Γι' αυτό το λόγο και δεν ξέρουμε τι να πρωτοαναφέρουμε, να μεταφέρουμε στην ουσία τις διηγήσεις των άλλων διότι εμείς μονάχα με τη φαντασία έχουμε φτάσει στη σκιά των Αγράφων, στο χωριό Μαυρομμάτι, ή στο Μεσενικόλα, στο Μορφοβούνι που είναι πνιγμένο στις βελανιδιές με θέα τον υπέροχο κάμπο, ή στο Μουζάκι, το εμπορικό και γεωργικό κάντρο της περιοχής Αργιθέας. Και φυσικά δεν έχουμε πάει στο ορεινό παραθεριστικό κέντρο, στην κατάφυτη Νεράιδα, ούτε στον Παλαμά, στην παραλίμνια Πεζούλα, που αναπτύχθηκε με τη δημιουργία της Λίμνης Πλαστήρα.

Η Λίμνη του Ταυρωπού

Η τεχνητή αυτή λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων. Πήρε το όνομά της από τον Νικόλαο Πλαστήρα, επειδή καταγόταν από εκείνα τα μέρη και εκείνος είχε, λένε, συλλάβει την ιδέα του φράγματος από το 1925, αλλά η ιδέα υλοποιήθηκε το 1959, δίνοντας ρεύμα και νερό στη Θεσσαλία. Αυτά περίπου μας είπανε ότι διαβάσανε στην πινακίδα που είναι πλάι στο φράγματα. Η διαδρομή γύρω από τη λίμνη είναι κάτι που δεν ξεχνιέται, είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία, μια μαγεία σκέτη. Ο δρόμος κόβει δάση από έλατα και βελανιδιές, ρεματιές με πλατάνια και η λίμνη πότε κρύβεται και πότε εμφανίζεται αποσπασματικά, κομματιαστά, πίσω από τις υπερήφανες ψηλέες κορυφές των δέντρων.


Ε, δεν αντέχουμε άλλο να ακούμε. Δε μας αρκεί να φανταζόμαστε την ομορφιά. Θα πάμε, τώρα, σήμερα, αν είναι δυνατόν να τη γευτούμε.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ