Κυριακή 24 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Οικονομικός παράδεισος για... ολίγους!

Οι πολυεθνικές - χορηγοί της ΔΟΕ θα είναι οι κερδισμένοι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004

Sportidea

Οι πολυεθνικές - χορηγοί της ΔΟΕ θα είναι οι κερδισμένοι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004
Ο «μύθος» ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην οικονομία αποτελεί αντικείμενο της συνέχειας του αφιερώματος του «Ρ» για την οικονομική πλευρά της διοργάνωσης.

Την προηγούμενη Τρίτη η κυβέρνηση παρουσίασε έναν προϋπολογισμό - «φάντασμα» για τις κρατικές δαπάνες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Με «μαγειρέματα», που διήρκεσαν αρκετές βδομάδες, κατάφερε να εμφανίσει ένα κόστος ύψους 1,5 τρισ. δρχ. Σε αυτό δε συμπεριλαμβάνονται βασικά έργα όπως το Τραμ, ο προαστιακός, οι επεκτάσεις του Μετρό, έργα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που υπήρχαν σε παλιότερους προϋπολογισμούς.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το τελικό κόστος των αγώνων θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2,5 τρισ. δρχ., ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Κι ας παρομοιάζουν τα στελέχη της κυβέρνησης το 2004 με παράδεισο για τους πολίτες της χώρας. Η εμπειρία από άλλες διοργανώσεις έχει δείξει το αντίθετο.

Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν οι Αμερικανοί καθηγητές Οικονομικών Ρόμπερτ Μπάαντε και Βίκτορ Μάθεσον με συνέντευξή τους στο «Ρ». Και οι δύο έχουν ασχοληθεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες το 1984 και της Ατλάντα το 1996. Και στη σημερινή τους συνέντευξη μιλούν για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, τις θέσεις εργασίας και το κόστος της Ολυμπιακής ιδέας. Ταυτόχρονα, παραθέτουν παραδείγματα από παλαιότερες διοργανώσεις, ενώ δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι για την περίπτωση της Αθήνας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ