Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
11ος ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
«Για κέρδη καταστρέφουν τη Γη και τη Ζωή, το σάπιο σύστημά τους θέλει ανατροπή»

Θα διεξαχθεί στις 17/9, στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης»

RIZOSPASTIS

Οι Λαϊκοί Αγώνες Δρόμου που οργανώνει κάθε χρόνο η ΚΝΕ, είναι μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Αθλητικού Camp του κεντρικού Φεστιβάλ της Οργάνωσης. Μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα η ΚΝΕ διαχρονικά έχει αναδείξει κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τη νεολαία και έχει στείλει σημαντικά μηνύματα όσον αφορά την αντιμετώπισή τους. Ηδη η συμμετοχή και φέτος ήταν αρκετά ανεβασμένη από τους αθλητές.

Είναι χαρακτηριστικό και ελπιδοφόρο το πώς ο Λαϊκός Αγώνας Δρόμου μέσα στα χρόνια εμπλουτίστηκε και έγινε θεσμός.

Ο 1ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου διεξήχθη στο 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ήταν αφιερωμένος στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ήταν αγώνας 5 χιλιομέτρων και είχε αφετηρία την κεντρική πλατεία Ιλίου και τερματισμό το Πάρκο «Αντ. Τρίτσης».

Από τον 2ο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου και έπειτα καθιερώθηκε το Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» ως διαδρομή θέλοντας να αναδειχθεί ακόμα πιο έντονα το ζήτημα των ελεύθερων χώρων αναψυχής και αθλητισμού και της αξιοποίησης του Πάρκου προς όφελος του λαού.

Η ζήτηση και η συμμετοχή αυξήθηκαν σημαντικά με τον περσινό 10ο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων Αθλητικού Camp της ΚΝΕ, με τη συμμετοχή να σπάει κάθε ρεκόρ και να δίνει τη δυνατότητα για παραπάνω αγώνες. Συγκεκριμένα, διεξήχθησαν αγώνες 10 και 5 χιλιομέτρων για άντρες και γυναίκες, όπως επίσης και αγώνας 1 χιλιομέτρου για παιδιά, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στον κόσμο που συμμετείχε, μέσω μιας όμορφης trail διαδρομής, να γνωρίσει το Πάρκο.

***


Φέτος το Camp, όπως και ο 11ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου, έχει σκοπό να αναδείξει την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου. Μέσα από τις δραστηριότητές μας θέλουμε να αναδείξουμε την ανάγκη πρόληψης απέναντι στην εγκατάλειψη, την ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των χώρων πρασίνου στην Αττική. Ευελπιστούμε οι πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα του φετινού Αθλητικού Camp να είναι ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που εμπορευματοποιούν και καταστρέφουν το περιβάλλον. Τα πρόσφατα γεγονότα με τα εκατομμύρια καμένα στρέμματα σε όλη την Ελλάδα και τους νεκρούς από τις πυρκαγιές κάνουν τραγικά επίκαιρο το σύνθημα του φετινού Λαϊκού Αγώνα Δρόμου «Για κέρδη καταστρέφουν τη Γη και τη Ζωή, το σάπιο σύστημά τους θέλει ανατροπή», με το οποίο η ΚΝΕ απαιτεί ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας και όχι προληπτικό κλείσιμο των ελεύθερων χώρων αναψυχής!

Καλεί λοιπόν όλους να συμμετάσχουν στον φετινό 11ο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου που θα διεξαχθεί στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στις 17/9.

Θα διεξαχθούν:

1. Αγώνας δρόμου 10 χλμ. ανδρών

2. Αγώνας δρόμου 10 χλμ. γυναικών

3. Αγώνας δρόμου 5 χλμ. ανδρών

4. Αγώνας δρόμου 5 χλμ. γυναικών

5. Αγώνας δρόμου 1.000 μ. για παιδιά

Στους αγώνες δρόμου 5 και 10 χλμ. μπορούν να συμμετάσχουν άτομα άνω των 12 ετών (γεννημένα τουλάχιστον το 2011).

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι δωρεάν.

Φόρμα δήλωσης συμμετοχής σε σύνδεσμο στο https://www.902.gr/node/339225/

Ωρα εκκίνησης: 9:30 π.μ. Οι δρομείς θα πρέπει να είναι στον χώρο μια ώρα νωρίτερα.

Σημείο εκκίνησης: Πύλη των εργατικών κατοικιών (Διοβουνιώτη & Σπύρου Μουστακλή).

Ολες οι διαδρομές γίνονται μέσα στο Πάρκο και καλύπτουν το σύνολο των χώρων που θα αξιοποιηθούν από το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Πρόκειται για μία εύκολη trail διαδρομή που εναλλάσσεται μεταξύ των μονοπατιών του Πάρκου και των βασικών οδικών του αξόνων. Η διαδρομή των 5 χλμ. ολοκληρώνεται με μία στροφή στο Πάρκο, ενώ η διαδρομή των 10 χλμ. με δύο στροφές. Ο παιδικός αγώνας δρόμου είναι το τελευταίο χιλιόμετρο της διαδρομής. Θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική χρονομέτρηση για τους αγώνες 5 και 10 χλμ., ενώ στο τέλος του αγώνα θα υπάρχουν τα καθιερωμένα σνακ και νερό για τους δρομείς.

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, στο Αθλητικό Camp της ΚΝΕ που γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», πραγματοποιείται ο 4ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη, την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη στις 10 π.μ.

Θα περιλαμβάνει:

1. Αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων ανδρών - γυναικών.

2. Αγώνα δρόμου 1.000 μέτρων για παιδιά.

Στον αγώνα δρόμου των 5 χλμ. μπορούν να συμμετάσχουν άτομα άνω των 12 ετών (γεννημένα τουλάχιστον το 2011).

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι δωρεάν.

Φόρμα δήλωσης συμμετοχής: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdHwkH6aW_6ro0w7hZvkXaye3Pyn0lPi0363c3bTVa5bObfwQ/viewform

Ωρα εκκίνησης: 10 π.μ. Οι δρομείς θα πρέπει να είναι στον χώρο μία ώρα νωρίτερα.

Σημείο εκκίνησης: Πύλη του στρατοπέδου «Καρατάσιου» επί της λεωφόρου Στρατού.

Ολες οι διαδρομές γίνονται μέσα στον χώρο του στρατοπέδου και καλύπτουν το σύνολο των χώρων που θα αξιοποιηθούν από το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Στις 17 Σεπτέμβρη ο 11ος Λαϊκός Αγώνας δρόμου στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης». Στις 10 Σεπτέμβρη συμβολικές δράσεις στα αναρριχητικά πεδία της Πάρνηθας. Ανταποκρίσεις από το ταξίδι του Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα. Οι επόμενοι μεγάλοι σταθμοί.

Φοιτητικοί Σύλλογοι Πάτρας: Κινητοποιήσεις για το μεγάλο ζήτημα της στέγης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στις 10 Σεπτέμβρη η 3η Αναρριχητική Συνάντηση

RIZOSPASTIS

Η πραγματοποίηση των Αναρριχητικών Συναντήσεων στο πλαίσιο του Αθλητικού Camp στο κεντρικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι πλέον θεσμός.

Ολα αυτά τα χρόνια μέσα από τις Αναρριχητικές Συναντήσεις εκατοντάδες νέοι έχουν έρθει σε επαφή με την αναρρίχηση, έχουν γνωρίσει τα αναρριχητικά πεδία της Αττικής.

Οι πρώτες Αναρριχητικές Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στα αναρριχητικά πεδία της Πάρνηθας, στην περιοχή της Χασιάς. Πολλοί νέοι έπιασαν πρώτη φορά τα βράχια σε πεδία που τώρα έχουν καταστραφεί.

Μπροστά σε αυτήν την τραγική καταστροφή σπιτιών, περιουσιών και ζωών ανθρώπων και ζώων, η φετινή αναρριχητική συνάντηση απόκτα συμβολικό χαρακτήρα. Μέσα από τις συμβολικές δράσεις στα αναρριχητικά πεδία της Πάρνηθας, η Επιτροπή Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ επιλέγει και με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει την ανάγκη πρόληψης και προστασίας της ζωής και του φυσικού πλούτου της Αττικής.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη και το σημείο συνάντησης δίνεται στην πλατεία Χασιάς στις 10 π.μ.

Μαζικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις

INTIME NEWS

Το σύνθημα του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη" (Ν. Χικμέτ)», φτάνει σε νέους, αλλά και κόσμο κάθε ηλικίας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις του, οι οποίες πληθαίνουν σε πολλές πόλεις καθώς οδεύει προς την κορύφωσή του στις μεγάλες πρωτεύουσες νομών.

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο, το βράδυ του Σαββάτου.

Τις εκδηλώσεις άνοιξε ο Παναγιώτης Καρπίτης, μέλος του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, για να ακολουθήσει χαιρετισμός από τον Χρήστο Αθανάσουλα, υποψήφιο δήμαρχο Πύργου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε, μπροστά στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη, να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στους δήμους της Ηλείας, προκειμένου να δυναμώσει ο αγώνας του λαού, η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα ΕΕ, κυβέρνησης και εκπροσώπων τους και σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε μέχρι αργά, με μεγάλο λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με την Μαριώ.


Αντίστοιχα, την περασμένη Παρασκευή, το Φεστιβάλ πέρασε από το Μεσολόγγι και το Ληξούρι Κεφαλονιάς.

Στο Μεσολόγγι πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο μαζικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, στο λιμάνι της πόλης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με έντεχνη - ροκ συναυλία από τον Θοδωρή Κοντό και το συγκρότημά του, ενώ στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε η Βάνα Πατρινού, υποψήφια δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα «Συνεπιβάτες» μέχρι αργά το βράδυ. Λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και υπήρχε χώρος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Επίσης, στο Ληξούρι οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία, με συμμετοχή κόσμου κάθε ηλικίας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό του υποψήφιου δημάρχου Παλικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Δημήτρη Ματζουράτου, για να ακολουθήσει η ομιλία από τον Αλέξανδρο Παγώνη, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Τη σκυτάλη πήραν τοπικοί μουσικοί που κέρδισαν το χειροκρότημα με το λαϊκό γλέντι που ακολούθησε. Στο Φεστιβάλ υπήρχαν χώρος για το «κόκκινο Αερόστατο», έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και περίπτερο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΤΡΙΠΟΛΗ
ΤΡΙΠΟΛΗ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το Φεστιβάλ στην Τρίπολη, στο άλσος του Πνευματικού Κέντρου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με stand up comedy με τους Κωνσταντή Μπίτση, Παναγιώτη Κούδα και Δήμητρα Νικητέα. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Βαγγέλη Γούλγαρη, υποψήφιο δήμαρχο Τρίπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κεντρική ομιλία από τον Αντώνη Κωσταδήμα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ο χώρος γέμισε ζωντάνια με τη μεγάλη συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς» και ακολούθησε λαϊκό γλέντι.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Κόρινθο το περασμένο Σάββατο. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τους μικρούς φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» και ακολούθησε ροκ συναυλία από το συγκρότημα «Final Act». Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με χαιρετισμό από την Βιβή Τζέκου, υποψήφια δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ακολούθησε κεντρική ομιλία από τον Παναγιώτη Κοσκινά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παρουσίαση δίσκου από τον Κώστα Βλαχούτσο και μεγάλο λαϊκό γλέντι με τους «Γιαγκίνηδες».

Στη Βόρεια Ελλάδα

Με επιτυχία έγινε το Φεστιβάλ στις Σέρρες, το περασμένο Σάββατο, με πλήθος κόσμου και νεολαίας, που έδειξαν ενδιαφέρον τόσο για τα θεματικά στέκια και την έκθεση βιβλίου, όσο και για τις ομιλίες που ακολούθησαν. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία και την πολιτική και πολιτισμική σημασία του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και στις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στη χώρα. Ολοκλήρωσε την ομιλία του με ένα μεγάλο κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που μπαίνει μπροστά στους αγώνες και τις διεκδικήσεις, για τις ανάγκες του λαού. Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε η Ελενα Τούσκα, υποψήφια δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία ανέδειξε τα προβλήματα του δήμου Σερρών και παρουσίασε τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την αντιμετώπιση των καθημερινών ζητημάτων, για να κλείσει με την παρουσίαση των υποψηφίων στη Δημοτική Ενότητα Σερρών, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα στον λαό της πόλης να στηρίξει τους αγώνες και τα δικαιώματά του με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μεγάλο γλέντι με τους «Koza Mostra», που ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους μέχρι αργά το βράδυ!

ΣΕΡΡΕΣ
ΣΕΡΡΕΣ
Με συμμετοχή πλήθους κόσμου και νεολαίας ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ επίσης σε Κιλκίς, Νάουσα, Κατερίνη και Γιαννιτσά.

Στο Κιλκίς χαιρετισμό απηύθυναν ο Κώστας Τσαουσίδης, υποψήφιος δήμαρχος Κιλκίς, και ο Τάσος Βασιλακάκης, υποψήφιος δήμαρχος Παιονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Ακολούθησαν συναυλία με τους Νένα Γρόσση, Φίλιππο Κουζουκίδη και Μαριαλένα Μιχαήλοβιτς και γλέντι με τους «Τούτοι the band». Στον χώρο λειτούργησαν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και γωνιά για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου».

Στη Νάουσα το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Σάκη Τσίτση, υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μέχρι αργά συνέχισε το λαϊκό γλέντι με τους «Ρεμπέτ Ασκέρ», που κέρδισαν το χειροκρότημα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δραστηριότητες για τους μαθητές και για τις νεαρές ηλικίες, ενώ στον χώρο υπήρχε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην Κατερίνη η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Γιάννη Δελή, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Πλούσιο ήταν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε συναυλίες με τους «Kappa», «Serap» και «Προλετάριο» καθώς επίσης και το συγκρότημα «Yiname the band». Στη συνέχεια ακολούθησε λαϊκό γλέντι με τους «Τούτοι the band». Ξεχωριστό ήταν το αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι ως φωνή αντίστασης και προόδου με τους Βαγγέλη Πετρινιώτη (φωνή - μπουζούκι), Γιώργο Ευαγγέλου (κιθάρα - τραγούδι), Αντώνη Μόσχη (μπαγλαμάς - τραγούδι), Γιώτη Κυριαζή (τραγούδι). Πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες για μαθητές όλων των ηλικιών ενώ στον χώρο υπήρχαν έκθεση αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

ΠΥΡΓΟΣ
ΠΥΡΓΟΣ
Το Φεστιβάλ πέρασε ακόμα από τα Γιαννιτσά. Τις εκδηλώσεις άνοιξε η «Banda trite pate», με ένα ταξίδι στη jazz μουσική. Στη συνέχεια, η Ιωάννα Σίσκου απήγγειλε το ποίημα «Αμερική» του Allen Ginsberg. Χαιρετισμό απηύθυνε η Ολυμπία Παπαδοπούλου, υποψήφια δήμαρχος Πέλλας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι με το συγκρότημα «Ρουμπαγιάτ». Στον χώρο υπήρχαν έκθεση αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Πριν από μια βδομάδα επίσης, την Τετάρτη 30/8, το Φεστιβάλ πέρασε από τη Χαλκιδική, κάνοντας στάση στα Νέα Μουδανιά.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε δραστηριότητες για μαθητές και τουρνουά σκακιού. Ακολούθησε ομιλία από την Αννα - Μαρία Ηλιού, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Οπως τόνισε, τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχουν καταφέρει να αποτελούν ένα «ετήσιο ραντεβού με το αισιόδοξο, φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας. Γιατί, ναι, στην Ελλάδα αλλά και εδώ στη Χαλκιδική με τη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, υπάρχει και δυναμώνει ένα ρεύμα αμφισβήτησης στην κυρίαρχη πολιτική. Μπορεί τα σκοτάδια στη χώρα μας και στην περιοχή μας να πυκνώνουν αλλά το ταξίδι του Φεστιβάλ, δεμένο με την αγωνιστική πορεία της ΚΝΕ, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μία δυνατή φλέβα οργάνωσης και διεκδίκησης». Η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα «4 νότες».


ΚΟΡΙΝΘΟΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ

ΝΑΟΥΣΑ
ΝΑΟΥΣΑ

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Σε πορεία κορύφωσης με μεγάλες εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες

Στην τελική ευθεία μπαίνει από την Παρασκευή και το Σάββατο το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις.

Το ταξίδι του Φεστιβάλ κορυφώνεται στις 21 - 22 - 23 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον. Το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Τις επόμενες μέρες ξεχωρίζουν οι εξής «σταθμοί» του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»:

  • Την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη:

Αρτα, στο εκθεσιακό κέντρο. Στις 9/9 θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, ακόμα, την πρώτη μέρα: Συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση, τον Χρήστο Σιάννα, τους «Millennials» και νεανικά σχήματα. Τη δεύτερη μέρα: Συναυλία με τον Γιάννη Κότσιρα, μαζί του η Δ. Μπουλούζου και η Μ. Βασιλείου. Επίσης συναυλία με τους Β. Καψάλη και Ε. Καλουτσάκη.

Ηράκλειο, στο δυτικό πάρκινγκ του Παγκρήτιου Σταδίου, από τις 19.00. Στις 9/9 θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, ακόμα, την πρώτη μέρα: Συζήτηση με θέμα «Αλκης, Μιχάλης, αύριο εσύ; Σκοτώνουν οι ναζί με του κράτους την ανοχή», αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι, συναυλία με το συγκρότημα του Μιχάλη Καπλαγκιόζη, αφιέρωμα στην Σωτηρία Μπέλλου και κρητικό γλέντι με την Μαρία Κώτη. Τη δεύτερη μέρα: Δρώμενο από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη σε επιμέλεια Μανόλη Ανδρουλιδάκη, με τους Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη, Βασίλη Λέκκα και Πάνο Μπούσαλη, συναυλία με τον Μπάμπη Στόκα. Στον χώρο θα λειτουργούν: Εκθεση αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», γωνιά για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» και παιδότοπος.

Καλαμάτα, στο Πάρκο Λιμενικού. Στις 8/9 θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, ακόμα, την πρώτη μέρα: Παράσταση κουκλοθέατρου για τις μικρές ηλικίες, συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα «Εν ψυχρώ», συναυλία με τον Γιάννη Κότσιρα, λαϊκό γλέντι. Τη δεύτερη μέρα: Συναυλίες από τους «Αμφίβολοι» (Μαθητές Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας), «Birdwind» και τον «Εισβολέα» με full band και έντεχνο ρεμπέτικο πρόγραμμα με τους «Ασσόδυο». Στον χώρο θα γίνουν συζητήσεις και αφιέρωμα με αφορμή τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, θα υπάρχουν εκθέσεις, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», γωνιά του Πολυχώρου Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας», χώρος για σκάκι κ.ά.

Κοζάνη, στο πάρκινγκ του ΟΣΕ. Στις 9/9 θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, ακόμα, την πρώτη μέρα: Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές απέναντι στην εγκληματική πολιτική "απελευθέρωσης" της ΕΕ», συναυλία με τους «Urban Pulse» και «Tiny Jackal» και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από τους «Prima Vista». Τη δεύτερη μέρα: Αφιέρωμα από το συγκρότημα του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη στον Απόστολο Καλδάρα και συναυλία με την «Κοζανίτικη Φανφάρα».

Χανιά, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Στις 9/9 θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, ακόμα, την πρώτη μέρα: Μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, από τους καλλιτέχνες Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη, Βασίλη Λέκκα και Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Τη δεύτερη μέρα συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

  • Το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη:

Αγρίνιο, 9/9, «Παπαστράτειο» Γυμνάσιο. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα: Συναυλία με τους «Ινέδμων», συναυλία με τη Γιώτα Νέγκα και λαϊκό γλέντι με τους Σωτήρη Γκεβετζέ, Νεκτάριο Αποστολιώτη, Κωνσταντίνο Στάθη, Ανδρέα Φούκα, Κωνσταντίνο Φραγκάκη, Κάρπο Κουτσούμπα, Αλέκο Στασινό. Στον χώρο θα λειτουργούν έκθεση με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», περίπτερο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», παιδότοπος και στέκι μαθητών.

Σε άλλες μεγάλες πόλεις
  • Την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη:

Βέροια, στο πάρκο Αγίων Αναργύρων. Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα χαιρετισμό του Παναγιώτη Χατζησάββα, υποψήφιου δημάρχου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», βιντεοπροβολή αφιερώματος για τη συμπλήρωση 50 χρόνιων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, συναυλία από μαθητικό συγκρότημα, λαϊκό γλέντι με την Βάσω Βασιλειάδου και δραστηριότητες για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου».

Καρδίτσα, στο πάρκο Λουμάκη (πρώην στρατόπεδο). Θα μιλήσει ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα συναυλίες με τα μαθητικά σχήματα «RempeticA», «VARAN DAOYLIA» και αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τον Διονύση Τσακνή και τα «Κίτρινα Ποδήλατα».

Ορεστιάδα, στο Πάρκο Πεύκων από τις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Πυργελής, Γραμματέας της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα χαιρετισμό του Κώστα Ζαλουφλή, υποψήφιου δημάρχου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συναυλία αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους με τους Παναγιώτη Δόβρη, Δημήτρη Μπερζιγιαννίδη και Τρύφωνα Μπίκο. Στον χώρο θα λειτουργούν έκθεση με τίτλο «Πράσινη ανάπτυξη για το κεφάλαιο - Μαύρα σχέδια για τον λαό της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης», μαθητικό στέκι και escape room.

  • Την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη:

Βόλος, στο Πάρκο Δημαρχείου (έναντι εφορίας). Στις 8/9 θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, ακόμα, την πρώτη μέρα: Συναυλίες από τον Κώστα Βλαχούτσο και τον Δημήτρη Μυστακίδη. Τη δεύτερη μέρα, συναυλία από τον Βασίλη Γεωργάκη και την μπάντα του, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από τους Θεολόγη Σίκαλο, Δημήτρη Κεχαγιά, Δημήτρη Πατούλια, Δήμητρα Γιαννούκα.

Τρίκαλα, στο Πάρκο Ματσόπουλου. Στις 8/9 θα μιλήσει ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Την πρώτη μέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, θεατρικό δρώμενο σε επιμέλεια Γωγώς Κατσανάκου και συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη. Τη δεύτερη μέρα, συναυλίες από τους «Nyctophilia», «Urban Pulse» και Κώστα Βλαχούτσο.

Χαλκίδα, στο Πάρκο Λαού, από τις 8 μ.μ. Στις 9/9 θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του Κόμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, ακόμα, την πρώτη μέρα: Συζήτηση με θέμα «Τσακίζουμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γέννα», συναυλία με τους Νίκο Γιακουμάκη και Κονσίρασι, συναυλία με τους «ΜΕΝΙΑΝ», παραδοσιακό γλέντι με τους «Μαντάρα». Τη δεύτερη μέρα, παρουσίαση κειμένων και ποιημάτων του Μπρεχτ με τίτλο «Τον κόσμο άλλαξε... το έχει ανάγκη», συναυλία με τον Tiny Jackal, συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό.

  • Το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη:

Αίγιο, στο Πολύκεντρο Πολιτιστικό Κέντρο, από τις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Μουγκογιάννης, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα χαιρετισμό του Γιάννη Μποδιώτη, υποψηφίου δημάρχου Αιγιαλείας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και λαϊκό γλέντι με τους Παναγιώτη Δρίτσα, Παναγιώτη Τσαβατόπουλο, Δώρα Βέτσου, Ανδρέα Σταματόπουλο και Δημήτρη Αθανασιάδη. Στον χώρο θα λειτουργούν έκθεση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», χώρος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Αλεξανδρούπολη, στο πάρκο Ακαδημίας από τις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα χαιρετισμό του Σάββα Δευτεραίου, υποψήφιου δημάρχου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συναυλία αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους με τους Παναγιώτη Δόβρη, Δημήτρη Μπερζιγιαννίδη και Τρύφωνα Μπίκο. Στον χώρο θα λειτουργούν έκθεση με τίτλο «Πράσινη ανάπτυξη για το κεφάλαιο - Μαύρα σχέδια για τον λαό της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης», μαθητικό στέκι και escape room.

Δράμα, στα γρασίδια Αγ. Βαρβάρας από τις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νικόλας Καλομοίρης, στέλεχος του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα χαιρετισμό του Γιώργου Μήτρου, υποψήφιου δημάρχου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και γλέντι με τους «Οι συμπέθεροι και ο αγάς». Στον χώρο θα λειτουργούν έκθεση με τίτλο «Πράσινη ανάπτυξη για το κεφάλαιο - Μαύρα σχέδια για τον λαό της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης», μαθητικό στέκι, escape room και γωνιά σκακιού.

Κεφαλονιά, στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα θεατρικό δρώμενο από ομάδα της ΚΝΕ, χαιρετισμό από τον Νίκο Παπαδάτο, μέλος του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, και λαϊκό γλέντι με τους «OTRA - ROTA». Στον χώρο θα λειτουργήσουν έκθεση με θέμα «Ο επαναστάτης του σήμερα», παιδότοπος, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», χώρος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Λαμία, στο Πάρκο Τσαλτάκη (Αγία Βαρβάρα). Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα χαιρετισμό από τον Θανάση Αδάμ, υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά και λαϊκό παραδοσιακό γλέντι.

Πρέβεζα, στο κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», από τις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα επίδειξη τζούντο από τον αθλητικό σύλλογο τζούντο «Θησέας Πρέβεζας», μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στον αντιδικτατορικό αγώνα και λαϊκό γλέντι.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Κινητοποιήσεις συλλόγων για το μεγάλο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες τα μέτρα κυβέρνησης και πρυτανείας

Σε κινητοποιήσεις για το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης των νεοεισακτέων - και όχι μόνο - φοιτητών, με τα ελάχιστα δωμάτια στην Εστία αλλά και τα πανάκριβα ενοίκια, βρίσκονται φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Με ψήφισμά τους οι Σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Μαθηματικού, Βιολογικού, Φαρμακευτικής, Λογοθεραπείας, ΤΕΠΕΚΕ και Οικότροφων Εστίας προχώρησαν πρόσφατα σε δυναμική κινητοποίηση στη διοίκηση του Ιδρύματος, διεκδικώντας μεταξύ άλλων σύγχρονη, δωρεάν φοιτητική στέγη για όλους και να ανοίξουν άμεσα οι αιτήσεις για τις υπάρχουσες Εστίες. Πρόκειται για δράσεις που συνεχίζονται, με ενημέρωση ανά Τμήμα και Σύλλογο, αλλά και με κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, σε συντονισμό με συλλόγους στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

«Αυξήσεις επί αυξήσεων στα ενοίκια, με τη γενική άνοδο των τιμών τους στην Πάτρα να υπολογίζεται στο 12% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η τιμή ανά τ.μ. ανέρχεται στα 8,5 ευρώ. Η τιμή ενοικίασης για μια γκαρσονιέρα 25 τ.μ. κυμαίνεται από 250 έως 400 ευρώ και για λίγο μεγαλύτερα διαμερίσματα φτάνει ακόμα και στα 650 ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στο 40% των λαϊκών οικογενειών, το 50% των εσόδων τους προορίζονται για ενοίκια και λογαριασμούς!», επισημαίνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Καυτηριάζουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), που αντιμετωπίζουν με τη λογική της ελεύθερης αγοράς και του εμπορεύματος και τη φοιτητική εστία, εντάσσονται στη λογική διαχείρισης της φτώχειας, με το ετήσιο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα να φτάνει τα 125 ευρώ τον μήνα και να δίνεται στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ οι τιμές ενοικίων π.χ. για μια γκαρσονιέρα περίπου 30 τ.μ. αρχίζουν από 350 ευρώ!

Την ίδια ώρα, μόνο ως εμπαιγμός από την πρυτανεία μπορεί να εκληφθούν η προβολή του γκρεμίσματος των εγκαταλελειμμένων από το 2008 Εστιών (λόγω προβλημάτων μετά από σεισμούς) και η κατασκευή 200 νέων δωματίων, που στο σύνολό τους, μαζί με τις υπάρχουσες δομές, επαρκούν μόλις για το 5% των αναγκών! Παράλληλα, δείχνοντας την «ευαισθησία» της, επέβαλε καταβολή ετήσιας «εγγύησης» 200 ευρώ σε όσους έχουν δικαίωμα διαμονής στην Εστία, επικαλούμενη τα έξοδα για τη συντήρησή της! Στην ίδια ρότα, οι αιτήσεις για τα υπάρχοντα δωμάτια ξεκινούν από τα μέσα Οκτωβρίου, με τα μαθήματα σε σχολές να έχουν αρχίσει και φοιτητές να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και το εξάμηνο, αφού δεν θα έχουν πού να μείνουν!

Ιδιαίτερος ζήλος στη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, από το Πανεπιστήμιο παραιτήθηκαν πρόσφατα δύο αντιπρυτάνεις, για ζητήματα λειτουργίας του χώρου πέρα από τις ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων, με τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού σε ανακοίνωσή του να σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η πρυτανική αρχή έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στο να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, από την άθληση έως τα μεταπτυχιακά προγράμματα, στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε εργολάβους διοικητικών και τεχνικών αρμοδιοτήτων υποκαθιστώντας το διοικητικό προσωπικό».

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργεί αντιμετωπίζοντας τους φοιτητές σαν πελάτες και τους εργαζόμενους σαν σκλάβους, που δεν πρέπει να έχουν άποψη για τίποτα, ούτε καν για τη δουλειά τους», συνεχίζει ο Σύλλογος και παραθέτει σειρά παραδείγματα από τη λειτουργία του Πανεπιστημίου κατ' αυτόν τον τρόπο, τονίζοντας την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών και δράσεων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Παραστάσεις διαμαρτυρίας με αίτημα να καλυφθούν τα κενά

Παραστάσεις διαμαρτυρίας σήμερα, Τετάρτη, στις 2 το μεσημέρι στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και αύριο, Πέμπτη, την ίδια ώρα στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, οργανώνουν οι ΕΛΜΕ, απαιτώντας εδώ και τώρα κάλυψη όλων των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζουν, στον νομό Θεσσαλονίκης στην α' φάση, προσλήφθηκαν για το σχολικό έτος 2023-24 1.044 λιγότεροι αναπληρωτές Γενικής και 224 λιγότεροι Ειδικής Αγωγής. Μάλιστα, στην Α΄ Θεσσαλονίκης προσλήφθηκαν μόλις 20 αναπληρωτές της Γενικής στην α΄ φάση (ενώ την προηγούμενη χρονιά στην ίδια φάση είχαν προσληφθεί 169) και 47 στην Ειδική Αγωγή (αντί των 75 που είχαν προσληφθεί τον προηγούμενο χρόνο στην αντίστοιχη φάση). Επιπλέον, σε κάποιες ειδικότητες (π.χ. Πληροφορική), τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Θεσσαλονίκης δεν προσλήφθηκε ούτε ένας αναπληρωτής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η Α' ΕΛΜΕ, από την εικόνα σε μόλις 10 σχολεία στη Δυτική Θεσσαλονίκη, προέκυψαν κενά σε εκπαιδευτικούς Πληροφορικής τουλάχιστον 51 ωρών, ενώ από τις προσλήψεις στην Ανατολική λείπουν παντελώς πολλές ειδικότητες (φιλολόγων, θεολόγων, ξενόγλωσσων κ.λπ.) αλλά και στις υπόλοιπες οι προσλήψεις είναι ελάχιστες.

Ολα αυτά βεβαίως δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από το ότι έγιναν κάποιοι διορισμοί που κάλυψαν υποτίθεται κάποια κενά, γιατί στη Γενική το 2023 στο Α΄ ΠΥΣΔΕ Θεσσαλονίκης έγιναν μόλις δύο διορισμοί, ενώ στο Β΄ μόνο ένας.

Αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης είχε στείλει πρόβλεψη αναγκών στο υπουργείο Παιδείας για 70 φιλολόγους και πήρε μόλις 46, για 25 θεολόγους και πήρε μόλις 5, για 60 μαθηματικούς και πήρε μόλις 30, για 23 φυσικούς και πήρε 14, για 35 πληροφορικούς και πήρε 0. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες ειδικότητες (ξενόγλωσσους, γυμναστές, χημικούς, βιολόγους κ.λπ.). Το υπουργείο προσέλαβε δηλαδή αναπληρωτές πιο κάτω ακόμη και από την πρόβλεψη των Διευθύνσεων, οι οποίες βγαίνουν με τις γνωστές μεθόδους που ζητά το υπουργείο.

Εκατοντάδες κενά στον Πειραιά

Κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά αύριο, Πέμπτη, στη 1.30 μ.μ., οργανώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά, απαιτώντας την άμεση κάλυψη των εκατοντάδων εκπαιδευτικών κενών.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΕΛΜΕ Πειραιά, τα κενά είναι τεράστια. Από την επίσημη σελίδα της ΔΙΔΕ Πειραιά προκύπτουν κενά:

  • 11.584 ωρών στην Α' Πειραιά - Γενική Εκπαίδευση (περίπου 550 εκπαιδευτικοί, αν θεωρήσουμε μέσο όρο ωραρίου τις 21 ώρες για κάθε εκπαιδευτικό), χωρίς τα Εσπερινά Σχολεία.
  • 2.693 ωρών στη Β' Πειραιά (Αργοσαρωνικός) - Γενική Εκπαίδευση (περίπου 128 εκπαιδευτικοί), χωρίς τα Εσπερινά Σχολεία.
  • 1.724 ώρες στην Ειδική Αγωγή (Τμήματα Ενταξης και Ειδικά Σχολεία).

«Δηλαδή, στη Γενική Εκπαίδευση λείπουν περίπου 678 εκπαιδευτικοί (μόνο στα Ημερήσια Σχολεία και πάντα κατά προσέγγιση). Ωστόσο, προσλήφθηκαν μόλις 218 αναπληρωτές! Και μάλιστα, όχι από 1 Σεπτέμβρη, αλλά από 6 Σεπτέμβρη, στερώντας 5 μέρες εργασίας», όπως τονίζει η ΕΛΜΕ Πειραιά.

«Την ίδια στιγμή που τόσο στον Πειραιά όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ διώξεων και πειθαρχικών προς εκπαιδευτικούς για ζητήματα δράσης και πολιτικής έκφρασης. Γι' αυτόν τον λόγο κινητοποιούμαστε μαζικά! Δεν θα αφήσουμε να πετσοκόψουν τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας», προσθέτει.

Αδικη διάκριση κατά των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες

Ερώτηση του ΚΚΕ για τον αποκλεισμό μαθητών Β' και Γ' Λυκείου από την αξιολόγηση από τα ΚΕΔΑΣΥ

Στο ζήτημα της άδικης πρόβλεψης που αποκλείει τους μαθητές Β' και Γ' Λυκείου από τη διαδικασία αξιολόγησης για μαθησιακές δυσκολίες από τα ΚΕΔΑΣΥ επανέρχεται με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ. Ζητά να καταργηθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη, που στερεί ανεπίτρεπτα το δικαίωμα σε μαθητές να λάβουν αξιολογική έκθεση που να προτείνει την προφορική αξιολόγηση του μαθητή/τριας κατά τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο άρθρο 58 του Νόμου 4823/2021 αναφέρεται συγκεκριμένα: «Τα ΚΕΔΑΣΥ δύνανται να αξιολογούν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες μαθητών που φοιτούν μέχρι και την Α' Λυκείου όλων των τύπων, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους». Και παρακάτω: «β. οι περιπτώσεις που ο γονέας/κηδεμόνας μαθητή/τριας που φοιτά στη Β' ή στην Γ' Λυκείου όλων των τύπων, που επιθυμεί να καταθέσει αίτηση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΚΕΔΑΣΥ δεν δύναται να προβεί σε έκδοση αξιολογικής έκθεσης για ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και κατ' επέκταση να προτείνει διαφορετικό τρόπο αξιολόγησης στις εξετάσεις».

«Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί έναν άδικο δημοσιονομικό κόφτη, που δεν δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές Β' και Γ' Λυκείου να εξεταστούν με τρόπο που να συνάδει με την ίδια την ειδική μαθησιακή δυσκολία. Ομως, αυτού του είδους οι δυσκολίες αφορούν διαταραχές σε μεγάλο εύρος, που δεν εξαλείφονται κατά την ώριμη μαθητική ηλικία, ενώ ακόμα και στις πιο ήπιες περιπτώσεις δύναται να προκαλέσουν αγχώδεις καταστάσεις που προκύπτουν από την ίδια τη διαδικασία όχι μόνο της γραπτής εξέτασης, αλλά και της προετοιμασίας προς αυτήν. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση που να υποστηρίζει την στέρηση του δικαιώματος της αξιολόγησης για κάποιον μαθητή ύστερα από κάποια ηλικία», αναφέρεται στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη και Αφροδίτη Κτενά.

«Δυστυχώς, η ανάλγητη αυτή απόφαση, που στερεί από μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες το δικαίωμα να εξεταστούν με τρόπο που να διευκολύνει την εξέτασή τους με βάση τα ιδιαίτερα μαθησιακά χαρακτηριστικά, είναι ένα πολιτικό και όχι επιστημονικό μέτρο αποκλεισμού, για να αποσυμφορίζονται τα ΚΕΔΑΣΥ, που δυστυχώς είναι υποστελεχωμένα», σημειώνεται.

Για το θέμα έχει καταθέσει Υπόμνημα η ΑΣΓΜΕ προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ώστε να δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους μαθητές Β' και της Γ' Λυκείου να κάνουν αίτηση προς τα ΚΕΔΑΣΥ για την αξιολόγησή τους και, εφόσον αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ειδικού τύπου, να εξετάζονται προφορικά και στις προαγωγικές εξετάσεις και στις πανελλήνιες, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους μαθητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ