Κυριακή 24 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η εμπειρία δε δείχνει θετικές επιπτώσεις

Συνέντευξη στο «Ρ» του καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Λέικ Φόρεστ των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μπάαντε

- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες παρουσιάζονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις που τους διεκδικούν ως μια ευκαιρία για οικονομική άνθηση της χώρας που θα τους διοργανώνει. Ισχύει κάτι τέτοιο;

- Εμπειρικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, αν και είναι γεγονός ότι χρησιμοποιείται πολύ συχνά. Ακαδημαϊκές έρευνες έχουν δείξει ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν δεν πραγματοποιήθηκαν. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις το κόστος φαίνεται να υπερβαίνει το όφελος. Ο δημόσιος τομέας δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να φιλοξενήσει τους αγώνες δαπανώντας ένα λογικό κόστος. Νομίζω ότι η φύση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι τέτοια που εκτρέπει πόρους από άλλες πιο χρήσιμες πηγές.

- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϊ είχαν θετικές επιπτώσεις στην πόλη;

- Το στοιχείο της οικονομικής επιρροής των Αγώνων του Σίδνεϊ δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα. Είναι πολύ νωρίς και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Κατά τα άλλα, οι Αγώνες του Σίδνεϊ ήταν επιτυχημένοι όσον αφορά στην ικανότητα να «τρέξουν» χωρίς ατυχήματα και χωρίς απαράδεκτους εμπορικούς όρους. Η παρατηρούμενη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ ίσως οφείλεται στην αντίληψη ότι οι προηγούμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ατλάντα ήταν υπερβολικά εμπορικοί και σημαδεύτηκαν από βομβιστική επίθεση.

- Η ελληνική κυβέρνηση και η Οργανωτική Επιτροπή ισχυρίζονται ότι θα μειωθεί σημαντικά η ανεργία και θα δημιουργηθούν 130.000 νέες θέσεις εργασίας. Τι λέει η εμπειρία άλλων διοργανώσεων;

- Και σε αυτή την περίπτωση τα στοιχεία δε δείχνουν αύξηση στις θέσεις εργασίας της τάξης των 130.000. Κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, στην Ατλάντα δημιουργήθηκαν 77.000 θέσεις εργασίας για την πολιτεία της Τζόρτζια και 37.000 θέσεις εργασίας για την πόλη της Ατλάντα.

Οι θέσεις εργασίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μικρής διάρκειας ζωής. Η υποδομή που δημιουργείται από τους Αγώνες είναι γενικά «ξένη» προς την οικονομία και οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των Αγώνων δεν είναι σταθερές, δεν μπορούν να διατηρηθούν. Στην πραγματικότητα, στο βαθμό που οι Ολυμπιακοί Αγώνες εκτρέπουν την οικονομία από ένα αισιόδοξο μονοπάτι ανάπτυξης, αυτό ίσως σημαίνει ότι σε τελική ανάλυση η απασχόληση θα πέσει κάτω από αυτό που θα ήταν, εάν δε γίνονταν οι Αγώνες.

Για παράδειγμα, στην Ατλάντα μπορεί να δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας αλλά ήταν προσωρινές. Επιπλέον, το κόστος για τη δημιουργία μιας θέσης εργασίας μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων χρειάζεται έξοδα που θα εμφανίζονταν να υπερβαίνουν αυτό που θα κόστιζε στο δημόσιο τομέα για να δημιουργήσει μια δουλιά χρησιμοποιώντας άλλα μέσα απ' ό,τι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

- Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η «κληρονομιά» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004;

- Αυτό πρέπει να εξεταστεί σε ψυχολογικό επίπεδο αντί σε οικονομικό. Μπορεί οι πολίτες μιας χώρας να νιώσουν καλύτερα όντας στη διεθνή επικαιρότητα. Ομως, υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν θετικές παρενέργειες στον τομέα του τουρισμού, αλλά και αυτό εξαρτάται από το εάν αφήσουν θετική εικόνα οι Αγώνες του 2004, καθώς και από το μηχανισμό ώστε να διατηρηθεί και μετά τους Αγώνες ένα περιβάλλον πρόσφορο για τουρισμό.

- Ποιες είναι οι θετικές και ποιες οι αρνητικές επιπτώσεις από τη διοργάνωση;

- Θετικές επιπτώσεις μπορεί να θεωρηθούν η ευκαιρία να φανεί η χώρα και η πόλη, η δημιουργία υποδομών που ίσως συνεισφέρουν σε μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία βάσης τουρισμού. Ομως, υπάρχει και η αύξηση φορολογίας, η εκτροπή οικονομικών πηγών από πιο παραγωγικά μονοπάτια και το ρίσκο να μην πάνε καλά οι Αγώνες και έτσι να κηλιδωθεί η φήμη της χώρας και της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ