Κυριακή 24 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Το λάδι της ελιάς
Λαδώματα

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές, τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στον Ιπποκράτη και το Γαληνό, έχουμε αναφορές για το ελαιόλαδο και συγκεκριμένα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στα εγκαύματα, την κώφωση και τις γυναικολογικές παθήσεις. Σήμερα έχει αποδειχτεί ότι, οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην αποφυγή θρομβώσεων, καρδιακών παθήσεων, αποτρέπουν την εκδήλωση καρκίνου στο έντερο, στον προστάτη και τον τράχηλο της μήτρας, ενώ δεν είναι τυχαίο, που Ιάπωνες γιατροί το χρησιμοποιούν για εντριβές σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο.

Η πλούσια περιεκτικότητά του ελαιόλαδου σε βιταμίνη Ε καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος. Στη φαρμακολογία χρησιμοποιείται για την παρασκευή εξειδικευμένων αλοιφών για εγκαύματα. Μια αλοιφή που μπορείτε και εσείς να παρασκευάσετε πολύ εύκολα και μπορείτε να τη χρησιμοποιείται σε παιδικά εγκαύματα και το σύγκαμα και όχι μόνο, είναι η εξής: σε ένα κατσαρολάκι αφήστε να ζεσταθεί ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέστε ένα κομμάτι κερί μέλισσας, ανακατεύετε σε σιγανή φωτιά, μέχρις ότου το μείγμα αποκτήσει μια ομοιογένεια. Βάζετε την κεραλοιφή σε γυάλινο βαζάκι και αν θέλετε μπορείτε να την αρωματίσετε με κοπανισμένη μαστίχα Χίου.

Πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου:

  • Μια ζεστή κομπρέσα με ελαιόλαδο και χαμομήλι ανακουφίζει από τους πόνους στην κοιλιά και το λουμπάγκο, ενώ μασάζ με ελαιόλαδο στο οποίο έχετε ρίξει φύλλα μέντας ανακουφίζει από ρευματικούς πόνους.
  • Αν, φροντίζοντας τις τριανταφυλλιές στον κήπο, σας καρφωθεί ένα αγκάθι στο δέρμα βγαίνει πολύ πιο εύκολα αν μουλιάσετε την περιοχή με λίγο ελαιόλαδο, ενώ αν σας τσιμπήσει κάποιο έντονο και το τρίψετε με ελαιόλαδο ο πόνος θα γίνει πιο ήπιος.
  • Μια κουταλιά λάδι πρωί - βράδυ ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα, ενώ ένα μασάζ στο μαλλιά σας με λάδι πριν το λούσιμο θα τους χαρίσει τη χαμένη λάμψη και τη φρεσκάδα τους. Μια κουταλιά της σούπας τριμμένο σαπούνι Μασσαλίας, ένας κρόκος αυγού και μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο φτιάχνουν ένα σαμπουάν που θα αναζωογονήσει τα μαλλιά σας.

Χ.Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γεύσεις παράδοσης (2010-11-07 00:00:00.0)
Μικρές σελίδες (2005-07-31 00:00:00.0)
Επιχείλιος έρπης (2001-09-09 00:00:00.0)
Μικρές ιδέες (2001-09-02 00:00:00.0)
Καταπολεμήστε τους ιούς (2001-04-08 00:00:00.0)
Θα μας καίνε στις διαδηλώσεις! (2001-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ