Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΑΙΡΟΣ

Στη νοτιοανατολική Ελλάδα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-30, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18-32, στα νησιά από 22-30 και στη Θεσσαλονίκη από 20-30 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις απογευματινές ώρες με μικρή πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-32 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1918 Γεννιέται ο Λέοναρντ Μπερνστάιν. Αμερικανός μαέστρος και συνθέτης, απ' τους μεγαλύτερους διευθυντές ορχήστρας του αιώνα μας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συνέχισε τις ανώτερες σπουδές του στη διεύθυνση ορχήστρας. Από το 1943 έως το 1944 ήταν βοηθός διευθυντής ορχήστρας στη Φιλαρμονική Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης και από το 1945 έως το 1948 διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης. Διεύθυνε όλες τις μεγάλες ορχήστρες του κόσμου. Συμμετείχε ως διευθυντής ορχήστρας σε φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής (Αμστερνταμ και Πράγα). Από το 1958 έως το 1969 ήταν ο αρχιμουσικός της περίφημης Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης, συμβάλλοντας στη σημαντική ανανέωση του ρεπερτορίου της. Ο Μπερνστάιν συνέθεσε συμφωνική μουσική, μουσική για μπαλέτο, αλλά και μουσική για θεατρικά μιούζικαλ και κινηματογραφικές ταινίες.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 25 ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1825 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουρουγουάης.

1826 Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Αθήνα (εκτός από την Ακρόπολη). Αρχίζει η πολιορκία της Ακρόπολης, η οποία παραδόθηκε στις 5 Ιούνη 1827.

1940 Ενσωματώνονται στη Σοβιετική Ενωση η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία.

1948 Αρχίζει τις εργασίες του το Παγκόσμιο Συνέδριο των διανοουμένων στο Βρότσλαβ.

1975 Σύμφωνα με έγγραφα που έρχονται στη δημοσιότητα, 36 αμερικανικές εταιρίες διέθεσαν 100 εκατομμύρια δολάρια στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας για δωροδοκίες Αμερικανών και ξένων πολιτικών. Μεταξύ αυτών, η «Exxon», η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση, διέθεσε 46 εκατομμύρια δολάρια και η «Λόκχιντ» 22 εκατομμύρια.

1975 Μετά την ανακοίνωση της ποινής του θανάτου για τους τρεις αρχιπραξικοπηματίες (Παπαδόπουλο, Μακαρέζο, Παττακό), ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συγκαλεί εκτάκτως Υπουργικό Συμβούλιο. Ομόφωνα αποφασίζεται να κινηθεί η διαδικασία για τη μετατροπή της θανατικής ποινής σε ισόβια δεσμά. Η απόφαση της κυβέρνησης προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.

1989 Μετά από ένα ταξίδι στο διάστημα, που κράτησε δώδεκα χρόνια, το διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ 2» πετάει πάνω από τα σύννεφα του γιγάντιου πλανήτη Ποσειδώνα και του δορυφόρου του Τρίτωνα, στέλνοντας στη Γη φωτογραφίες από βαλτώδεις περιοχές, παγωμένες λίμνες και κρατήρες.

1821: Νίκη των Ελλήνων στη μάχη των Βασιλικών

Η έξοχη ζωγραφιά του Θεόφιλου δεν αφορά στη μάχη των Βασιλικών. Απεικονίζει τον Καραϊσκάκη, επικεφαλής των Ελλήνων, να καταδιώκει τον Κιουταχή και τους Τούρκους απ' την Αθήνα το 1826
Η έξοχη ζωγραφιά του Θεόφιλου δεν αφορά στη μάχη των Βασιλικών. Απεικονίζει τον Καραϊσκάκη, επικεφαλής των Ελλήνων, να καταδιώκει τον Κιουταχή και τους Τούρκους απ' την Αθήνα το 1826
Καθώς το καλοκαίρι του 1821 ο Ομέρ Βρυώνης συναντούσε δυσκολίες στην εκστρατεία του για την κατάπνιξη της επανάστασης στη Ρούμελη, ο σουλτάνος διέταξε να σταλούν ενισχύσεις. Συγκεντρώθηκαν περίπου 8.000 Τούρκοι (κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα) και με επικεφαλής τον Μπαϊράμ πασά ξεκίνησαν για τη Λαμία.

Οταν μαθεύτηκε ότι οι Τούρκοι έφθασαν στη Λαμία, οι Ελληνες (περίπου 1.600 άνδρες) πήραν θέση στα Βασιλικά της Λοκρίδας, στο δρόμο προς τη Λιβαδειά. Στο συμβούλιο των οπλαρχηγών, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι ο Μπαϊράμ θα περάσει από έναν άλλο μικρότερο δρόμο, όμως ο Δυοβουνιώτης τους πείθει πως οι Τούρκοι θα περάσουν απ' τα Βασιλικά.

Επικεφαλής των Ελλήνων ήταν, εκτός του Δυοβουνιώτη, οι Τράκας, Καλύβας, Μπίτης, Γεραντώνας, Νάκος Πανουργιάς. Γενικός αρχηγός ήταν ο Γκούρας, πρωτοπαλίκαρο του Ανδρούτσου, φημισμένος για το θάρρος και τη στρατιωτική του ιδιοφυία.

Στις 24 του Αυγούστου ο Μπαϊράμ ξεκίνησε από τη Λαμία, κατέλαβε την Πλατανιά και προχώρησε προς τα Βασιλικά. Μόλις πλησίασε, οι Ελληνες επιτέθηκαν. Η μάχη κράτησε πολύ. Ελληνες και Τούρκοι πολέμησαν σώμα με σώμα, στο τέλος οι Τούρκοι νικήθηκαν και υποχώρησαν στη Λαμία, αφήνοντας πίσω τους 1.200 νεκρούς, 1.500 τραυματίες, 220 αιχμαλώτους, 800 άλογα. Οι Ελληνες είχαν 42 νεκρούς και 35 τραυματίες.

Η μάχη αυτή, στην οποία οι Τούρκοι είχαν μεγάλες απώλειες, εμψύχωσε τους Ελληνες της Ρούμελης, αλλά και τους Μοραΐτες, που είχαν θορυβηθεί από την κάθοδο του Μπαϊράμ.

Στο μεταξύ, την 1η Ιούνη 1821, είχε επαναστατήσει το Μεσολόγγι. Ηταν η πρώτη πόλη από τη Δυτική Ρούμελη που ύψωσε την επαναστατική σημαία. Οι Τούρκοι του Μεσολογγίου άλλοι σφάχτηκαν και άλλοι φυλακίστηκαν.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της Επανάστασης τους πρώτους μήνες, ο Γιάννης Κορδάτος στην «Ιστορία της Ελλάδας» γράφει: «Η Ρούμελη τον πρώτο χρόνο της εθνεγερσίας δεν έδειξε επαναστατικές διαθέσεις. Οι κοτζαμπάσηδες με λόγια και με έργα αντιδράσανε. Αν δεν επεμβαίνανε οι καπεταναίοι Ανδρούτσος, Πανουργιάς, Καραϊσκάκης, Διάκος και άλλοι η Ρούμελη θα 'μενε ουδέτερη. Οι Βαλτινοί, μάλιστα, έδειξαν αισχρή διαγωγή. Ετσι οι Τούρκοι μπορούσαν να κινούνται ελεύθερα προς το Μοριά».

διαβάστε

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ σήμερα το 6ο και τελευταίο μέρος του άρθρου του Γερμανού ιστορικού Κουρτ Γκοσβάιλερ «τα πολλά στρώματα του κρεμμυδιού που λέγεται Γκορμπατσόφ» και το οποίο ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε σε συνέχειες από την περασμένη Κυριακή και κάθε μέρα (Σελίδα 8)

ΨΗΦΙΣΜΑ διαμαρτυρίας για τις συνθήκες που επικρατούν στο παραμεθόριο νησί της Λήμνου, σχετικά με την κατάσταση που έχει φτάσει η παραδοσιακή παράκτια αλιεία, κατέθεσαν χτες στον υπουργό Γεωργίας οι ψαράδες του νησιού. Παράλληλα, καλούν όλο το λημνιακό λαό να παλέψει ενωμένος με τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες αλιείς για να εξασφαλιστεί φτηνό και καλό και όχι εισαγόμενο ψάρι στους κατοίκους της Λήμνου, στους τουρίστες του νησιού και κατ' επέκταση σε όλη την Ελλάδα (Σελίδα 12)

ΜΕ πιστοποιητικά του Ελληνικού Νηογνώμονα, προσπαθεί η «ΑΝΕ Ηρακλής», θυγατρική της ΑΓΕΤ, να καλύψει την κατάσταση στο σάπιο και υπερήλικο τσιμεντάδικο ΘΗΣΕΥΣ, για να εξασφαλίσει άδεια απόπλου από τη Μαδέρα της Πορτογαλίας, όπου μπλοκαρίστηκε μετά από καταγγελίες ναυτεργατών για εισροή υδάτων στα αμπάρια φορτίου (Σελίδα 19)

ΑΚΟΜΗ ένα θάνατο ηλικιωμένου από λιπιδαιμικό (κατά της χοληστερόλης) φάρμακο, κατέγραψε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), όπως ανακοίνωσε χτες το πρωί. Πρόκειται για έναν άντρα 75 ετών, ο οποίος φέρεται ότι πέθανε πριν εννέα μήνες, πιθανόν, από ραβδομυόλυση (μια σπάνια τοξική εκδήλωση), εξαιτίας του φαρμάκου, που κυκλοφορεί με την ονομασία «Lipidil 200mf» (Σελίδα 20)

ΣΤΗΝ αποδυνάμωση του αποφασιστικού ρόλου των Δημοτικών Συμβουλίων προχωρά η κυβέρνηση με τη δημιουργία «Συμπολιτειών», δηλαδή Συνδέσμων όμορων δήμων οι οποίοι θα συγκροτούν κοινές υπηρεσίες για μια σειρά αρμοδιοτήτων. Οι Σύνδεσμοι θα λαμβάνουν αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα και υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι, οι οποίοι τον αποτελούν, ενώ αποκτούν το δικαίωμα να εντάσσουν υποχρεωτικά στους κόλπους τους έναν όμορο δήμο, εφόσον έτσι κρίνουν (Σελίδα 21)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ