Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Απεγκλωβισμός» από το σύστημα που γεννά την αδικία - Αγώνας για μόρφωση και πτυχία με αξία

Η κα Κεραμέως, η υπουργός των κλειστών πανεπιστημίων και των νομοσχεδίων - ζόμπι, επέλεξε τη μέρα της ανακοίνωσης των βάσεων και του αποκλεισμού 40.000 υποψηφίων από την είσοδό τους στα πανεπιστήμια να δηλώσει περήφανη που η κυβερνητική πολιτική «απεγκλώβισε» τόσους χιλιάδες μαθητές από ...την επιλογή να σπουδάσουν! Κατάφερε να αποδώσει σε λίγες λέξεις όλη τη γύμνια της κυβερνητικής προπαγάνδας και την αλαζονεία απέναντι στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Στα κυβερνητικά χείλη οι λέξεις αποκτούν άλλο νόημα!

«Αναβάθμιση» του σχολείου είναι το «κρασαρισμένο» webex, τα 27άρια τμήματα και ο εξεταστικός μαραθώνιος της Τράπεζας Θεμάτων. «Παιδί» όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν είναι το σχολείο - εξεταστικό κέντρο των ταξικών φραγμών και των χαμηλών σχολικών επιδόσεων. Ας πάψουν, λοιπόν, να κατηγορούν τα παιδιά του λαού και ας κοιτάξουν το σχολείο που αυτές οι κυβερνήσεις δημιούργησαν.

«Αριστεία» είναι να κόβεσαι με 8.000 μόρια από το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά με 8.000 ευρώ να «περνάς» σε ιδιωτικό κολέγιο, το πτυχίο του οποίου εξισώθηκε με αυτό των ΑΕΙ με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Διέξοδος» για τους νέους είναι η συλλογή υποβαθμισμένων δεξιοτήτων για μια δουλειά χωρίς δικαιώματα και με απλήρωτες υπερωρίες, σύμφωνα με τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», που έχουν κορόνα στο κεφάλι τους όλοι όσοι έχουν κυβερνήσει!

«Εγκλωβισμός» είναι η είσοδος στο πανεπιστήμιο, με τη ΝΔ σε ρόλο ΕΜΑΚ να αναλαμβάνει τη διάσωση! Οσοι γλίτωσαν από τον «κόφτη» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έχουν να αντιμετωπίσουν τα πανάκριβα νοίκια και την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα αφού για την κατασκευή εστιών «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τα 6,6 δισ. ευρώ που ξοδεύουμε για τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ. Ας ελπίσουμε η κυβέρνηση να μη θελήσει άμεσα να «απεγκλωβίσει» και όσους ήδη σπουδάζουν κλείνοντας οριστικά ή συγχωνεύοντας δεκάδες τμήματα και διαγράφοντας τους εργαζόμενους φοιτητές που αποκαλεί «αιώνιους»...

«Ασφαλές άνοιγμα των σχολών», με βάση τα πρωτόκολλα - λάστιχο της κυβέρνησης, είναι οι ελλείψεις 3.000 πανεπιστημιακών που θα αυξήσουν τον συγχρωτισμό, οι αίθουσες - κλουβιά, με τους φοιτητές να κρέμονται από τα παράθυρα, αλλά και η πλήρης ανυπαρξία εξατομικευμένης ενημέρωσης, προληπτικού ελέγχου και φαρμακοεπαγρύπνησης μετά τον εμβολιασμό ώστε να πείθονται όσοι παραμένουν διστακτικοί. Αντί γι' αυτά, το εμβόλιο, από όπλο, δικαίωμα και ανάγκη, μετατρέπεται σε μέσο εκβιασμών, εξαγοράς, διαχωρισμού του λαού και κερδοφορίας των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Οσες επικλήσεις κι αν κάνουν στην ατομική ευθύνη, οι εγκληματικές κρατικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας και η διαχρονική συνειδητή απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις δεν κρύβονται. Το μόνο που μένει στη ΝΔ είναι να αξιοποιεί τους «αντιεμβολιαστές», να χρησιμοποιεί τους ανεκδιήγητους «Πολάκηδες» του ΣΥΡΙΖΑ και να γραπώνεται από τη λογική «θα βάλουμε πλάτη σε όλα» του Αλ. Τσίπρα μπας και καταφέρει να πείσει τον λαό να κάτσει φρόνιμος...

«Τάξη και ασφάλεια» θεωρείται η πρόσληψη 1.000 πρωτοετών αστυνομικών στα πανεπιστήμια για να επαναφέρουν «εις την τάξιν» τους αγωνιζόμενους φοιτητές με γκλομπ και σπρέι πιπεριού! Τελευταίο κατόρθωμα η (αποτυχημένη) προσπάθεια παρεμπόδισης της συναυλίας αλληλεγγύης των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας προς τους πυρόπληκτους με την αποστολή διμοιριών ΜΑΤ για να «αποτρέψουν την πρόκληση πυρκαγιάς» στον χώρο της συναυλίας! Αντί να κυνηγάνε εμπρηστές κυνηγάνε πάλι τους φοιτητές!

Το φθινόπωρο προβλέπεται καυτό!

Δυστυχώς για την κυβέρνηση η «φωτιά» που άναψαν οι μεγάλες φετινές φοιτητικές κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να σβήσει, όσες αύρες και ΜΑΤ κι αν επιστρατεύσει.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα βρίσκονται, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή μαζί με κάθε φοιτητή, κάθε μαθητή που αγωνιά για τη ζωή του και θέλει να τα βάλει με όσους του στερούν τις σπουδές και το μέλλον. Με «οργανωμένη απειθαρχία» απέναντι σε κάθε αδικία, με όπλα μας τη συλλογική διεκδίκηση και την αλληλεγγύη, με οργάνωση στους φοιτητικούς συλλόγους και τα μαθητικά συμβούλια θα τους χαλάσουμε τα σχέδια!

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας και κοινής πάλης μέσα στους συλλόγους και τους φορείς του κινήματος, μακριά από λογικές ανάθεσης και καλλιέργειας «ξαναζεσταμένων» αυταπατών ότι μια άλλη κυβέρνηση, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας, θα χαράξει φιλολαϊκή πορεία.

Η μεγάλη επιτυχία του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο πάρκο Τρίτση στις 23 - 24 - 25 Σεπτέμβρη, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, θα στείλει το πρώτο ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα. Το σύνθημά του ήδη ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και φτάνει σε χιλιάδες νέους: «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!».

  • Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα του «Οδηγητή» (www.odigitis.gr).

Του
Θοδωρή ΚΩΤΣΑΝΤΗ*
Ο Θ. Κωτσαντής είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Πανελλαδική μέρα δράσης για τη στέγαση

Συγκέντρωση στη Βουλή, την Παρασκευή

Πανελλαδική μέρας δράσης για τη στέγαση είναι για τους φοιτητές η Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη και στο πλαίσιο αυτό Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας προχωρούν εκείνη τη μέρα σε συγκέντρωση στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι, με σύνθημα - αίτημα: «Κανένας φοιτητής χωρίς στέγη!».

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι διεκδικούν:

-- Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους. Επιβολή ανώτατου ορίου (πλαφόν) στις τιμές των ενοικίων για τη φοιτητική στέγη.

-- Αμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν τα δωμάτια των εστιών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!

-- Αμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.

-- Ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη. Αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων, αλλά και αχρησιμοποίητων κτιρίων του Δημοσίου, των δήμων και Περιφερειών για την κατασκευή νέων εστιών.

-- Δωρεά ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση των δημοτικών τελών και ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

-- Αποζημίωση στέγασης για τα ενοίκια που πλήρωσαν οι φοιτητές όλο το διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

-- Οχι στην επιβολή ενοικίων στους οικότροφους. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.

Διαβάστε στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία»:

-- Αρθρο μπροστά στο άνοιγμα των πανεπιστημίων

-- Πλούσια ύλη για την κορύφωση του 47ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε μεγάλες πόλεις

-- Προετοιμάζουν την επαναλειτουργία τους τα Λαϊκά Φροντιστήρια Αλληλεγγύης.

-- Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο»

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν πρόκειται να μπει στις σχολές μας!

«Η κυβέρνηση να το βάλει καλά στο μυαλό της: Ούτε το φθινόπωρο, ούτε την άνοιξη, ούτε ποτέ! Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν πρόκειται να μπει μέσα στις σχολές μας!». Τα παραπάνω τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε σχόλιό της με αφορμή τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για αναβολή της εισόδου πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές.

Σημειωτέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε προχτές την αναβολή σε ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών για τις προσλήψεις και στην εκπαίδευση που απαιτείται από αυτούς που θα τη στελεχώσουν, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αναβολή που δεν προσδιορίζεται χρονικά.

«Η δεύτερη στη σειρά αναβολή μόνο ένα πράγμα αποδεικνύει: Η κυβέρνηση μετράει και φοβάται την οργανωμένη διεκδίκηση, τους μαζικούς και πολύμηνους αγώνες μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, κόντρα στις απαγορεύσεις, τη στήριξη του οργανωμένου εργατικού κινήματος στα δίκαια αιτήματά μας», τονίζει το ΜΑΣ και προσθέτει: «Αυτός ο αγώνας πρέπει τώρα να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί! Για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη στο σύνολό του, από τις κάμερες και τις κάρτες εισόδου μέχρι τις διαγραφές και τα πειθαρχικά! Για να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας!».

47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ταξίδι σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα

Με φεστιβαλικά ραντεβού σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών συνεχίζεται αυτές τις μέρες το ταξίδι του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη τη χώρα.

Στο φροντισμένο πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε κάθε πόλη περιλαμβάνονται αφιερώματα και μουσικά προγράμματα στη μνήμη του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, αφηγήσεις, συναυλίες, εκθέσεις βιβλίου και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και στέκια για μαθητές, μικρότερες ηλικίες της νεολαίας κ.ά.

Αναλυτικά, φεστιβαλικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται:

Σήμερα Τετάρτη

Στη Φλώρινα, στο νέο πάρκο. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας. Θα γίνει αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Αύριο Πέμπτη

Στη Χαλκίδα, στο Κόκκινο Σπίτι. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ενώ στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης με τους «Κοινούς Θνητούς» και τους «Γκιντίκι».

Στην Ηγουμενίτσα, στα Πλατάνια. Θα μιλήσει ο Γιώργος Δαρδαμάνης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

Την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη

Στην Καλαμάτα, στο Πάρκο Λιμενικού. Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ενώ στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Στην Πρέβεζα, στο δημοτικό κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος». Θα μιλήσει η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά.

Στην Καρδίτσα, στο Πάρκο Λουμάκη. Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ, ενώ στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη.

Στην Ιεράπετρα, στο Πάρκο Μίνως. Θα μιλήσει ο Βάγιας Βάγιας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η παράσταση stand up comedy με τους Αλέξανδρο Μαλιάτση και Σπήλιο Φλώρο.

Στις Σέρρες, στην πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ. Θα γίνουν συναυλίες και λαϊκό γλέντι.

Στη Νάουσα, στο δημοτικό πάρκο. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ. Θα γίνουν συναυλίες και λαϊκό γλέντι.

Την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη

Στην Καβάλα, στο Πάρκο Φαλήρου. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου, ενώ στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο, τη δεύτερη μέρα.

Στην Κοζάνη, στο πάρκινγκ ΟΣΕ. Στις 11 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν ακόμα η συναυλία με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και η παράσταση stand up comedy με τον Αλέξανδρο Σπηλιόπουλο, την πρώτη μέρα, και η συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο τη δεύτερη μέρα.

Στην Κέρκυρα, στην Πάνω Πλατεία. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ, ενώ στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά την ίδια μέρα.

Στη Ρόδο, στο Πάρκο Θέρμαι. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, ενώ στο πρόγραμμα ξεχωρίζει και η συναυλία με τη Βιολέτα Ικαρη την ίδια μέρα.

Το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη

Στο Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ενώ στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν ακόμα η συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου και το λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Στον Αγιο Νικόλαο, στη Λίμνη. Θα μιλήσει ο Γιώργος Καλύβας, μέλος της ΚΕ, ενώ στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η παράσταση stand up comedy με τους Αλέξανδρο Μαλιάτση και Σπήλιο Φλώρο.

Στη Λαμία, στο Πάρκο Τσαλτάκη. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της ΚΕ, και στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η συναυλία με τον Στάθη Δρογώση και την Ανδριάνα Μπάμπαλη.

Στη Σάμο, στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο στο Βαθύ. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ, και στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα».

Στο Αίγιο, στην πλατεία Ποσειδώνος. Θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Αχαΐας.

Την Κυριακή 12 Σεπτέμβρη

Στην Καστοριά, στην πλατεία Απόζαρι. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος της ΚΕ, ενώ στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις προγραμματίζονται και για την επόμενη βδομάδα σε πολλές πόλεις.

ΤΟΜΕΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δεν θα φιμώσουν το Φεστιβάλ στην Καβάλα!

Τις προσπάθειες παρεμπόδισης της προπαγάνδισης του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Καβάλα, που γίνονται το τελευταίο διάστημα, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Τομεακό Συμβούλιο Καβάλας της ΚΝΕ.

Συγκεκριμένα, μετά το περιστατικό όπου κλιμάκιο του Λιμενικού προσπάθησε να σταματήσει εξόρμηση της ΚΝΕ με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ γιατί «δεν υπήρχε άδεια», προχτές συνεργεία του δήμου κατέβασαν από όλη την πόλη το προπαγανδιστικό υλικό της ΚΝΕ, με εντολή «να μη μείνει τίποτα».

«Αν θεωρούν ότι με τέτοιες πρακτικές θα φιμώσουν την ΚΝΕ και το ΚΚΕ, ότι με "άνωθεν εντολές" θα μετατρέψουν την πόλη σε θάλαμο αντισηψίας για την προώθηση της βρώμικης αντιλαϊκής πολιτικής, αποστειρωμένη από κάθε φωνή που τους χαλάει τη βιτρίνα, είναι βαθιά γελασμένοι», τονίζει το ΤΣ Καβάλας της ΚΝΕ και καλεί τους νέους της πόλης σε μαζική συμμετοχή στο Φεστιβάλ, στις 10 και 11 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Φαλήρου.

Σε νέο χώρο οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που φέτος θα διεξαχθούν σε νέο χώρο. Στις 16, 17, 18 Σεπτέμβρη, το πρώην Στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη, στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενήσει την «κόκκινη πολιτεία» του Φεστιβάλ.

Οπως είπε μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας για τον νέο χώρο του Φεστιβάλ, «τόσο η παρουσία μας τα τελευταία χρόνια στο πρώην Στρατόπεδο "Παύλου Μελά", μέσω των Φεστιβάλ μας, όσο και η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου φέτος αποτελεί μια πράξη διεκδίκησης, με στόχο να αναβαθμιστεί το στρατόπεδο, να μετατραπεί σε χώρο άθλησης, πολιτισμού, αναψυχής, ανοιχτό για όλο τον λαό και τη νεολαία της περιοχής».

Μάλιστα, τόνισε πως «την περσινή χρονιά αποδείχτηκε ότι οργανωμένα και συλλογικά, χωρίς συμβιβασμό με τις δυσκολίες που έχει φέρει η πανδημία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πολυεπίπεδη επιτυχία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ σε όλες τις συνθήκες. Ετσι και φέτος, με την ουσιαστική συμβολή όλων μας, παίρνοντας και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας όλων των συντρόφων μας, των επισκεπτών του Φεστιβάλ, θα τα καταφέρουμε».


Την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί κεντρική πολιτική ομιλία με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τις μέρες που θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ έχει ήδη εξασφαλιστεί η αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ. Η πρόσβαση πραγματοποιείται μέσω των γραμμών:

- 38 στάση Κεντρική Πύλη

- 29 στάση Ευκλείας

- 27 στάση Στροφή Καρατάσιου

Οδικώς, η πρόσβαση γίνεται μέσω της περιφερειακής οδού με έξοδο στον κόμβο Ευκαρπίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή

- Συναυλία με τους Γιώργο Αετόπουλο και Κώστα Καρμπά

- Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Λαϊκή Σκηνή

- «15 χρόνια ρεμπέτικο με κιθάρα» - Συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη

- Παραδοσιακό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα

Νεανική Σκηνή

- Συναυλία με τους «Rast Maqam»

- Συναυλία με τους ΚΧΘ

- Hip Hop live με τους «Urban Pulse», Retro (Rebellion Connexion), Dason, Drugitiz και Banshee

- Συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο

Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή

- Καλλιτεχνικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας: «Αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη...»

- Κεντρική πολιτική ομιλία με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου

Λαϊκή Σκηνή

- Ποντιακό γλέντι με τον Σεραφείμ Μαρμαρίδη

- Συναυλία με την Γλυκερία

Νεανική Σκηνή

- Συναυλία με τους «Blue Sicks Tease»

- Stand up Comedy με τους Αλέξανδρο Μαλιάτση Σάλα και Σπήλιο Φλώρο

- Συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη

Σάββατο 18 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή

- Συναυλία με το μουσικοχορευτικό συγκρότημα των πολιτικών προσφύγων Τασκένδης «Μπουζούκι»

- Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

Λαϊκή Σκηνή

- «Στη μεγάλη οθόνη...», αφιέρωμα στα κινηματογραφικά έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Τραγουδούν Μαρία Φραγκούλη, Βασίλης Πρατσινάκης και Νίκος Ταλέας

- Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Νεανική Σκηνή

- Συναυλία με τους «Odd Waves»

- Συναυλία με τους «Unmute Us»

- Συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά

Στην τελική ευθεία για τις εκδηλώσεις στη Λάρισα

Από τις εργασίες προετοιμασίας του χώρου στην Κοίτη του Πηνειού
Από τις εργασίες προετοιμασίας του χώρου στην Κοίτη του Πηνειού
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες και για τις εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Λάρισα, που θα γίνει στις 10 - 11 Σεπτέμβρη, στην Κοίτη Πηνειού.

Την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη θα μιλήσει στο Φεστιβάλ η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πρόγραμμα της Παρασκευής 10 Σεπτέμβρη ξεχωρίζουν ακόμα η συζήτηση που θα γίνει με εργαζόμενους από τον χώρο του Πολιτισμού, με θέμα «Οι θύελλες που έρχονται θα μας βρουν όλους κρίκους στην αλυσίδα!», όπου θα μιλήσει ο Γιάννης Παντελίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, καθώς και η συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου.

Το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη θα γίνει κεντρική συζήτηση με θέμα «Δεν θα ζούμε στο έλεος των φυσικών καταστροφών. Ο ίδιος ο λαός θα σώσει τον λαό», με ομιλητή τον Αντώνη Ραλλάτο, δασολόγο, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα ξεχωρίζει η συναυλία που θα γίνει με την Γλυκερία.

Ολες τις μέρες θα λειτουργεί και χώρος δραστηριοτήτων με συναυλίες ερασιτεχνικών σχημάτων, θεατρικά δρώμενα κ.λπ., ενώ όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ιδιαίτερη θέση θα έχουν το Στέκι των μαθητών, με έκθεση για τις μαθητικές κινητοποιήσεις, workshops και διαδραστικά παιχνίδια, το Στέκι των φοιτητών και το Στέκι εργαζομένων και Κατάρτισης, με σχετικές εκθέσεις, η «κόκκινη γωνιά» των γυναικών όπου θα γίνει το Σάββατο σύσκεψη με θέμα «Δικαίωμα: Ατομική υπόθεση ή κοινωνική ανάγκη;», καθώς και ο Παιδότοπος που θα έχει και τις δυο μέρες παραστάσεις Καραγκιόζη. Τη θέση του θα έχει και ο Αθλητισμός, καθώς την πρώτη μέρα θα γίνει επίδειξη μαχητικών αθλημάτων.

Πλούσιο πρόγραμμα στις Σκηνές και τα Στέκια στην Πάτρα

Και στην Πάτρα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ δουλεύουν εντατικά για την προετοιμασία του 47ου Φεστιβάλ ΝΕ - «Οδηγητή», που οι εκδηλώσεις του θα γίνουν στις 17 και 18 Σεπτέμβρη, στο Νότιο Πάρκο.

Κεντρικός ομιλητής, το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, θα είναι ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει η ΚΝΕ για το Φεστιβάλ της Πάτρας έχει ως εξής:

Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

Χαιρετισμός από τον Στάθη Κεντρή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ

Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από τους Replica.

Αφιέρωμα στο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι από τον Γιώργο Βελισσάρη.

  • Νεανική Σκηνή:

Επίδειξη του χορευτικού τμήματος χιπ χοπ του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και περιχώρων.

Hip hop συναυλία με τους Σφάλμα, Rhyme Riot, Raibo.

Συναυλία με τους Γκιντίκι.

  • Φοιτητικό Στέκι:

Panel event: «Tη νέα χρονιά ξεκινάμε με αγώνα».

  • Μαθητικό Spot:

Συζήτηση: «Οσο αυτοί μας λένε μια από τα ίδια, τόσο εμείς θα τους χαλάμε τα σχέδια».

Σάββατο 18 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

Αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη από το Συγκρότημα της ΚΝΕ και τους μουσικούς: Μεσσαλά Μαριάννα, Ανδρουτσοπούλου Κωνσταντίνα και Τσαρούχη Χρήστο.

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

  • Νεανική Σκηνή:

Παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και περιχώρων «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου», του Μπ. Μπρεχτ.

Συναυλία με τον Μιθριδάτη.

Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με τους: Μπαλάφα Πάνο, Στούγιο Θοδωρή, Τσίφτη Βασιλική και Τσίφτη Πάνο.

  • Μαθητικό Spot:

Skate - event vol. 3.

Προπόνηση - σεμινάριο Κραβ μαγκά.

Διαγωνισμός graffiti ενάντια στον φασισμό, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα.

Και τις δυο μέρες

Στον χώρο και τις δύο μέρες θα λειτουργούν οι εκθέσεις με τα εξής θέματα:

  • «Αντεπίθεση για μια κοινωνία ελεύθερη, τον Σοσιαλισμό».
  • «Η συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων των φοιτητών», που έχει επιμεληθεί η Φοιτητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, στο φοιτητικό στέκι.
  • Εκθεση για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα, βασισμένη στην μπροσούρα της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Αφιέρωμα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, Στο στέκι του Πολυχώρου Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.
  • Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής»

Επίσης, στο χώρο θα λειτουργούν: Στέκι πυρόπληκτων, χώρος για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» και Παιδότοπος.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Αφιέρωμα στο αποτύπωμα της Κομμούνας στην Τέχνη

Με σύνθημα «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!», το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» κορυφώνεται στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Τέχνη μέσα στη φωτιά της επαναστατικής εξέγερσης

Ανάμεσα στο πλούσιο πρόγραμμα των σκηνών και των στεκιών του σημαντική θέση θα έχει το Στέκι του Πολιτισμού, στο θεατράκι του πάρκου, που κεντρικό του θέμα θα είναι το αποτύπωμα της Κομμούνας του Παρισιού στην Τέχνη και η επίδραση που άσκησε στο έργο πολλών δημιουργών. Σε αυτό θα είναι αφιερωμένη και η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στον χώρο με ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία μάλιστα θα συνοδεύεται με ποιήματα και τραγούδια για τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας.

Στον χώρο θα φιλοξενείται και τις τρεις μέρες εικαστική έκθεση για την επίδραση της Κομμούνας στην Τέχνη, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν εικαστικά έργα, γκραβούρες, χαρακτικά και γελοιογραφίες για τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας, πολλά από τα οποία φιλοτεχνήθηκαν μες στη φωτιά της μάχης και άλλα στον απόηχο του ηρωικού αγώνα των κομμουνάρων.

Παράλληλα, την Πέμπτη θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ το έργο «Οι μέρες της Κομμούνας», του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που αναφέρεται στην Κομμούνα του Παρισιού και τα γεγονότα μετά την εξέγερση. Μέσα από το έργο ο σημερινός θεατής μπορεί να προβληματιστεί για την ανάγκη «Να αλλάξει ο κόσμος» γιατί «το 'χει ανάγκη...».

Νέοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναμένεται και το υπόλοιπο πρόγραμμα του χώρου, που έχει επιμεληθεί η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, δίνοντας χώρο στην ερασιτεχνική δημιουργία, σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους:

-- Νέοι μουσικοί θα παρουσιάσουν την Πέμπτη ένα μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο Γερμανό συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, που το έργο του αποτελεί σταθμό στην ιστορία της μουσικής και η επίδρασή του φτάνει έως τις μέρες μας, καθώς εξέφρασε μια ολόκληρη μεταβατική εποχή περάσματος από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό. Οι αστικές επαναστάσεις δόνησαν τον συνθέτη και αποτυπώνονται στη ζωτικότητα και μορφική ανανέωση που χαρακτηρίζει τις μουσικές του, δείχνοντάς μας πως η Ιστορία κινείται πάντα προς τα μπρος...

-- Νέοι καλλιτέχνες, σπουδαστές και απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών θα πάρουν τη σκυτάλη του προγράμματος το Σάββατο, παρουσιάζοντας δικό τους έργο. Το θεατράκι θα δώσει βήμα σε νέους και νέες που κυριολεκτικά διψούν για έκφραση και δημιουργία, απευθύνοντάς τους κάλεσμα γνωριμίας τόσο με τον θεσμό του Φεστιβάλ, όσο και με τις θέσεις της ΚΝΕ για μια σειρά από ζητήματα. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τα μέλη της ΚΝΕ πάνω στην ανακοίνωση της Οργάνωσης για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση που θα διακινείται στον χώρο.

«Στις διαδρομές των ήχων και των παιχνιδιών του κόσμου» ο Παιδότοπος

«Στις διαδρομές των ήχων και των παιχνιδιών του κόσμου...» είναι το φετινό θέμα του Παιδότοπου στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ στο Φεστιβάλ έχει ως εξής:

  • Πέμπτη 23/9:

19.00 Φτιάχνουμε παιχνίδια απ' όλο τον κόσμο.

19.00 Εργαστήρι κούκλας από κάλτσες με την Ιρίνα Μπόικο.

20.00 Μία παράσταση μαγείας για μικρούς και μεγάλους με τον μάγο Τριστάν.

20.50 Παράσταση Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών «Θανάσης Λιούνης».

  • Παρασκευή 24/9:

19.00 Κατασκευάζουμε μουσικά όργανα απ' όλο τον κόσμο.

19.00 Εργαστήρι κούκλας από κάλτσες με την Ιρίνα Μπόικο.

19.30 Δημιουργούμε τη δική μας μπάντα.

20.30 Αφήγηση παραμυθιού.

21.00 Παράσταση μαριονέτας από τον Χρήστο Τζίκα.

  • Σάββατο 25/9:

18.30 Κατασκευάζουμε μουσικά όργανα απ' όλο τον κόσμο.

19.00 Παιχνίδι χαμένου θησαυρού «Τριγυρίζοντας στις γωνιές του κόσμου».

19.30 Διαδραστικό παιχνίδι «Στις διαδρομές των ήχων και των παιχνιδιών του κόσμου».

21.30 «Η καλτσοτεχνούπολη» από το θέατρο κούκλας της Ιρίνας Μπόικο «White Puppet».

ΣΕΦΙΕ
Κάλεσμα στήριξης στο Λαϊκό Φροντιστήριο Θεσσαλονίκης

Το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΣΕΦΙΕ), σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις αυξημένες λαϊκές ανάγκες, παίρνει την πρωτοβουλία για τη λειτουργία Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη, ξεκινώντας από τις περιοχές Θέρμης, Καλαμαριάς, Τούμπας, Πολίχνης και Συκεών.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που σε συνέχεια όλων των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους. Καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη στήριξη των μαθητών, μετά από δυο χρόνια πανδημίας και τηλεκπαίδευσης, όπου έχουν συσσωρευτεί σοβαρά μορφωτικά κενά στα παιδιά, αλλά αντίθετα, με τη μείωση των ωρών διδασκαλίας σε μαθήματα, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, την Τράπεζα Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τις αλλαγές της ύλης στα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ, μετατρέπει τα σχολεία σε ακόμα πιο σκληρή αρένα ανταγωνισμού μεταξύ των μαθητών. Ενώ η δήθεν αναβάθμιση του σχολείου, με τον νέο νόμο για την Παιδεία, οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων, με πολλαπλές συνέπειες ειδικά για τα παιδιά των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

Με φόντο αυτά, το ΣΕΦΙΕ σημειώνει πως στόχος του Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης «δεν είναι σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει το δημόσιο σχολείο. Αντίθετα, παλεύουμε για ένα πραγματικά δωρεάν δημόσιο σχολείο, που να μορφώνει ολόπλευρα και να μην απαιτείται κανενός είδους επιπλέον φροντιστήριο και μάθημα. Το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης έχει στόχο να μη στερηθούν τα παιδιά τη βοήθεια επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Να μη λυγίσουν μπροστά στις δυσκολίες και στα εμπόδια. Να τους απλώσουμε το χέρι για να σταθούν στα πόδια τους, να αγωνιστούν, να γίνουν πρωταγωνιστές της ζωής τους».

Και απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που θέλουν να βοηθήσουν, να κάνουν το Λαϊκό Φροντιστήριο και δική τους υπόθεση. Ταυτόχρονα καλεί και τα εργατικά σωματεία της πόλης να στηρίξουν έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια.

Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να κατατεθούν από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές στο e-mail: sefiesalonica@gmail.com και στη σελίδα facebook: ΣΕΦΙΕ/Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων

Κυκλοφορεί νέο τεύχος για «το κόκκινο Αερόστατο»

Το «κόκκινο Αερόστατο», το περιοδικό που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, ξανασυναντιέται με τους αναγνώστες του, μέσα από το 21ο τεύχος του, που κυκλοφορεί από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Σε αυτό το τεύχος το περιοδικό «θυμάται» όμορφες στιγμές από την παιδική κατασκήνωση του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου στη Μυτιλήνη και απλώνει το «νήμα» καλώντας τους φίλους του στο 47ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Καλεί μάλιστα τα παιδιά να εμπνευστούν από το σύνθημα του Φεστιβάλ, να φτιάξουν μια ζωγραφιά και να τη στείλουν στο e-mail του περιοδικού.

Παράλληλα, το περιοδικό, όπως μας έχει συνηθίσει, «δένεται» με τα ζητήματα της επικαιρότητας και σε αυτό το τεύχος απαντά με στοιχεία σε γράμματα μικρών αναγνωστών του για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ και η αγαπημένη στήλη «Το ημερολόγιο ενός απορημένου» σχολιάζει όλη την επικαιρότητα του καλοκαιριού.

Σε αυτό το τεύχος επίσης ξεκινάει ένα καινούργιο αφιέρωμα του περιοδικού που φέρνει σε επαφή τα παιδιά με διάφορα επαγγέλματα και τιτλοφορείται «Εργαζόμενος άνθρωπος: Σ' αυτόν ανήκει ο κόσμος!», «Σε τι χρειάζεται κάθε επάγγελμα; Τι προσφέρει και σε ποιους;», «Μπορούν όλοι οι άνθρωποι να ασχολούνται με όλες τις εργασίες;», «Πώς είναι η κάθε μέρα στη δουλειά για εργαζόμενους από διαφορετικά επαγγέλματα;», «Ο ίδιος ο εργαζόμενος τι παίρνει από τη δουλειά του;», «Πώς επιλέγει κάποιος σήμερα τι δουλειά θα κάνει;», «Τελικά σε ποιον ανήκει το αποτέλεσμα της εργασίας του;»... Σ' αυτά και άλλα ερωτήματα θα ψάξουν οι αναγνώστες τις απαντήσεις με τη βοήθεια του περιοδικού σε αυτό αλλά και τα επόμενα τεύχη.

Μια σειρά από σελίδες του περιοδικού αφιερώνονται στους αγώνες του λαού μας τη δεκαετία του '40, με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Το διήγημα αυτού του τεύχους αποτελεί απόσπασμα θεατρικής διασκευής από το μυθιστόρημα του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή «Τα παιδιά της Αθήνας», ενώ στη στήλη «Ενα τραγούδι μια ιστορία» τα παιδιά μαθαίνουν για τον «ύμνο του ΕΛΑΣ».


Στα θέματα του αθλητισμού, το περιοδικό αφιερώνει ένα δισέλιδο στον Κουβανό χρυσό Ολυμπιονίκη της πυγμαχίας, Χούλιο Σέζαρ ντε Λα Κρουζ, και τον αγώνα του με τον Εμάνουελ Ρέγιες, για να διατρανώσει το μήνυμα αλληλεγγύης στον ηρωικό κουβανικό λαό, ενώ σε άλλες σελίδες φέρνει τα παιδιά σε επαφή με το άθλημα της ξιφασκίας.

Στην ενότητα «Ζώα - φύση - περιβάλλον», με παιχνιδιάρικο τρόπο μιλάει για την επιστήμη της μετεωρολογίας, ενώ δεν λείπουν και οι άλλες καθιερωμένες στήλες του περιοδικού, με το κόμικ αυτού του τεύχους να αφιερώνεται στο άνοιγμα των σχολείων, προτάσεις για όμορφες χειροτεχνίες, σελίδες για σκάκι και σπαζοκεφαλιές. Οπως μας έχει συνηθίσει δε το περιοδικό στα τεύχη του που κυκλοφορούν τον Σεπτέμβρη, δίνει δώρο μια όμορφη αφίσα όπου τα παιδιά μπορούν να γράψουν το ωρολόγιό τους πρόγραμμα.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επανεκκίνηση για τα λαϊκά μαθήματα αλληλεγγύης

Για ένατη χρονιά, τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων πρωτοστατούν στην οργάνωση της αλληλεγγύης στις οικογένειες εργαζομένων και άνεργων που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν σε μια σειρά βασικές ανάγκες, αφού το μεροκάματο και οι μισθοί αδυνατούν να τις καλύψουν. Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία τους για τα δωρεάν λαϊκά μαθήματα αλληλεγγύης αγκαλιάζεται κάθε χρόνο από δεκάδες παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων, από εκπαιδευτικούς που εθελοντικά, προσφέροντας τον ελεύθερο χρόνο τους ανιδιοτελώς, συμβάλλουν στην επιτυχία αυτής της δραστηριότητας.

«Τα λαϊκά μαθήματα εντάσσονται σε μία σειρά πρωτοβουλιών που σκοπό έχουν να αναδείξουν πώς μπορούμε να προχωρήσουμε βάζοντας μπροστά "το εγώ να γίνει εμείς", προβάλλοντας τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για δουλειά με δικαιώματα, για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, για Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό, Αθλητισμό», σημειώνουν τα σωματεία που οργανώνουν και φέτος τα μαθήματα που αποτελούν αποκούμπι κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας, με σύνθημα: «Καμιά δυσκολία δεν μας σταματά. Δίνουμε πνοή στα όνειρά μας!».

Οπως ενημερώνουν τα σωματεία, τα μαθήματα που θα διδαχθούν φέτος για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων είναι: Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Ιστορία, Οικονομικά, Βιολογία. Επίσης θα διδαχθούν Μαθηματικά για μαθητές ΕΠΑΛ, ενώ θα υπάρχουν και τμήματα βοήθεια για μαθητές Δημοτικού σε Γλώσσα και Μαθηματικά. Παράλληλα, οργανώνονται μαθήματα ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά) για όλες τις ηλικίες. Ενώ τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 2651032513 - 6946197049.

Οπως σημειώνουν μεταξύ άλλων τα σωματεία στο κάλεσμά τους:

«Η προηγούμενη σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τα συνεχόμενα "άνοιξε - κλείσε", η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, η απομόνωση των μαθητών, των παιδιών μας έχει συνέπειες στον τρόπο ζωής, στον τρόπο εξέλιξης, ακόμα και στο επίπεδο αφομοίωσης της γνώσης, συγκέντρωσης στο διάβασμα ή την παρακολούθηση των μαθημάτων. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, ώστε να μπορεί να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία, με διά ζώσης εκπαίδευση, άφησε εντελώς ανοχύρωτη τη σχολική κοινότητα.

Ακόμα και μετά το καλοκαίρι, δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο μπροστά στην εξέλιξη της πανδημίας, της μετάδοσης της μετάλλαξης "Δέλτα", τα σχολεία θα ανοίξουν χειρότερα από όσο ήταν όταν έκλεισαν για καλοκαίρι! Τα αιτήματα που κυριάρχησαν στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις, στις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων στην Παιδεία, είναι αυτά που πρέπει να υλοποιηθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση από την κυβέρνηση και να σταματήσει να ρίχνει το μπαλάκι της "ατομικής ευθύνης" μια στους μαθητές που συνωστίζονται, μια στους εργαζόμενους που δεν εμβολιάζονται κ.ο.κ.

Τα εργατικά σωματεία απαιτούμε: Εδώ και τώρα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια».

Τα Εργατικά Σωματεία του ΕΚΙ απευθύνονται παράλληλα και σε κάθε εργαζόμενο και άνεργο γονέα, καλώντας τον να εμπιστευτεί και να οργανωθεί στο σωματείο του, να πάρει μέρος στη μαζικοποίηση και ενίσχυσή του: «Μπες μπροστά για τις ανάγκες τις δικές σου και της οικογένειάς σου! Στο χώρο δουλειάς, για δουλειά με δικαιώματα, μόνιμη, σταθερή, με σταθερό ωράριο που θα σου δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσεις τη ζωή σου! Στη γειτονιά σου, στο σχολείο των παιδιών σου, για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν Παιδεία, για ολοκληρωμένη μόρφωση που θα έχει το παιδί σου», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απευθύνονται στους μαθητές καλώντας τους να παλέψουν για τα όνειρά τους και δηλώνοντας ότι τα εργατικά σωματεία θα είναι στο πλευρό τους με κάθε τρόπο: «Οργανώνοντας τη βοήθεια στα μαθήματά σου, τη μελέτη σου, συμβάλλοντας για την επιτυχία σου στις εξετάσεις! Στέκονται δίπλα σου στους δίκαιους αγώνες σου για "σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει"».

Αλλά και στο κάλεσμά τους προς δασκάλους και καθηγητές σημειώνουν: «Με τη συμμετοχή σου στα Μαθήματα Αλληλεγγύης του ΕΚΙ, βάζεις και εσύ το λιθαράκι σου στη στήριξη της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, των μαθητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για επί πληρωμή μαθήματα εκτός σχολείου! Με τη στήριξή σου στους αγώνες των εργαζόμενων, άνεργων γονιών και μαθητών, δυναμώνει ο δικός σου αγώνας για το σχολείο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ