Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Επιχείλιος έρπης

Ο ιός του έρπητα έχει δύο τύπους. Τον επιχείλιο έρπητα, που εμφανίζεται στα χείλη και σπάνια στο εσωτερικό μέρος της στοματικής κοιλότητας, και εκείνος που προσβάλλει τα γεννητικά όργανα.

Συνήθως, ο επιχείλιος έρπης γίνεται αντιληπτός, από έντονη κοκκινίλα στην επιφάνεια του χείλους, η οποία όσο περνάει η ώρα γεμίζει με φουσκάλες άσπρου υγρού. Στη συνέχεια όσο διαρκεί η επώαση του ιού, η φουσκάλα ξεραίνεται, κάνει μια κίτρινη κρούστα και στη διάρκεια μιας βδομάδας εξαφανίζεται, χωρίς να αφήσει σημάδι στο σημείο που αναπτύχθηκε ο έρπης.

Αυτό δε σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίστηκε. Παραμένει στο σώμα και επανεμφανίζεται μετά από έντονο στρες, ή κούραση. Καλό είναι όταν ο ιός είναι σε έξαρση, να αποφεύγετε να φιλάτε τους οικείους σας, να πίνετε από το ίδιο ποτήρι νερό και το κυριότερο να μην αγγίζετε την πληγή με τα χέρια σας, ούτε να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε την κρούστα. Λίγο οινόπνευμα σε βαμβάκι ανακουφίζει και απολυμαίνει την πληγή, ενώ ο πάγος απαλύνει από το «κάψιμο» Επίσης, υπάρχουν και αρκετές κορτιζονούχες αλοιφές που μπορούν να σας ανακουφίσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ